A NAV 2006-ban a fikt√≠v ad√≥z√≥k elleni hat√©konyabb fell√©p√©s √©rdek√©ben bevezette az ad√≥sz√°m felf√ľggeszt√©s √©s t√∂rl√©s jogint√©zm√©ny√©t. A felf√ľggeszt√©s korl√°tozza a sz√°mla kiad√°st √©s az √ĀFA visszaig√©nyl√©st, a t√∂rl√©ssel pedig a k√©rd√©ses c√©g ad√≥jogilag megszŇĪntnek tekinthetŇĎ. MŇĪk√∂dŇĎ v√°llalkoz√°snak ut√≥bbi szankci√≥ a hal√°los √≠t√©lettel egyen√©rt√©kŇĪ. De nem Szegeden √©s nem az egyetemi hallgat√≥i √∂nkorm√°nyzat √©rdekelts√©g√©ben.

  • K√©t kocsma egy √©p√ľletben √©s egy c√©g nev√©n
  • A mŇĪk√∂dtetŇĎ c√©g ad√≥sz√°ma szeptember √≥ta t√∂r√∂lt
  • A tulajdonosi k√∂r t√∂bbsz√∂r√∂s √°tt√©tellel EH√ĖK √©rdekelts√©gŇĪ
  • Na √©s? Cuki, nem?

M√°r kor√°bban r√©szletesen foglalkoztunk az FR 1968 Kft. √©rdekelts√©geivel √©s tulajdonosi k√∂r√©vel, az√≥ta viszont feltŇĪnt sz√°munkra, hogy a c√©g a 2013. szeptember 9-vel hat√°lyos ad√≥sz√°m t√∂rl√©s ellen√©re √©l√©nk programk√≠n√°latot √©s folyamatos mŇĪk√∂d√©st produk√°l. Ez idŇĎ szerint mind a P√∂cik√©ben, mind a T√∂rp√©ben probl√©mamentes a kiszolg√°l√°s, az ott kapott sz√°ml√°kon pedig ott d√≠szeleg az FR 1968 Kft. neve, mint kibocs√°t√≥. 2014 elsŇĎ napj√°n nem meglepŇĎ m√≥don a pult m√∂g√∂tt a kor√°bbi √ľgyvezetŇĎ, Apr√≥ GergŇĎ testv√©re, Apr√≥ Bence volt az "√ľgyeletes". A sz√°mlaad√°si k√∂telezetts√©get igen laz√°n kezelte, m√°r majdnem azt hitt√ľk be√ľti a g√©pbe a cehet, de csak a p√©nzt√°rc√°√©rt ny√ļlt, hogy visszaadjon nek√ľnk. Biztos, ami biztos, a decemberi mŇĪk√∂d√©srŇĎl megŇĎrizt√ľnk p√°r blokkot.

Az ad√≥sz√°m t√∂rl√©s√©hez vezetŇĎ √ļt r√∂g√∂s, de nem teljes√≠thetetlen. Az ad√≥hat√≥s√°g az ad√≥z√°s rendj√©rŇĎl sz√≥l√≥ t√∂rv√©ny rendelkez√©sei alapj√°n automatikusan felf√ľggesztett st√°tuszba teszi a c√©get, ha nem lehet ki√©rtes√≠teni vagy nem tesz eleget bevall√°si vagy ad√≥fizet√©si k√∂telezetts√©g√©nek. A felf√ľggeszt√©st k√∂vetŇĎen, amennyiben nem √©rkezik fellebbez√©s, a hat√≥s√°g kezdem√©nyezi a t√∂rl√©st az illet√©kes c√©gb√≠r√≥s√°gon. EttŇĎl f√ľggetlen√ľl a t√∂rv√©ny felsorol olyan eseteket is - p√©ld√°ul nem val√≥s k√©pviselŇĎ vagy val√≥tlan c√≠m adatok -, amelyek fenn√°ll√°sa eset√©n azonnal a t√∂r√∂lt c√©get lehet produk√°lni.

De l√°ssuk mik√©nt hat a fenti k√©t szankci√≥ egy c√©g mŇĪk√∂d√©s√©re. Felf√ľggeszt√©skor a c√©g m√©g kiadhat sz√°ml√°kat, pl.: rendezv√©nyszervez√©s√©rt, ill. fogyaszt√°s ut√°n √©s az √ľgyfeleik ezt be is fogadhatj√°k, de a besz√°ll√≠t√≥k √°ltal kiadott sz√°ml√°k ut√°n m√°r nem tudja az ad√≥levon√°si jog√°t √©rv√©nyes√≠teni, azaz √ĀF√Ā-t visszaig√©nyelni. A t√∂rl√©st k√∂vetŇĎen m√°r a sz√°mla kiad√°s sem lehets√©ges. A val√≥s√°gban azonban m√°r a felf√ľggesztett st√°tuszban csellengŇĎ c√©gektŇĎl is f√©lnek a k√∂nyvelŇĎk, mint a tŇĪztŇĎl. T√∂bb megk√©rdezett, a vend√©gl√°t√°sban √©rdekelt inform√°torunk szerint a legc√©lszerŇĪbb, ha eleve nem √°llnak olyan c√©gekkel kapcsolatban, akik erre a kih√≠v√°sokkal teli √ļtra l√©ptek, mivel senki nem szeretne felesleges ellenŇĎrz√©st.

Advertisement

A konkr√©t esetben nem val√≥s k√©pviselŇĎt kiz√°rhatjuk, hiszen c√©gjegyz√©k szerint 2013. j√ļlius 29-√©n Borbola R√≥bert lett a kft √ľgyvezetŇĎje, aki mind a mai napig vezeti a k√©t vend√©gl√°t√≥helyet √©s tev√©keny a pult m√∂g√∂tt is. Rajta k√≠v√ľl viszont t√∂bben is r√©szt vesznek a kiszolg√°l√°sban, ad√≥dik a k√©rd√©s, hogy ad√≥sz√°m hi√°ny√°ban mik√©nt t√∂rt√©nik a munkav√°llal√≥k ut√°ni j√°rul√©kok befizet√©se. Megkerest√ľk az √ľgyvezetŇĎt a c√©g hivatalos el√©rhetŇĎs√©gein, mert k√≠v√°ncsiak voltunk, hogy milyen okb√≥l ker√ľlt t√∂r√∂lt st√°tuszba a c√©g √©s hogyan lehets√©ges a vend√©gl√°t√≥hely mŇĪk√∂dtet√©se, de cikk√ľnk megjelen√©s√©ig nem √©rkezett v√°lasz.

Advertisement

A hat√°lyos szab√°lyz√°s alapj√°n szeszes ital forgalmaz√°sa eset√©n bejelent√©si k√∂telezetts√©ge van az √ľzemeltetŇĎnek az √∂nkorm√°nyzat fel√©. Ebben nincs is hiba, hiszen az √∂nkorm√°nyzat vonatkoz√≥ k√∂zz√©t√©teli list√°j√°ban egy bejelent√©s alatt megtal√°ltuk mindk√©t helyet. A NAV K√©k sz√°m√°n √©s annak Csongr√°d Megyei V√°m- √©s P√©nz√ľgyŇĎri Igazgat√≥s√°g√°n arra k√©rd√©s√ľnkre, hogy mik√©nt lehets√©ges t√∂r√∂lt ad√≥sz√°mmal a szeszes ital forgalmaz√°s, r√∂vid v√°lasz √©rkezett: sehogyan. Viszont j√∂ved√©ki term√©kekkel vissza√©l√©s szempontj√°b√≥l egyhang√ļan "√©rdekesnek" tal√°lt√°k a szitu√°ci√≥t.

Az FR 1968 Kft.-t 100%-os tulajdonosa a HM VagyonkezelŇĎ Kft (HM Kft.). A HM Kft.-ben pedig tulajdonos a Szegedi Tudom√°nyegyetem Hallgat√≥i√©rt K√∂zhaszn√ļ Alapitv√°ny (SZTEHA), amelynek kurat√≥riumi eln√∂ke T√∂r√∂k M√°rk, az SZTE EH√ĖK eln√∂ke. Szerett√ľk volna tŇĎle is megtudni, hogy van-e a t√∂rl√©sre vonatkoz√≥an inform√°ci√≥ja, kezdem√©nyezett-e b√°rmilyen vizsg√°latot, mint tulajdonos, illetve milyen bev√©telei sz√°maztak a SZTEHA-nak a HM Kft. √©s az FR 1968 Kft. v√°llalkoz√°si tev√©kenys√©g√©bŇĎl. Mivel a b√≠r√≥s√°g t√°rsadalmi szervezeteket nyilv√°ntart√≥ honlapj√°n csak az egyszerŇĪs√≠tett besz√°mol√≥ √©rhetŇĎ el (ez csak p√©nz√ľgyi adatokat tartalmaz), egy√ļttal k√≠v√°ncsiak lett√ľnk volna arra a k√∂zhaszn√ļs√°gi jelent√©sre is, amely az alap√≠tv√°ny p√©nz√ľgyei m√∂g√∂tt megh√ļz√≥d√≥ tev√©kenys√©get bemutatja, de sem erre, sem az elŇĎbbi k√©rd√©seinkre nem √©rkezett reakci√≥ a cikk√ľnk megjelen√©s√©ig.