Az ut√≥bbi hetek, gyan√ļs k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt szerzett MBA √©s PhD diplom√°kr√≥l sz√≥l√≥ cikkei az √ĀO-n m√°r j√≥ mutattj√°k milyen szinten jelenl√©vŇĎ √©s meglepŇĎen be√°gyazott probl√©ma Magyarorsz√°gon az ellenŇĎrizetlen √©s tulajdonk√©ppen ellenŇĎrizhetetlen v√©gzetts√©gek √©s fokozatok haszn√°lata, ak√°r konkr√©t elŇĎnyszerz√©sre, ak√°r √∂n√©letrajz- √©s t√°rsadalmi st√°tuszjav√≠t√≥ eszk√∂zk√©nt. K√ľl√∂n√∂sen s√ļlyosak az olyan esetek, amikor egy sz√©les k√∂rben elsimert √°llami- vagy mag√°negyetem vezetŇĎj√©rŇĎl der√ľl ki, viszonylag rugalmasan kezeli az √°ltala m√°sokt√≥l elv√°rt tudom√°nyos k√∂vetelm√©nyeket, ha saj√°t mag√°r√≥l van sz√≥. Minden jel szerint ilyen eset az IBS alap√≠t√≥-rektor√°nak, Tam√°s Istv√°nnak az √ľgye is. Ňź m√©g az internetre is felt√∂lt√∂tte 1997-es, a Newport Egyetemen √≠rt doktori disszert√°ci√≥j√°t, legal√°bbis, egy dolgozatot a magyar privatiz√°ci√≥r√≥l, amelyrŇĎl azt √°ll√≠tja, doktori j√°rt √©rte.

Tamás István (Fotó: piacesprofit.hu)

A kor√°bbi, √°ltalunk bemutatott esetektŇĎl elt√©rŇĎen Tam√°s m√°r 1997-ben beszerezte diplom√°j√°t a Newport Interational UniversitytŇĎ. Ez az az egyetem, amely a 2000-es √©vek derek√°n az Econovum Akad√©mi√°n kereszt√ľl adott ki diplom√°kat √©s "phd"-ket magyar vezetŇĎ poz√≠ci√≥kban l√©vŇĎ embereknek. Nem tudjuk, hogy Tam√°s ut√≥bbiakkkal √°llt-e valamif√©le kapcsolatban, mindenesetre az √°ltala 1991-ben alap√≠tott, egy√©bk√©nt elismert budapesti mag√°niskola, az IBS honlapja szerint doktori fokozatot szerzett a 17 √©vvel ezelŇĎtt m√©g Wyomingban, nem egyetemk√©nt mŇĪk√∂dŇĎ, egyetemi st√°tusz n√©lk√ľli int√©zm√©nyben. Ezt az NIU az√≥ta sem szerezte meg, ellenkezŇĎleg: 2008-ban √°llami b√≠r√≥s√°gi d√∂nt√©s √©rtelm√©ben t√°voznia kellett sz√©khely√©rŇĎl, Laramie-bŇĎl.

Tam√°s Istv√°n neve √ľzleti k√∂r√∂kben j√≥l ismert, a kilencvenes √©vekben m√©g a sz√°z leggazdagabb magyar list√°j√°n is szerepelt. Az ut√≥bbi √©vekben viszont csup√°n, mint a Csod√°k Palot√°ja visszat√©rŇĎ befektetŇĎje, forgott neve a k√∂z√©letben. Az index 2012-ben ennek kapcs√°n arr√≥l √≠rt, √ľgyvezetŇĎ igazgat√≥ l√°nya, Mizda Katalin r√©v√©n szerezhetett Tam√°s 49%-os r√©szesed√©st a CSP-t mŇĪk√∂dtetŇĎ v√°llalkoz√°sban.

Tam√°sr√≥l sok mindent lehetett eddig √°ll√≠tani, a business schoolhoz kapcsol√≥d√≥ √ľgyei, √©s tudom√°nyos hiteless√©ge azonban nem volt vita t√°rgya. Az online is hozz√°f√©rhetŇĎ(t√∂rl√©s eset√©re biztons√°gi link itt), Newport University-s disszert√°ci√≥ magyar v√°ltozata azonban ezzel kapcsolatban is erŇĎs k√©ts√©geket vet fel. A magyar rendszerv√°lt√°s folyamat√°r√≥l √≠rt munka angolsz√°sz oktat√°sban szerzett PhD fokozathoz k√©pest rendk√≠v√ľl r√∂vid, mell√©kletekkel √©s irodalomjegyz√©kkel egy√ľtt 170 oldal, valamint egyetlenegy sz√∂vegk√∂zi hivatkoz√°st vagy l√°bjegyzetet sem tartalmaz. Ha a magyarul k√∂nyv form√°ban is kiadott disszert√°ci√≥ teljes ford√≠t√°sa az eredeti sz√∂vegnek, az semmik√©ppen sem tekinthetŇĎ doktori szintŇĪ √©s minŇĎs√©gŇĪ, tudom√°nyos munk√°nak. A Corvinuson p√©ld√°ul √≠gy, ebben a form√°ban biztosan nem lehetne beadni.

Advertisement

A szerzŇĎ ezen k√≠v√ľl t√°rgy√°ban, a gazdas√°gt√∂rt√©netben val√≥ elm√©ly√ľl√©st sem igaz√°n k√©pes bizony√≠tani munk√°j√°ban. Az olyan √°ll√≠t√°sok, mint az al√°bbi, fel√ľletess√©ge √©s ellentmond√°sai m√©g a laikusnak is feltŇĪnhetnek:

Az ellenŇĎrizetlen √©s ellenŇĎrz√∂tt mag√°ntŇĎke felhalmoz√≥d√°s folyamatai m√°r 1957 √≥ta jelen vannak a magyar gazdas√°gban √©s e folyamatok is k√∂zrehatottak abban, hogy egyre ink√°bb a spont√°n piacosod√°s, az √°llami vagyon spont√°n leboml√°sa √ļtj√°ra terelt√©k az egyre kev√©sb√© k√∂zponti tervutas√≠t√°sok r√©v√©n mŇĪk√∂dŇĎ szocialista gazdas√°got.

Advertisement

A tanulm√°ny-szerŇĪs√©g hosszadalmas, fogalmakat magyar√°zatlanul egym√°sra dob√°l√≥ sz√∂veg, amely gazdas√°gi ig√©nyŇĪ √≠r√°st√≥l teljesen idegen m√≥don nagyon kev√©s statisztikai √©s sz√°madatot k√∂z√∂l. Ezek √©s az √°ll√≠t√°sok pontos hivatkoz√°s√°nak hi√°nya tulajdonk√©ppen a pamflet mŇĪfaj√°ba utas√≠tj√°k vissza Tam√°s munk√°j√°t.

Fel lehet tenni, hogy melyik √°r a jobb: a foly√≥, a v√°ltozatlan vagy a valoriz√°lt √°r? A k√©rd√©s megv√°laszolhatatlan egy hosszabb idŇĎszakra. Mindegyik j√≥ √©s rossz, val√≥di vagy fikt√≠v az elsz√°mol√°si c√©lkitŇĪz√©stŇĎl f√ľggŇĎen. Az √ļjrabeszerz√©s szempontj√°b√≥l a valoriz√°lt √°r a val√≥di, az eredeti beszerz√©si √°r pedig egy fikt√≠v √°r.

Advertisement

Az √°ll√≠t√°sok egyik√©rŇĎl sem der√≠thetŇĎ ki egy√©rtelmŇĪen, azok k√∂z√ľl melyek a szerzŇĎ saj√°tjai, √©s melyeket id√©zi m√°shonnan, a tudom√°nyoss√°g kereteit st√≠lus√°ban √©s √©rvel√©s√©ben sem tartja be, teljesen spont√°n m√≥don, ism√©tcsak maximum vitairatra eml√©keztetŇĎ m√≥don emel ki f√©lmondatokat a sz√∂vegbŇĎl. Ezen k√≠v√ľl sz√°mos helyes√≠r√°si hib√°t is √©szre lehet venni az elvileg letiszt√°zott, k√©sz munk√°ban.

Egy biztos: az nehezen elk√©pzelhetŇĎ, hogy Tam√°s Istv√°n disszert√°ci√≥j√°nak eredetij√©re ak√°r egyetlen egy akkredit√°lt amerikai egyetemi is doktori c√≠met adom√°nyozott volna neki. Mint azonban fent is id√©zett Econovum-sorozatunkb√≥l az kider√ľlt, a Newport University nem is ilyen int√©zm√©ny, √©s m√©g ha valamilyen munk√°t ezek szerint le is kellett adni az adom√°nyozott c√≠m√ľk√©rt (Tam√°s√© az elsŇĎ, amit √©n is olvashattam), ezek tov√°bbra sem PhD-k. Ha Tam√°s a doktori c√≠m√©t is az NIU-fokozat honos√≠t√°sa nyom√°n haszn√°lja, akkor esete v√©gsŇĎ soron semmiben sem k√ľl√∂nb√∂zik Horv√°th L√°szl√≥√©t√≥l, vagy Gyuricza Csab√°√©t√≥l.