K√∂z√©rdekŇĪ bejelent√©st tettek √©s vizsg√°latot kezdem√©nyeztek a Nemzeti K√∂zszolg√°lati Egyetemen, miut√°n meg√≠rtuk, hogy a doktori iskola vezetŇĎj√©nek tudom√°nyos karrierje megk√©rdŇĎjelezhetŇĎ. A bejelentŇĎ azt is k√©ri, hogy vizsg√°lj√°k meg, nem tettek-e k√∂zz√© titkos√≠tott dokumentumokat az egyetem honlapj√°n. Ek√∂zben az egyetem fenntart√≥ja, a Bel√ľgyminiszt√©rium m√©g mindig nem reag√°lt, hogy vissza√©l√©st k√∂vetett-e el az egyetem, mikor Bukovics titkos√≠tott anyagait megosztott√°k honlapjukon.

"Az eg√©sz orsz√°g √©rdeke, hogy a "Haza szolg√°lat√°ban" √°ll√≥, egyetlen "Nemzeti" K√∂zszolg√°lati Egyetem vizsg√°lat tart√°s√°val tiszt√°zza, hogy [az √Ātl√°tsz√≥ Oktat√°s cikkeiben] foglaltak megfelelnek-e a val√≥s√°gnak, avagy sem."

Az id√©zetet az egyetem fel√© tett k√∂z√©rdekŇĪ bejelent√©s hozz√°nk eljuttatott m√°solat√°b√≥l emelt√ľk ki. A bejelentŇĎ (a tudom√°nyter√ľlet elismert oktat√≥ja) azt k√©ri az egyetem Szen√°tus√°t√≥l √©s a rektort√≥l, hogy vizsg√°lj√°k ki

  • Bukovics megfelelt-e a sz√ľks√©ges tudom√°nyos felt√©teleknek?
  • Titkos√≠tva voltak-e a legfontosabb dolgozatai, ha igen mi√©rt, √©s ki oldotta fel annak titkos√≠t√°s√°t, mi alapj√°n?
  • Elfogadhat√≥-e, hogy teol√≥gia ter√ľlet√©n felterjesztett egyetemi tan√°ri kinevez√©ssel vezesse valaki 2014-ben a K√∂zigazgat√°s-tudom√°nyi Doktori Iskol√°t?

Advertisement

A k√∂z√©rdekŇĪ bejelent√©st √°llami szerv √©s int√©zm√©ny fel√© lehet beny√ļjtani, ami √°ll az NKE-re, mindezt 30 napon bel√ľl a tapasztalt vissza√©l√©sekre, hi√°nyoss√°gokra r√°vil√°g√≠tva, illetve olyan k√∂r√ľlm√©nyre h√≠vhatja fel a figyelmet, amelynek orvosl√°sa vagy megsz√ľntet√©se a k√∂z√∂ss√©g vagy az eg√©sz t√°rsadalom √©rdek√©t szolg√°lja. A bejelentŇĎ a 2013. √©vi CLV. t√∂rv√©nyre hivatkozott, noha a k√∂z√©rdekŇĪ bejelent√©sekrŇĎl a 2013. √©vi CLXV. t√∂rv√©ny sz√≥l. A bejelentŇĎ val√≥sz√≠nŇĪleg elg√©pelte a dolgot, de ebbe val√≥sz√≠nŇĪleg nehezen kapaszkodhatna az NKE, mert az iratokat tartalmuk szerint kell elb√≠r√°lni, nem lehet ilyen apr√≥s√°gokba belek√∂tni, ha az eg√©sz lev√©lbŇĎl kitŇĪnik, hogy igaz√°b√≥l mirŇĎl van sz√≥.

Kor√°bban megkerest√ľk a Bel√ľgyminiszt√©riumot a titkos√≠t√°s √©s az esetleges felold√°s k√∂r√ľlm√©nyeirŇĎl, t√∂bbsz√∂ri megkeres√©s ut√°n sem kaptunk v√°laszt az egyetem fenntart√≥j√°t√≥l, aki egyben a titkos√≠t√°st elrendelŇĎ int√©zm√©ny is. A Magyar Tudom√°nyos Akad√©mia kor√°bbi t√°j√©koztat√°sa szerint m√©g nem v√°ltozott az anyagok minŇĎs√≠t√©se, ennek megfelelŇĎen kezelik, ehhez k√©pest most is fellelhetŇĎ a NKE honlapj√°n. Kor√°bban meg√≠rtuk, hogy ennek kapcs√°n hazugs√°gokkal tark√≠tott helyreigaz√≠t√°si k√©relmet kaptunk az NKE-tŇĎl.

"A disszert√°ci√≥ matematikai jellegŇĪ halandzs√°ra √©p√ľl. [...]Itt a reprezentat√≠v k√∂zszolg√°lati fŇĎegyetem tudom√°nyos fŇĎember√©rŇĎl van sz√≥, √©s nem valamilyen taktahark√°nyi b√©kemenetes bolond sz√©lh√°moskod√°s√°r√≥l."

Advertisement

- √ćrja az √Ėr√ľl√ľnk Vincent blog honlapj√°n, ahol boncolgatt√°k Bukovics MTA doktori disszert√°ci√≥j√°t, √°ltudom√°nyos zagyvas√°gokra is r√°vil√°g√≠tva. Tegnap a N√©pszabads√°g foglalkozott has√°bjain Bukovics Istv√°n √©let√ļtj√°val.

Advertisement

Ek√∂zben a Nemzeti K√∂zszolg√°lati Egyetem, a magyar felsŇĎoktat√°s "z√°szl√≥shaj√≥ja" hallgat√°sba burkol√≥zik, a k√∂z√©rdekŇĪ bejelent√©s kapcs√°n mind√∂ssze azt a reakci√≥t kaptuk, hogy a t√∂rv√©ny szerint j√°rnak el √©s folyamatban l√©vŇĎ √ľgyrŇĎl nem √°ll m√≥djukban t√°j√©koztat√°st adni.

Advertisement