√ögy l√°tszik, hogy a korm√°nyzat oktat√°spolitik√°j√°nak √ļjabb √°ldozata van √©s ezek maguk a hallgat√≥k. A h√≠rek alapj√°n a Miskolci Egyetem sz√©n√°ja sem √°ll t√ļl j√≥l, mivel m√°jusban 1,7 milli√°rdos megszor√≠t√°sr√≥l d√∂nt√∂tt az int√©zm√©ny, ami 47 alkalmazott elk√ľld√©s√©vel j√°r. Ments√©g√ľkre legyen mondva, hogy Miskolcon nem csak a mezei tan√°rokat √©s alkalmazottakat k√ľldik el, hanem a vezetŇĎ beoszt√°sban dolgoz√≥k l√©tsz√°m√°t is megnyirb√°lj√°k.

Az em√ļlt napokban a belsŇĎ Facebook csoportokban t√∂bb hallgat√≥ is nehezm√©nyezte, hogy mi√©rt nem kapt√°k m√©g meg az √∂szt√∂nd√≠jukat. T√∂bben kerest√©k az egyetem vezet√©s√©t is, ahol azt a v√°laszt kapt√°k, hogy a ‚Äě√∂szt√∂nd√≠jak kifizet√©se folyamatban van‚ÄĚ. Arr√≥l viszont pontos t√°j√©koztat√°st senki sem kapott, hogy ez mikor fog megval√≥sulni.

Nem kell sokat tal√°lgatni, hogy mi t√∂rt√©nhetett. Ahogy a Corvinus eset√©ben is ‚Äď de val√≥sz√≠nŇĪleg m√°s egyetemekn√©l is √≠gy van ‚Äď az EMMI nem utalta el a hallagat√≥i juttat√°sok normat√≠v√°j√°t. Ez esetben az egyetem t√∂bb dolgot is tehet. Nem fizeti a k√∂z√ľzemi √©s egy√©b d√≠jakat. Visszatartja a tan√°rok √©s dolgoz√≥k fizet√©s√©t. Vagy v√©gsŇĎ esetben a hallgat√≥i juttat√°sok kifizet√©s√©t napolj√°k el, ebbŇĎl finansz√≠rozva az egyetem mŇĪk√∂d√©s√©t. A ME-H√ĖK V√°lasztm√°ny√°nak level√©bŇĎl kider√ľl, hogy val√≥sz√≠nŇĪleg az ut√≥bbi forgat√≥k√∂nyv val√≥sult meg.

Teljes levél:

Kedves Hallgatótársaink!

Ez√ļton t√°j√©koztatunk Benneteket, hogy a ME-H√ĖK V√°lasztm√°nya, ma reggeli rendk√≠v√ľli √ľl√©s√©n levelet fogalmazott Rektor √örhoz √©s az Egyetemi Vezet√©shez, az elmaradt hallgat√≥i √∂szt√∂nd√≠j kifizet√©sek kapcs√°n, mivel sem a ME-H√ĖK, sem a ME-D√ĖK errŇĎl elŇĎzetesen semmilyen hivatalos t√°j√©koztat√°st nem kapott az egyetem vezet√©se r√©sz√©rŇĎl.

Hallgat√≥i √©rdekek k√©pviselŇĎjek√©nt tiszt√°ban vagyunk azzal, hogy a hallgat√≥k t√∂bbs√©ge az √∂szt√∂nd√≠jakb√≥l finansz√≠rozza mindennapi meg√©lhet√©s√©t, a kifizet√©sek elmarad√°s√°val pedig lehetetlen helyzetbe ker√ľlt a hallgat√≥s√°g. Ez√©rt level√ľnkben az al√°bbi k√©rd√©seket fogalmaztuk meg √©s halad√©ktalanul v√°rjuk a v√°laszokat.

1. A hallgatói ösztöndíjak kifizetésének halasztásáról szóló döntést ki hozta meg?
2. A munkab√©rek kifizet√©s√©t elŇĎbbre val√≥nak tartja-e az √∂szt√∂nd√≠jak kifizet√©s√©n√©l?
3. Mi√©rt nem t√°j√©koztatt√°k errŇĎl elŇĎre a ME-H√ĖK-√∂t, a ME-D√ĖK-√∂t √©s a hallgat√≥s√°got?

A kialakult helyzetre val√≥ tekintettel k√©rt√ľk a Rektor Urat, hogy az √©rintett hallgat√≥k tekintet√©ben (akik b√°rmilyen hallgat√≥i juttat√°sban r√©szes√ľltek volna j√ļnius elej√©n) az egyetem √°ltal ki√≠rt k√∂vetel√©seket az √∂szt√∂nd√≠j utal√°st k√∂vetŇĎ 7. napig fizethess√©k meg, tov√°bb√° a fizet√©si k√©sedelem miatt a hallgat√≥knak √ļjabb fizet√©si k√∂telezetts√©g (HKR 89.¬ß) √©s tov√°bbi szankci√≥k (pl. vizsg√°ra jelentkez√©s letilt√°sa, stb.) ne ker√ľlj√∂n alkalmaz√°sra.

Tov√°bb√° halad√©ktalanul k√©rj√ľk Rektor Urat, hogy t√°j√©koztassa a hallgat√≥kat, valamint a fenntart√≥ Miniszt√©riumot a Miskolci Egyetem egyre s√ļlyosabb anyagi probl√©m√°ir√≥l, mely mostanra a Miskolci Egyetem hallgat√≥s√°g√°t is k√∂zvetlen√ľl √©rinti.

Üdvözlettel,

A ME-H√ĖK V√°lasztm√°nya

Advertisement

UPDATE: Egy az egyetemi √ľgyekre r√°l√°t√≥ forr√°s szerint j√ļnius 20-ig nem v√°rhat√≥ az √∂szt√∂nd√≠jak kifizet√©se, mivel az egyetem P√©nz√ľgyi Oszt√°lya befagyasztotta az √∂szt√∂nd√≠j jellegŇĪ juttat√°sok kifizet√©s√©t. Ez az√©rt probl√©m√°s, mert t√∂bb v√©gzŇĎs hallgat√≥nak idŇĎk√∂zben meg fog szŇĪnni az egyetemen a hallgat√≥i jogviszonya. Ha nincs jogviszony, nincs √∂szt√∂nd√≠j.