A kijevi rendŇĎrs√©g megpr√≥b√°lta elhurcolni a sebes√ľlt Dmitri Bulatovot, egyelŇĎre sikertelen√ľl. Az eln√∂k al√°√≠r√°s√°val hivatalosan is √©rv√©ny√ľket vesztett√©k a janu√°r 16.-i t√∂rv√©nyek, √©s √©s √©letbe l√©pett a felt√©teles amnesztia. Bulatov f√ľl√©nek lev√°g√°s√°t egy Oplot nevŇĪ, a harkivi polg√°rmesterhez k√∂thetŇĎ szervezet v√°llalta mag√°ra. B√°r az elm√ļlt napokban csillapodni l√°tszanak az ukr√°n t√ľntet√©sek, tov√°bbra sem l√°tni a v√°ls√°g v√©g√©t. Janukovics eln√∂k ‚Äěl√©gz√©si neh√©zs√©gek √©s magas l√°z" miatt betegszabads√°gon van, a t√ľntet√©sek egyik vez√©ralakja pedig egy h√©t ut√°n megcsonk√≠tva ker√ľlt elŇĎ. P√©nteken is k√∂vetj√ľk az ukrajnai esem√©nyeket.

Kijevi anyák demonstrációja a barikádokon ma délután (Fotó: KyivPost)

Janu√°r 22. √≥ta minden nap k√∂vetj√ľk az ukr√°n esem√©nyeket - kattints ide az √∂sszes h√≠r√∂sszefoglal√≥nk√©rt!

Advertisement

√ČlŇĎk√©p a Hrusevszkij utc√°b√≥l:

Live streaming video by Ustream

Az esem√©nyeket budapesti idŇĎz√≥na szerint t√ľntetj√ľk fel, Kijevben egy √≥r√°val t√∂bb van.

Advertisement

Január 31., péntek

Most pedig z√°rjuk janu√°ri k√∂zvet√≠t√©s√ľnket. Ez a h√≥nap a modern Ukrajna t√∂rt√©nelm√©ben m√°r biztosan el√©g fontos helyet fog kapni. Febur√°rban (azaz holnap) term√©szetesen √ļjra jelentkez√ľnk itt, az √Ātl√°tsz√≥ Oktat√°son.

21.30

Vologyimir Rybak h√°zeln√∂k figyelmezetett, ha a parlamenti k√©pviselŇĎk "nem az ukr√°n n√©pnek megfelelŇĎ t√∂rv√©nyeket hoznak" az eln√∂k b√°rmikor feloszlathatja a parlamentet. (EuroMaidan PR)

Advertisement

Andrej Illarionov, Vlagyimir Putyin ex-tan√°csad√≥ja r√©szletes interj√ļt adott az ukr√°n Gordon online magazinnak. Ebben figyelmezetetett, hogy Tusk lengyel minisztereln√∂k v√©lem√©ny√©vel ellent√©tben Oroszorsz√°g nem a Szocsi olimpia k√∂zben k√≠v√°n beavatkozni Ukrajna bel√ľgyeibe, hanem m√°r a napokban. Kreml-k√∂zeli elemzŇĎk h√°rom lehets√©ges tervben gondolkodnak: 1, az ellenŇĎrz√©s teljes helyre√°ll√≠t√°sa 2, Ukrajna f√∂der√°liz√°ci√≥ja (√≠gy a nyugati r√©szek auton√≥mi√°ja lehets√©gess√© v√°lna) 3, a Kr√≠m, Szumi egyes r√©szeinek, √©s Luganszk tartom√°ny leszak√≠t√°sa. Oroszorsz√°gnak Nagy Katalin c√°rnŇĎ √≥ta van k√∂zvetlen fekete-tengeri kij√°rata, a kr√≠mi Szevasztopol ugyan ma Ukrajn√°hoz tartozik, de itt √°llom√°sozik az oroszok fekete-tengeri flott√°ja. Ezek biztons√°ga kiemelt start√©giai k√©rd√©s, √©s drasztikus l√©p√©sekre k√©sztetjheti Putyin eln√∂k√∂t. Illarionov figyelmezetett hogy a Kr√≠m √©s Luganszk t√©rs√©g√©ben m√°ris akt√≠van jelen vannak orosz motorosok √©s diverz√°nscsoportok. (gordon.ua/EuroMaidan PR)


Az orosz fekete-tengeri flotta hadihajói Szevasztopolban (Fotó: Telegraph.co.uk/Getty/AFP)

Advertisement

19.32

√ćgy √°llnak most orsz√°gszerte a t√ľntet√©sek. (EuroMaidan PR/Szergij Gorbacsov)

Advertisement

Ukr√°n c√≠mer: R√©gi√≥k, ahol legitim n√©ptan√°cs mŇĪk√∂dik

Nemzeti szín: Az ellenzéké a hatalom

Kék szín: A kormánypárté a hatalom

R√≥zsasz√≠n: Region√°lis tan√°cs ellenz√©ki ellenŇĎrz√©s alatt

Vil√°gos r√≥zsasz√≠n: T√∂megt√ľntet√©sek

Ukr√°nz√°szl√≥s emberk√©k: Helyi t√ľntet√©sek

Házikó piros körben: A kormánypárt megpróbálta visszaszerezni a hatalmat

Házikó kék körben: A kormánypárt visszaszerezte a hatalmat

VerŇĎember fekete k√∂rben: RendŇĎrs√©g √©s verŇĎemberek vad√°sznak a t√ľntetŇĎkre

√Āth√ļzott sarl√≥-kalap√°cs: A Kommunsita P√°rtot √ČS A R√©gi√≥k P√°rtj√°t betiltott√°k.

VerŇĎember feh√©r k√∂rben: R√©gi√≥k P√°rtja "n√©pi birg√°dokat" szervez.

K√©kz√°szl√≥s emberk√©k: Korm√°nyp√°rti t√ľntet√©sek

K√©k n√©gyzet √°th√ļzva: A Szvobod√°t betiltott√°k

Hópehely: Hóviharok zárják el az utakat

Vil√°gosk√©k n√©gyzet √°th√ļzva: R√©gi√≥k P√°rtja helyi szervezete feloszlott

19.18

Az ellenz√©ki vezetŇĎk vas√°rnap kijevi idŇĎ szerint 13 √≥r√°ra √°ltal√°nos gyŇĪl√©st h√≠vtak √∂ssze a F√ľggetlens√©g t√©rre. (EuroMaidan PR)

Advertisement

19.00

Oleg Tyahnyibok jelenleg a Borisz k√≥rh√°z elŇĎtt van, azt mondja, m√©g mindig el√©g sok a rendŇĎr az √©p√ľletben √©s k√∂rny√©k√©n. MegerŇĎs√≠tette tov√°bb√° azt az √©rtes√ľl√©st, hogy Bulatov eszm√©letlen volt √©s √©pp a seb√©szetre sz√°ll√≠tott√°k be, amikor a rendŇĎrs√© el akarta vinni. (EuroMaidan PR/SpilnoTV)

18.30

A rendŇĎrs√©g mai t√°j√©koztat√≥ja szerint eddig csak 3-an haltak meg a t√ľntetŇĎk oldal√°r√≥l a kijevi zavarg√°sokban. Az ŇĎ sz√°mol√°sukba m√©g Juri Verbickij sem f√©rt bele. (Kyiv Post)

Advertisement

Noha az eln√∂k visszavonta a janu√°r 16.-i t√∂rv√©nyeket, hivatalos eln√∂ki dekr√©tum errŇĎl m√©g nem ker√ľlt f√∂l a honlapj√°ra. (EuroMaidan PR)

Egy ma kij√∂tt gyors k√∂zv√©lem√©ny-kutat√°s szerint, ha ma tartan√°k a v√°laszt√°sokat, a h√°rom befut√≥ Viktor Janukovics jelenlegi eln√∂k, Vitalij Klicsko az UDAR p√°rt eln√∂ke √©s a f√ľggetlen Petro Porosenko lenn√©nek. Klicsko √©s Janukovics egyar√°nt 19,1 %-ot gyŇĪjten√©nek be, Porosenko 10,5%-ot szerezne, Arzenyij Jacenyukra a Haza P√°rtb√≥l viszont csak 6,3% szavazna. (SOCIS/lb.ua)

Egy zsid√≥ l√°ny h√©ber nyelvŇĪ √ľzenete angol felirattal a F√ľggetlens√©g t√©rrŇĎl: ‚Äěa nemzetis√©gi hovatartoz√°s itt most keveset sz√°m√≠t." Ukrajn√°ban √©l Eur√≥pa √∂t√∂dik legnagyobb zsid√≥ k√∂z√∂ss√©ge, 67 000 fŇĎvel, T√∂bbs√©g√ľk nagyv√°rosokban (Kijev, Dnyeprotpetrovszk, Harkiv, Ogyessza)(EuroMaidan PR)

17.49

Bulatovot egyelŇĎre nem √©rte b√°nt√≥d√°s, a rendŇĎrs√©g visszavonul√≥t f√ļjt. All√≠t√°suk szerint csak "ki akart√°k k√©rdezni". Az elhurcol√°s elsŇĎ h√≠r√©re aut√≥s √©s egy√©b aktivist√°k illetve √ļjs√°g√≠rŇĎk t√∂mege jelent meg a k√≥rh√°z elŇĎtt, a biztons√°gi ŇĎr√∂k azonban nem engedt√©k be ŇĎket. (EuroMaidan PR)

Advertisement

17.30

A Szpilno TV egy st√°bja √©pp a Borisz k√≥rh√°z fel√© tart, √©lŇĎben k√∂zvet√≠tenek a neten:

17.01

BREAKING

A RendŇĎrs√©g √©pp most akarja elhurcolni a m√©g √°pol√°sra szorul√≥ Bulatovot a kijevi Borisz-k√≥rh√°zb√≥l. A m√©dia jelenleg a d√©l-kelet-kijevi k√≥rh√°zhoz tart.(EuroMaidan PR)

Advertisement

16:47

A kijevi rendŇĎrs√©g k√∂r√∂z√©st adott ki Dmitri Bulatov √©s az AutoMaidan tov√°bbi k√©t szervezŇĎje ellen, a v√°d ellen√ľk "zavarg√°s". Ugyanakkor Bulatov megveret√©s√©nek √ľgy√©ben is nyomoznak. (lb.ua)

16.30

Az ukr√°n bel√ľgyminiszter k√ľl√∂nmegb√≠zottja, Oleg Tatarov arr√≥l besz√©lt egy sajt√≥t√°j√©koztat√≥n, hogy ‚Äěval√≥sz√≠nŇĪleg az ellenz√©k rendezte meg Dmitri Bulatov elrabl√°s√°t is". (lb.ua)

Advertisement

A kijevi ‚Äěasszonyok menete": ma 30 nŇĎ vonult a Hrusevszkij utcai barik√°dokhoz, hogy arra k√©rj√©k a rendŇĎr√∂ket √©s a karhatalmat, ne t√°madjanak a t√ľntetŇĎkre. Az megr√°z√≥ vide√≥ j√≥l jelzi, hogy a fesz√ľlts√©gek nem igaz√°n cs√∂kkentek a t√∂bb napos t√©tlens√©g ellen√©re sem. (lb.ua)

A francia minisztereln√∂k, Jean-Marc Ayrault, janu√°r 28.-√°n twitteren fejezte ki t√°mogat√°s√°t a t√ľntetŇĎknek. (EuroMaidan PR)

Advertisement

A kijevi USA Nagyk√∂vets√©g hivatalos nyilatkozatban √≠t√©lte el a Dmitri Bulatov ellen elk√∂vetett erŇĎszakot. (Kyiv Post)

15.50

Az ellenz√©k m√°r t√∂bbsz√∂r is felh√≠vta arra a figyelmet, hogy hi√°ba fogadta el a palrament el az amnesztiat√∂rv√©nyt a R√©gi√≥k P√°rtja t√∂bbs√©g√©vel, rengeteg vissz√°ss√°g t√∂rt√©nt a szavaz√°s sor√°n. P√©ld√°ul olyan korm√°nyp√°rti k√©pviselŇĎ k√°rty√°ja is szavazott, aki akkor √©ppen Strasbourgban volt. √ćgy maga a t√∂rv√©ny szerint√ľk alkotm√°nyellenes. (EuroMaidan PR)

Advertisement

15.35

BREAKING: Moszkva a l√°zad√°sok mielŇĎbbi let√∂r√©s√©re sz√≥l√≠totta fel Ukrajn√°t. (EuroMaidan PR/Financial Times)

Az EuroMaidan aktivist√°i, megsz√ľntett√©k a vinnyicai korm√°nyzati hivatal blok√°dj√°t. (lb.ua)

Advertisement

Az ellenz√©k √≠gy l√°tja a felt√©teles amneszti√°t: ‚ÄěGyertek ki, sr√°cok, ne agg√≥djatok, mindenkinek megkegyelmez√ľnk!" (Kyiv Post/EuroMaidan PR)

Az ukr√°n bel√ľgyminiszt√©rium megb√≠zottja szerint bizony√≠t√©kaik vannak arra, hogy ‚Äěa novemberben kezdŇĎdŇĎ t√ľntet√©s- √©s ellenz√©ki erŇĎszaksorozatot elŇĎre kitervelt√©k." (EuroMaidan PR/Interfax)

Advertisement

A radik√°lis futballultr√°k ‚ÄěJobb Szektor" elnevez√©sŇĪ szervezete √©s afganiszt√°ni veter√°nok k√∂vetelik, ŇĎket is vonj√°k be a t√°rgyal√°sokba, mivel ‚Äěa jelenlegi ellenz√©ki t√°rgyal√≥k k√©ptelenek megfelelŇĎ k√©pviseletre". Ezt k√∂z√∂lte a Szvoboda (Szabads√°g) P√°rt. (Kyiv Post/lb.ua)

14.25

BREAKING:

Janukovics al√°√≠rta az amnesztiat√∂rv√©nyt, √©s hat√°lyon k√≠v√ľl helyezte a diktat√ļra-t√∂rv√©nyeket. Mindenkit ki kell szabad√≠tani 15 napon bel√ľl, akit a t√ľntet√©sek alatt b√∂rt√∂n√∂ztek be, ha a t√ľntetŇĎk hajland√≥ak elhagyni minden korm√°nyzati √©p√ľletet √©s k√∂zter√ľletet. (president.gov.ua/Kyiv Post/Reuters/ITAR-TASSZ)

Advertisement

A NATO fŇĎtitk√°ra, Anders Fogh Rasmussen nyomat√©kosan figyelmezetette az ukr√°n hadsereget, hogy maradjon semleges, a leg√ļjabb h√≠reket ugyanis "aggodalommal figyelte". (Kyiv Post)

Arzenyij Jacenyuk ismét arra szólította föl Janukovicsot, végre írja alá a január 16.-i törvényeket, ezzel bebizonyíthatná, komolyan gondolja a békés megoldást. (Kyiv Post)

14.05

Osztr√°k sajt√≥√©rtes√ľl√©sek szerint Mikola Azarov volt minisztereln√∂k elmenek√ľlt Ukrajn√°b√≥l √©s m√°r B√©csben van. (EuroMaidan PR)

Advertisement

M√°r angol k√∂zvet√≠t√©s is van a F√ľggetlens√©g t√©rrŇĎl a Szpilno TV-tŇĎl. Most √©ppen a barik√°dok m√∂g√© √©p√ľlt komplett hadit√°bort mutatj√°k be. (EuroMaidan PR)

Video streaming by Ustream

Az ukr√°n eg√©szs√©g√ľgyi miniszter tagadja, hogy a harcok alatt b√°rkit is elhurcoltak volna a k√≥rh√°zakb√≥l. (Ukr√°n Pravda/EuroMaidan PR)

Advertisement

Ukr√°n aktivist√°k felh√≠v√°sban fordultak a Deutsche Bankhoz: akad√°lyozza meg, hogy Janukovics eln√∂k hozz√°f√©rjen ott t√°rolt p√©nz√©hez. Inform√°ci√≥k szerint az eln√∂k fi√°nak az Ukr√°n Fejleszt√©si Bankban l√©tezŇĎ sz√°ml√°j√°n kereszt√ľl vannak a n√©met p√©nzint√©zetben elfekvŇĎ forr√°sai. A k√©pen az ukrajnai szt√°linista terror idej√©n a Szovjetuni√≥nak assziszt√°l√≥ n√°ci N√©metorsz√°gra utalnak: ‚ÄěDeutsche Bank: Annyira szerett√ľk Ukrajn√°t 1937-ben, hogy most visszahozzuk." Az aktivist√°k keleti parti idŇĎ szerint ma 13 √≥r√°ra szerveztek t√ľntet√©st a New York-i Wall Streetre.(EuroMaidan PR/Kyiv Post)

13.05

A kijevi rendŇĎrs√©g bŇĪn√ľgyi nyomoz√°st ind√≠tott a Bulatov-√ľgyben. Ek√∂zben Arzenyij Jacenyuk ukr√°n ellenz√©ki vezetŇĎ, egy m√ľncheni biztons√°gi konferenci√°n az AutoMaidan aktivist√°j√°nak √ľgy√©ben nemzetk√∂zi vizsg√°latot ind√≠tv√°nyozott. (Interfax/Kyiv Post)

Advertisement

12.35

Kijevben jelenleg -14 fok van, az idŇĎ nyugodt, derŇĪs. (EuroMaidan PR)

Advertisement

A V√©delmi Miniszt√©rium felh√≠vta Janukovics eln√∂k√∂t, hogy int√©zkedjen a kr√≠zishelyzet mielŇĎbbi megold√°s√°r√≥l. (EuroMaidan PR)

Vitalij Klicsko, az UDAR P√°rt vezetŇĎje Bulatov megveret√©s√©t a politikailag akt√≠v √°llampolg√°rok megf√©leml√≠t√©s√©re tett k√≠s√©rletnek tartja. (Interfax)

Az EuroMaidanSOS munkacsoport jelent√©se szerint jelenleg 33 t√ľntetŇĎ holl√©t√©rŇĎl nem tudnak semmit. (EuorMaidan PR)

Advertisement

Egy Oplot nevŇĪ, radik√°lisan oroszbar√°t szervezet v√°llalta mag√°ra Dmitri Bulatov f√ľl√©nek lev√°g√°s√°t, √°ll√≠t√°suk szerint egy majdanist√°kon val√≥ rajta√ľt√©s k√∂zben t√∂rt√©nt az eset. Az Oplot Harkiv polg√°rmester√©hez, Gyennagyij Kerneszhez k√∂thetŇĎ szervezet. Bulatov megk√≠nz√°sa nagyon hasonl√≠t Ihor Lucenko aktivista elleni kor√°bbi atorict√°sokhoz. (Kyiv Post)

Az orsz√°g vezetŇĎ jogi szak√©rtŇĎibŇĎl fel√°ll√≥ eseti bizotts√°g fogja vizsg√°lni a janu√°ri √°llami erŇĎszak emberi jogs√©rt√©seit. (EuroMaidan PR)

Jegor Szobolev EuroMajdan aktivista szerint a kijevi k√∂zponti halottash√°zban legal√°bb 26 azonos√≠tatlan holttestet t√°rolnak. Ezek k√∂z√ľl 14 m√°r biztosan √ļj√©v ut√°n √©rkezett oda. (Kyiv Post)

Advertisement

Victoria Nuland az Egyes√ľlt √Āllamok Eur√≥pai- √©s Eur√°zsiai √ľgyek√©rt felelŇĎs √°llamtitk√°r-helyettese eur√≥pai k√∂r√ļtja sor√°n Ukrajn√°ba l√°togat, elŇĎrel√°that√≥lag febru√°r elsŇĎ napjaiban. (Interfax)

Egy kercsi mentŇĎst, a 26 √©ves Olkeszi Tutovot, aki Hrusevszkij utcai helysz√≠ni seg√≠ts√©gny√ļjt√°sban vett r√©szt, k√©t h√≥nap b√∂rt√∂nre √≠t√©lt a b√≠r√≥s√°g ‚ÄěerŇĎszakos cselekm√©nyekben val√≥ r√©szv√©tel√©rt". A k√©pen: plak√°t a Majdanon, "Az orvosok nem c√©lpontok!" felirattal.

(Kyiv Post)

Advertisement

09.00

Az elm√ļlt napokban al√°bb hagytak az √∂sszecsap√°sok, tegnap est√©re mintegy 150 fŇĎ maradt a Hrusevszkij utcai barik√°dokn√°l. A h√≥ √©s a j√©g eltakar√≠t√°s√°val vannak legink√°bb elfoglalva, amit a barik√°dok megerŇĎs√≠t√©s√©re haszn√°lnak, ezek m√°r az √∂t m√©teres magass√°got is el√©rik. (LB.ua)

Janukovics nem mond igazat, amikor azt √°ll√≠tja, hogy teljes√ľltek az ellenz√©k k√∂vetel√©sei ‚Äď √≠rta k√∂zlem√©ny√©ben az UDAR p√°rt. Tov√°bbra sem engedt√©k el a fogva tartott t√ľntetŇĎket, sŇĎt √ļjabbakat helyeznek k√©t h√≥napois ŇĎrizetbe. Az ellenz√©k arra is garanci√°t k√©rt, hogy nem vonj√°k b√ľntetŇĎelj√°r√°s al√° a t√ľntetŇĎket, kiv√©ve az ember√∂l√©sben, emberrabl√°sban √©rintetteket. A korm√°nyz√≥ R√©gi√≥k P√°rtja viszont olyan amnesztiat√∂rv√©nyt vitt kereszt√ľl, ami a hatalom t√ļszaik√©nt tartja fogva a letart√≥ztatott tiltakoz√≥kat. Az UDAR arra is felh√≠vja a figyelmet, hogy eln√∂k tov√°bbra sem √≠rta al√° a janu√°r 16-i jogkorl√°toz√≥ t√∂rv√©nyek visszavon√°s√°t. Az ellenz√©k el akarja √©rni a 2004-es alkotm√°ny vissza√°ll√≠t√°s√°t is, ami alapj√°n a parlament t√∂bb hatalommal rendelkezne az eln√∂kkel szemben. K√∂vetelik a korm√°ny t√°voz√°s√°t is. Azarov minisztereln√∂k lemondott, de a korm√°ny felelŇĎss√©gre von√°sa nincs napirenden a parlamentben. Annak f√©ny√©ben, hogy az igazs√°g√ľgyminiszter legut√≥bb azt mondta, folytat√≥dnak a t√°rgyal√°sok, k√ľl√∂n√∂sen furcsa, hogy Janukovics az ellenz√©k k√∂vetel√©seinek teljes√≠t√©s√©rŇĎl besz√©lt. (Interfax)

Advertisement

Tegnap elŇĎker√ľlt Dmitro Bulatov, az aut√≥s t√ľntet√©sek fŇĎszervezŇĎje. Egy h√©tig tartott√°k fogva orosz akcentussal besz√©lŇĎ ismeretlenek. Lev√°gt√°k a f√ľl√©t √©s keresztre is fesz√≠tett√©k, kezeibe sz√∂geket vertek. Egy Kijevhez k√∂zeli faluban dobt√°k ki egy aut√≥b√≥l, ott bekopogtatott egy h√°zba √©s felh√≠vta ismerŇĎseit, akik Kijevbe vitt√©k. Egyik bar√°tja, Anatolij Gricenko a Facebookon √≠rta, hogy besz√©lt Bulatovval, aki azt mondta, v√©gig arra gondolt, hogy ha megmenek√ľl, egy√ľtt mennek el horg√°szni. Addig egy mag√°nklinik√°n √°polj√°k. BelsŇĎ szervi s√©r√ľl√©sei nincsenek. (EuroMaidan PR / Voices of Ukraine / 5 TV)

KihŇĪl√©s miatt, a k√≥rh√°zban halt meg √©jjel egy t√ľntetŇĎ. A rendŇĎr√∂k a fagyban is haszn√°lnak v√≠z√°gy√ļt a t√ľntetŇĎk ellen, ez okozott hipotermi√°t. (EuroMaidan PR)

Advertisement

Orosz ellenz√©kiek humanit√°rius seg√≠ts√©gny√ļjt√°st szerveznek az ukr√°n t√ľntetŇĎk sz√°m√°ra. Szolidarit√°si bizotts√°got √°ll√≠tottak fel, ami p√©nzt √©s ruh√°t gyŇĪjt a tiltakoz√≥knak, √©s t√∂megt√ľntet√©st is terveznek a moszkvai V√∂r√∂s t√©rre. Andrej Pjontkovszkij politol√≥gus, a bizotts√°g tagja szerint az ukr√°n forradalom gyŇĎzelme nagy hat√°ssal lehet az orosz t√°rsadalomra, amelynek hasonl√≥ probl√©m√°kkal kell szemben√©znie. (EuroMaidan PR / NR2.ru)

Az összeállítást Tóth Csaba Tibor és Medvegy Gábor készítette.