A j√°szs√°gi √©s a K√∂lcseys igazgat√≥v√°laszt√°sokr√≥l sz√≥l√≥ cikkeim ut√°n t√∂bb √ļjabb tippet kaptam emailben. Ez√ļttal NagykŇĎr√∂sre l√°togatunk, ahol k√©t Fideszes lobbi fesz√ľlt egym√°snak: a helyi √∂nkorm√°nyzat Fideszes k√©pviselŇĎjek√©nt is mŇĪk√∂dŇĎ tan√°r vs az EMMI fŇĎoszt√°lyvezetŇĎje.

Az elŇĎzŇĎ r√©szek tartalm√°b√≥l:

  • Egy j√°szs√°gi telep√ľl√©sen a helyi Fidesz erŇĎs embere, aki a cs√ļny√°n bukott polg√°rmester v√°laszt√°s (Fideszesk√©nt 2/3-1/3 ar√°nyban vesztett egy f√ľggetlennel szemben) ut√°n a helyi tanker√ľlet √ļjonnan kre√°lt vezetŇĎi sz√©k√©vel vigasztal√≥dhatott, benyomta iskolaigazgat√≥nak saj√°t ember√©t a tantest√ľlet v√°lasztottj√°val szemben. R√©szletek itt.
  • A k√∂zelben viszont eredm√©nytelen lett az igazgat√≥v√°laszt√°s egy szegreg√°ci√≥ miatt elmarasztalt iskol√°ban, hi√°ba t√°mogatta mindenki az egyik jel√∂ltet. R√©szletek itt.
  • A budapesti K√∂lcseyben plagiz√°lt az egyik p√°ly√°z√≥, aki r√°ad√°sul miniszt√©riumi dolgoz√≥, kor√°bban oszt√°lyvezetŇĎ is volt k√∂rnyezetv√©delmi ter√ľleten. Nem neveztek ki igazgat√≥t, hi√°ba kezdŇĎdik mindj√°rt a tan√©v √©s van egy l√°tsz√≥lag abszol√ļt alkalmas, mindenki √°ltal t√°mogatott jel√∂lt. R√©szletek itt.

Advertisement

NagykŇĎr√∂si lobbik: Jobbik, MSZP, LMP

NagykŇĎr√∂ssel kapcsolatban az LMP helyi szervezet√©nek vezetŇĎje keresett meg minket helyes√≠r√°si √©s fogalmaz√°si hib√°kt√≥l, k√©pzavarokt√≥l hemzsegŇĎ emailben, amibe persze nem √≠rta bele, hogy ki is ŇĎ. Ilyen √©rtelemben hasonl√≥ a helyzet a minapi j√°szs√°gi √ľgyh√∂z, ahol a tippad√≥ email f√ľggetlen k√©pviselŇĎnek pr√≥b√°lta be√°ll√≠tani a helyi MSZP-seket, √©s hallgatott arr√≥l, hogy a korm√°ny √°ltal nem t√°mogatott, de helyben n√©pszerŇĪ igazgat√≥ szegreg√°l√≥ gyakorlatot folytatott az int√©zm√©nyben.

Advertisement

Mindenesetre sztori az van NagykŇĎr√∂s√∂n is. A PetŇĎfi S√°ndor √Āltal√°nos Iskola igazgat√≥i p√°ly√°zat√°n ketten indultak: Jerusk√°n√© Ber√©nyi Erzs√©bet, az iskola tan√°ra √©s az √∂nkorm√°nyzat Fideszes k√©pviselŇĎje √©s Szak√°l Ferenc az emberminiszt√©rium fŇĎoszt√°lyvezetŇĎje. Szak√°l eset√©ben r√∂gt√∂n felmer√ľl a k√©rd√©s, hogy mi√©rt szeretne egy vid√©ki √°ltal√°nos iskola igazgat√≥ja lenni egy miniszt√©riumi fŇĎoszt√°lyvezetŇĎ. A jelenlegi miniszt√©riumi strukt√ļr√°ban a fŇĎoszt√°lyvezetŇĎi szint a legmagasabb olyan szint, ahol m√©g gyakran, de persze nem mindig, nem politikai kinevezettek, hanem val√≥di szak√©rtŇĎk dolgoznak. Ef√∂l√∂tt csak a helyettes √°llamtitk√°rok √©s az √°llamtitk√°rok √°llnak, akikbŇĎl nagyon kev√©s van, √©s legt√∂bbj√ľk politikai kinevezett. Vagyis Szak√°l sz√°m√°ra el√©g nagy visszal√©p√©s lett volna a PetŇĎfi igazgat√°sa.

Ha j√≥l √©rtj√ľk a t√∂rt√©netet, Jerusk√°n√© p√°ly√°zat√°t, mely itt olvashat√≥, csak a tantes√ľlet kisebbs√©ge t√°mogatta. Vele volt viszont az √∂nkorm√°nyzati lobbi √©s Dr. Czira Szabolcs polg√°rmester. Az √∂nkorm√°nyzatnak, Jerusk√°n√©t √©s a polg√°rmestert is belesz√°molva 9 Fideszes tagja van, valamint 1-1 MSZP-s, Jobbikos √©s Civil Mozgalmas. Legut√≥bbi sz√°m√°ban az egy√©bk√©nt szinte kiz√°r√≥lag korm√°nypropagand√°t nyomat√≥ a hivatalos √∂nkorm√°nyzati lap m√°sf√©l oldalas, c√≠mlapon kezdŇĎdŇĎ interj√ļt k√∂z√∂lt Jerusk√°n√©val, amelynek fel√©ben ,,szŇĪk √©rdekk√∂r", haszontalan MSZP-sek stb. st√≠lusban besz√©l a p√°ly√°zatr√≥l. Sajnos az iskola honlapj√°n nem mŇĪk√∂dnek a p√°ly√°zatokra √©s a p√°ly√°zatok √©rt√©kel√©s√©re mutat√≥ linkek, √≠gy jelen pillanatban nem tudunk eg√©szen pontosat mondani a jel√∂ltek n√©pszerŇĪs√©g√©rŇĎl.

Advertisement

De nem csak Jerusk√°n√© m√∂g√∂tt √°ll egy √©rdekes lobbi, hanem Szak√°lnak is kamp√°nyoltak, m√©gpedig a Heti H√≠rek nevŇĪ eg√©szen √©rdekes lapban. Van Obsersovszky-interj√ļ √©pp√ļgy, mint a m√°sik jel√∂lt gyal√°z√°sa. De a Heti H√≠rek leg√©rdekesebb r√©sze, hogy fŇĎszerkesztŇĎje √©s a cikkek √≠r√≥ja az abonyi LŇĎrinczy Veronika, aki egy m√°sik hasonl√≥ sz√≠nvonal√ļ term√©ket is fŇĎszerkeszt, m√©gpedig a Jobbikos be√ľt√©sŇĪ Mi Abonyunkat.

FŇĎ tanuls√°g: a nagykŇĎr√∂si politika sokkal √©rdekesebb √©s kisz√°m√≠thatatlanabb, mint a budapesti √ļn. nagypolitika.

Advertisement

Ha tetszett a poszt, meg akkor is ha nem, szavazz r√°nk a Goldenblog internetes blogterrorista ketrecharcban. √Čs l√°jkojj√°' minket a Facebookon.