Lehet, hogy mostan√°ban az√©rt vannak ilyen nyomorult napjaim, mert amikor reggel kipattan a szemem, ny√ļlok a telefonom√©rt, hogy megn√©zzem, mennyi az idŇĎ √©s ha nem vigy√°zok magamra, a k√∂vetkezŇĎ pillanatban m√°r a h√≠reket olvasom. Ma p√©ld√°ul a tan√°ri portf√≥li√≥k √ľgy√©vel indult a nap.

A l√©nyeg r√∂viden annyi, hogy alig k√©t h√≥napjuk van a pedag√≥gusoknak, hogy k√©sz√≠tsenek a munk√°ss√°gukat √∂sszefoglal√≥ 70-100 oldalas portf√≥li√≥t, hogy √°tker√ľljenek egy magasabb b√©rez√©si kateg√≥ri√°ba. √Čn mondjuk Hoffmann R√≥zs√°t√≥l meg a k√∂zigazgat√°s bugyraib√≥l olvasgatn√©k sz√≠vesen 70-100 oldalas portf√≥li√≥kat, hogy ne a kimittud meg a google elŇĎtt kelljen napokat g√∂rnyedn√ľnk, ha r√° akarunk j√∂nni, hogy m√©gis mi a f√©szkes francot csin√°lnak azok, akiket a n√©p elvileg az √ľgyeik vitel√©vel b√≠zott meg. Ňźket mondjuk meg is fizetik ez√©rt, pedag√≥gusnak lenni meg ink√°bb csak egy sz√©p √ļt a semmibe egy r√≥zsasz√≠n szop√≥rolleren. De R√≥zsik√°m√©k, a kis dr√°g√°im, legal√°bb seg√≠tik a portf√≥li√≥ elk√©sz√≠t√©s√©t egy √ļtmutat√≥val. Egy 163 oldalas PDF-fel.

Advertisement

Huszon√∂tezer pedag√≥gus foglalja most im√°iba a k√∂zoktat√°si √°llamtitk√°rs√°got, hogy milyen kontextusban, azt hagyjuk. Nem Isten tehet errŇĎl. Huszon√∂tezren als√≥ hangon is k√©tmilli√≥ oldalnyi portf√≥li√≥t gy√°rtanak majd, amit √∂tezren fognak √©rt√©kelni, √©s honnan lehetne erre √∂tezer embert szerezni? Nyilv√°n egym√°s√©t fogj√°k √©rt√©kelni. Zseni√°lis.

Ami a legszebb, hogy t√≠zmilli√°rd forint van a projektre, pedag√≥gusonk√©nt 400 ezer. ‚ÄěEz uni√≥s p√©nz, a magyar k√∂lts√©gvet√©st nem terheli, √©rkezett a megnyugtat√≥ v√°lasz az oktat√°si √°llamtitk√°rs√°gt√≥l" ‚Äď √≠rja az Index, √©n meg megnyugszom persze, mert az uni√≥s p√©nz nyilv√°n arra val√≥, hogy h√ľlyes√©gekre verj√ľk el. Nem arra, hogy felz√°rk√≥ztassuk az orsz√°got, hanem pedag√≥gussz√≠vat√°sra, meg hogy a t√©eszeln√∂k√∂k sz√∂kŇĎkutat meg d√≠szburkolatot tegyenek a tanyak√∂zpontba v√°laszt√°sok elŇĎtt. Azt√°n meg szidjuk a rohattszem√©timperilista Eur√≥pai Uni√≥t.

Legal√°bb egy k√°v√©val kevesebb is el√©g volt reggel. √Čn hiszek az atomban, de nem vagyok annyira nyugodt, hogy ezek ut√°n m√©g erŇĎmŇĪvet is szeretn√©nek √©p√≠teni.