A tegnapi cikkeinkre, amik a BME GTK g√≥lyat√°bor jelentkez√©s√©vel foglalkoztak rengeteg hozz√°sz√≥l√°s √©rkezett, 90%-ban arr√≥l sz√≥ltak, hogy mi m√©gis mi√©rt vessz√ľk az √ľgyet ennyire komolyan. Plank√≥ GergŇĎ a 444-n√©l szok√°sos m√≥don igazat besz√©lt: az idi√≥ta H√ĖK-√∂s√∂k senkit ne ijesszenek el a g√≥lyat√°bort√≥l, nyugodtan mehetsz t√°borba akkor is, ha nem t√∂lt√∂d ki az undor√≠t√≥ k√©rdŇĎ√≠vet. De akkor m√©gis mi√©rt botr√°nyos m√©gis a dolog?

MirŇĎl nem sz√≥l az √ľgy?

Szerintem a BME GTK g√≥lyat√°bor √ľgye, hasonl√≥an az ELTE BTK H√ĖK-√∂s listabotr√°nyhoz √©s az ELTE BTK H√ĖK-ben lezajlott Jobbikos hatalom√°tv√©telhez nem elsŇĎsorban arr√≥l sz√≥l, hogy ,,szabad-e" ilyet csin√°lni. Nyilv√°n mindenki kb. azt csin√°l a szabadidej√©ben a saj√°t p√©nz√©bŇĎl, amit akar. Zsid√≥zhat otthon a n√©gy fal k√∂z√∂tt, t√∂ltethet ki ak√°rmirŇĎl k√©rdŇĎivet stb. A dolog nem is arr√≥l sz√≥l, hogy k√∂telezŇĎ-e a kit√∂lt√©s, meg hogy ettŇĎl lehet-e norm√°lis egyetemista m√≥dj√°ra t√°borba menni, egyetemre j√°rni, sŇĎt ak√°r H√ĖK-√∂snek lenni. Persze, hogy lehet. Akinek a dologr√≥l, egyik kommentelŇĎnkh√∂z hasonl√≥an, az jut esz√©be, hogy

Advertisement

Sok szarh√°zi jogv√©dŇĎ √©s PC gazember. A vil√°g miatatok lessz √©lhetetlen. Fogadj√°tok m√©lys√©ges ut√°latomat √©s megvet√©semet az√©rt, mert belepof√°ztok a di√°kok √©let√©be. Csak az inkvizici√≥hoz vagy a sz√©lsŇĎs√©ges iszl√°mist√°khoz tudlak benneteket hasonl√≠tani. Ki a fene vagytok ti, hogy megszabj√°tok mit lehet √©s mit nem a di√°koknak? Mor√°l √©s erk√∂lcshŇĎs√∂k?

Advertisement

az szerintem nem érti, hogy mi a gáz.

Mi a g√°z?

A BTK H√ĖK-√∂s botr√°nyhoz hasonl√≥an itt is kettŇĎ probl√©ma van: (1) k√∂zp√©nzbŇĎl, egy k√∂zint√©zm√©nyben bet√∂lt√∂tt hatalmukat felhaszn√°lva csin√°lj√°k ezeket a dolgokat a H√ĖK-√∂s√∂k √©s (2) az egyetemek, akik elvileg az √©rtelmis√©get k√©pzik az orsz√°gnak ezt eltŇĪrik.

Advertisement

Nem biztos, hogy minden olvas√≥nk tiszt√°ban van ezzel, de az egyetemek egy jelentŇĎs r√©sz√©n, √≠gy p√©ld√°ul a BME-n is, a H√ĖK-√∂s tiszts√©gviselŇĎk nagyon komoly felelŇĎss√©get viselnek √©s rengeteg p√©nz sors√°r√≥l d√∂ntenek. Sokszor ŇĎk d√∂ntik el, hogy ki juthat tanulm√°nyi √©s szoci√°lis √∂szt√∂nd√≠jakhoz, illetve p√©ld√°ul koll√©giumi helyekhez. Nem igaz√°n norm√°lis helyzet az, hogy a pedof√≠li√°val meg h√°ny√°ssal kapcsolatos k√©rdŇĎ√≠veket kit√∂ltetŇĎ H√ĖK-√∂s√∂k ilyen p√©nzek √©s a hallgat√≥k sorsa f√∂l√∂tt diszpon√°lnak.

A g√≥lyat√°borok √©s a H√ĖK-√∂k teljes mŇĪk√∂d√©se szint√©n sok p√©nzbe ker√ľlnek. Szerintem nem norm√°lis, hogy mik√∂zben sok egyetemen (k√∂zt√ľk a BME-n is) brut√°lis megszor√≠t√°sok vannak a g√≥lyat√°borokban ilyen dolgokra megy el a p√©nz.

Advertisement

V√©g√ľl pedig az egyetemek vezet√©se azzal, hogy eltŇĪri vagy ak√°r t√°mogatja ezeknek a hallgat√≥i szervezeteknek a mŇĪk√∂d√©s√©t, p√©nzt ad hozz√°juk az orsz√°g k√∂z√∂s udvar√°ra √©s az egyetemek folyos√≥j√°ra szarik. Ut√°na lehet felf√ľggeszt√©sekkel meg dum√°val t√∂r√∂lgetni a sz√©tkenŇĎd√∂tt szart a padl√≥r√≥l, de m√°r nem igaz√°n seg√≠t.

Ha tetszett a poszt, meg akkor is ha nem, szavazz r√°nk a Goldenblog internetes blogterrorista ketrecharcban. √Čs l√°jkojj√°' minket a Facebookon.