Nem az indokolatlanul népszerű énekes-dalszerző rajongói, hanem a hallgatói önkormányzat jelenlegi és volt tagjai gyűltek össze csütörtökön délután az SZTE Rektori Hivatala előtt, hogy kiálljanak a bölcsészkari HÖK volt elnöke mellett. Összefoglaljuk, miért van szüksége Mechler Ákosnak volt kollégái és barátai támogatására.

Ez egy gebasz?

Lépj be a Dél-alföldi Hallgatói Mozgalom Egyesületbe és hozz magad alá öt embert, amiért munkát kapsz a hallgatói önkormányzattól. Az ezért kapott fizetésed tíz százalékát pedig add át a feletted állónak – így foglalta össze Mechler a HÖK-ös nempiramisjáték működését a HVG birtokába jutott hangfelvétel szerint. „Annyi különbség van a Hallgatói Mozgalom és a Brókernet-fajta piramisrendszer között, hogy itt nem a te saját pénzed kell neked feladni, hanem igazából azt, amit te kapsz a hallgatói önkormányzattól mint fizetést. Tehát egyrészről ti, az embereitek kaptok egy munkát a szinteteknek megfelelő fokkal. Ha ti a harmadik szinten lesztek, akkor olyan nagyságú feladatot kaptok, amivel kellő pénzt tudtok keresni” – vázolta a lehetőségeket a BTK HÖK exelnöke. A diákok megkérdezték, mi van, ha nem lépnek be: „Akkor nem tudod a filmklubot tovább csinálni” – válaszolta kérlelhetetlenül Mechler.

A HVG információi szerint egyetemi újságírókat, ruhatárosokat, HÖK-tagokat, pultosokat is megkerestek, és nem kaphatott munkát az, aki nem csatlakozott. A HVG szerint Juhász Gergely, a Dél-alföldi Hallgatói Mozgalom Egyesület titkára és Vágó Ádám elnök az egyesület taglétszámára vonatkozóan sem tudott információt adni, „ha jól tudom, öt fő” – idézi a lap válaszukat. Török Márk EHÖK-elnök is beszállt a tippmixbe, a Vágó által elmondottakkal ellentétben szerinte harminc tag van az egyesületben. A hangfelvételen szerepel az is, hogy bár Töröknek papíron nincs köze az ügyhöz, valójában az ő üzletéről van szó. „Ez egy gebasz? Nem harcolt eleget értetek?” – kérdezte Mechler.

A BTK HÖK volt elnökét egyébként már korábban is hírbe hozták, amikor 2010-ben négy évre visszamenőleg kérte többektől, hogy töltsenek ki hallgatói munkavégzésre vonatkozó megbízást, annak több pontját üresen hagyva.

Szokatlanul gyorsan lépett az ügyben a HÖK-közeli sajtó. A Hökkentő című lap kiadója a hallgatói önkormányzattól elvileg független alapítvány, de nem szokása konfrontálódni a HÖK-kel, sőt, az sem áll távol tőle, hogy névtelen lejáratóanyagokat tegyen közzé, ha a HÖK érdeke úgy kívánja. Még arra is ügyelnek, hogy lejáratóanyagaik fizetett hirdetésben jussanak el mindenkihez a Facebookon és a Youtube-on. Most azonnal hírt adtak a nempiramisügyről, és arra is kérték az egyetemistákat, hogy akinek van információja, ossza meg velük. Tehát: tájékoztassák a HÖK-ös lapot a HÖK esetleges visszaéléseiről, és megvédik az informátor anonimitását. Nem túl csábító ajánlat, később vissza is vonták, a felhívás lekerült Facebook oldalukról.

Advertisement

Picit más tényállás

A piramisjáték egy picit más tényálláson alapul! – próbálta megmagyarázni a nempiramisjátékot Török Márk. Bár elmondta, hogy neki nincs köze az egyesülethez, arról nagy bizonyossággal állította, hogy minden tiszta. Az egyesületeknek pedig joguk van tagdíjat szedni – mondta, ami igaz is, csak a hangfelvételen nem tagdíjról, hanem a tagok által a felettük állónak fizetendő pénzekről esik szó.

A Dél-alföldi Hallgatói Mozgalom Egyesület közleményt adott ki, ami szerint egyrészt természetesen mindenkin jogi úton vesznek elégtételt, aki mást állít, mint ők. Másrészt leírják, hogy a szervezetnek alapvetően két feladata van: tüntetésekhez biztosítanak kellékeket (transzparenseket, kereplőket, stb.), illetve terepmunkát végeznek az Alkalmazott Társadalomismereti Tanszék számára. Állításuk szerint az egyetem egyetlen gazdasági egységével sem állnak kapcsolatban. Ennek ellenére tény, hogy az egyesület az EHÖK irodájának címére van bejegyezve, titkára az EHÖK felügyelőbizottsági tagja, Juhász Gergely, elnöke pedig a Pedagógusképző Kar hallgatói önkormányzatának élén álló Vágó Ádám.

Advertisement

A tüntetési kellékek beszerzéséhez és tárolásához 2010-ben és 2011-ben (a Mechlerrel készült hangfelvétel idején) 42, illetve 45 egyesületi tag szükségeltetett. A létszám 2012-ben 33, idén pedig 16 főre apadt. A szervezet közölte tagdíjbevételeinek alakulását is: érdekes, hogy ez minden évben pontosan az az évi tagok létszáma megszorozva a hónapok számával, és a tagdíj összegével, ezer forinttal. Mindig csodálattal adózunk a véletlenek előtt.

Ezután érkezett a hír, hogy Szabó Gábor rektornak kissé elege lett, és úgy döntött, nem fegyelmi eljárást indítanak, mivel a fegyelmi ügyek egy év alatt elévülnek, hanem az ügyészséghez fordult. Ismeretlen tettes ellen tett feljelentést kényszerítés bűntettének gyanúja miatt, bár más jogsértések is felmerülhetnek.

Szarul hangzik

Kedd délutánra az SZTE EHÖK sajtótájékoztatót hívott össze, amit Ament Balázs, a felügyelőbizottság elnöke tartott. Ebből arra lehetne következtetni, hogy a Felügyelőbizottság is vizsgálta az ügyet és valamilyen eredményről szeretett volna beszámolni, de nem ez történt. Hangfelvétel-részleteket mutattak be, amit úgy vezettek fel, hogy Unyatyinszki György, a HVG-ben megjelent cikk írója magát Indexes újságírónak kiadva arról beszél két ismeretlen személynek, hogy: be kell sározni Török Márkot, bármilyen szarul is hangzik; a hangfelvételen kívül nincs bizonyíték a piramisjátékra; a Magyar Narancsban korábban megjelent, a HÖK céges ügyeivel foglalkozó cikk találgatásokon alapul; ezért a cikkért neki szerkesztőségi előmenetel lesz a jutalma. Ament Balázs elmondta, hogy megdöbbenéssel hallgatták a hangfelvételt, amiből kiderült számukra, hogy Unyatyinszki saját egyéni boldogulásáért saját „mentorát” hozta rossz hírbe. Kérték továbbá a sajtón keresztül, hogy ennek a beszélgetésnek a teljes felvételét juttassa el az EHÖK-höz annak ismeretlen készítője.

Advertisement

A HÖK-ösökön kívül mindenki másnak sikerült azonnal megtalálni a teljes hangfelvételt, azt ugyanis a kiragadott részletekkel egyszerre töltötte fel annak készítője, aki vagy Vágó Ádám, a Dél-alföldi Hallgatói Mozgalom Egyesület elnöke, vagy Juhász Gergely titkár. Más nagyon nem lehetett, mert ők a felvételen szereplő két ismeretlen személy. Az kevéssé valószínű, hogy rá lettek volna kényszerülve, hogy az EHÖK-nek névtelen e-mailben juttassák el a felvételt, mint ahogy az elhangzott a sajtótájékoztatón.

Így dolgozik egy HÖK-ös újságíró

Ettől függetlenül csodálatos cikk jelent meg az Epresso portálon, aminek vezető szerkesztője az SZTE EHÖK sajtófőnöke, Német Tímea, bár a cikk megjelenése után ez a tény kikerült az impresszumból. (Előtte még benne volt.) A cikk először felvázolja, hogy mi hangzik el a HÖK által megszerzett hangfelvételen. Az Epresso szerint Unyatyinszki arra próbálta rávenni „ismeretlen” hallgatótársait, hogy mondjanak valami terhelőt Török Márkról, és akkor kapcsolatai révén elintézi, hogy ne ők legyenek a lejárató cikk áldozatai; zavarosan utalgatott cikkre, cikkekre; elmondta, hogy több egyetemi vezetőhöz bejelentkezett és ha el tudja érni, hogy Törököt eltávolítsák, nem jelenik meg semmi. Az írás szerint az is elhangzik Unyatyinszkitől, hogy nehéz élete van és sehova nem veszik fel, és amikor mondják neki, hogy minden rendben van az egyesülettel, azt válaszolja, hogy „tudom, de ha mégis azt mondjátok, akkor kihagylak benneteket”. A cikk írója valószínűleg a csehkettőt nézi, mert a beszélgetésen nagyon nem ilyen dolgok hangzanak el, de a hökös médiabulldózer már csak ilyen, sose ragaszkodott a valósághoz. Könnyfakasztó részlettel folytatódik a sztori arról, hogy Unyatyinszkit annak idején Mechler húzta ki a bajból, azzal, hogy a hallgatói lapokhoz hívta írni. Az író felháborodik azon, hogy a felvételen az „országos botrányt kavaró, erősen antiszemita listázás kis hülyéskedés”, majd azzal zárja, hogy Unyatyinszkinek semmi keresnivalója nincs a magyar médiában. Utóbbi morális állásfoglaláson, pont ebben a gyönyörű cikkben, fuldokolva röhögtünk. Az Epresso üzemeltetője egyébként az erősen HÖK-közeli Ponty-Média Kft., melynek korábbi tulajdonosai között EHÖK-ös vezető tisztségviselőt is találunk.

Advertisement

Odacsapott a Szegedi Városi Televízió is, melynek ügyvezetője és főszerkesztője Zelena András. Ő helyettesítette Török Márkot az EHÖK elnöki székben, amíg el volt tiltva az egyetemtől. Jelenlegi posztjára a jobbikos szavazattal együtt önkormányzati közgyűlési többséget alkotó Fidesz nevezte ki. Nem sokat lacafacáztak, egyből ezzel a címmel dolgozták fel a témát, ezzel politikai térben elhelyezve: „Így dolgozik egy liberális újságíró? - Török Márk besározására buzdított egyetemistákat, majd saját szerepét elhallgatva "oknyomozó" cikket publikált a HVG-ben” – csak így kurucosan. Jó, ha vannak az embernek barátai, Török Márk is számíthat rájuk.

Ki vigye el a balhét?

A teljes hangfelvételt mi is meghallgattuk és összefoglaltuk. Arról esik benne szó, hogy Unyatyinszki megpróbálná úgy feldolgozni az ügyet, hogy ne azok vigyék el a balhét, akik kényszerűen kerültek bele, hanem azok, akik a szálakat mozgatták, legfőképp Török. Ehhez kéri Juhász Gergely és Vágó Ádám segítségét. "Tudom, hogy szarul hangzik, és hívhattok akár gecinek is, de attól függetlenül én ezerszer elmondtam nekik is akkor, mikor csinálták ezt az egészet, hogy ez szar, ezt felejtsék el, ezt hagyják abba, és én nem is léptem be. Viszont abban a pillanatban, hogy megjött ez a hanganyag, nem tudom már azt csinálni, amit eddig. Nem tudom már azt csinálni én se, hogy nem teszek semmit. Alapvetően az én erkölcsi iránytűm is egy olyan dolog, a lelkiismeretem is egy olyan dolog, hogy nem tehetem azt, hogy nem csinálok semmit, a másik része meg, hogy mindenképpen lesz belőle írás, és ha már elkerülhetetlen a dolog, akkor inkább oldjuk meg úgy, hogy minél kisebb gebasz legyen" – válaszolja Vágónak arra a kérdésére, hogy azt kéri-e tőlük, hogy sározzák be Török Márkot.

Advertisement

Információink szerint a HÖK-ösök azt is kétségbe vonják, hogy egyáltalán létezik a Mechlerrel készült hangfelvétel, bár valljuk be, kevéssé valószínű, hogy a HVG kamu bizonyítékokkal játszaná el hitelét. Mindenesetre az ügyészség feljelentéskiegészítést rendelt el, melyben bekéri a rendelkezésre álló dokumentumokat. Valószínűleg lesz alkalmuk a hangfelvételt is meghallgatni.

Barátai, volt kollégái továbbra is kitartanak Mechler Ákos mellett – tegnap mintegy harmincan az SZTE Rektori Hivatala elé vonultak, ahol feltartott papírlapokon jelezték (kiváló mémalapanyagot szolgáltatva): „Veled vagyunk, Ákos”. Rosta Ádám szervező, az EHÖK Felügyelőbizottságának volt elnöke elmondta: azért döntöttek a demonstráció mellett, mert meggyőződésük, hogy a magyar társadalom értékválságából csak összefogással lehet kikerülni.

A hírbe hozott HÖK-ös állítólag elveszítette néhány hete szerzett állását is az ügy miatt, bár ő maga még nem szólalt meg. Múlt héten úgy tudták, külföldön tartózkodik. Az ügy mindenesetre nem zárult le, csak most kezdődik – kérdés, ki mit veszíthet még?