Janukovics menek√ľlŇĎben, k√∂zben zajlik az elk√©pesztŇĎ korrupci√≥ √©s f√©nyŇĪz√©s felm√©r√©se. A parlament folyamatosan √ľl√©sezik, lev√°ltj√°k a Janukovics-√©ra minisztereit. Sokan tartanak Julia Tyimosenko politikai visszat√©r√©s√©tŇĎl.

Janukovics mezsihirjai rezidenci√°ja megny√≠lt a n√©p elŇĎtt. / Fot√≥: AP

További összefoglalóink Ukrajnáról

Az Eszpreszo TV √©lŇĎ ad√°sa

Az idŇĎpontokat budapesti idŇĎ szerint t√ľntetj√ľk fel, Kijevben egy √≥r√°val t√∂bb van.

Febru√°r 23., vas√°rnap

21.58

Advertisement

Gecc√≥, de j√≥ a kec√≥d: a t√ľntetŇĎk a szint√©n elmenek√ľlt Psonka fŇĎ√ľgy√©sz szer√©ny otthon√°t is elbirtokolt√°k. Rengeteg k√©p itt, √©rdemes v√©gign√©zni - nem apr√≥zta el!

21:25

A hágai Nemzetközi Bíróság vizsgálatot indít Janukovics és társai ellen. Kik aggódhatnak:

- Janukovics exelnök

- Zaharcsenko ex-bel√ľgyminiszter

- Andrij Kljujev az eln√∂ki adminisztr√°ci√≥ vezetŇĎje

- Mikola Azarov miniszterelnök

- Volodimir Ribak házelnök

- m√°sok, akik felelŇĎsek a v√©ront√°s√©rt

/ ua.info, EuroMaidan PR

21:00

Fejlemények Kelet-Ukrajnában:

Dnyipropetrovszkban k√©tezren t√ľntettek, majd a megyei tan√°csban leszaggat√°k a Janukovics √©s a megyei tan√°cseln√∂k, Kolesznikov portr√©it, √©s k√∂zeli f√°kra aggatt√°k azokat. Leszedtek Feliksz Dzerzsinszkijnek, a szovjet titkosrendŇĎrs√©g elsŇĎ vezetŇĎj√©nek egy eml√©kt√°bl√°j√°t is √©s √°tadt√°k a helyi t√∂rt√©neti m√ļzeumnak. A t√ľntetŇĎk a megyei tan√°cs vezetŇĎinek lemond√°s√°t √©s hivatalnokok elbocs√°t√°s√°t k√∂vetelt√©k. Az ellenz√©ki k√©pviselŇĎk al√°√≠r√°st gyŇĪjt√∂ttek az elŇĎrehozott v√°laszt√°sok√©rt. A kor√°bban led√∂nt√∂tt Lenin-szobor talapzat√°n most fekete szalagos nemzeti z√°szl√≥ l√°that√≥, a Majdan halottjainak k√©p√©vel. Az emberek vir√°gokat √©s gyerty√°kat tesznek a talapzatra.

Advertisement

Harkiv polg√°rmestere, Hennadij Kernesz egy√ľtt akar mŇĪk√∂dni az ellenz√©kkel. A polg√°rmester √°ll√≠t√°sa szerint nem ismeri Janukovics tart√≥zkod√°si hely√©t, de folyamatos kapcsolatban van a megyei tan√°cseln√∂kkel, Mihail Dobkinnal. Nem vil√°gos, hogy m√©g az orsz√°gban vannak-e, ugyanis a titkosszolg√°lat nyomoz ellen√ľk szeparatista kijelent√©seik miatt, √©s sajt√≥h√≠rek szerint mindketten Oroszorsz√°gba menek√ľltek, Dobkin viharos t√°voz√°s√°r√≥l ma m√°r besz√°moltunk (ld. al√°bb).

Advertisement

Szimferopolban a kr√≠mi tat√°rok Madzslisza (kv√°zi-parlamentje) t√°mogat√°s√°t fejezte ki az ukr√°n parlament elm√ļlt napokban elfogadott d√∂nt√©seivel kapcsolatban. T√∂bb mint √∂tezren t√ľntettek ukr√°n, EU-s √©s kr√≠mi tat√°r z√°szl√≥k alatt. A t√ľntetŇĎk d√∂nt√©st hoztak arr√≥l, hogy k√∂vetelni fogj√°k, hogy a hat√≥s√°gok ind√≠tsanak nyomoz√°st a Kr√≠mi Auton√≥m K√∂zt√°rsas√°g szeparatista kijelent√©seket tevŇĎ tiszts√©gviselŇĎi ellen. Emellett a k√∂zt√°rsas√°g parlementj√©nek feloszlat√°s√°t √©s elŇĎrehozott v√°laszt√°sokat k√∂vetelnek, az √ļj v√°laszt√°si t√∂rv√©nyekkel √∂sszhangban. A tat√°rok k√©pviseletet k√∂vetelnek maguknak a kr√≠mi parlamentben √©s egy√©b test√ľletekben is. A tat√°r t√ľntetŇĎk d√∂nt√©se kritiz√°lta azt az ukr√°n parlamentben elfogadott hat√°rozatot, miszerint a kr√≠mi alkotm√°ny nincs √∂sszhangban a f√©lsziget soknemzetis√©gŇĪ lakoss√°g√°nak √©rdekeivel, √©s t√°rsadalmilag √©s politikailag is destabiliz√°lja a t√©rs√©get. V√©g√ľl, a t√ľntetŇĎk k√∂vetelik, hogy az ukr√°n parlament vonja be a Madzslisz k√©pviselŇĎit az √ļj alkotm√°ny elŇĎk√©sz√≠t√©s√©be.

Rinat Ahmetovval, a leggazdagabb ukr√°n oligarch√°val √©s m√°s potent√°tokkal folytatott megbesz√©l√©se ut√°n a donecki megyei k√∂zigazgat√°s vezetŇĎje, Andrij Sisackij bejelentette, hogy t√°mogatja Ukrajna ter√ľleti integrit√°s√°t. / pravda.com.ua, espreso.tv, EuroMaidan PR

Advertisement

18.14

Advertisement

Harkiv polg√°rmestere, Gennagyij Kernesz a v√°rosban t√ľntetŇĎkh√∂z ment, hogy megb√©k√©l√©sre k√©rje ŇĎket. / EuroMaidan PR

18.12

A Batykivscsina p√°rt honlapj√°n Julia Tyimosenko azt k√∂z√∂lte, hogy nagyon k√∂sz√∂ni, hogy gondoltak r√° minisztereln√∂kk√©nt, de errŇĎl senki nem egyeztetett vele, √©s k√©ri, hogy ne sz√°moljanak vele ezen a poszton.

Advertisement

18.09

Az elm√ļlt 24 √≥r√°ban Lviv, Zsitomir, Hmelnickij, Kirovogr√°d √©s Volin korm√°nyz√≥ja is lemondott - √≠rja Maxim Erisztavi.

Advertisement

18.05

Advertisement

Sok csod√°t tal√°lnak Janukovics ivano-frankivszki szer√©ny kast√©ly√°ban is a t√ľntetŇĎk. P√©ld√°ul medv√©t is tartott az eln√∂k. Minden h√°ztart√°sban j√≥l j√∂het egy medve.

18.00

Reggel m√°r besz√°moltunk arr√≥l, hogy a magyar hat√°rn√°l, Csopon nyilv√°nosan megsz√©gyen√≠tett√©k a hat√°r√°tkelŇĎ parancsnok√°t, eg√©szen pontosan egy oszlophoz k√∂t√∂zt√©k ragaszt√≥szalaggal. A Nasi Grosi ukr√°n port√°l arr√≥l sz√°mol be, hogy a csopi v√°mosok csak a kisbuszok √©s kisteheraut√≥k forgalm√°b√≥l havi 2-3 milli√≥ doll√°rnyi kenŇĎp√©nzt gyŇĪjt√∂ttek √∂ssze, a veszteget√©sre eg√©sz rendszer √©p√ľlt, a p√©nzt Kijevbe k√ľldt√©k.

Advertisement

17.52

Kik itt a fasiszt√°k, az ukr√°nok vagy az oroszok?

A tiltakoz√≥k az ukr√°n polg√°rok minden csoportj√°t k√©pviselik: orosz- √©s ukr√°najk√ļakat (b√°r a legt√∂bb ukr√°n am√ļgy k√©tnyelvŇĪ), a v√°rosiakat √©s vid√©kieket, az √∂sszes ukrajnai felekezet √©s politikai p√°rt tagjait, fiatalokat √©s √∂regeket, kereszt√©nyeket, muzulm√°nokat √©s zsid√≥kat. Minden nagyobb kereszt√©ny felekezetnek vannak h√≠vei, a legt√∂bbnek lelk√©szei is a t√©ren. A kr√≠mi tat√°rok is sz√©p sz√°mban felvonultak. A zsid√≥ vezetŇĎk pedig hat√°rozottan t√∂rekedtek r√°, hogy kifejezz√©k t√°mogat√°sukat. A Majdan soksz√≠nŇĪs√©ge lenyŇĪg√∂zŇĎ: azt a csoportot, ami a k√≥rh√°zakban vigy√°z r√°, hogy a rezsim ne rabolhassa el a sebes√ľlt t√ľntetŇĎket, fiatal feminist√°k vezetik. Az egyik legfontosabb forr√≥ dr√≥tot, amin a t√ľntetŇĎk seg√≠ts√©get k√©rhetnek, a melegk√∂z√∂ss√©g aktivist√°i mŇĪk√∂dtetik.

Advertisement

A 444-en olvashatjátok Timothy D. Snyder, a Yale Egyetem történelemprofesszorának cikkét teljes terjedelmében.

16.26

K√°rp√°talj√°r√≥l azt √≠rj√°k, hogy a helyi magyar k√∂z√∂ss√©gnek nem azokt√≥l kell legjobban tartaniuk, akik a parlamentben √ľlnek, hanem akik az utc√°kat j√°rj√°k. Tud√≥s√≠t√≥nk szerint a Jobb Szektor, ami a t√ľntet√©sek sor√°n a radik√°lisabb akci√≥kban vett r√©szt, egy ultranacionalista szervezet, ami a n√°ci t√∂meggyilkos Sztyepan Bandera eszm√©j√©t hirdeti. Tagjai az Ukr√°n FelkelŇĎ Hadsereg piros-fekete z√°szlaj√°t hordj√°k.

Advertisement

Bandera meg√≠t√©l√©se ellentmond√°sos, a nyugati ter√ľleteken hŇĎsk√©nt, m√°sutt n√°cik√©nt tartj√°k sz√°mon. F√ľggetlen Ukrajn√°√©rt k√ľzd√∂tt, harcolt a n√©metek √©s a szovjetek ellen egyar√°nt, viszont lengyelek √©s zsid√≥k v√©re is tapad a kez√©hez. Ahol eml√©kmŇĪveket √°ll√≠tanak Bander√°nak, ott √ļgy v√©lik, hogy az NKVD emberei √∂lt√∂ztek be partiz√°nnak.

16.13

A R√©gi√≥k P√°rtj√°nak magyar parlamenti k√©pviselŇĎje, Gajdos Istv√°n k√∂zlem√©ny√©ben arra k√©ri a magyar korm√°nyt, hogy j√°rjon k√∂zben a magyar kisebbs√©g jogai√©rt, miut√°n az ukr√°n parlament elt√∂r√∂lte a 2012-es nyelvt√∂rv√©nyt. Gajdos szerint a Szabads√°g p√°rt t√∂rv√©nytervezete egynyelvŇĪs√≠t√©ssel fenyeget.

Advertisement

K√°rp√°taljai magyar kapcsolataink szerint a helyzet nem ennyire egy√©rtelmŇĪ, mert a 2012-es t√∂rv√©ny nem val√≥sult meg soha a gyakorlatban. Van, aki √ļgy l√°tja, hogy Gajdos a saj√°t p√°rtja √©rdekeit √©s √ľzleti √©rdekeket helyez a magyar √©rdekek el√©, √©s az√©rt sincs mi ellen sz√≥t emelnie a magyar korm√°nynak, mert m√©g nem l√°tni, milyen lesz az √ļj jogszab√°ly. Egyik kapcsolatunk azt √≠rja, hogy az ukrajnai t√∂rt√©n√©sek nem ellen√ľk √©s nem √©rt√ľk vannak, hanem ez a magukat ukr√°noknak vall√≥k harca az oroszokat kiszolg√°l√≥ korrupt hatalommal szemben. Sokat √°rtana a k√°rp√°taljai magyars√°gnak, ha a magyar korm√°ny belesz√≥lna a helyzetbe - √≠rt√°k.

15.39

A KyivPost elk√©pzelhetŇĎnek tartja, hogy neh√©z idŇĎk v√°rnak a Janukovics uralma alatt meggazdagodott oligarch√°kra. Az Euromajdan aktivist√°i azt k√∂vetelik az orsz√°g √ļj vezetŇĎitŇĎl, hogy vizsg√°lj√°k ki az ukr√°n elit meggazdagod√°s√°t √©s emeljenek v√°dat azok ellen, akik t√∂rv√©nyt s√©rtettek.

Advertisement

A leggazdagabb ukr√°n, Ahmetov vagyona becsl√©sek szerint n√©gyezermilli√°rd forintot √©r. M√©g mielŇĎtt Janukovics elmenek√ľlt KijevbŇĎl, Ahmetov m√°r elt√°volodott tŇĎle. Kedden v√°llalata honlapj√°n a hat√≥s√°gokat felsz√≥l√≠totta, hogy tart√≥zkodjanak az erŇĎszakt√≥l, de nem hat√°rol√≥dott el egy√©rtelmŇĪen a volt eln√∂ktŇĎl.

A R√©gi√≥k P√°rtja egyik k√©pviselŇĎje, Novinszkij az energiaszektorban √©s f√©miparban √©rdekelt. Az ukr√°n √°llampolg√°rs√°got 2012-ben kapta meg. Vagyona 630 milli√°rd forintnyira tehetŇĎ. A p√©nz√ľgyi, energetikai √©s m√©diaszektorban √©rdekelt Kurcsenko 540 milli√°rd forintnyi vagyonra tett szert. Janukovics belsŇĎ k√∂reihez tartozik, a volt eln√∂k nagyobbik fi√°nak v√°llalkoz√°sa, a MAKO Holding vezetŇĎje. Az ukr√°n Forbes szerint Olekszandr Janukovicsnak 42 milli√°rd forintos vagyona van.

Advertisement

Dmitro Firtas a vegyi, energetikai, p√©nz√ľgyi √©s m√©diaszektorban tev√©kenykedik. Szerhij Ljovocskinnal, Janukovics kor√°bbi hivatalvezetŇĎj√©vel vannak √ľzleti kapcsolatai. Vagyon√°t egyes forr√°sok szerint k√©tes privatiz√°ci√≥s mŇĪveletek sor√°n szerezte, a szabadon engedett volt minisztereln√∂k, Julia Tyimosenko az egyik legfŇĎbb ellenfele. Firtas vagyon√°t 520 milli√≥ra becs√ľlik. Janu√°r 30-√°n ŇĎ is k√∂zlem√©nyt adott ki, melyben a b√©k√©s rendez√©sre sz√≥l√≠tott fel.

A Kliujev testv√©rek ‚Äď Andrij, Janukovics volt hivatalvezetŇĎje √©s Szerhij, a R√©gi√≥k P√°rtja parlamenti frakci√≥j√°nak eln√∂khelyettese ‚Äď szint√©n neh√©z idŇĎk elŇĎtt √°llhatnak. Az ukr√°n Forbes 50 milli√°rd forint k√∂r√ľlire becs√ľli vagyonukat. Az osztr√°k Slav AG tulajdonosai, amihez t√∂bb mint hetven ukrajnai c√©g tartozik, ezek k√∂z√ľl a legjelentŇĎsebb a naperŇĎmŇĪ-beruh√°z√°sokban √©rdekelt Activ Solar. Az ukr√°n m√©dia szerd√°n arr√≥l sz√°molt be, hogy a Kliujev testv√©rek ausztriai vagyon√°t befagyasztott√°k, mivel r√©sz√ľk lehet a t√ľntetŇĎk elleni erŇĎszakos cselekm√©nyekben, de Szerhij Kliujev ezt tagadta. / KyivPost

Advertisement

15.01

Advertisement

Rengetegen gyŇĪltek √∂ssze Rivn√©ben, hogy megeml√©kezzenek a kijevi √∂ld√∂kl√©s h√°rom rivnei √°ldozat√°r√≥l.

14.57

Ribak volt h√°zeln√∂k azt mondta, hogy nem igaz, amit Janukovics tegnapi t√©v√©besz√©d√©ben √°ll√≠tott, mert senki nem lŇĎtt r√° √©s nem verte meg. / Maxim Erisztavi

Advertisement

14.35

A R√©gi√≥k P√°rtja k√∂z√∂lte, hogy az √°ldozatok√©rt Janukovics√© √©s holdudvar√°√© a felelŇĎss√©g, ŇĎk ejtett√©k t√ļszul a p√°rtot. / EuroMaidan PR

Advertisement

14.28

Nem csillapodnak a ked√©lyek a Kossuth r√°di√≥ Facebook-oldal√°n, miut√°n a cs√ľt√∂rt√∂ki h√≠rekben terrorist√°nak nevezt√©k a t√ľntetŇĎket. Folyamatosan √©rkeznek a r√°di√≥t kritiz√°l√≥ hozz√°sz√≥l√°sok. Az MTVA v√©dekez√©sk√©nt azt adta elŇĎ, hogy a h√≠rszerkesztŇĎk nem kritiz√°lhatj√°k a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ forr√°sokb√≥l √©rkezŇĎ besz√°mol√≥kat. Ez term√©szetesen teljes szakmai nonszensz. Bocs√°natk√©r√©s az√≥ta sem √©rkezett.

Advertisement

14.19

Egy ember kez√©ben √∂sszpontosul a teljes v√©grehajt√≥ hatalom - Olekszandr Turcsinov lett a parlament eln√∂ke, a minisztereln√∂k √©s az eln√∂ki feladatokat is ŇĎ l√°tja el az √ļj v√°laszt√°sokig. Kicsoda Turcsinov, Tyimosenko √©s Pavel Lazarov? √úzletek, vagyonfelhalmoz√°s, p√©nzmos√°s is sz√≥ba ker√ľl a 444 √∂sszefoglal√≥j√°ban.

Advertisement

14.02

A parlament √©rv√©nytelen√≠tette a 2012-ben elfogadott nyelvt√∂rv√©nyt, ami lehetŇĎv√© tette a hivatalos kisebbs√©gi nyelvhaszn√°latot ott, ahol a t√≠z sz√°zal√©kot el√©ri az adott kisebbs√©g l√©tsz√°ma. Ezzel az oroszajk√ļaknak kedveztek elsŇĎsorban, de Beregsz√°szon is hivataloss√° v√°lhatott a magyar nyelv. A gyakorlatban azonban nem √©rv√©nyes√ľlt ez a t√∂rv√©ny - √≠rta az Index. Egyik kijevi kapcsolatunk is azt √≠rja, hogy a kor√°bbi nyelvt√∂rv√©ny messze nem volt el√©gs√©ges, √©s most √ļjat k√©sz√≠tenek elŇĎ. Megl√°tjuk, mi lesz belŇĎle.

Advertisement

13.53

Maxim Erisztavi szerint a t√ľntetŇĎk kiss√© idegesek, mert a parlamentben m√©g nem esett sz√≥ korrupci√≥ellenes int√©zked√©sekrŇĎl, m√©g mindig nem oszlott fel a Berkut √©s nem tart√≥ztatt√°k le a felelŇĎs√∂ket. Ehelyett t√∂rv√©nyt fogadtak el az aut√≥k behozatal√°r√≥l. Bruce Springnote azt √≠rja, hogy a parlament eln√∂ke holnap 11 √≥r√°ig (kijevi idŇĎ szerint) sz√ľnetet rendelt el, mik√∂zben m√©g nem v√°lasztottak minisztereln√∂k√∂t sem. Klicsko azt mondta az embereknek, hogy maradjanak az utc√°n, az ellenz√©k "meg fogja vizsg√°lni a lehetŇĎs√©g√©t" a Janukovics elleni v√°delem√©snek.

Advertisement

A Szabads√°g p√°rti Oleh Tyahnyibok azt mondta, hogy √ļj nyelvt√∂rv√©ny-javaslatot ny√ļjt be a kisebbs√©gek nyelvhaszn√°lati jogainak megv√©d√©s√©re.

Mariupolban titusk√°k t√°madt√°k meg a t√ľntetŇĎk sz√≠npad√°t √©s megvert√©k a felsz√≥lal√≥t - tud√≥s√≠t Springnote.

Advertisement

Umanban ledöntötték a Lenin-szobrot, eladják fémhulladéknak és az árvaháznak adják az árát.

A kr√≠mi tat√°rok t√≠z napot adtak a R√©gi√≥k P√°rtja k√©pviselŇĎinek, hogy lemondjanak p√°rttiszts√©geikrŇĎl, vagy "haraggal kell szemben√©zni√ľk".

Advertisement

Dnyepropetrovszkban a Lenin teret Majdan HŇĎsei t√©rre nevezik √°t.

13.41

Advertisement

Kr√≠mi oroszok iratkoznak fel √∂nv√©delmi brig√°dokba Szimferopolban, hogy megv√©dj√©k a f√©lszigetet, ha sz√ľks√©g lenne r√°. / Paul Sonne

13.39

Bruce Springnote arr√≥l √≠r twitteren, hogy k√©t napja nem l√°tott egy rendŇĎrt sem Kijevben, a t√ľntetŇĎk ŇĎrzik a rendet. Szerinte a parlamentben sokan hi√°nyz√≥ k√©pviselŇĎt√°rsuk helyett is szavaznak, az √ļj s√∂prŇĪ nem s√∂p√∂r jobban.

Advertisement

13.32

Janukovics tegnapi t√©v√©nyilatkozata angol felirattal is el√©rhetŇĎ. A t√∂rt√©nteket puccsnak nevezte √©s azt mondta, hogy ŇĎ mindent megtett a v√©rengz√©s megakad√°lyoz√°s√°ra. K√©t amnesztiat√∂rv√©nyt is beterjesztettek √©s minden lehets√©ges l√©p√©st megtettek a politikai helyzet stabiliz√°l√°s√°ra. Elmondta, hogy az elm√ļlt √©jjel Harkivba √©rkezett, ahol a nagygyŇĪl√©sen vett volna r√©szt, de kider√ľlt, hogy ez nem lehets√©ges, mert nem vesztegetheti az idŇĎt, mivel folyamatosan arr√≥l t√°j√©koztatt√°k, hogy √ľld√∂zik az embereket. Azt mondta, megpr√≥b√°lja megv√©deni azokat, akiket a bandit√°k saj√°t otthonaikban, munkahely√ľk√∂n, az utakon zaklatnak. Mindent megtesz a hozz√° k√∂zel √°ll√≥ emberek elleni atrocit√°sok megelŇĎz√©s√©re.

Advertisement

Elmondta, hogy folyamatosan fenyegetik √©s ultim√°tumokat int√©znek hozz√°, de nem hagyja el az orsz√°got. Nem mond le, ŇĎ a t√∂rv√©nyesen megv√°lasztott eln√∂k. A nemzetk√∂zi k√∂zvet√≠tŇĎk garant√°lt√°k biztons√°g√°t, k√≠v√°ncsi arra, hogy mit fognak tenni ez√©rt. Az ukrajnai t√∂rt√©n√©seket vandalizmusnak, bŇĪncselekm√©nynek √©s puccsnak minŇĎs√≠tette. Azt mondta, mindent megtesz az√©rt, hogy Ukrajn√°t megv√©dje a szeparatista t√∂rekv√©sektŇĎl √©s megg√°tolja a v√©rengz√©st. M√©g nem tudja, mit tesz ennek √©rdek√©ben, de sokakkal folytat t√°rgyal√°sokat.

Az orsz√°g d√©lkeleti r√©sz√©t j√°rja k√∂rbe, ahol nagyobb biztons√°gban van. L√°tta, mi t√∂rt√©nt Kijevben, az aut√≥j√°ra r√°lŇĎttek, de nem f√©l. Szomor√ļs√°got √©rez az orsz√°g√©rt, √©s felelŇĎss√©get. ErrŇĎl minden nap nyilv√°nosan besz√©lni fog. Szerinte a hatalmat nem ellenz√©kiek, hanem bŇĪn√∂zŇĎk vett√©k √°t. Szerinte a parlamentn√©l a k√©pviselŇĎket megf√©leml√≠tett√©k, megvert√©k, kŇĎvel dob√°lt√°k. A meghozott d√∂nt√©seket illegitimnek tekinti, nem fog semmit al√°√≠rni a bŇĪn√∂zŇĎknek, akik terroriz√°lj√°k az ukr√°n n√©pet √©s sz√©gyent hoznak az orsz√°gra.

Advertisement

A helyi Obersovszky P√©ter arr√≥l is megk√©rdezte Janukovicsot, hogy mit lehet tenni azut√°n, hogy teljes√≠tette az ellenz√©knek tett √≠g√©reteit, m√©gse mentek haza a t√ľntetŇĎk. Janukovics erre azt v√°laszolta, hogy a nemzetk√∂zi k√∂z√∂ss√©g reag√°l√°s√°ra v√°r. Elmondta, hogy Ribak h√°zeln√∂k aut√≥j√°ra az elŇĎzŇĎ nap r√°lŇĎttek, √©s megvert√©k ŇĎt, √©s az eln√∂ki hivatal vezetŇĎje is √≠gy j√°rt. Szerinte az alkotm√°nyb√≠r√°kat is fenyegetik.

Azokkal kapcsolatban, akik elhagyt√°k a R√©gi√≥k P√°rtj√°t, azt mondta, hogy nem b√≠rt√°k a nyom√°st √©s f√©ltik a csal√°djaikat, az√©rt tettek √≠gy, de vannak k√∂z√∂tt√ľk √°rul√≥k is. Szerinte a p√°rt m√°r sok hasonl√≥ helyzetet √°t√©lt, 2004-2005-ben k√©tsz√°zezer tag l√©pett ki, de azut√°n hatsz√°zezren l√©ptek be. Szerinte most is ez lesz, a p√°rtnak m√°sf√©lmilli√≥ tagja van (Ukrajna lakoss√°ga 45 milli√≥), t√ļl fognak √©lni. √ögy v√©li, ugyanaz ism√©tlŇĎdik meg, mint amikor a n√°cik a '30-as √©vekben √°tvett√©k a hatalmat N√©metorsz√°gban. Most is betiltanak p√°rtokat, √≠t√©leteket semmis√≠tenek meg, embereket fenyegetnek √©s √∂lnek. H√°zakat, irod√°kat gy√ļjtanak fel, a R√©gi√≥k P√°rtj√°nak k√©tsz√°z irod√°ja √©gett le ‚Äď mondta a megbuktatott eln√∂k.

Advertisement

12.31

A parlament elt√°vol√≠totta posztj√°r√≥l az eg√©szs√©g√ľgyi minisztert is.

12.22

A Szabads√°g-p√°rti Oleg Mohnyickij lett a fŇĎ√ľgy√©szi hivatal vezetŇĎje. √ćg√©retet tett arra, hogy a t√ľntet√©sek sor√°n t√∂rt√©nt gyilkoss√°gokat kivizsg√°ltatja. A parlament ma az Eur√≥pai Uni√≥s csatlakoz√°si meg√°llapod√°sr√≥l is d√∂nthet. Az ellenz√©k helyhat√≥s√°gi v√°laszt√°st is szeretne Kijevben. Az √°llambiztons√°g √ļj vezetŇĎje Valentyin Nalivajcsenko lett. Azt nyilatkozta, hogy azokat a vezetŇĎket, akik Janukovics bizalmasai voltak a szervezetben, nem tudj√°k el√©rni, telefonjukat is kikapcsolt√°k. Arr√≥l is besz√©lt, hogy a t√°voz√≥ vezetŇĎk megfelelŇĎ v√©delem n√©lk√ľl hagyt√°k az atomerŇĎmŇĪveket. Az √ļj bel√ľgyminiszter, Arszen Avakov arra k√©rte a Majdanon t√ľntetŇĎket, hogy ne foglaljanak el korm√°nyzati √©p√ľleteket √©s seg√≠tsenek a k√∂zrend helyre√°ll√≠t√°s√°ban. / KyivPost

Advertisement

12.11

A parlament Leonyid Kozsara visszah√≠v√°s√°r√≥l is d√∂nt√∂tt. Az orosz p√©nz√ľgyminiszter k√∂zben azt nyilatkozta, hogy csak az √ļj korm√°ny megalakul√°sa ut√°n ny√ļjtanak p√©nz√ľgyi seg√≠ts√©get Ukrajn√°nak.

Advertisement

11.50

T√©v√©riport Janukovics egyik aut√≥gyŇĪjtem√©ny√©rŇĎl. / TSZN

11.47

A parlament visszahívta az oktatási minisztert, Dmitro Tabacsnyikot, akinek politikáját ukránellenesként emlegetik.

Advertisement

11.43

Olekszandr Turcsinovot választották Ukrajna átmeneti elnökévé. A politikus, akit Julia Tyimosenko jobbkezeként tartanak számon, tegnap parlamenti elnöki megbízatást is kapott.

Advertisement

11.31

A parlament döntött arról, hogy állami tulajdonba veszik Janukovics mezsihirjai birtokát. / EuroMaidan PR

Advertisement

11.28

Az EuroMaidan PR besz√°mol√≥ja szerint Kozsara k√ľl√ľgyminiszter a miniszt√©rium p√©nz√ľgyeire vonatkoz√≥ dokumentumokkal egy√ľtt eltŇĪnt. Az Interfax nem hivatalos √©rtes√ľl√©sei szerint Azarov lev√°ltott minisztereln√∂k is elt√°vozott Oroszorsz√°gba.

Advertisement

10.59

Advertisement

A Tumblr-en azzal terjed ez a k√©p, hogy Janukovics mag√°n√°llatkertj√©ben a t√ľntetŇĎk fesz√≠tett√©k keresztre a madarakat. Kijevi tud√≥s√≠t√≥ink szerint ez nem igaz, Ukrajn√°ban teljesen bevett szok√°s, hogy kitŇĪz√∂tt mad√°rtetemekkel riasztj√°k el a ragadoz√≥madarakat, val√≥sz√≠nŇĪleg az √°llatkert szem√©lyzete is ezt tette a t√∂bbi √°llat v√©delm√©ben. Janukovics birtok√°n egy√©bk√©nt az ellenz√©kiek k√≠s√©rik a l√°togat√≥kat, hogy semmilyen rong√°l√°s ne t√∂rt√©njen.

10.44

Az Ukrajnszka Pravda tud√≥s√≠t√°sa szerint tegnap Harkivban a korm√°nyp√°rti Oplot aktivist√°i t√°madtak a t√ľntetŇĎkre. A szervezet tagjai rendsz√°m n√©lk√ľli terepj√°r√≥val hajtottak a tiltakoz√≥k t√∂meg√©be. A t√ľntetŇĎk ‚Äď k√∂zt√ľk Szergij Zsadan ir√≥ ‚Äď a megyeh√°za √©p√ľlet√©be menek√ľltek a t√°mad√≥k elŇĎl.

Advertisement

10.32

Az √°llambiztons√°gi miniszter szerint minden rendfenntart√≥t, aki t√ľntetŇĎk meg√∂l√©s√©ben √©rintett, le kell tart√≥ztatni. / EuroMaidan PR

Advertisement

10.26

Minisztereln√∂k√∂t v√°laszt most az ukr√°n parlament. A Batykivscsina p√°rti Arszenyij Jacenyuk, Julia Tyimosenko √©s Petro Porosenko a jel√∂ltek. Tyimosenko megv√°laszt√°s√°t a R√©gi√≥k P√°rtj√°nak k√©pviselŇĎi elutas√≠tott√°k. / EuroMaidan PR

Advertisement

10.24

Az UDAR p√°rt k√©pviselŇĎi elkapt√°k Vlagyiszlav Karcukot, a nemzeti bank vezetŇĎj√©nek tan√°csad√≥j√°t, aki csaknem 20 milli√≥ forintnyi p√©nzzel akart megl√©pni a bank √©p√ľlet√©bŇĎl. / 24 TV

Advertisement

10.14

Nyilvánosságra hozták azokat a felvételeket, melyeken az látható, hogy Janukovics elhagyja mezsihirjai rezidenciáját. Teherautókkal és helikopterrel szállítottak el valamit az uradalomból.

Advertisement

10.12

A tegnap szabadon engedett volt minisztereln√∂k, Julia Tyimosenko 30 h√≥napot t√∂lt√∂tt b√∂rt√∂nben hivatali vissza√©l√©s√©rt. Gerincb√°ntalmak √©s egy√©b betegs√©gek miatt b√ľntet√©se nagy r√©sz√©t a harkivi k√≥rh√°zban t√∂lt√∂tte, innen √©rkezett Kijevbe, ahol tol√≥sz√©kben √ľlve besz√©lt a t√ľntetŇĎk elŇĎtt. Azt mondta, ŇĎ lesz a garancia arra, hogy senki nem √°rulja el a t√ľntetŇĎket. ‚ÄěA politika n√©ha olyan, mint a sz√≠nh√°z. Garant√°lom, hogy mindig tudni fogj√°k, mi van a sz√≠nfalak m√∂g√∂tt" ‚Äď tette hozz√°.

Advertisement

A k√∂z√∂ns√©g kiss√© szkeptikus volt Tyimosenkoval kapcsolatban, mert m√©g eml√©keznek arra, hogy ŇĎ is t√∂rv√©nytelen vagyont halmozott fel a kilencvenes √©vekben, √©s k√©t minisztereln√∂ki ciklusa messze √°ll a j√≥ korm√°nyz√°st√≥l. Az egyik t√ľntetŇĎ azt mondta, hogy nagyon sz√©p, amit elmondott, de majd megl√°tjuk, mit fog teljes√≠teni az √≠g√©reteibŇĎl. De olyanok is vannak, akik szerint √©pp ŇĎ fogja kivezetni az orsz√°got az elm√ļlt huszonh√°rom √©v posztszovjet korrupt vergŇĎd√©s√©bŇĎl.

Tyimosenko p√°rtt√°rsa, a Batykivscsina-k√©pviselŇĎ Andrij Sevcsenko szerint a volt minisztereln√∂knek minden joga megvan ahhoz, hogy a legmagasabb k√∂zjogi poz√≠ci√≥kat t√∂ltse be, √©s ak√°r egyed√ľli ellenz√©ki jel√∂ltk√©nt induljon az eln√∂kv√°laszt√°son. Ehhez a t√∂bbi ellenz√©ki jel√∂ltnek vissza kellene l√©pnie, viszont Vitalij Klicsko (UDAR) m√°r jelezte, hogy indulni akar az eln√∂ks√©g√©rt. / KyivPost

Advertisement

09.58

Mihajlo Vinnickij, a Kijev Mohila Egyetem professzora rendszeresen tette k√∂zz√© helyzetelemz√©seit a Majdnar√≥l. Legut√≥bbi Facebook-bejegyz√©s√©ben az elm√ļlt napok t√∂rv√©nyhoz√°si aktusainak megalapozotts√°g√°t veszi g√≥rcsŇĎ al√° (angolul).

Advertisement

P√©ntek √©jszaka az ukr√°n parlament megszavazta a 2004-es alkotm√°ny vissza√°ll√≠t√°s√°t, amely jelentŇĎs hatalommal ruh√°zza fel a parlamentet, √©s megnyirb√°lja az eln√∂ki hatalmat. Janukovics r√∂gt√∂n k√∂z√∂lte, hogy nem fogja al√°√≠rni a m√≥dos√≠t√°st, de a parlament ettŇĎl f√ľggetlen√ľl a 2004-es alkotm√°ny tekinti √©rv√©nyben levŇĎnek. Az ellenz√©k √©s Janukovics √°ltal al√°√≠rt meg√°llapod√°s √©rtelm√©ben az eln√∂knek ma al√° kellene √≠rnia az alkotm√°ny m√≥dos√≠t√°s√°t, de Vinnickij szerint ak√°r megt√∂rt√©nik ez, ak√°r nem, az ellenz√©k a 2004-es alkotm√°nynak megfelelŇĎen fog cselekedni, √©s elkezdi megszavazni a kabinet tagjait, minden bizonnyal m√°r h√©tfŇĎtŇĎl.

Szombat reggel a h√°zeln√∂k helyettese bejelentette, hogy a R√©gi√≥k P√°rtj√°nak k√©pviselŇĎje, Volodimir Ribak h√°zeln√∂k, √©s a kommunista Ihor Kaletnik helyettes h√°zeln√∂k lemondtak. Mivel a 2004-es alkotm√°ny szerint az eln√∂k lemond√°s√°t k√∂vetŇĎen a h√°zeln√∂k veszi √°t a feladatait, gyorsan megv√°lasztott√°k Olekszandr Turcsinovot, a Batykivscsina p√°rt k√©pviselŇĎj√©t √©s Timosenko bizalmas√°t h√°zeln√∂knek.

Advertisement

Vinnickij szerint Turcsinov legitimit√°s√°hoz Ribak lemond√°sa √©s Turcsinov nagy t√∂bbs√©ggel t√∂rt√©nŇĎ megv√°laszt√°sa miatt nem f√©r k√©ts√©g, √©s legitim volt az √ļj bel√ľgyminiszter √©s fŇĎ√ľgy√©sz kinevez√©se, illetve Timosenko szabadon enged√©se is. Azonban nem vil√°gos hogy az 1996-ban lecser√©lt √©s 2010-ben √ļjra bevezetett alkotm√°ny, vagy a 2004-es alkotm√°ny szab√°lyozza-e Turcsinov h√°zeln√∂k feladatait. Az elsŇĎ esetben az eln√∂k akad√°lyoztat√°sa vagy lemond√°sa eset√©n a minisztereln√∂k venn√© √°t a hatalmat, de a 2004-es alkotm√°ny szerint az eln√∂k helyettese √©s az eln√∂k akad√°lyoztat√°sa vagy lemond√°sa eset√©n feladatainak bet√∂ltŇĎje a h√°zeln√∂k. B√°r Vinnickij szerint Janukovics al√°√≠r√°s√°nak hi√°ny√°ban az 1996/2010-es alkotm√°ny van hat√°lyban, az ideiglenes minisztereln√∂k, Szerhij Arbuzov tegnap eltŇĪnt.

Szombat d√©lut√°n Arbuzov t√©v√©ad√≥ja egy Janukoviccsal k√©sz√ľlt interj√ļt sug√°rzott, amely szerint az eln√∂k Harkivban volt. Janukovics visszautas√≠totta, hogy lemondjon, √©s puccsr√≥l besz√©lt. Turcsinov v√°laszul beny√ļjtott egy, az ukr√°n alkotm√°ny 111. cikkely√©n alapul√≥ t√∂rv√©nytervezetet, mely az eln√∂k lev√°lt√°s√°t ir√°nyozta elŇĎ. A cikkely szerint elsŇĎk√©nt egy parlamenti vizsg√°l√≥bizotts√°got kell l√©trehozni, amely kivizsg√°lja az eln√∂k √°ltal elk√∂vetett bŇĪn√∂ket, majd a bizotts√°g elk√ľldi a jelent√©s√©t a LegfelsŇĎbb B√≠r√≥s√°gnak √©s az Alkotm√°nyb√≠r√≥s√°gnak. MindkettŇĎnek d√∂nt√©st kell hoznia, √©s csak ezt√°n szavazhat a parlament az impeachmentrŇĎl. Ehelyett Turcsinov √©s Jacenyuk, a Batykivscsina eln√∂ke r√∂vidre z√°rt√°k az √ľgyet, √©s egy olyan hat√°rozatot fogadtattak el a jelen l√©vŇĎ 328 k√©pviselŇĎvel, amely Janukovics hatalomt√≥l val√≥ megfoszt√°s√°t mondja ki, mik√∂zben Janukovics form√°lisan tov√°bbra is eln√∂k marad, hatalom n√©lk√ľl.

Advertisement

Vinnickij szerint ennek az aktusnak az alkotm√°nyoss√°g√°r√≥l csak az Alkotm√°nyb√≠r√≥s√°g d√∂nthet, de ehhez 50 k√©pviselŇĎnek kellene kezdem√©nyeznie ezt, ami v√°laszt√°sig h√°tral√©vŇĎ h√°rom h√≥napban val√≥sz√≠nŇĪtlen, ut√°na pedig t√°rgytalann√° v√°lik a k√©rd√©s.

09.38

Figyelmeztetés: az eddigi legdurvább felvétel a kijevi utcai összecsapásokról.

Advertisement

A vide√≥t az egyik Majdan k√∂zeli utc√°ban vett√©k fel, feltehetŇĎleg cs√ľt√∂rt√∂k√∂n. A vide√≥ elej√©n a fiatal pajzsokkal felszerelt t√ľntetŇĎk azon tanakodnak hogyan tudj√°k elhozni √∂t m√©terrel tŇĎl√ľk fekvŇĎ, fejbe lŇĎtt holttestet.

Tedd a pajzsra, hozzad, le ne lŇĎjenek, gyer√ľnk ‚Äď mondta az egyik pajzzsal felszerelt t√ľntetŇĎ a t√°rs√°nak. Abban a pillanatban hallatszik a l√∂v√©s, √©s a f√©rfi, aki a m√°sik holttest√©t akarta elhozni, √∂sszerogyott, lelŇĎtt√©k. A vide√≥ t√∂bbi r√©sz√©n l√°tszik √©s hallatszik, hogy az orvl√∂v√©szek l√∂v√∂ld√∂znek az emberekre, √©s van persze olyan is, akit el is tal√°lnak. / Nikita

Advertisement

09.30

Advertisement

"Antikorrupci√≥s int√©zked√©s" keret√©ben a n√©p elj√°r√°st foganatos√≠tott az ukr√°n-magyar hat√°ron l√©vŇĎ csapi hat√°r√°tkelŇĎ v√°mparancsnoka ellen. / EvroMajdan

08.51

Advertisement

Mezsihirj√°ban eg√©sz √©jjel dolgoztak az oknyomoz√≥ √ļjs√°g√≠r√≥k, b√ļv√°rok hozt√°k fel a menek√ľlŇĎ Janukovics √°ltal a k√∂zeli v√≠zt√°roz√≥ba dobott iratok t√∂meg√©t. A dokumentumok Janukovics elk√©pesztŇĎ m√©retŇĪ korrupci√≥s √ľgyleteirŇĎl √©s p√©nzsz√≥r√°sair√≥l tan√ļskodnak. A fenti lista szerint t√∂bb, mint harminc milli√≥ eur√≥t, azaz kilenc √©s f√©l milli√°rd forintot fizetett ki csak csill√°rokra, melyek k√∂z√ľl a legdr√°g√°bb m√°sf√©l milli√°rd forintba ker√ľlt.

A Janukovics-uradalom biztons√°gi kamer√°i felv√©teleinek tan√ļs√°ga szerint teheraut√≥kkal √©s helikopterrel sz√°ll√≠tottak el valamit az uradalomb√≥l Janukovics menek√ľl√©s√©nek √©jjel√©n.

Advertisement

Egy Kijev közeli garázsban megtalálták Janukovics fiának tizenkét kisszériás luxusautóját, itt látható a videó.

Advertisement

08.43

A lengyel, n√©met √©s francia k√ľl√ľgyminiszterek, valamint az EU b√°b√°skod√°s√°val megsz√ľletett kompromisszumot Janukovics √©s az ellenz√©k k√∂z√∂tt a Majdan nem fogadta el. Tegnap a parlament lev√°ltotta Janukovicsot, aki Harkivban √∂sszeh√≠vta p√°rtj√°nak k√©pviselŇĎit a d√©li √©s keleti megy√©kbŇĎl, √©s megk√≠s√©relte r√°b√≠rni ŇĎket, hogy t√°mogass√°k szakad√°r t√∂rekv√©seit, de ez nem siker√ľlt. Egy donyecki √ļjs√°g szerint Putyin kih√°tr√°lt Janukovics m√∂g√ľl. A k√∂vetkezŇĎ √≥r√°k sorsd√∂ntŇĎek lehetnek, de nem l√°tszik es√©ly az orsz√°g sz√©tszakad√°s√°ra.

Advertisement

A Kr√≠mi Auton√≥m K√∂zt√°rsas√°g tan√°csa m√°r tegnapelŇĎtt a szakad√°s ellen szavazott. A harkivi polg√°rmester √©s a megyei tan√°cs vezetŇĎje ellen tegnap vizsg√°latot ind√≠tott a titkosszolg√°lat tegnapelŇĎtti szeparatista kijelent√©seik miatt, ŇĎk Oroszorsz√°gba menek√ľltek k√∂zvetlen√ľl a Janukovics √°ltal √∂sszeh√≠vott gyŇĪl√©s ut√°n. Mihail Dobkin harkivi polg√°rmester a gyŇĪl√©s ut√°n m√©g az orsz√°g ter√ľleti integrit√°sa mellett tett hitet, majd maszkos fegyveresek k√≠s√©ret√©ben menek√ľlt a rep√ľlŇĎt√©rre, √≠gy:

Advertisement

Harkivban 150 t√ľntetŇĎ bez√°rk√≥zott a megyei tan√°cs √©p√ľlet√©be, de titusk√°k t√°madt√°k meg ŇĎket. A rendŇĎrs√©g kezdetben nem avatkozott k√∂zbe, de k√©sŇĎbb - feltehetŇĎen az √ļjonan megv√°lasztott bel√ľgyminiszter, Arszen Avakov parancs√°ra - kordont vont a k√©t csoport k√∂z√©.

A szint√©n kelet-ukraknai Luhanszkban a megyei tan√°cs √ļgy d√∂nt√∂tt, hogy nem fogadj√°k el t√∂rv√©nyesnek a parlament √°ltal az elm√ļlt h√°rom napban hozott d√∂nt√©seket. Az alkotm√°nyra hivatkozva kinyilv√°n√≠tott√°k, hogy a region√°lis hatalom felelŇĎs a a r√©gi√≥ban uralkod√≥ helyzet√©rt, √©s felsz√≥l√≠tott√°k a parlamentet, hogy oszlassa fel az illeg√°lis fegyveres szervezeteket, decentraliz√°lja a rendŇĎrs√©get √©s a k√∂lts√©gvet√©st. Emellett t√∂rv√©nyes kereteken bel√ľl marad√≥ fegyveres √∂nv√©delmi szervezetek l√©trehoz√°s√°r√≥l is d√∂nt√∂ttek. Az √ļj fŇĎ√ľgy√©szt felsz√≥l√≠tott√°k, hogy vizsg√°lja ki a nyugati megy√©k szeparatista t√∂rekv√©seit. Ezzel gyakorlatilag vissz√°j√°ra ford√≠tott√°k azt az √©rvet, hogy a keleti megy√©k pr√≥b√°lnak elszakadni.