Az Egy√ľtt 2014 - PM janu√°rban jelentette meg v√°laszt√°si programj√°t. Az oktat√°spolitika vonatkoz√°s√°ban k√©t politikusuk, Szel√©nyi Zsuzsanna √©s Barab√°s Rich√°rd v√°laszolt k√©rd√©seinkre. A besz√©lget√©s elsŇĎ felvon√°s√°ban a k√∂zoktat√°s ker√ľlt f√≥kuszba. √Črdekes k√©pet kapunk: Mik√∂zben nincs egy√©rtelmŇĪ √°ll√°sfoglal√°suk arr√≥l, hogy egy√°ltal√°n szeretn√©nek-e k√ľl√∂n oktat√°si miniszt√©riumot n√©gy h√≥nappal a v√°laszt√°sok elŇĎtt, elsŇĎ olvasatra szimpatikus v√°ltoztat√°sokat eszk√∂z√∂ln√©nek. M√°sodik k√∂rben m√°r √°rnyaltabb a k√©p, errŇĎl besz√©lgett√ľnk.

Kinek, illetve kiknek a nev√©hez fŇĪzŇĎdik az Egy√ľtt 2014 ‚Äď PM program oktat√°spolitikai r√©sz√©nek kidolgoz√°sa?

Szel√©nyi Zsuzsanna: A Haza √©s Halad√°s Alap√≠tv√°ny 2011 √≥ta foglalkozott igen jelentŇĎs m√©rt√©kben a hossz√ļt√°v√ļ oktat√°spolitika kereteinek megfogalmaz√°s√°val. A Feh√©r K√∂nyv√ľnk j√∂tt l√©tre t√∂bb tucat szak√©rtŇĎ bevon√°s√°val, egy kutat√°si r√©szt is k√©sz√≠tett√ľnk. Ez egy nagy vitaanyag, de nem egy p√°rtprogram. De ez a k√∂nyv k√©pezte az Egy√ľtt-PM oktat√°spolitikai programj√°nak alapj√°t.

Megker√ľlhetetlen k√©rd√©s: Szeretn√©nek-e oktat√°si minisztert √°ll√≠tani?

Sz.Zs.: Ez most nem k√©rd√©s. A v√°laszt√°sokon val√≥ indul√°s c√©lj√°b√≥l j√∂tt l√©tre ez az alkalmi, technikai koal√≠ci√≥. Ez nem egy korm√°ny koal√≠ci√≥, az a v√°laszt√°sok ut√°n szervezŇĎdik meg egy gyŇĎzelem eset√©n, a miniszter szem√©lye nem a mai nap k√©rd√©se.

Advertisement

Maga a p√°rt nem szeretne oktat√°si minisztert √°ll√≠tani? Lesz-e egy√°ltal√°n √ļjra oktat√°si miniszt√©rium?

Barab√°s Rich√°rd: Pont az√©rt mutattuk be most ezt a programot - ezzel is bizony√≠tva -, hogy ez a p√°rtsz√∂vets√©g nem egy √∂sszeolvad√°s, nem feladjuk a saj√°t c√©ljainkat. Minden erŇĎnkkel azon lesz√ľnk, hogy b√°rmilyen is lesz ez a korm√°nykoal√≠ci√≥, mindezeket megval√≥s√≠tsuk. Tudjuk azt, hogy mindent nem lehet, ez v√°rhat√≥, de tŇĪz√∂n v√≠zen a programunkat fogjuk k√©pviselni, k√ľl√∂n√∂sen az oktat√°spolitik√°ban.

Advertisement

Sz.Zs.: √Čn v√°laszolok is a k√©rd√©sre. Ez egy v√°laszt√°si program, nem egy korm√°nyprogram, az egy m√°sik mŇĪfaj. Azt el√°rulhatom, hogy k√∂zjogi elk√©pzel√©seink is vannak a v√°laszt√°si helyzet ut√°nra, √©s abban nem a jelenlegi korm√°nyzati strukt√ļr√°t tartan√°nk meg. Az Emberi erŇĎforr√°sok miniszt√©riuma ebben a gigantikus, √°tl√°thatatlan √©s felelŇĎss√©ghi√°nyos √°llapot√°ban l√©tezik, ezt semmik√©pp sem tartan√°nk meg. Egy sokkal √°tl√°that√≥bb miniszteri√°lis berendezked√©st csin√°ln√°nk meg, amiben az oktat√°snak egy jelentŇĎs k√ľl√∂n√°ll√≥ portf√≥li√≥ja lenne.

Advertisement

Akkor ki fogja k√©pviselni az Egy√ľtt-PM oktat√°spolitikai programj√°t az egyeztetŇĎ t√°rgyal√°sokon a p√°rtsz√∂vets√©ggel, ahol egy Hiller Istv√°nnal kell le√ľlni?

Sz.Zs.: Most nincsenek ilyen t√°rgyal√°sok. Egy v√°laszt√°si kamp√°ny van amiben a mi v√°laszt√°si k√∂z√∂ss√©g√ľnk a Fidesszel √°ll szemben.

Advertisement

A rendszerv√°lt√°s ut√°n √©rz√©kelni lehetett, hogy a korm√°nyok √©s az ellenz√©k meg tudott √°llapodni bizonyos nemzetstrat√©giai c√©lokban. Ilyen volt a NATO csatlakoz√°s, vagy az EU csatlakoz√°s. Ut√≥bbit k√∂vetŇĎen mintha ez elveszett volna, √©s a k√∂zhangulatot egy √Ėn√∂k √°ltal is haszn√°l kifejez√©s √≠rja le: hideg-polg√°rh√°bor√ļ alakult ki. Minden korm√°ny igyekszik v√°ltoztatni az elŇĎzŇĎ korm√°nyzati strukt√ļr√°n, √≠gy az oktat√°spolitik√°ban is. Lehets√©ges-e az √Ėn√∂k elk√©pzel√©se szerint a j√∂vŇĎben, hogy az oktat√°si szf√©ra alkossa azt a nemzetstrat√©giai √°gazatot, ami korm√°nyzatokon √°t√≠velŇĎ lenne?

Sz.Zs.: √Čn nem az EU csatlakoz√°s √≥ta l√°tom ezt, hanem 2010 √≥ta √°ll fenn a hideg-polg√°rh√°bor√ļ. Az oktat√°s ter√ľlet√©n is sok k√©rd√©sben folytat√≥lagos politik√°t k√©pviseltek 2010-ig, a hangs√ļlybeli k√ľl√∂nbs√©gek ellen√©re is. A magyar oktat√°si rendszernek az a legnagyobb probl√©m√°ja, hogy nem el√©g es√©lykiegyenl√≠tŇĎ, ezt minden korm√°ny tudta. Hogy ezt mennyire pr√≥b√°lt√°k √©s milyen sikerrel megoldani, abban lehettek k√ľl√∂nbs√©gek, de az oktat√°sban nem volt kor√°bban hideg-polg√°rh√°bor√ļ. A Fidesz sarkalatosan szembemegy az √∂sszes eddig oktat√°si koncepci√≥val, √©s a fejlett vil√°gban tapasztalhat√≥ trendekkel is.

Visszaadjuk a d√∂nt√©sek jog√°t a sz√ľlŇĎknek, a tan√°roknak √©s az iskol√°knak:
Az iskolaválasztás és a rugalma
s beiskol√°z√°s jog√°t a sz√ľlŇĎnek.
A tanítás szabadságát a pedagógusnak.
A tantest√ľlet √©s az iskola szakmai ir√°ny√≠t√°si jog√°t az igazgat√≥nak.
Az igazgat√≥kinevez√©s lehetŇĎs√©g√©t a helyi k√∂z√∂ss√©geknek.
(A Te j√∂vŇĎd - Egy√ľtt-PM program)

Advertisement

Tervezik-e a j√∂vŇĎben a KLIK felsz√°mol√°s√°t?

Sz.Zs.: A programunkban az szerepel, hogy sóval fogjuk beszórni a helyét.

A helyi közösségeknek adnák vissza a jogkört?

Sz.Zs.: A programunkban szereplŇĎk felsz√°mol√°sa mind a KLIK felsz√°mol√°s√°t jelentik, csak nem √ļgy szerepel, hogy felsz√°moljuk a KLIK-et. Az iskol√°k fenntart√°s√°t √©s vezet√©s√©t a helyi k√∂z√∂ss√©geknek, kis telep√ľl√©sek eset√©n √∂nkorm√°nyzatoknak, √∂nkorm√°nyzati k√∂z√∂ss√©geknek adjuk vissza. Az oktat√°s auton√≥mi√°ja √©s a tan√≠t√°s szabads√°ga azt k√≠v√°nja, hogy a d√∂nt√©sek ott sz√ľlessenek, ahol a gyerekek vannak, √≠gy KLIK-re semmi sz√ľks√©g nincsen.

Advertisement

A finn oktat√°spolitika siker√©t szereti kiemelni korm√°nyzat √©s ellenz√©k is. Finnorsz√°gban a sarkk√∂r√∂n √©s a fŇĎv√°rosban ugyanabban a minŇĎs√©gben folyik az oktat√°s. √Ėn√∂k pedig √©pp egy k√∂zpontos√≠tott oktat√°st szeretn√©nek felsz√°molni, illetve a szegreg√°ci√≥t is.

Sz.Zs.: A finn oktat√°s nem k√∂zpontos√≠tott, hanem kimenet√©ben produk√°l egys√©ges minŇĎs√©get, nagyon magas kimeneti elv√°r√°sai vannak. Az Orb√°n-i k√∂zpontos√≠t√°s viszont azt jelenti, hogy ugyanazt kell betolni a gyerek fej√©be, f√ľggetlen√ľl att√≥l hogy milyen h√°tt√©rrel rendelkeznek, ugyanabb√≥l a k√∂nyvbŇĎl adj√°k le nekik az anyagot. A finn rendszer nem az√©rt j√≥, mert k√∂zpontos√≠tott a tartalom, hanem mert rendk√≠v√ľl komolyan foglalkoznak a tan√°rokkal. Ott azok mennek tan√°rnak, akik a legjobbak, mert tan√°rnak lenni egy nagyon megbecs√ľlt szakma. Sokat keresnek a tan√°rok, sok t√°mogat√°s j√°r azoknak, aki elmennek a sarkk√∂re, ahol nincsenek meg a megfelelŇĎ eszk√∂z√∂k, azokat szinte dupl√°n megfizetik. A fiatalokat √©s tan√°rokat √°lland√≥an tov√°bbk√©pzik, nagyon sokat tesznek bele a rendszerbe szolg√°ltat√≥k√©nt a tan√°rokon kereszt√ľl. Egy√©nileg b√°nnak minden gyerekkel, akinek erre sz√ľks√©ge van. Ennek az eredm√©nye, hogy 16-18 √©ves korukra a kor√°bbi, egym√°shoz k√©pest jelentkezŇĎ lemarad√°sokat a rendszer kompenz√°lja. A finn modellnek √≠gy nincs k√∂ze a k√∂zpontos√≠t√°shoz.

Advertisement

A PISA √©rtŇĎolvas√°s felm√©r√©s roml√≥ eredm√©nyei ok√°n Hoffmann R√≥zsa int√©zked√©si terv kidolgoz√°s√°ra k√©rte fel a k√∂zoktat√°si int√©zm√©nyeket. √Ėn√∂knek milyen elk√©pzel√©s√ľk van hossz√ļ t√°von a helyzet jav√≠t√°s√°ra?

Sz.Zs.: A PISA felm√©r√©s eredm√©nyeinek javul√°s√°hoz k√©t dolog kell: A pedag√≥gusokat kell m√°s elv√°r√°soknak √©s szolg√°ltat√°soknak kitenni √©s m√°s √∂szt√∂nzŇĎkkel ell√°tni. Hogy a gyerekek mit tanulnak meg, az nagyon jelentŇĎs r√©szben a tan√°rokon m√ļlik. A m√°sik, hogy az alapk√©pess√©gekre √©s k√©szs√©gekre kell az iskolai tud√°sfejleszt√©s hangs√ļly√°t tenni. Ezek az √©rtŇĎ olvas√°s, √≠r√°s k√©szs√©g, stabil matematikai tud√°s, nyelvtud√°s, informatikai k√©szs√©g. A mostani Hoffmann-rendszer ezt nagy m√©rt√©kben al√°√°sta.

Advertisement

A tanári szakemberhiányt milyen módon szeretnék megoldani?

Sz.Zs.: A szaktan√°rhi√°nyt a r√©gi tan√°rok reaktiv√°l√°s√°val lehet seg√≠teni, visszah√≠vva ŇĎket a k√©nyszernyugd√≠jaz√°sb√≥l. Hossz√ļ t√°von azonban ez nem egy egynapos program, sokkal t√∂bb p√©nz kell ahhoz, hogy vonz√≥v√° tegye egy korm√°ny a tan√°ri p√°ly√°t, de arra abszol√ļt van egy korm√°nyzatnak lehetŇĎs√©ge, hogy ezt kitŇĪzze strat√©giai c√©lnak, √©s √©vrŇĎl √©vre n√∂velje a forr√°sokat. Nem fŇĪny√≠r√≥ elv alapj√°n kell cs√∂kkenteni vagy n√∂velni a fizet√©seket, hanem olyan √∂szt√∂nzŇĎket kell beleilleszteni, hogy a t√∂bbet v√°llal√≥k t√∂bbet kaphassanak.

Advertisement

A korm√°nyzati kommunik√°ci√≥ szerint n√∂velt√©k a pedag√≥gusok fizet√©s√©t, azonban felsz√°molt√°k a feladatok ut√°ni b√©rp√≥tl√©kokat. Ezt az emel√©st elvenn√© az Egy√ľtt-PM, vagy √ļjraosztan√° a kertet?

Sz.Zs.: Nem venn√©nk el semmit, nagyon keveset keresnek a tan√°rok, a mostani b√©remel√©s el van hib√°zva, nem d√≠jazza az extra teljes√≠tm√©nyt. Mi a mostani alapb√©res √°llapothoz m√©rten tervezz√ľk a v√°ltoztat√°st. Ez egy l√°tsz√≥lagos b√©remel√©s volt.

Advertisement

Hogyan lehet el√©rni, hogy N√≥gr√°dban is ugyanazt produk√°lja az oktat√°si rendszer, mint Budapest Hegyvid√©k ker√ľlet√©ben?

Advertisement

Sz.Zs.: Hegyvid√©k ker√ľletben az√©rt tudnak megtanulni idegen nyelveket meg digit√°lis tud√°sra szert tenni, mert minden gyereknek van otthon sz√°m√≠t√≥g√©pe, el tudj√°k vinni ŇĎket a sz√ľlŇĎk k√ľl√∂n√≥r√°kra. Egy√©bk√©nt jobbak az iskol√°k felt√©telei is. A programunknak az c√©lja, hogy az informatikai √©s nyelvtud√°ssal rendelkezŇĎ tan√°ri v√©gzetts√©gŇĪ diplom√°sokat visszavonzzuk a piacr√≥l az oktat√°si rendszerbe, olyan √∂szt√∂nzŇĎket kell be√©p√≠teni, hogy elmenjenek a kisebb telep√ľl√©sekre is tan√≠tani, ez√°ltal t√∂bb p√©nzt is kell nekik fizetni, mert ez tehert√©tel.

A szegregált oktatás ellen szeretnének fellépni az Oktatási Hivatal szerepének növelésével, hogy normatívát csak olyan iskola kaphat, ahol a szegregációt felszámolják.

Advertisement

Sz.Zs.: A fŇĎ probl√©ma, hogy nagyon sok telep√ľl√©s van, ahol az √∂nkorm√°nyzati iskol√°k szegreg√°ltak. A szegreg√°ci√≥ tilalma benne van a jogszab√°lyokban, de ezt nem tartja be senki. Mi a hat√≥s√°gi √©s monitoring funkci√≥kat erŇĎs√≠ten√©nk. Van egy mechanizmus, ami kiv√°ltja a szegreg√°ci√≥t, ennek ellenben kell cselekedni. Az egyik felt√©tele, hogy j√≥ minŇĎs√©gŇĪek legyen a vid√©ki iskol√°k is, √≠gy nem fogj√°k onnan kivenni a j√≥m√≥d√ļ sz√ľlŇĎk a gyerekeiket, az iskol√°k nem v√°lnak szegreg√°lt. Ma ez a korm√°ny nem tartatja be a szegreg√°ci√≥ tilalm√°ra vonatkoz√≥ jogszab√°lyokat.

Az interj√ļ II. r√©sze a FelsŇĎoktat√°s t√©mak√∂r√©ben holnap folytat√≥dik. Az Egy√ľtt-PM ingyeness√© tenn√© az alapdiplom√°t, ezzel egy√ľtt felsz√°moln√° az √∂szt√∂nd√≠jrendszert.