Egyetemi alkalmazottak lenn√©nek a H√ĖK-√∂s√∂k? - tette fel a k√©rd√©st egy olvas√≥nk, volt hallgat√≥i √∂nkorm√°nyzati tiszts√©gviselŇĎ. Le√≠rom, hogy szerintem mi√©rt nincs igaza √©s mi√©rt nem is lenne j√≥, ha a H√ĖK-√∂s√∂k az egyetem k√∂zalkalmazottai lenn√©nek.

A szerzŇĎ √ļgy √©rvel, hogy ha a H√ĖK-√∂s inform√°ci√≥szabads√°g perben kimondja a b√≠r√≥s√°g, hogy a hallgat√≥i k√©pviselŇĎk k√∂zfeladatot l√°tnak el, akkor k√∂zalkalmazott√° kell tenni ŇĎket. Vagyis akkor a b√≠r√≥s√°g d√∂nt√©se egy√ļttal azt is jelentheti, hogy ez a k√∂zfeladat egy√ļttal az a k√∂zfeladat is. Sz√≥val ha az inform√°ci√≥szabads√°g t√∂rv√©ny szerint k√∂zfeladatot l√°tnak el, akkor ebbŇĎl k√∂vetkezik, hogy k√∂zalkalmazottak is.

Röviden

1. A H√ĖK az egyetemmel szemben v√©di a hallgat√≥k √©rdekeit (pl. vizsgafelv√©tel hib√°i, rossz tan√°rok). Ha az egyetem lenne a H√ĖK-√∂s√∂k munk√°ltat√≥ja, utas√≠thatn√° ŇĎket √©s az egyetemtŇĎl f√ľggene a fizet√©s√ľk.

Advertisement

2. Att√≥l, hogy a b√≠r√≥s√°g kimondja, hogy valaki az inform√°ci√≥szabads√°g t√∂rv√©ny szerint k√∂zfeladatot l√°t el, m√©g nem teszi k√∂zalkalmazott√°: l√°sd Orsz√°ggyŇĪl√©s szerzŇĎd√©sei, vagy a Marslak√≥kat gy√°rt√≥ kft sem lett k√∂zalkalmazott, pedig nyilv√°nosak a szerzŇĎd√©sei, mert k√∂zp√©nzt k√∂ltenek.

Hosszan

A H√ĖK az egyetemmel szemben is v√©di a hallgat√≥k √©rdekeit, ha pedig az egyetem k√∂zalkalmazottaiv√° v√°ln√°nak a H√ĖK-√∂s√∂k, akkor az egyetem lenne a fŇĎn√∂k√ľk. A fŇĎn√∂k pedig utas√≠thatja a beosztottat, sz√≥val akkor hogy is lenne ez az √©rdekk√©pviselet a fŇĎn√∂kkel szemben? Jobb a rendszer √ļgy, ahogy van.

Advertisement

Egy√©bk√©nt att√≥l m√©g, hogy a b√≠r√≥s√°g egy szervrŇĎl kimondja, hogy k√∂zfeladatot l√°t el, m√©g nem v√°lik automatikusan k√∂zalkalmazott√° is. P√©ld√°ul ha az Orsz√°ggyŇĪl√©stŇĎl kik√©rt porn√≥l√°togat√°si adatok √ľgy√©ben pert ind√≠tan√°nak √©s azt megnyern√© a sajt√≥, a k√©pviselŇĎk nem lenn√©nek k√∂zalkalmazottak. A k√∂zalkalmazottak ugyanis dolgoz√≥k - egy k√©pviselŇĎ nem az. Ugyan √ļgy, mint a H√ĖK-k√©pviselŇĎknek, a parlamenti k√©pviselŇĎknek sincs fŇĎn√∂ke, csak a v√°laszt√≥ik √©s nem utas√≠thatja ŇĎket senki. Rossz is lenne m√°shogy.

Ha a H√ĖK-√∂s√∂k az egyetem k√∂zalkalmazottaiv√° v√°ln√°nak, akkor a fŇĎn√∂k√ľk lenne az egyetem, tŇĎle f√ľggen√©nek ("vajon kir√ļg-e a fŇĎn√∂k, ha rosszat mondok?"), teh√°t ez teljesen nonszensz √∂tlet. A H√ĖK f√ľggetlens√©g√©t semmis√≠ten√© meg √©s a k√©pviselet eszm√©j√©t tenn√© t√∂nkre egy ilyen szab√°lyoz√°s, teljesen ki√ľres√≠ten√© a hallgat√≥i √©rdekk√©pviselet l√©nyeg√©t.

Advertisement

A szerzŇĎ szerint a k√∂zalkalmazotti viszonnyal √∂sszehasonl√≠tva nem is az az igaz√°n fontos, hogy mennyit keresnek a H√ĖK-√∂s√∂k, a keresetrŇĎl √ļgyis csak a Magyar Nemzet k√∂z√∂l majd √©rdektelen t√°bl√°zatokat. Pedig j√≥ lenne tudni, hogy mire megy a k√∂z√∂s p√©nz, sz√≥val m√°r most jelezz√ľk: ha egyszer megkapjuk az adatokat, nem csak a Magyar Nemzet c√≠mlapj√°n lesznek hatalmas t√°bl√°zatok, nevekkel & sz√°mokkal.