Egy n√©vtelens√©get k√©rŇĎ gy√≥gypedag√≥gust√≥l kaptuk az al√°bbi emailt:

Valaki valami√©rt nem szereti a pedag√≥giai szakszolg√°latokat....Valahol egy √≠r√≥asztal m√∂g√∂tt √ľl valaki, akinek egyszer belem√°szott egy logop√©dus a lelk√©be.M√°sra nem tudok gondolni. A pedag√≥giai szakszolg√°latn√°l dolgoz√≥knak k√∂telezŇĎ szakvizsg√°t tenni√ľk. Halad√©kot 2015-ig kaptak. √öj koll√©g√°kat csak szakvizsg√°val lehet felvenni, kiv√©tel, ha valaki p√°lyakezdŇĎ. T√°mogat√°st a szakvizsga elv√©gz√©s√©hez, -lesz√°m√≠tva a vizsg√°nk√©nt kivehetŇĎ p√°r napot- nem kapnak. Egy f√©l√©v 135-150 Ft. A k√©pz√©s n√©gy f√©l√©ves. ....A pedag√≥gus √©letp√°lya szerint nincs k√ľl√∂n kateg√≥ria a szakvizsg√°zott gy√≥gypedag√≥gusoknak. R√°ad√°sul t√∂bb koll√©ga elv√©gezte az egyetemet pedag√≥gia szakon, de sokan m√°s b√∂lcs√©sz egyetemi diplom√°val rendelkeznek. Hi√°ba. Szakszolg√°latn√°l az elŇĎ√≠rt v√©gzetts√©g a gy√≥gypedag√≥giai fŇĎiskola, √≠gy mindenkit "visszaminŇĎs√≠tettek" fŇĎiskolai szintre.Az √©letp√°lya bevezet√©sekor elvett√©k a "k√ľl√∂nleges szak√©rtelem√©rt" j√°r√≥ p√≥tl√©kot, mely 14 ezer Ft volt. A gy√≥gypedag√≥giai p√≥tl√©kot, mint a jelenleg egyetlen erre a ter√ľletre √©rv√©nyes p√≥tl√©kot, a szakszolg√°lati dolgoz√≥k nem kapj√°k.

Az elŇĎrel√©p√©shez sz√ľks√©ges minŇĎs√≠tŇĎ elj√°r√°s sor√°n a szakszolg√°latn√°l dolgoz√≥k csak egyszerŇĪs√≠tett portf√≥li√≥t t√∂lthetnek fel, √≠gy csak Pedag√≥gus II. kateg√≥ri√°ban mehetnek, elŇĎtt√ľk a Mesterpedag√≥gusi szint z√°rva van. √Č√©√©√©√©√©√©s a legjobb most k√∂vetkezik: A szakszolg√°latn√°l dolgoz√≥ gy√≥gypedag√≥gusoknak NEM j√°r a pedag√≥gus p√≥tszabads√°g. 46 nap helyett 21 nap alapszabads√°g, plusz a munk√°ban elt√∂lt√∂tt √©vek alapj√°n j√°r√≥ napok....√Ėsszefoglalva: PEDAG√ďGUS munkak√∂rben foglalkoztatott gy√≥gyPEDAG√ďGUSOK, akiknek PEDAG√ďGUS szakvizsg√°t kell tenni√ľk, √©rv√©nyes r√°juk n√©zve a PEDAG√ďGUS √©letp√°lya-modell, k√∂telezŇĎen tagjai a Nemzeti PEDAG√ďGUS Karnak, nem jogosultak a PEDAG√ďGUS p√≥tszabads√°gra.

√Čn magam is szakszolg√°latn√°l dolgozom. A KLIK-be val√≥ betagoz√≥d√°s neh√©zs√©geirŇĎl nem √≠rok, ezt minden egy√©b int√©zm√©ny ny√∂gi. A speci√°lisan minket √©rintŇĎ probl√©m√°kat fent felsoroltam. Enyh√©n sz√≥lva diszkriminat√≠v az eg√©sz.
Mi m√°sodrendŇĪ pedag√≥gusok l√°tjuk el a logop√©diai feladatokat a tank√∂teles kor v√©g√©ig. Mi tartjuk a gy√≥gytestnevel√©st az √°ltal√°nos √©s k√∂z√©piskol√°k di√°kjai sz√°m√°ra. Mi v√©gezz√ľk a korai fejleszt√©st √©s a kondukt√≠v pedag√≥giai ell√°t√°st. Mi v√©gezz√ľk a nevel√©si tan√°csad√°s feladatait. Mi v√©gz√ľnk vizsg√°latokat az √≥vod√°k, iskol√°k vagy sz√ľlŇĎk k√©r√©s√©re, ha b√°rmilyen probl√©m√°t √©szlelnek a gyerek√ľkn√©l. P√°lyav√°laszt√°si tan√°csad√°st adunk. Gondozzuk a kiemelten tehets√©ges gyerekeket.

FejlesztŇĎ nevel√©st biztos√≠tunk a s√ļlyos, halmozottan fogyat√©kos gyerekeknek.MI m√°sodrendŇĪ pedag√≥gusok v√©gigdolgozzuk az √©vet. Igaz, hogy az iskol√°k ny√°ron z√°rva vannak. Igaz, hogy az √≥vod√°kban k√∂telezŇĎ z√°r√°si idŇĎszak van. Igaz, hogy a kisgyermeket nevelŇĎ sz√ľlŇĎk is pihennek , nyaralnak ny√°ron. Igaz, hogy a pszichol√≥gia elismeri a "ter√°pi√°s sz√ľnet" fogalm√°t. Igaz, hogy a munk√°nk rendk√≠v√ľl megterhelŇĎ mind fizikailag, mind pszich√©sen. (√ćgy szinte alig van rekre√°ci√≥ra lehetŇĎs√©g√ľnk.)Magasabb elv√°r√°sok (szakvizsga) Kevesebb b√©r (csak fŇĎiskolai szint, + p√≥tl√©kok hi√°nya) Ki√©g√©s fokoz√≥d√°sa (szabads√°g lecs√∂kkent√©se)

Advertisement

Valaki pikkel ránk ott fönn. Még kitartunk. Meddig........?