kettő per kettő
kettő per kettő

A diákpénztárca legjobb barátja: BelFeszt 2013.

Illustration for article titled A diákpénztárca legjobb barátja: BelFeszt 2013.

Na, hát holnap kezdődik a háromnapos örömködés, mely Belvárosi Fesztivál (vagy többek által becézve csak belfeszt) névre hallgat. Ha tájékozódni szeretnél, mi is ez, érdemes elolvasni az esemény honlapján található rövid kedvcsinálót.

Advertisement

Ennél jobban meg se tudta volna fogalmazni az ötödik kerület önkormányzata, hogy ők milyen f*sza gyerekek, hogy tejben-vajban fürösztenek napokig; a legjobb zenekarokat és a legkirályabb programokat kínálva neked, ráadásul teljesen ingyen. Igazuk van bizonyos tekintetben és érdemes is rápörögni.

[Valahol egyszer, te meg a haverod találkoztunk már]

Három színpadot állítanak fel a belváros szívében (Szabadság tér, Erzsébet tér, Zrínyi utca), mindegyik más-más programot kínál, már kora délután koncertek, igen színesen jazz, rock, pop, folk és megannyi stílust képviselve.

Advertisement

Szeretik úgy feltüntetni, hogy ez többek között egy családi fesztivál is, de azon kívül, hogy vasárnap délelőttönként minden évben elhívják Halász Juditot és vannak játékterek (a Szabadság téren meg amúgy is van 8 játszótér) erre semmilyen jel nem utal. Javarészt szerintem elsősorban az egyetemisták 3 kedvenc napja ez minden júniusban már 2007 óta, főleg csórikáimnak az ingyenesség miatt. (Egyébként maga a fesztivál ötlete Rogán Antaltól származik, aki fel akarta oldani a Szabadság térre rávetülő, 2006 októberi TV-székház elleni támadás árnyait egy olyan közösségi eseménnyel, ami bizonyítja, hogy igenis lehet a köztereket normálisan használni.)

Nézzük mit kínál az idei belfeszt 3 színpadán.

Illustration for article titled A diákpénztárca legjobb barátja: BelFeszt 2013.
Advertisement

[Szabadság tér - Nagyszínpad]

A programot elnézve elmosolyodtam, hogy körülbelül a tavalyi fellépők listájával találtam szembe magam - igen nagy százalékban. Gyanús nekem ez a fantáziátlanság... No, de nézzük.

Advertisement

A fesztivált az Ivan & The Parazol nyitja meg holnap (jún.7) és egészen biztos vagyok benne, hogy tinilányok egész sora fogja nyálát verni a srácok tojáshéjmégaseggen rákendroll zenekarára. Utánuk a Kistehén tánczenekarból átalakult Intim Torna Illegál következik 18:30-tól, őket pedig fél 9től (a vadi új és szerintem katasztrofálisan elcseszett lemezzel érkező) Irie Maffia követi majd (bár korongjuk címe azt üzeni, hogy "NAGYON JÓ LESZ", úgyhogy reménykedjünk.)

Szombaton a (nem Kaukázus, de majdnem) Magashegyi Underground kezdi az estét, utánuk (hölgyeim!) az egykori modell srác, Fehér Balázs által vezetett és jelenleg sört reklámozó The Carbonfools következik. Az este utolsó fellépője a Pannonia Allstars Ska Orchestra lesz, akik jubileumi koncertjüket tartják majd ott és akkor.

Advertisement

Az utolsó nap (vasárnap) első fellépője (már a délelőtti halászjuditos gyerekprogramok után) a hihetetlen hangú jazz énekesnő, Fábián Juli lesz. Ez kéremszépen olyan produkció lesz, hogy a Szabadság tér teljes gyepét akarjuk majd cigibe csavarni. Őutána én senkit nem léptetnék fel, de ha a szervezőkön múlik és a közönség nem lázad fel, hogy fábiánjulitörökké, akkor a Punnany Massif következik majd. A végtelen "nánánánááá"-zás után, sokak legnagyobb örömére az Irie Maffiából ismert Columbo által vezetett zenekar a Brains kerül terítékre. A nyú dzseneréjsön obszessönje ezennel a nagyszínpadon véget is ér majd.

Illustration for article titled A diákpénztárca legjobb barátja: BelFeszt 2013.
Advertisement

Ezt külön érdemes megemlíteni, hogy a koncertek után péntek és szombat este Csenddiszkó lesz 23 h-tól ugyanitt, gondolom a lakossági lámpaoltás miatt. Kiváló dj-k nyomják a muzsikát a kis fülesekbe, melyekhez 20 000 Ft zálogért, vagy személyi okmány letétéért lehet hozzájutni (ez jogilag különben nagyon érdekes a 168/1999. (XI. 24.) Korm. Rendelet értelmében, erről bővebben itt.)

[Erzsébet téri Világzenei Színpad]

Eddig ha voltam belfeszten, ehhez a színpadhoz még sosem jutottam el, de idén pénteken és szombaton 14.30-tól testvérvárosi és nemzetiségi műsorok lesznek. Hogy ez pontosan mit takar, azt nem tudom. Én kisiskolás csuhajjázásra számítok, de ki tudja. Holnap este 6kor az ismerősen csengő Magyar Vista Social Club várja koncertjére az érdeklődőket, illetve 20:00-tól a Csík Zenekar következik majd (sokakban szerintem felmerülő dillema lesz az irie maffia vs. csík kérdéskör, mert kb egy időben lesz majd a két produkció - sok sikert a döntéshez.) A szombati sztárfellépő a Besh O'Drom lesz ugyanebben az időpontban.

Advertisement

[Zrínyi utcai Táncdal Pódium]

Mint ahogyan ez sejthető a színpad elnevezéséből, itt olyan énekesek előadásait várhatjuk, akik haknizós, alapra éneklős múltra tekinthetnek vissza (gondolok itt televíziós tehetségkutatók celebjeire vagy egykori táncdalfesztiválok felfedezettekre). És igen, múltra, mert mint ahogy erről korábban beszámoltam, körülbelül egy hete fogadta el a fővárosi vezetés azt a határozatot, mely a nem élő zenét, azaz playbacket tiltja önkormányzati rendezvényeken. Így nagyon kíváncsi leszek, hogy az amúgy zenekarral való együttműködésben szűz megavojszok hogyan fognak boldogulni a Zrínyi utcában.

Advertisement

Pénteken délután 4-től a pókerkirály Korda György és Klárikája fogja szórakoztatni a jó népet 40 perces szolid keleti blokkos cukor-seggrázással, majd mindezek után a Nick Cave-ére kísértetiesen hasonlító orgánumú cuki Pál Dénes következik, aki ugyan megnyerte a Voice-t, de azóta nagyjából ezt sikerült is mindenkinek elfelejtenie, rögtön miután kiderült, hogy nem jut ki Malmöbe. Pénteken más program nem is lesz, talán tartottak a szervezők, hogy az egyébként sokat megemészteni képes magyar gyomornak már ez is sok lesz. Ki tudja.

Advertisement

Szombaton viszont celeb-áradatra lehet számítani. Negyven perces váltásokkal következnek sorban azok, akikben megvan a faktor: du. 4-től Csobot Adél, utána Vastag Csaba, majd Szűcs Judit (bár benne inkább a plusz negyven faktora van meg, de mindegy), végül pedig Oláh Gergő zárja a libasort.

Illustration for article titled A diákpénztárca legjobb barátja: BelFeszt 2013.
Advertisement

Question of the Day: MEGAVOJSZOK PÉNTEKEN ÉS SZOMBATON WÁÁÁO

...ÉLŐŐŐ ZENEKARRAL??!

[Egyéb programokról]

Részletekről itt tájékozódhattok. >>> Külön kiemelném a London Eye kistesóját az Erzsébet téren!

Advertisement
Illustration for article titled A diákpénztárca legjobb barátja: BelFeszt 2013.

No, hát elöljáróban ennyit, mindenkinek kellemes időtöltést és minél több kellemes emléket a homályosokon belül!

Advertisement

Én tuti kinézek, épp most építik az ablakom előtt a nagyszínpadot! ;)

ÉLJEN AZ ÁLLAT, ÉLJEN AZ EMBER ÉS ÉLJEN AZ ÉLET, VISZLÁT SZEVASZ!

Illustration for article titled A diákpénztárca legjobb barátja: BelFeszt 2013.

Share This Story

Get our newsletter