M√©gpedig az Oktat√≥i H√°l√≥zat, a H√°l√≥zat a Tanszabads√°g√©rt √©s a H√≠vatlanul Csoport. A tan√≠t√≥k, tan√°rok, sz√ľlŇĎk, oktat√≥k √©s di√°kok meg√°llap√≠t√°sai "s√ļlyos v√°dpontokat tartalmaz√≥ v√°diratt√° √°lltak √∂ssze." De mit is takar ez a feltŇĪnŇĎ v√°laszt√©koss√°ggal megfogalmazott sz√∂veg?

Az elej√©n belecsapnak a h√ļrok k√∂z√©, a korm√°nyt r√∂gt√∂n a "magyar oktat√°si rendszer eg√©sz√©nek elsorvaszt√°s√°√©rt" fogj√°k v√°dba. A szervezetek √°ll√≠t√°sa szerint megd√∂bbentŇĎ a megszor√≠t√°sok miatti forr√°shi√°ny, a (szerint√ľk) f√∂l√∂sleges b√ľrokr√°ciai mamut (KLIK), a tan√°ri terhek n√∂vel√©se √©s a b√©remel√©s k√©sleked√©se ill. m√©rt√©k√©nek kicsis√©ge, valamint az √©letp√°lyamodell. Tiltakoznak tov√°bb√° az EU-s tendenci√°kkal val√≥ szembemen√©s, a felsŇĎoktat√°s k√∂lts√©gvet√©si t√°mogat√°s√°nak cs√∂kkent√©se √©s a kisz√°m√≠thatatlan finansz√≠roz√°si strukt√ļra ellen.

A m√°sodik pontban az oktat√°s ter√ľlet√©n tapasztalt minŇĎs√©groml√°s√©rt √©s a magyar oktat√°s versenyk√©pess√©g√©nek cs√∂kken√©s√©√©rt szegezik fegyver√ľk a korm√°nyzatnak. Probl√©m√°snak tartj√°k, hogy a k√∂zoktat√°s √°tszervez√©se miatt leromlott a di√°kok teljes√≠tm√©nye (volt valaha j√≥ PISA-eredm√©ny√ľnk, egy√©bk√©nt?), hogy jogi √©s anyagi okokb√≥l az int√©zm√©nyek k√©nyszernyugd√≠jaz√°sra √©s elbocs√°t√°sra k√©nyszer√ľltek, tov√°bb√° a kiesett professzorok hely√©re nem engednek √ļj embereket felvenni. Probl√©m√°snak tartja a h√°rom civil szervezet, hogy az oktat√≥i l√©tsz√°mhi√°nyt ungyen dolgoz√≥ nyugd√≠jasokkal √©s fiatalokkal lehet csak p√≥tolni, hogy kurzusok √©s k√©pz√©sek szŇĪnnek meg k√©nyszerbŇĎl, hogy nincsenek korszerŇĪ munkaeszk√∂z√∂k, hogy nincs lehetŇĎs√©g a t√°mogat√°sok felv√©tel√©re illetve vesz√©lyeztetik a doktori iskol√°kat.

Azzal is v√°dolj√°k a korm√°nyt, hogy felsz√°molt√°k az int√©zm√©nyi auton√≥mi√°kat, √©s t√ļlzottan k√∂zpontos√≠tottak, gondolva itt a soksz√≠nŇĪs√©g korl√°toz√°s√°ra, az alternat√≠v iskol√°k ellehetetlen√≠t√©s√©re √©s a tan√ľgyi ir√°ny√≠t√°s "f√©kevesztett" k√∂zpontos√≠t√°s√°ra √©pp√ļgy, mint az iskol√°k elv√©tel√©re az √∂nkorm√°nyzatokt√≥l. Zavarja ŇĎket az is, hogy a miniszt√©rium beleny√ļl a felsŇĎoktat√°si int√©zm√©nyek ir√°ny√≠t√°s√°ba, elutas√≠tott szem√©lyeket nevez ki rektornak, de m√©g az ŇĎ kez√ľket is megk√∂tik kancell√°rokkal, r√°ad√°sul meg is zsarolj√°k az egyetemek vezetŇĎit. √Āll√≠t√°suk szerint a Magyar Akkredit√°ci√≥s Bizotts√°got k√©zzel vez√©relhetŇĎv√© tett√©k, ellehetetlen√≠tve a felsŇĎoktat√°s f√ľggetlen minŇĎs√©gelemz√©s√©t, illetve a korm√°ny "mert √∂nk√©nyesen beavatkozik az √©rtelmis√©gi k√©pz√©s k√≠n√°lati piac√°ba, r√∂vidl√°t√≥ "tervgazd√°lkod√°st" vezetve be."

Advertisement

V√°djuk szerint a korm√°nyzat oktat√°si strat√©gi√°ja szakszerŇĪtlen, a rendszer kaotikus, a reformok korszerŇĪtlenek, sokszor figyelmen k√≠v√ľl hagyja a t√©nyeket, a KLIK pazarl√≥ √©s mŇĪk√∂d√©sk√©ptelen, a felsŇĎoktat√°sban k√°osz √©s bizonytalans√°g van. Szerint√ľk nem volt t√°rsadalmi egyeztet√©s sem, kihagyt√°k a sz√ľlŇĎi √©s a di√°kszervezeteket, √©s csup√°n √∂nk√©nyesen kiv√°lasztott partnerekkel folytatnak "l√°tszatt√°rgyal√°st". Probl√©m√°snak tartj√°k az √°gazat √°tideol√≥giz√°l√°s√°t, ehhez kapcsol√≥d√≥an az iskol√°k √°tpasszol√°s√°t az egyh√°zaknak. Ahogy ŇĎk fogalmaznak, v√°dolj√°k a korm√°nyt, "mert a Nemzeti Alaptantervbe av√≠tt √©s m√©rgezett tartalmakat vezetett be", tal√°n ez a mondat mutatja meg legjobban, milyen st√≠lusban is √≠r√≥dott a dokumentum. Azt √°ll√≠tj√°k, hogy a k√∂telezŇĎ etika- √©s vall√°soktat√°s ideol√≥giai fesz√ľlts√©geket v√°ltott ki az iskol√°kban. Ezut√°n esik sz√≥ az ideol√≥giai lojalit√°s kik√©nyszer√≠t√©s√©rŇĎl.

A tov√°bbi pontokban azzal v√°dolj√°k a korm√°nyt, hogy jogtalan elŇĎny√∂ket adnak, ill. felsz√°molj√°k a versenyt, lej√°ratj√°k a tud√°st √©s a szak√©rtelmet (pl. szak√©rtŇĎi v√©lem√©nyek √∂nk√©nyes v√°logat√°sa, nincsenek kivitelez√©si √©s hat√°stanulm√°nyok, stb.), a pedag√≥gusok √©s a kritikai √©rtelmis√©g megal√°z√°s√°ra tesznek k√≠s√©rleteket, a jogbiztons√°got csorb√≠t√≥ √©s jogkorl√°toz√≥ int√©zked√©seik vannak (akinek nem lenne egy√©rtelmŇĪ, itt a gyermeki jogok korl√°toz√°s√°ra, az iskolarendŇĎrre vagy az eg√©sz napos iskol√°ra gondoltak), a felz√°rk√≥z√°s lehetŇĎs√©geit szŇĪk√≠tik (pl. a H√ćD-program csak a szegreg√°ci√≥t erŇĎs√≠ti, √°ll√≠tj√°k), valamint

12. V√°doljuk a korm√°nyt, hogy al√°√°ssa a magyar nemzet j√∂vŇĎj√©t,

  • mert lez√ľlleszti az eg√©sz oktat√°si rendszert,
  • mert az oktat√°s fejleszt√©se helyett stadionokat √©p√≠t,
  • mert √∂nk√©nyes felsŇĎoktat√°s-politik√°ja miatt a legtehets√©gesebb di√°kok egyre nagyobb sz√°mban mennek k√ľlf√∂ldre, megfosztva ez√°ltal a magyar felsŇĎoktat√°st √©s a tud√≥sut√°np√≥tl√°st a legnagyobb √©rt√©keitŇĎl,
  • mert tev√©kenys√©ge a tudatlans√°g fenntart√°s√°ra, a hisz√©keny, tanulatlan emberek f√©lrevezet√©s√©re ir√°nyul,
  • mert a t√°rsadalmi felemelked√©s elŇĎmozd√≠t√°sa, a nemzet j√∂vŇĎje helyett csak saj√°t hatalm√°nak j√∂vŇĎje √©rdekli.

Advertisement

A teljes sz√∂veget fentebb m√°r linkelt√ľk, nem hossz√ļ, st√≠lus√°t tekintve, ahogy m√°r eml√≠tettem, nagyon v√°laszt√©kos, irodalmi, m√°r-m√°r "av√≠tt". Az √°ll√≠t√°sok, b√°r nincsenek t√ļlzottan indokolva, meg√°llj√°k a hely√ľket, b√°r tal√°n egy kicsit t√ļl nagynak tartj√°k a minŇĎs√©groml√°st (a val√≥din√°l nagyobbnak), illetve f√°j√≥ak a szakmais√°g szempontj√°b√≥l az olyan kis stiklik, mint az erk√∂lcstan √©s az etika felcser√©l√©se (a k√ľl√∂nbs√©get az Oktat√≥ H√°l√≥zat tagjainak tudnia k√©ne), vagy a kritikus √©rtelmis√©g √©s a pedag√≥gusok egy kateg√≥riak√©nt val√≥ eml√≠t√©se is finoman sz√≥lva cs√ļsztat√°s.