Egy besúgó élete - Egyetemről az Alkotmánybíróságra

Az Alkotmánybíróság honlapján lévő önéletrajzában ugyan nem szerepel, de Kiss László, aki most alkotmánybíró, egykor a Pécsi Egyetemen serénykedett besúgóként.

Kiss még most is a pécsi egyetemen tanít, de a budapesti Corvinus is díszdoktorrá avatta. Reméljük, hogy időnként van ideje összefutni egykori pályatársával, az ELTE jogi karán még ma is oktató III/III-as ügynökkel.

Titeket hány besúgó tanít?

Kép: mkab.hu.

Ünnepelhetnek a komcsi hangulatjelentők ellenségei, ünneplünk mi is

Strasbourg megváltoztatta a magyar bíróság szégyenteljes ítéletét Kiss László pártittkárhelyettesből lett alkotmánybíró ügyében. Ungváry Krisztiánnak nem kell fizetnie.

Ezt posztolta ki az előbb az Élet és Irodalom:

Ungváry Krisztián és az Irodalom kft. (az Élet és Irodalom kiadója) pert nyert Strasbourgban.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága - a ma kiadott sajtóközlemény szerint - ítéletében kimondta, hogy Magyarország megsértette az Emberi jogok európai egyezményének 10., a véleménynyilvánítás szabadságáról szóló cikkét.

A Legfelsőbb Bíróság 2010 júniusában - a jogerős döntést megfordítva - kártérítésre kötelezte Ungváryt és az ÉS-t a miatt a közlés miatt, hogy Kiss László alkotmánybíró a diktatúra idején az állambiztonsági szolgálat hivatalos kapcsolata volt.

Annak, aki nem értené, miért ünnepeljük, hogy Ungváryékat felmentették, itt sztori dióhéjban. A Legfelsőbb Bíróság 2010-ben 3 millió forint megfizetésére kötelezte a történészt és a lapot, mivel Ungváry egy 2007-es, Kiss Lászlóról szóló cikkében azt írta, hogy

"Kiss László hivatalos kapcsolatként besúgásban (...) serénykedett".

Kiss ugyanis a nyolcvanas években Pécsett egyetemi párttitkárhelyettesként az állambiztonsági szervek úgynevezett hivatalos kapcsolata volt, és ebben a minőségében jelentéseket írt a a Dialógus-csoport nevű egyetemi békemozgalomról, amik végül annak felszámolásához vezettek. A jelentésíráson felül is aktív volt az ügyben Kiss, például Dialógus-plakátokat szedett le az egyetemen.

Advertisement

Bár az nem vitatott tény volt, hogy Kiss jelentéseket írt az ügyben, az LB meghökkentő módon mégis Ungváryékat meszelte el a végén. Már akkor nyilvánvaló volt, hogy ez egy nagyon büdös ítélet volt, most már papír is van róla.

Jól mutatja a hazai bírósági-ítélkezési káoszt a hasonló ügyekben, hogy a pert Kiss annak idején első fokon megnyerte, majd másodfokon elvesztette, hogy az FB végül az ő javára ítéljen.

De most megjött a strasbourgi ítélet, izgatottan várom, mit lép erre Kiss hivatalos kapcsolat, aki most is ott ül az Alkotmánybíróságon.