Prominens t√∂rt√©n√©szek, k√∂zt√ľk az egy√°ltal√°n nem √∂r√∂k al√°√≠r√≥ Ungv√°ry Kriszti√°n is tiltakoznak az √°llami tank√∂nyvlist√°kra felker√ľlt gyenge minŇĎs√©gŇĪ tank√∂nyvek ellen.

Kor√°bban posztoltunk arr√≥l, hogy az √°llam a teljes tank√∂nyvpiac leny√ļl√°s√°ra k√©sz√ľl. Mik√∂zben megszerezt√©k az Ap√°czai Kiad√≥t √©s a Nemzed√©kek Tud√°sa (volt Nemzeti) Tank√∂nyvkiad√≥t √©s felmpump√°lt√°k a Nemzeti K√∂zszolg√°lati Kiad√≥t, az Oktat√°skutat√≥ √©s FejlesztŇĎ Int√©zet berkein bel√ľl d√∂mping√°ras √ļgynevezett k√≠s√©rleti tank√∂nyveket k√©sz√≠tenek a piac letarol√°s√°ra. Ezek a k√≠s√©rleti, akkredit√°latlan tank√∂nyvek prominens helyet foglalnak el a KLIK-hez tartoz√≥ iskol√°k sz√°m√°ra enged√©lyezett tank√∂nyvek k√∂z√∂tt. K√∂zben m√°s tank√∂nyvek akkredit√°ci√≥ja le√°llt. Itt, itt √©s itt olvashatod kor√°bbi cikkeinket.

T√∂bb jeles t√∂rt√©n√©sz √©s t√°rsadalomtud√≥s (pl. Ungv√°ry Kriszti√°n vagy Karsai L√°szl√≥) √≠rt pet√≠ci√≥t a korm√°nynak a tank√∂nyvlista ellen. Az al√°√≠r√≥k egyr√©szrŇĎl azt kifog√°solj√°k, hogy csak limit√°lt sz√°m√ļ tank√∂nyvet enged√©lyeznek, erre ŇĎk egy Pokorni id√©zettel reag√°lnak:

Sokf√©le gyerek van, sokf√©le tanul√°si √ļt, nem fedi le a k√©t tank√∂nyv ezt a sokf√©les√©get, szem√©lyre szabott oktat√°sra van sz√ľks√©g, ehhez a k√©t tank√∂nyv kev√©s

Advertisement

A t√∂rt√©n√©szek szerint vagy az aj√°nlott k√∂nyvek tartalma vagy v√°llalhatlan vagy a szerzŇĎik m√°shol tettek k√∂zz√© v√°llalhatatlan munk√°kat.

Az aj√°nlottak k√∂z√∂tt szerepel B√°nhegyi Ferenc tank√∂nyvsorozata is, amely √©vek √≥ta sz√°mos szakmai b√≠r√°latot kapott. HitlerrŇĎl sz√≥l√≥ √©letrajzi ismertet√©se alapj√°n a di√°kok ak√°r szimpa¬≠tiz√°lhatnak is a n√°ci vez√©rrel, de idealiz√°lja a szerzŇĎ Horthy szerep√©t is. Mivel a tank√∂nyv szerzŇĎje √©s a kiad√≥ kor√°bban a megalapozott szakmai b√≠r√°latokat sem volt hajland√≥ tudom√°sul venni, √©s m√©g a legdurv√°bb t√©nybeli hib√°kat sem jav√≠tott√°k ki, a k√©zirat felk√©rt lektora, Faze¬≠kas Csaba 2000 okt√≥ber√©ben k√©nytelen volt ny√≠lt lev√©lben elhat√°rol√≥dni a tank√∂nyvtŇĎl, √©s k√©rte nev√©nek t√∂rl√©s√©t a lektorok k√∂z√ľl. (http://www.uni-miskolc.hu/~bolfazek/banh‚Ķ). B√°nhegyi k√©sŇĎbb finom√≠tott egyres √°ll√≠t√°sain, √°m munk√°ja tov√°bbra is tartalmaz kifog√°solhat√≥ r√©szeket: ‚ÄěAzokhoz k√©pest [tank√∂nyve √ļjabb kiad√°sa] j√≥val visszafogottabb. Ennek a tan¬≠k√∂nyvnek a megk√∂zel√≠t√©se, sz√∂vege nemegyszer igen leegyszerŇĪs√≠tŇĎ, adott esetekben torz√≠t√≥. A sorok k√∂z√∂tti √ľzenet sz√°mos esetben agg√°lyos, sŇĎt, v√©lem√©nyem szerint esetenk√©nt elfogad¬≠hatatlan." ‚Äď √≠rta a k√∂nyvet 2013-ban v√©lem√©nyezŇĎ szak√©rtŇĎ, Mikl√≥si L√°szl√≥ (http://tankonyvbazis.hu/hir.php?id=164). A leggyakrabban b√≠r√°lt t√©m√°kon (zsid√≥s√°g, antiszemitizmus) t√ļl a k√∂tet m√°sutt is egyoldal√ļ szeml√©lettel, hi√°nyosan t√°rgyalja a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ t√∂rt√©nelmi jelens√©geket (pl. az elsŇĎ vil√°gh√°bor√ļ ut√°ni b√©kerendszert √©s ezen bel√ľl Trianont, a globaliz√°ci√≥t, Magyarorsz√°g √∂tvenes √©vekbeli esem√©nyeit stb.).

Advertisement

√≠rj√°k B√°nhegyi Ferenc k√∂nyv√©rŇĎl. B√°nhegyi munk√°j√°val kor√°bban mi is foglalkoztunk, itt √©s itt.

A m√°sik aj√°nlott k√∂nyv szerzŇĎj√©rŇĎl, Helm√©czy M√°ty√°sr√≥l pedig ezt gondolj√°k az al√°√≠r√≥k:

tank√∂nyveihez nem kapcsol√≥dnak ilyen kifog√°sok, de a szerzŇĎ m√°sutt kifejtett, √∂sszeesk√ľv√©s-elm√©leteket tartalmaz√≥, √©s a szakmais√°got n√©lk√ľl√∂zŇĎ megk√∂zel√≠t√©sei adnak okot aggodalomra (ld. F√©l √©vsz√°zad eltitkolt t√∂rt√©nelme)

Advertisement

K√∂zben siker√ľlt megszerezn√ľnk az EMMI √°ltal a KLIK-es iskol√°k sz√°m√°ra enged√©lyezett tank√∂nyvek list√°j√°t. A lista, Hoffmann R√≥zsa t√°voz√≥ k√∂zoktat√°si √°llamtitk√°r level√©vel egy√ľtt innen let√∂lthetŇĎ. A list√°r√≥l l√°that√≥, hogy sok v√°laszt√°suk m√°r nem maradt a tan√°roknak.