• Egy orosz professszor hasonl√≠totta elsŇĎk√©nt Putyint Hitlerhez.
  • Ki is r√ļgt√°k.
  • Volna.
  • De di√°kok √©s professzorok √°lltak ki mellette t√∂meg√©vel.
  • Egy ukr√°n egyetem azonnal √°ll√°st is aj√°nlott neki.
  • Ez√©rt az orosz egyetem megh√°tr√°lni l√°tszik.
  • #tudom√°nyszabads√°g, #v√©lem√©nyszabads√°g.

"Bar√°taim. A k√ľsz√∂b√∂n √°llunk. Annak a k√ľsz√∂b√©n, hogy belefoglaljunk egy egy √ļj szubjektumot az Orosz F√∂der√°ci√≥ba. A nemzetk√∂zi szerzŇĎd√©sek teljes megsemmis√≠t√©s√©nek, k√°osznak √©s politikai diktat√ļr√°nak a k√ľsz√∂b√©n. K√ľsz√∂b√©n a h√°bor√ļnak a mi legk√∂zelebbi √©s legrokonabb ukr√°n n√©p√ľnkkel, k√ľsz√∂b√©n a kapcsolatok drasztikus megroml√°s√°nak Eur√≥p√°val √©s Amerik√°val, √©s k√ľsz√∂b√©n a hideg- √©s tal√°n melegh√°bor√ļnak vel√ľk."

Ezekkel a sorokkal nyitotta Andrej Zubov m√°rcius elsej√©n, az orosz Vedomosztyi h√≠rport√°lon megjelent ‚ÄěEz m√°r volt‚ÄĚ c√≠mŇĪ cikk√©t, melyben a Kr√≠m-f√©lsziget k√©t nappal kor√°bban kezdŇĎd√∂tt orosz megsz√°ll√°s√°t az Anschluss-szal √©s Hitler egy√©b ter√ľleti annexi√≥ival vetette √∂ssze. Noha az√≥ta Hillary Clintont√≥l kezdve orosz, ukr√°n, √©s nyugati politikusok, elemzŇĎk √©s √ļjs√°g√≠r√≥k sora haszn√°lta ugyanezt hasonlatot, minden bizonnyal Zubov vetette fel azt elsŇĎk√©nt. M√°ra Ukrajn√°ban, illetve azon t√ļl is k√∂zsz√°jon forog a 'Putler' n√©v.

Advertisement

Zubov a Moszkvai Nemzetk√∂zi Kapcsolatok Int√©zet√©ben (MGIMO), Oroszorsz√°g tal√°n legnagyobb preszt√≠zsŇĪ egyetem√©n tan√≠tott vall√°st√∂rt√©netet, √©s az MGIMO Egyh√°z √©s Nemzetk√∂zi Kapcsolatok Int√©zet√©t vezette, valamint a Szent J√°nos Orosz Ortodox Egyetem vall√°st√∂rt√©neti tansz√©k√©nek vezetŇĎje. Tudom√°nyos munk√°ss√°ga vall√°st√∂rt√©netre, keleti parlament√°ris √©s politikai hagyom√°nyokra f√≥kusz√°lt. Cikke megjelen√©s√©t k√∂vetŇĎen azonban MGIMO rektora √©rtes√≠tette a filoz√≥fia tansz√©k vezetŇĎj√©t, hogy Zubovnak vagy al√° kell √≠rnia a felmond√°s√°t, vagy kir√ļgj√°k. A professzor nem volt hajland√≥ √∂nk√©nt felmondani, √≠gy az egyetem r√∂vid √ļton megpr√≥b√°lt megszabadulni tŇĎle.

A botr√°nyt kirobbant√≥ cikk√©ben Zubov r√°mutatott a n√©met nemzetis√©gŇĪ kisebbs√©gek ‚Äěv√©delm√©vel‚ÄĚ, provok√°ci√≥kkal, megk√©rdŇĎjelezhetŇĎ legitimit√°s√ļ n√©pszavaz√°sokkal √©s katonai agresszi√≥val indul√≥ hitleri terjeszked√©s √©s az azt k√∂vetŇĎ vil√°gh√°bor√ļ puszt√≠t√≥ k√∂vetkezm√©nyeire, amelyek N√©metorsz√°g buk√°s√°hoz vezettek. Figyelmeztetett a nyugati szankci√≥k Oroszorsz√°gra gyakorolt hat√°s√°ra is, valamint arra, hogy a kr√≠mi tat√°rok v√©delm√©ben T√∂r√∂korsz√°g is tev√©kenyen r√©szt vehet egy esetleges konfliktusban, nem is besz√©lve a muszlim √©rdekek vesz√©lyeztet√©se √°ltal mobiliz√°lt √©szak-kauk√°zusi radik√°lisokr√≥l.

A szerb-horv√°t kapcsolatok p√©ld√°j√°ra hivatkozva a professzor kiemelte, hogy Oroszorsz√°g, amely mindeddig a lehetŇĎ legk√∂zelebbi szellemi rokons√°gban √°llt az ukr√°nokkal, √∂r√∂kre t√∂nkreteheti ezt a kapcsolatot a katonai beavatkoz√°ssal, egym√°s ellen ford√≠tva a k√©t n√©pet, √©s szakad√°st id√©zhet elŇĎ az ortodox egyh√°z moszkvai √©s kijevi patriark√°tusa k√∂zt is.

Advertisement

V√©g√ľl, Zubov √©rzelmes szavakkal k√©rlelte olvas√≥it, hogy a t√∂rt√©nelmi tapasztalatok f√©ny√©ben gondolj√°k √°t, mif√©le rettenetes kalandba hajtja ŇĎket a politika. ‚ÄěNem viselkedhet√ľnk √ļgy, ahogy annak idej√©n a n√©metek, G√∂bbels √©s Hitler √≠g√©retei nyom√°n.‚ÄĚ ‚Äď √≠rta, kiemelve, hogy a ter√ľleti expanzi√≥ helyett az orosz nemzet√©p√≠t√©sre lenne √©rdemes erŇĎforr√°sokat √°ldozni, mert a v√©res huszadik sz√°zad ut√°n Oroszorsz√°gnak nincs sz√ľks√©ge t√∂bb v√©ront√°sra √©s k√∂nnyekre, amelyek viszont a terjeszked√©s elker√ľlhetetlen velej√°r√≥i.

Az orosz New Times-nak adott interj√ļj√°ban Zubov elmondta, hogy az omin√≥zus cikk megjelen√©se elŇĎtt nem √©rt√©k retorzi√≥k nyilv√°nosan kifejtett k√∂z√©leti megnyilatkoz√°saival kapcsolatban, b√°r az MGIMO rektora m√°r kor√°bban megk√©rte, hogy amikor olyan v√©lem√©nyeket hangoztat, amelyek nem felelnek meg a hatalom hivatalos vonal√°nak, ne az MGIMO professzorak√©nt t√ľntesse fel mag√°t.

Arra a felvet√©sre, miszerint elbocs√°t√°s√°nak k√∂r√ľlm√©nyei a szovjet idŇĎket id√©zik, Zubov azt felelte, hogy noha val√≥ban megfigyelhetŇĎek ilyen p√°rhuzamok, fontos k√ľl√∂nbs√©gnek tartja, hogy elbocs√°t√°sa ut√°n ezr√©vel kapott t√°mogat√≥ √ľzeneteket √©s h√≠v√°sokat: az emberek m√°r nem dugj√°k homokba a fej√ľket. ‚ÄěMondhatni, k√≠s√©rleteztem ‚Äď mondta Zubov ‚Äď √©s meggyŇĎzŇĎdtem arr√≥l, hogy m√°s n√©p lett√ľnk, √©s ez nagyon eg√©szs√©ges. Ez azt jelenti, hogy kiv√°l√≥ kil√°t√°saink vannak, √©s hogy nem ŇĪzhetnek vissza minket a szovjet hallgat√°sba.‚ÄĚ

Advertisement

A hatalomkritika fontoss√°g√°t hangs√ļlyozva Zubov kiemelte, hogy minden bizonnyal nem az √°ltala szabads√°gszeretŇĎ emberk√©nt megismert Anatolij Torkunov rektor kezdem√©nyezte elbocs√°t√°s√°t. V√©lem√©nye szerint a parancs felsŇĎbb k√∂r√∂kbŇĎl, nevezetesen a k√ľl√ľgyminisztertŇĎl, Szergej Lavrovt√≥l, vagy az eln√∂ki adminisztr√°ci√≥t√≥l, esetleg annak kor√°bbi vezetŇĎj√©tŇĎl, a 2012-ben feloszlatott T√∂rt√©neti Igazs√°g Eln√∂ki Bizotts√°g√°nak volt √©s az Orosz Duma jelenlegi eln√∂k√©tŇĎl, Szergej Nariskint√≥l √©rkezhetett.

A Radio Free Europe / Radio Liberty (RFE/RL) oldal√°n megjelent interj√ļban Zubov azt is elmondta, hogy noha √©rdemes a politikusok cselekedeteinek elemz√©sekor abb√≥l kiindulni, hogy azok m√∂g√∂tt n√©mi racionalit√°s √©s intelligencia is rejlik, Putyin szerinte nyilv√°nval√≥an elvesztette az esz√©t a jelen helyzetben.

A motiv√°ci√≥ir√≥l nyilatkozva Zubov kifejtette, hogy szerette volna figyelmeztetni az oroszokat a putyini politika k√∂vetkezm√©nyeire, √©s megmutatni a vil√°gnak, hogy Oroszorsz√°gban sem mindenki gondolkodik √ļgy, mint Putyin, hogy l√©tezik egy m√°sik Oroszorsz√°g is. Elmond√°sa szerint nem gondolta, hogy siker√ľlne megjelentetnie cikk√©t, √©s arra sz√°m√≠tott, hogy az csak k√∂z√∂ss√©gi oldalakon fog terjedni, de a Vedomosztyi szerkesztŇĎi azonnal beleegyeztek abba, hogy lehozz√°k a cikket.

Advertisement

B√°r a t√∂rt√©net szomor√ļ p√©ld√°ja az orosz civil t√°rsadalom √©s v√©lem√©nyszabads√°g egyre fokoz√≥d√≥ elnyom√°s√°nak, amely term√©szetszerŇĪleg a tudom√°nyos √©let szabads√°g√°ra is r√°nyomja b√©lyeg√©t, nem kiz√°rt, hogy j√≥ lesz a v√©ge.

M√°rcius 4-√©n, Zubov elbocs√°t√°s√°t k√∂vetŇĎen p√°r √≥r√°n bel√ľl a kijevi Tarasz Sevcsenko Egyetem Facebook-oldal√°n jelentette be, hogy professzori √°ll√°st aj√°nlanak Zubovnak az egyetem Nemzetk√∂zi Kapcsolatok Int√©zet√©ben, az MGIMO partnerint√©zm√©ny√©ben, hozz√°t√©ve, hogy ‚ÄěBoldogok lesz√ľnk sorainkban l√°tni egy jelentŇĎs t√∂rt√©n√©szt, becs√ľletes tud√≥st √©s embert!‚ÄĚ M√°snap hivatalos k√∂zlem√©nyben erŇĎs√≠tett√©k meg d√∂nt√©s√ľket.

M√©g ugyanazon a napon az Egyetemi Szoldarit√°s elnevez√©sŇĪ, orosz felsŇĎoktat√°si dolgoz√≥kat t√∂m√∂r√≠tŇĎ szakszervezet √°llt ki ny√≠lt lev√©lben Zubov politikailag motiv√°lt elbocs√°t√°sa ellen, megjegyezve, hogy noha a szakszervezet tagjai elt√©rŇĎ v√©lem√©nnyel viseltetnek a Kr√≠mmel kapcsolatos orosz politika ir√°nt, Zubov k√∂z√©leti v√©lem√©ny√©nek kifejt√©s√©t k√∂vetŇĎ elbocs√°t√°sa ellen fell√©pnek, csak√ļgy, ahogy minden olyan int√©zked√©s ellen, amely megsemmis√≠t√©ssel fenyegeti az ideol√≥giai-politikai pluralizmust a felsŇĎoktat√°si int√©zm√©nyekben, vagy megfosztja a professzorokat att√≥l a lehetŇĎs√©gtŇĎl, hogy kritikai v√©lem√©nyt fejtsenek ki a politik√°val kapcsolatban.

Advertisement

M√°snap az MGIMO rektora az orosz Interfaksz h√≠r√ľgyn√∂ks√©gnek c√°folta a h√≠rt, hogy Zubovot kir√ļgt√°k volna, √©s az RFE/RL √ļjra megkereste Zubovot, hogy megk√©rdezz√©k, val√≥j√°ban mi t√∂rt√©nt. Zubov elmondta, hogy aznap d√©lelŇĎtt Artyom Maljgin rektorhelyettes az irod√°j√°ba k√©rette, √©s Zubov meg is jelent, egy √ľgyv√©d k√≠s√©ret√©ben, akit kezdetben nem akartak beengedni, de v√©g√ľl Maljgin beadta a derek√°t. Maljgin elismerte, hogy az egyetem vezet√©s√©t felh√°bor√≠totta a cikk, de tagadta, hogy tudom√°suk lenne Zubov elbocs√°t√°s√°r√≥l, azt √°ll√≠tva, hogy errŇĎl csak a m√©di√°b√≥l √©rtes√ľltek, noha Zubovot elŇĎzŇĎ nap az egyetemi vezet√©s √©rtes√≠tette az elbocs√°t√°s t√©ny√©rŇĎl.

Zubov elmondta, hogy j√ļnius 30-ig szerzŇĎd√©se van az MGIMO-val, √©s szeretn√© meghosszabb√≠tani, annak ellen√©re hogy tem√©rdek aj√°nlatot kapott. Elmond√°sa szerint m√°r elŇĎzŇĎ nap 250 di√°k jelezte, hogy tiltakoznak az elbocs√°t√°sa ellen, √©s sz√°muk tov√°bb n√∂vekszik, illetve jelezt√©k, hogy hajland√≥ak t√ľntet√©seket is szervezni, ha az elbocs√°t√°sra val√≥ban sor ker√ľlne. Zubov szerint a mellette val√≥ ki√°ll√°s bebizony√≠totta, hogy ‚ÄěA t√°rsadalom nem szovjet t√∂bb√©. Az √°llam szovjet maradt, de a fiatal gener√°ci√≥ eg√©szen m√°sk√©nt, szabad t√°rsadalmi keretekben gondolkodik.‚ÄĚ

Zubov az RFE/RL riporter√©tŇĎl tudta meg, hogy az Egyetemi Szolidarit√°s ny√≠lt lev√©lben √°llt ki mellette, √©s b√°r hallott a Tarasz Sevcsenko egyetem aj√°nlat√°r√≥l, hivatalos bejelent√©st m√©g nem l√°tott aznap. Elmondta, hogy szeretne Moszkv√°ban maradni, √©s kor√°bban is az√©rt utas√≠tott vissza hossz√ļt√°v√ļ k√ľlf√∂ldi szerzŇĎd√©seket, mert k√∂teless√©g√©nek tartja az orosz fiatalok oktat√°s√°t. Ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy sz√≠vesen tartana elŇĎad√°sokat Kijevben, √©s megtiszteltet√©snek tartan√°, ha megh√≠vn√°k elŇĎad√°sokat tartani abba az Ukrajn√°ba, amely oly sokak csod√°lat√°t v√≠vta ki a hatalom elleni ki√°ll√°s√°val.

Advertisement

Noha a Zubov MGIMO-s √°ll√°s√°t fenyegetŇĎ int√©zked√©srŇĎl az√≥ta nem √©rkeztek √ļjabb h√≠rek, egy m√°rcius 17-i cikk szerint a professzor tov√°bbra is √ļgy sejti, hogy el fogj√°k bocs√°tani az egyetemrŇĎl.

K√©pek: knu.ua, Anders √Ėstlund twitter