Friss√≠tve: 20.00 - Ma visszat√©r betegszabads√°g√°r√≥l Viktor Janukovics ukr√°n eln√∂k. Tegnap az ellenz√©k kijevi t√∂meggyŇĪl√©s√©n t√≠zezrek voltak, k√∂zben ejtett√©k a v√°dakat Dmitro Bulatov, a megk√≠nzott aktivista ellen. A Majdan aktivist√°i a t√ľntet√©sek kifullad√°s√°t√≥l f√©lnek, √©s az azt k√∂vetŇĎ megtorl√°sokt√≥l. Ma is k√∂vetj√ľk az esem√©nyeket Ukrajn√°ban.

Tegnap √ļjra t√ľntetŇĎk lept√©k el a kijevi barik√°dokat. Fot√≥: EuroMaidan PR

Janu√°r 22. √≥ta minden nap k√∂vetj√ľk az ukr√°n esem√©nyeket - kattints ide az √∂sszes h√≠r√∂sszefoglal√≥nk√©rt!

Espreso Tv √©lŇĎ ad√°s:

Febru√°r 3., h√©tfŇĎ

Az esem√©nyek csendesen teltek ma Ukrajn√°ban, ha ez √≠gy marad, ma m√°r nem jelentkez√ľnk friss√≠t√©sekkel. Holnap a szokott form√°ban, ugyanitt foglaljuk √∂ssze az esem√©nyeket.Addig is a zvamy.org praktikus napt√°r√°t aj√°nljuk, ahova beker√ľl minden, a Majdannal kapcsolatos esem√©ny a vil√°gb√≥l.

Advertisement

21.00

Nem-hivatalos bel√ľgyminiszt√©riumi forr√°sb√≥l √ļgy tudj√°k az ellenz√©kiek, hogy ma 40 orosz specnazos √©rkezett Kijevbe. (EuroMaidan PR/censor.net.ua)

Advertisement

Eddig 136 √ļjs√°g√≠r√≥ s√©r√ľlt meg munk√°ja v√©gz√©se k√∂zben a kijevi t√ľntet√©sek sor√°n. (lb.ua)

Elmar Brok, az EP k√ľl√ľgyi bizotts√°gi eln√∂ke szerint Janukovics csod√°latos gyorsas√°ggal gy√≥gyult fel √©ppen akkor, amikor az EU k√ľld√∂tts√©ge elhagyta Ukrajn√°t. (EuroMaidan PR/Ukr√°n Pravda)

Advertisement

Civil kezdem√©nyez√©s keret√©ben der√≠tik f√∂l √©s blokkoltatj√°k a Viktor Janukovicshoz k√∂zvetlen√ľl vagy k√∂zvetve k√∂thetŇĎ sz√°ml√°kat a yanukovich.info oldalon kereszt√ľl. (Valerij Pisnij, twitter)

Az ukrán feketehumor termékeként, immár a képzeletbeli "berkutos srác" is megtalálható twitteren. (ShitBerkutSays, twitter)

Advertisement

√Črz√©kletes angol nyelvŇĪ elemz√©s Ukrajna hatalmi viszonyair√≥l. (The Ukrainian Week/EuroMaidan PR)

Az osztr√°k t√©nyfelt√°r√≥ cikkek is p√∂r√∂gnek Janukovics orsz√°gban l√©vŇĎ √ľzleti kapcsolatair√≥l. Most √©ppen a Format k√≠s√©relte meg ezeket felv√°zolni. (gazeta.ua/EuroMaidan PR)

Advertisement

Megtal√°lt√°k a Kijevben m√ļlt kedden eltŇĪnt d√°n √ļjs√°g√≠r√≥t, Sidsel Kjeert. Lengyelorsz√°gban van, √©s semmi baja. (EuroMaidan PR)

Advertisement

K√ľl√∂n facebook oldal gyŇĪjti √∂ssze az EuroMajdan t√ľntet√©sekkel p√°rhuzamosan felfut√≥ street-art √©s mŇĪv√©szeti projekteket. Tegnap √≥ta m√°r tumbleres dokument√°ci√≥ja is van a t√©m√°nak. (EuroMaidan PR/7daysinkiev tumblr)

Advertisement

Luck városában a Kommunsita Párt elég sajátosan értelmezte a politikai reform gondolatát. Felállítottak székházuk aulájában egy Sztálin-mellszobrot. (Vitalij Szedjuk, twitter)

Advertisement

19.15

A cserkaszi b√≠r√≥s√°g ma hat t√ľntetŇĎt engedett szabadon. (lb.ua)

Szerhi Lescsenko √ļjs√°g√≠r√≥ r√©szletes angol t√©nyfelt√°r√≥ riportot k√∂z√∂lt az ukr√°n korm√°nyp√°rt ausztriai gazdas√°gi √©rdekelts√©geirŇĎl. goo.gl/51PhWu (EuroMaidan PR)

Advertisement

Viktor Janukovics eln√∂k szerint elfogadhatatalan hogy "az orsz√°g durva sz√©lsŇĎs√©ges csoportok hatalm√°ba ker√ľlt". ErrŇĎl egy kijevi kerekasztal-besz√©lget√©sen besz√©lt. Tervezett programja szerint egy√©bk√©nt hamarosan a Szocsi t√©li olimpi√°ra l√°togat. (lb.ua/EuroMaidan PR)

Egy egyelŇĎre rejt√©lyes "V√∂r√∂s szektor" nevŇĪ, oroszbar√°t szervezetet gyan√ļs√≠tanak az ellenz√©kiek a lviv-i rendsz√°m√ļ aut√≥k felgy√ļjt√°s√°val. (EuroMaidan PR)

Advertisement

A F√ľggetlens√©g t√©ren most csup√°n p√°r ezren vannak, sok k√∂z√∂tt√ľk az orsz√°g nyugati fel√©bŇĎl √©rkezett t√ľntetŇĎ. Egyik√ľk, Vaszil Lucan azt mondta, legfontosabb k√∂vetel√©s√ľk tov√°bbra is a teljes jelenlegi hatalom lev√°lt√°sa, ennek el√©r√©s√©t elt√∂k√©lt√©k. (Kyiv Post)

Olekszandr Gerega korm√°nyp√°rti k√©pviselŇĎ t√∂rv√©nytervezetet ny√ļjtott be a korm√°nyp√°rt √ľzleti √©rdekelts√©geit s√ļjt√≥ bojkott betilt√°s√°r√≥l Ukrajn√°ban. (EuroMaidan PR)

Advertisement

Janukovics k√ľl√ľgyminisztere, Leonyid Kozara azt mondta, "m√©lys√©ges aggodalommal t√∂lt√∂tte el a m√ľncheni konferencia r√©sztvevŇĎit az ukr√°n sz√©lsŇĎjobboldali radik√°lisok probl√©m√°ja". Felh√≠vta az ellenz√©k vezetŇĎit, hat√°rol√≥djanak el ezektŇĎl az akci√≥kt√≥l. Ugyanakkor figyelmeztette a Majdanon t√ľntetŇĎ k√ľlf√∂ldi √°llampolg√°rokat, hogy saj√°t felelŇĎss√©g√ľkre vesznek r√©szt az esetleges harcokban. (Kyiv Post)Magyar idŇĎ szerint este hatkor kezdŇĎd√∂tt el a Majdan h√≠ress√© v√°lt zongorist√°j√°nak koncertje a t√ľntetŇĎk √°ltal elfoglalt Ukr√°nok H√°z√°ban. (EuroMaidan PR)

17.00

Az ellenz√©khez √°t√°llt Ungv√°ri Region√°lis Tan√°cs ideiglenes helyi k√©pviselŇĎcsoportot √°ll√≠t fel. (lb.ua)

Advertisement

Az 114 fŇĎs Ivano-Frankivszki Region√°lis Tan√°cs 77 tagja fejezte ki bizalmatlans√°g√°t Vaszil Csudnov helyi eln√∂kkel szemben. (lb.ua)

Az ukr√°n bel√ľgyminiszt√©rium k√©t "fegyveres EuroMajdan aktivista" p√©nteki letart√≥ztat√°s√°r√≥l adott ki k√∂zlem√©nyt. (Kyiv Post/Interfax)

Advertisement

A chesno.org civil szervezet az orsz√°gos √ļjs√°g√≠r√≥-ellen√°ll√°sr√≥l adott ki infografik√°t. (EuroMaidan PR)

Advertisement

M√©g nincsen konkr√©t terv az EU √©s az USA ukr√°n mentŇĎcsomagj√°r√≥l, de az errŇĎl val√≥ egyeztet√©sek folyamatosak. (Interfax)

Ukr√°n b√≠r√≥s√°gok egy holland aut√≥gumikat gy√°rt√≥ v√°llalkoz√°s tulajdon√°nak elkobz√°s√°r√≥l d√∂nt√∂ttek, mivel az √©ghetŇĎ abroncsokkal l√°tta el a Hrusevszkij utcai barik√°dokat. (EuroMaidan PR)

Advertisement

A Naftogaz Ukraini arra figyelmeztetett, hogy a n√∂vekvŇĎ lakoss√°gi fizet√©si h√°tral√©k miatt n√∂vekszik annak a vesz√©lye is, hogy Ukrajna sem lesz majd k√©pes kifizetni az importg√°z ellen√©rt√©k√©t az orosz Gazpromnak. (Interfax)

15.30

Az ideiglenesen minisztereln√∂ki feladatokat is ell√°t√≥ ukr√°n minisztereln√∂k-helyettes, Juri Bojko ma Moszkv√°ban t√°rgyalt Alexej Millerrel, a Gazprom igazgat√≥j√°val a kor√°bban kialkudott g√°z√°rcs√∂kkent√©srŇĎl, √©s az Ukrajn√°nak ny√ļjtand orosz k√∂lcs√∂nrŇĎl Ukrajna jelenleg 3,35 milli√°rd doll√°rral tartozik az orosz g√°zsz√°ll√≠t√°sok√©rt cser√©be, ebbŇĎl febru√°r 7.-√©ig 650 milli√≥t lenne k√∂teles t√∂rleszteni. (Interfax)

Advertisement

Bulatov m√©g a kijevi k√≥rh√°zban febur√°r 1.-√©n interj√ļt adott a Wall Street Journal √ļjs√°g√≠r√≥j√°nak. Ebben azt mondta el, elrabl√≥i azzal gyan√ļs√≠tott√°k, hogy amerikai k√©m, √©s hogy t√∂bbsz√∂r folytatott titkos tal√°lkoz√≥kat az amerikai nagyk√∂vettel. Arr√≥l is k√©rdezt√©k, hogyan szervezte meg az aut√≥s t√ľntet√©seket. Nyolcnapos fogs√°ga v√©ge fel√© besz√°mol√≥ja szerint m√°r k√∂ny√∂rg√∂tt, mielŇĎbb √∂lj√©k meg. (Kyiv Post)

Szerhij Tyihipko ukr√°n oligarcha √©s korm√°nyp√°rti k√©pviselŇĎ az ukr√°n v√°ls√°gr√≥l √©s annak lehets√©ges megold√°s√°r√≥l fejtette ki nemr√©g elk√©pzel√©seit √≠r√°sban. Szerinte az alkotm√°nym√≥dos√≠t√°s mellett 10 √ļj antikorrupci√≥s t√∂rv√©nyre is sz√ľks√©g lenne. (EuroMaidan PR)

Advertisement

Az AutoMajdan aktivist√°j√°nak, Olekszandr Kravcsuknak a t√°rgyal√°s√°t szerd√°ra tŇĪzte ki a b√≠r√≥s√°g. Ňźt nem mentett√©k f√∂l a v√°dak al√≥l, mint Bulatovot (EuroMaidan PR)

A CNN a kanadai k√ľl√ľgyminiszterrel, John Bairddel k√©sz√≠tett interj√ļt az ukrajnai helyzet kapcs√°n. (angolul)(EuroMaidan PR/cnn.com)

Advertisement

14.00

Advertisement

Ellenz√©ki aktivist√°k demonstr√°ltak a Deutsche Bank kijevi sz√©kh√°z√°n√°l. Azt k√∂vetelt√©k, hogy a bank ne mŇĪk√∂dj√∂n egy√ľtt Janukovicshoz k√∂thetŇĎ c√©gekkel. (KyivPost)

ElŇĎker√ľlt egy videofelv√©tel, amin berkutosok Molotov-kokt√©lokat dobnak a t√ľntetŇĎk k√∂z√© a Hrusevszkij utc√°n. (KyivPost)

A korm√°nyp√°rt nem √©rzi sz√ľks√©g√©t annak, hogy v√°ltoztasson az amnesztiat√∂rv√©nyen ‚Äď mondta Olekszandr Jefremov frakci√≥vezetŇĎ. Az ellenz√©k szerint a letart√≥ztatott t√ľntetŇĎket t√ļszul ejtik, mert ahhoz a felt√©telhez k√∂tik szabadon enged√©s√ľket, hogy a tiltakoz√≥k elhagyj√°k az elfoglalt korm√°nyzati √©p√ľleteket. (KyivPost / Interfax)

Advertisement

Holnap Ukrajnába érkezik az emberi jogok európai biztosa, Nils Muiznieks. (KyivPost / Interfax)

Az eln√∂ki hivatal szerint a 2004-es alkotm√°nyhoz val√≥ visszat√©r√©s √ļj v√°ls√°got eredm√©nyezne. (EuroMaidan PR)

Advertisement

Tiltakoz√≥ any√°k a kijevi orosz nagyk√∂vets√©gn√©l ‚Äď ‚ÄěPutyin, ne √∂ld meg a fiainkat!" (EuroMaidan PR)

Advertisement

Arany sz√≠nŇĪ WC-cs√©sze ker√ľlt a kijevi Lenin-szobor hely√©re. (EuroMaidan PR)

12.30

A bel√ľgyminiszt√©rium videofelv√©telt tett k√∂zz√© k√©t, p√©nteken letart√≥ztatott t√ľntetŇĎrŇĎl. Egyik√ľk azt mondja a felv√©telen, hogy p√©nz√©rt csatlakozott a t√ľntet√©sekhez, √©s lŇĎfegyvert is kapott, hogy a Hrusevszkij utc√°ban rendŇĎr√∂kre lŇĎj√∂n. A miniszt√©rium jelent√©se szerint h√°zi k√©sz√≠t√©sŇĪ lŇĎfegyvereket tal√°ltak n√°luk. Az elfogott t√ľntetŇĎk arc√°t a vide√≥n kitakart√°k. (KyivPost)

Embarg√≥t hirdetett az Eur√≥pai Uni√≥b√≥l sz√°rmaz√≥ sert√©sh√ļsra Oroszorsz√°g √©s Feh√©roroszorsz√°g, √©s betiltott√°k a burgonyaimportot is, miut√°n az EU t√°mogat√°s√°r√≥l biztos√≠totta az ukr√°n ellenz√©ket. Az orosz √©lelmiszer-eg√©szs√©g√ľgyi fel√ľgyelet arra hivatkozik, hogy Litv√°ni√°ban afrikai sert√©sl√°z-j√°rv√°ny van, az EU eg√©szs√©g√ľgyi biztosa, Tonio Borg szerint azonban ar√°nytalan ez a l√©p√©s. Oroszorsz√°g az EU sert√©sh√ļs-exportj√°nak negyed√©t v√°s√°rolja fel, az int√©zked√©s fŇĎk√©nt a lengyel termelŇĎk sz√°m√°ra okoz neh√©zs√©get. (KyivPost / Gazeta Wyborcza)

Advertisement

Nemzeti kerekasztal-t√°rgyal√°sra van sz√ľks√©g Ukrajna elŇĎzŇĎ eln√∂ke, Viktor Juscsenko szerint, amin mindenkinek r√©szt kell vennie, aki b√©k√©t √©s k√∂lcs√∂n√∂s meg√©rt√©st szeretne. Juscsenko szerint az ukr√°nok 70 sz√°zal√©ka t√°mogatja az EU-csatlakoz√°st, de a v√°ls√°g geopolitikai eredetŇĪ ‚Äď Ukrajna az eur√≥pai √©s az orosz politika √ľtk√∂zŇĎpontja. (Interfax)

P√°rtt√° alakult a Jobb Szektor nevŇĪ sz√©lsŇĎjobboldali szervezet, √©s a v√°laszt√°sokon is megm√©rettetn√© mag√°t. (EuroMaidan PR)

Advertisement

11.00

Az alkotm√°nym√≥dos√≠t√°s lehetŇĎs√©geirŇĎl t√°rgyalnak a parlamenti frakci√≥k vezetŇĎi. A c√©l az eln√∂ki hatalom cs√∂kkent√©se √©s a parlament jogk√∂reinek megerŇĎs√≠t√©se. Az ellenz√©k k√©pviselŇĎi jelezt√©k, hogy k√©szek az alkotm√°nym√≥dos√≠t√°s ut√°n korm√°nyozni az orsz√°got, √©s nyugati vezetŇĎk jelezt√©k sz√°mukra, hogy anyagi t√°mogat√°st is ny√ļjtan√°nak. (KyivPost)

Advertisement

A nyugati orsz√°gok finansz√≠roz√°si terven dolgoznak Ukrajna sz√°m√°ra ‚Äď erŇĎs√≠tette meg Catherine Ashton, az EU k√ľl- √©s biztons√°gpolitikai fŇĎk√©pviselŇĎje a Wall Street Journal-nek. Ez√©rt gazdas√°gi √©s politikai reformokat v√°rnak Ukrajn√°ban. (KyivPost)

A befektetŇĎk egy √ļj korm√°nnyal lenn√©nek hajland√≥ak egy√ľttmŇĪk√∂dni, Janukovics rezsimj√©nek senki nem ad p√©nzt ‚Äď mondta Arzenij Jacenyuk, az ellenz√©ki Batykivscsina p√°rt vezetŇĎje az 5-√∂s csatorn√°n. (KyivPost)

Advertisement

Az EU tov√°bbra is el akarja √©rni Julia Tyimosenko szabadon bocs√°t√°s√°t ‚Äď k√∂z√∂lte Stefan Fuele, az EU bŇĎv√≠t√©si biztosa. Az uni√≥ k√©sz nagyobb szerepet v√°llalni a politikai v√°ls√°g megold√°s√°ban. (Interfax)

Advertisement

Szombaton Kijevben tartottak orsz√°gos f√≥rumot a t√ľntetŇĎk, amin negyvenhat csoport k√©pviselŇĎi vettek r√©szt. A jelenl√©vŇĎk egy j√∂vŇĎbeni √°tmeneti korm√°ny, a nemzeti bizalom korm√°ny√°nak feladatait vitatt√°k meg. A harkivi Dmitro Pilipcsuk szerint vissza kell √°ll√≠tani a jog√°llamot √©s al√°√≠rni a szerzŇĎd√©st az Eur√≥pai Uni√≥val. A korm√°nytagoknak k√∂ztiszteletben √°ll√≥, erk√∂lcs√∂s embereknek kell lenni√ľk, akik f√ľggetlenek az oligarch√°kt√≥l √©s bŇĪn√∂zŇĎi csoportokt√≥l, nincsenek korrupci√≥gyan√ļs √ľgyeik √©s nem t√∂lt√∂ttek be korm√°nyzati tiszts√©get Janukovics alatt. A r√©sztvevŇĎk abban is meg√°llapodtak, hogy koordin√°ci√≥s k√∂zpontot √°ll√≠tanak fel a t√ľntet√©sek √©s m√°s akci√≥k, p√©ld√°ul al√°√≠r√°sgyŇĪjt√©sek √∂sszehangol√°s√°ra. Jurij Lucenko, a Batykivscsina k√©pviselŇĎje szerint a legfontosabb, hogy meggyŇĎzz√©k a korm√°nyp√°rt k√©pviselŇĎit, hogy √°lljanak az ellenz√©k oldal√°ra. (EuroMaidan PR / Unian / Radio Svoboda)

Londonba ment a t√ľntetŇĎk radik√°lis akci√≥i√©rt felelŇĎs csoport, a K√∂z√∂s √úgy vezetŇĎje, Olekszandr Danyiljuk, mert √ļgy tudja, a hat√≥s√°gok a letart√≥ztat√°s√°ra k√©sz√ľltek. Az akci√≥k szervez√©s√©t onnan folytatja majd. (Interfax)

Advertisement

Az UDAR aktivist√°i a Deutsche Bank kijevi sz√©kh√°z√°n√°l t√ľntetnek, k√∂vetelve, hogy ne mŇĪk√∂djenek egy√ľtt a Janukovics csal√°dj√°hoz k√∂thetŇĎ c√©gekkel. New Yorkban is t√ľntettek emiatt ott √©lŇĎ ukr√°nok √©s vel√ľk szimpatiz√°l√≥ amerikaiak egyar√°nt (fot√≥). (KyivPost / EuroMaidan PR)

Advertisement

Kijevben letart√≥ztattak egy f√©rfit, aki aut√≥gy√ļjtogat√°ssal gyan√ļs√≠that√≥. A gr√ļz nemzetis√©gŇĪ gy√ļjtogat√≥ azt mondta, az ellenz√©ktŇĎl kapta az utas√≠t√°sokat. Az elm√ļlt napokban gy√ļjtogat√°s √°ldozat√°ul esett t√∂bbek k√∂zt a kanadai k√∂vets√©g, egy ellenz√©ki √ļjs√°g√≠r√≥ √©s t√∂bb AutoMaidan-aktivista aut√≥ja. (KyivPost / Interfax)

Advertisement

Litvániába érkezett tegnap Dmitro Bulatov, gyógykezelését Vilniusban folytatják. (AFP)

Advertisement

T√ľntetŇĎk l√°togatt√°k meg tegnap Mikola Azarov lemondott ukr√°n minisztereln√∂k csal√°dj√°nak ausztriai vill√°j√°t. A h√°zhoz 35 j√°rmŇĪvel √©rkeztek. ‚ÄěNem b√ļjsz el elŇĎl√ľnk", ‚ÄěAzarov az ukr√°nokt√≥l ellopott p√©nzbŇĎl gyŇĪjti vagyon√°t Ausztri√°ban" ‚Äď √°llt transzparenseiken. (KyivPost)

Advertisement

Sebastian W√≥jcik Lengyelorsz√°gb√≥l √©rkezett Kijevbe, hogy csatlakozzon a t√ľntetŇĎkh√∂z. (EuroMaidan PR / Mikola Vaszilecsko)

Advertisement

Maria Gyorgyicsuk tizenk√©t festm√©nyt k√©sz√≠tett az EuroMaidanr√≥l. √Ālma egy saj√°t ki√°ll√≠t√°s szervez√©se, de addig is az Ukr√°n H√°zban n√©zhetik mŇĪveit a t√ľntetŇĎk. (EuroMaidan PR)