Ukrajn√°ban az ellenz√©ki vezetŇĎk holnap d√©lut√°nra gyŇĪl√©st h√≠vtak √∂ssze. Sokan orosz beavatkoz√°sra sz√°m√≠tanak, k√∂zben az ukr√°n hadsereg a helyzet stabiliz√°l√°s√°ra sz√≥l√≠totta fel Janukovics eln√∂k√∂t. A bel√ľgyminiszt√©rium √©s az √°llambiztons√°g puccsk√≠s√©rletre gyanakszik a Batykivscsina p√°rtt√≥l lefoglalt adatok alapj√°n.

Korm√°nyellenes t√ľntetŇĎk egy kijevi barik√°d mellett, p√©nteken. (K√©p: KyivPost)

Janu√°r 22. √≥ta minden nap k√∂vetj√ľk az ukr√°n esem√©nyeket - kattints ide az √∂sszes h√≠r√∂sszefoglal√≥nk√©rt!

√ČlŇĎk√©p a Hrusevszkij utc√°b√≥l:

Az esem√©nyeket budapesti idŇĎz√≥na szerint t√ľntetj√ľk fel, Kijevben egy √≥r√°val t√∂bb van.

Advertisement

Febru√°r 1., szombat

18.00

A n√©met k√ľl√ľgyminiszter felaj√°nlotta orsz√°ga seg√≠ts√©g√©t a megk√≠nzott ellenz√©ki aktivista, Dmitro Bulatov gy√≥gykezel√©s√©ben. (KyivPost / Interfax)

Advertisement

Dmitro Bulatov elrabl√°sa sz√≠nj√°t√©k lehetett - v√©li Leonyid Kozsara k√ľl√ľgyminiszter. Kozsara az Al Jazeera-nak elmondta, hogy Bulatov ‚Äěj√≥ kond√≠ci√≥ban van, csak az arc√°n van egy karcol√°s". Arra a k√©rd√©sre, hogy Bulatov kezeltethetn√©-e mag√°t N√©metorsz√°gban, a k√ľl√ľgyminiszter azt mondta, hogy nincs letart√≥ztatva, csak egy rendŇĎrs√©gi kihallgat√°son kell r√©szt vennie. Azut√°n oda megy, ahova akar. (KyivPost)

Ukr√°n Frontot hoznak l√©tre a korm√°nyp√°rthoz k√∂tŇĎdŇĎ szervezetek ‚Äď ebben a csoportok vezetŇĎi √°llapodtak meg mai tal√°lkoz√≥jukon. (KyivPost / Interfax)

Advertisement

Vitalij Klicsko, az ellenz√©ki UDAR p√°rt vezetŇĎje felk√©rte a nemzetk√∂zi szervezeteket, hogy v√°llaljanak k√∂zvet√≠tŇĎ szerepet a v√°ls√°g megold√°s√°ban. Vele szemben Arzenij Jacenyuk, a szint√©n ellenz√©ki Batykivscsina vez√©re √ļgy v√©li, korai ezeknek a szervezeteknek, p√©ld√°ul az ENSZ-nek a bevon√°sa, b√°r felaj√°nlott√°k seg√≠ts√©g√ľket. (KyivPost / Interfax)

Szergej Lavrov orosz k√ľl√ľgyminiszter szerint nem igaz az, hogy Ukrajn√°nak v√°lasztania kellene ak√∂z√∂tt, hogy Oroszorsz√°ggal vagy a vil√°g t√∂bbi r√©sz√©vel √°pol-e j√≥ viszonyt. (KyivPost / Interfax)

Az ukr√°n v√©delmi miniszter kiz√°rta, hogy a hadsereg beavatkozna az orsz√°g bel√ľgyi probl√©m√°j√°ba, ez al√≥l csak az jelentene kiv√©telt, ha sz√ľks√©g√°llapotot, illetve stat√°riumot hirdetn√©nek. (KyivPost / Interfax)

Advertisement

Ban Ki-Mun ENSZ-fŇĎtitk√°r szerint nincs sok idŇĎ a v√°ls√°g b√©k√©s megold√°s√°ra, a k√©sleked√©s csak √ļjabb emberi jogi s√©relmekhez vezet. Felh√≠vta a figyelmet arra, hogy a korm√°nyzatnak meg kell v√©denie a szabad v√©lem√©nynyilv√°n√≠t√°s √©s gy√ľlekez√©s jog√°t. (KyivPost / Interfax)

17.15

Csak a demokratikus orsz√°gok Ukrajna elleni szankci√≥i akad√°lyozhatj√°k meg a v√°ls√°g m√©ly√ľl√©s√©t √©s √ļjabb ember√©letek elveszt√©s√©t ‚Äď mondta Julia Tyimosenko beb√∂rt√∂nz√∂tt volt minisztereln√∂k az olasz Corriere della Sera lapnak. ‚ÄěN√©gy √©ve k√©rt√ľk az Eur√≥pai Uni√≥t √©s a nyugati √°llamokat, hogy ne kezelj√©k Janukovicsot legitim, Eur√≥pa-p√°rti politikusk√©nt. Csak most j√∂ttek r√°, hogy val√≥ban sz√©tz√ļzza az eur√≥pai √©rt√©keket" ‚Äď fejtette ki Tyimosenko. (KyivPost)

Advertisement

MegerŇĎs√≠tik a rendk√≠v√ľli helyzetek miniszt√©rium√°nak v√©delm√©t, az √©p√ľlet felsŇĎbb szintjein is r√°csokat tesznek az ablakokra, illetve √©les dr√≥tokat fesz√≠tenek ki, hogy akad√°lyozz√°k a bejut√°st. (KyivPost)

Egy √ļj csoport, a V√∂r√∂s Szektor v√°llalta mag√°ra az aut√≥gy√ļjtogat√°sokat, a kanadai nagyk√∂vets√©gnek √©s az 5-√∂s csatorna √ļjs√°g√≠r√≥j√°nak j√°rmŇĪv√©t is ŇĎk gy√ļjtott√°k fel ‚Äď legal√°bbis ezt √°ll√≠tj√°k. ‚ÄěNem lesz forradalom" ‚Äď √≠rt√°k Facebook-oldalukon, ahol √ļjs√°g√≠r√≥kat is fenyegettek. (KyivPost)

16.20

Puccsk√≠s√©rlet gyan√ļja miatt vizsg√°l√≥dnak az ellenz√©ki Batykivscsina p√°rttal szemben, mondta a bel√ľgyminiszt√©rium nyomoz√≥ oszt√°ly√°nak vezetŇĎje. A rendŇĎrs√©g t√∂bb terrab√°jtnyi adatot vizsg√°lt √°t a p√°rt lefoglalt szerverein, ebbŇĎl arra jutottak, hogy a megmozdul√°sok elŇĎre eltervezettek voltak. Az oszt√°lyvezetŇĎ szerint a Batykivscsina forgat√≥k√∂nyvei k√∂zt az esem√©nyek erŇĎszakos kimenetele is szerepelt, ebben azzal sz√°molnak, hogy a t√ľntetŇĎk ellen erŇĎt alkalmaz a hatalom, ami sz√©les k√∂rŇĪ felh√°borod√°st v√°lt ki √©s al√°√°ssa Janukovics hatalm√°t. Az adatokat tov√°bb elemzik, hogy kider√≠ts√©k, val√≥ban puccsra k√©sz√ľlt-e az ellenz√©k, √©s a KGB-ut√≥d √Āllambiztons√°gi Szolg√°lat is vizsg√°l√≥dik. (KyivPost)

Advertisement

14.50

Az ukr√°n √ļjs√°g√≠r√≥k vide√≥√ľzenete:

Benn√ľnket, ukr√°n √ļjs√°g√≠r√≥kat sokkoltak az Ukrajn√°ban t√∂rt√©nt esem√©nyek. N√©h√°ny h√≥napja m√©g nem tudtuk volna elk√©pzelni, hogy a huszonegyedik sz√°zadban, egy eur√≥pai fŇĎv√°rosban embereket rabolnak el, megk√≠noznak √©s meg√∂lnek v√©lem√©ny√ľk√©rt. Nem hitt√ľk volna, hogy a hatalom √ļjs√°g√≠r√≥kra fog lŇĎni, √©s verŇĎemberekkel f√©leml√≠ti meg a b√©k√©s polg√°rokat. De hisz√ľnk abban, hogy az ukr√°nok egy nagyszerŇĪ eur√≥pai nemzetet alkotnak, sokf√©le emberrel √©s sokf√©le n√©zettel. Ez a soksz√≠nŇĪs√©g nem gyeng√≠ti, ellenkezŇĎleg, erŇĎs√≠ti √©s naggy√° teszi nemzet√ľnket. Meg kell hallgatnunk √©s √©rten√ľnk egym√°st. Sok dolog egyes√≠ti Rivn√©t √©s Luhanszkot, Kijevet √©s Ogyessz√°t. Tisztess√©ges orsz√°gban szeretn√©nk √©lni, ahol egy√©ni jogainkat tiszteletben tartj√°k, szabadon kifejezhetj√ľk n√©zeteinket √©s nem kell f√©ln√ľnk a rendŇĎrs√©gtŇĎl, ahol a b√≠r√≥s√°gok igazs√°gosak √©s nem lehet megv√°s√°rolni ŇĎket, ahol val√≥s verseny van az √ľzleti √©letben √©s lehetŇĎs√©g a tisztess√©ges p√©nzkeres√©sre. Ez√©rt akarjuk orsz√°gunk korm√°nyzati rendszer√©nek teljes meg√ļj√≠t√°s√°t. Egy√ľtt akarunk √©p√≠teni egy olyan orsz√°got, ami miatt senkinek nem kell sz√©gyenkeznie, amire mindenki b√ľszke lesz. Olyan orsz√°gban akarunk √©lni, ahol a hatalomban l√©vŇĎk tudj√°k, hogy az emberi m√©lt√≥s√°got nem lehet megt√°madni. Mi, ukr√°n √ļjs√°g√≠r√≥k mindent megtesz√ľnk az√©rt, hogy a hatalomban l√©vŇĎk meghallj√°k az ukr√°n t√°rsadalmat. A konfliktus megold√°s√°√©rt seg√≠ts√ľnk minden oldalt a meg√°llapod√°sban, √©s biztos√≠tsuk az orsz√°g b√©k√©j√©t, tisztess√©g√©t. DicsŇĎs√©g Ukrajn√°nak!

(Az 1+1 TV, az 5-√∂s csatorna, a Dzerkalo Tizsnyija, a Gordon's Tabloid, a Hromacke TV, az Isztoricsna Pravda √©s az Unian √ļjs√°g√≠r√≥i, valamint szabad√ļsz√≥k)

Advertisement

14.30

Ukrajna IT ipari sz√∂vets√©ge k√∂zlem√©nyben fordult a korm√°nyhoz √©s az ellenz√©khez. Azt √≠rj√°k, hogy a dinamikusan n√∂vekvŇĎ szektor sz√°m√°ra nagy kock√°zatot okoz a jelenlegi helyzet, ez√©rt tov√°bbi t√°rgyal√°sokkal ki kell l√°balni a kr√≠zisbŇĎl. A levelet m√°sok mellett a Microsoft ukrajnai r√©szleg√©nek vezetŇĎje √©s a t√ľntetŇĎk IT-k√∂zpontj√°nak vezetŇĎje is al√°√≠rta. (KyivPost)

Az AutoMaidan aktivist√°i arr√≥l sz√°moltak be, hogy √©jszaka h√©t j√°rmŇĪv√ľket felgy√ļjtott√°k Kijevben. (KyivPost)

Advertisement

A bel√ľgyminiszt√©rium k√∂zl√©se szerint az AutoMaidan vezetŇĎj√©t, Dmitro Bulatovot gyan√ļs√≠tottk√©nt kezelik. Zavarg√°sban val√≥ r√©szv√©tel√©rt ak√°r 15 √©v b√∂rt√∂nt kaphat. Bulatov cs√ľt√∂rt√∂k√∂n ker√ľlt elŇĎ, miut√°n elrabolt√°k, nyolc napig fogva tartott√°k, f√ľl√©t lev√°gt√°k, arc√°t √∂sszevagdost√°k √©s keresztre is fesz√≠tett√©k. Bulatovot m√©g nem tudt√°k t√°j√©koztatni az ellene foly√≥ b√ľntetŇĎelj√°r√°sr√≥l, az √ľgy√©ben elj√°r√≥ nyomoz√≥ h√°zi ŇĎrizet elrendel√©s√©t k√©rte a b√≠r√≥s√°gt√≥l. A miniszt√©rium k√∂zl√©se szerint az√©rt j√°rtak rendŇĎr√∂k a klinik√°n, ahol √°polj√°k, hogy ‚Äěfel√ľgyelj√©k biztons√°g√°t". (KyivPost)

Panda a barik√°dokon. (AFP)

Advertisement

Ember a barik√°dokon. (AFP)

13.15

Az ukr√°n k√ľl√ľgyminiszt√©rium k√∂zl√©se szerint Ban Ki-Mun ENSZ-fŇĎtitk√°r elismerŇĎen sz√≥lt Viktor Janukovics l√©p√©seirŇĎl, amit a kr√≠zis megold√°sa √©rdek√©ben tett. (KyivPost / Interfax)

Advertisement

Az ENSZ k√∂zl√©se szerint a szervezet emberi jogi bizotts√°ga √ľdv√∂zli az eln√∂k √©s az ellenz√©k k√∂zti t√°rgyal√°sokat √©s a jogkorl√°toz√≥ t√∂rv√©nyek visszavon√°s√°t. A t√°rgyal√≥kat felsz√≥l√≠tj√°k a nemzetk√∂zi emberi jogi egyezm√©nyek marad√©ktalan betart√°s√°ra. A hal√°lesetek, eltŇĪn√©sek, k√≠nz√°sok √°tfog√≥, f√ľggetlen kivizsg√°l√°s√°t is k√©rik. Mind a korm√°ny, mind a t√ľntetŇĎk r√©sz√©rŇĎl √∂nuralomra van sz√ľks√©g. (ENSZ)

Az Egyes√ľlt √Āllamok k√ľl√ľgyminiszt√©riuma aggodalm√°t fejezte ki amiatt, hogy t√ľntetŇĎk tŇĪnnek el √©s ker√ľlnek elŇĎ megk√≠nozva Ukrajn√°ban. A miniszt√©rium felsz√≥l√≠tja az ukr√°n hat√≥s√°gokat, hogy der√≠ts√©k fel √©s b√ľntess√©k meg az ilyen esetek felelŇĎseit. (KyivPost / Interfax)

Azarov minisztereln√∂k lemond√°sa ut√°n nem sokkal mag√°ng√©pen Ausztri√°ba rep√ľlt. A k√©pen Azarov csal√°dj√°nak ausztriai h√°za. (EuroMaidan PR / Ukrainszka Pravda)

Advertisement

12.15

Orsz√°gos EuroMaidan-f√≥rumot tartanak ma Kijevben, 46 tiltakoz√≥ megmozdul√°s 68 deleg√°ltja √©rkezik a fŇĎv√°rosba. T√°rgyalnak a t√ľntet√©sek jogi √©s humanit√°rius k√∂vetkezm√©nyeirŇĎl, a s√©r√ľlt t√ľntetŇĎk megseg√≠t√©s√©rŇĎl, a t√°rsadalmi r√©szv√©telrŇĎl √©s az orsz√°gos √©s helyi korm√°nyz√°s rendszer√©nek lehets√©ges √°talak√≠t√°s√°r√≥l. (EuroMaidan PR / correspondent.net)

Advertisement

Kijevben borzasztó hideg van, de Bulgakov nem fázik. (V Gorode)

Advertisement

11.30

Cs√ľt√∂rt√∂k√∂n az orosz √°llami t√©v√©ben vitatkozott Vlagyimir Zsirinovszkij populista-nacionalista orosz politikus √©s Olesz Buzina oroszbar√°t ukr√°n √≠r√≥ arr√≥l, hogy kell-e Oroszorsz√°gnak t√°mogatnia Ukrajn√°t. A vita k√∂zben sz√°zezer n√©zŇĎ nemmel szavazott, hetvenezer igennel. A vit√°r√≥l a Beki√°lt√°s blogban olvashattok.

Advertisement

A Bel√ľgyminiszt√©rium szerint az ‚Äě√ļgynevezett Majdan-ŇĎrs√©g" az √©jszaka megvert egy rendŇĎrj√°rŇĎrt a F√ľggetlens√©g t√©ren. A Szabads√°g p√°rt jelenl√©vŇĎ k√©pviselŇĎi a k√∂zl√©s szerint t√©tlen√ľl n√©zt√©k v√©gig az esetet, a rendŇĎr k√≥rh√°zba ker√ľlt. (KyivPost)

Szergej Lavrov k√ľl√ľgyminiszter √©lesen kritiz√°lta az Euronews nemzetk√∂zi h√≠rtelev√≠zi√≥t, miut√°n p√©nteken a csatorna azt k√∂z√∂lte, hogy egy ukr√°n t√ľntetŇĎt oroszok b√°ntalmaztak. Lavrov hozz√°tette, hogy az Euronews hely√©ben √≥vatosan b√°nna az √©rtes√ľl√©sekkel, fŇĎleg hogy a csatorn√°ban 17 sz√°zal√©k az oroszok tulajdonosi r√©szesed√©se. (EUobserver)

11.10

Kijevben -14 fok van, az √©g enyh√©n felhŇĎs. (EuroMaidan PR)

Felgy√ļjtott√°k az ellenz√©ki 5-√∂s csatorna √ļjs√°g√≠r√≥j√°nak aut√≥j√°t. A telev√≠zi√≥ tulajdonosa Petro Porosenko √ľzletember √©s ellenz√©ki politikus, a csatorna a tiltakoz√≥k egyik legfontosabb inform√°ci√≥forr√°sa. (KyivPost / Oleh Krisztopa)

Advertisement

10.30

A lengyel Nyitott P√°rbesz√©d Alap√≠tv√°ny is kitelep√ľlt a Majdanra. A szervezet arra j√∂tt l√©tre, hogy megossza a lengyel tapasztalatokat a demokratikus √°tmenetben √©s fejlŇĎd√©sben. Ukrajn√°ban az erŇĎszakos cselekedetekrŇĎl √©s a b√≠r√≥s√°gi t√°rgyal√°sokr√≥l gyŇĪjtenek inform√°ci√≥t. (EuroMaidan in English)

Advertisement

10.10

Nyilv√°noss√°gra hozt√°k az amnesztiat√∂rv√©nyt a parlament hivatalos lapj√°ban. A jogszab√°lyt a korm√°nyp√°rt tervezete alapj√°n fogadt√°k el szerd√°n. Az ellenz√©k szerint a t√∂rv√©ny t√ļszul ejti az elfogott t√ľntetŇĎket √©s elm√©ly√≠ti a kr√≠zist. Janukovics tegnap √≠rta al√° a t√∂rv√©nyt, ami akkor l√©p hat√°lyba, amikor a fŇĎ√ľgy√©szs√©g hivatalosan k√∂zli, hogy a t√ľntetŇĎk elhagyt√°k a korm√°nyzati √©p√ľleteket √©s felszabad√≠tott√°k a Hrusevszkij utc√°t. A tiltakoz√≥knak erre tizen√∂t napjuk van. Ha teljes√ľlnek a felt√©telek, a t√ľntet√©sekkel √∂sszef√ľgg√©sben letart√≥ztatottak ellen megsz√ľntetik a b√ľntetŇĎelj√°r√°sokat. A b√©k√©s t√ľntet√©s tov√°bb folytat√≥dhat a F√ľggetlens√©g t√©ren √©s a Krescsatyik utc√°n. A janu√°r 16-√°n meghozott t√∂rv√©nyek elt√∂rl√©s√©rŇĎl sz√≥l√≥ jogszab√°lyt is nyilv√°noss√°gra hozt√°k ma. (Interfax)

Továbbra is Viktor Janukovicsnak van a legnagyobb támogatottsága a SOCIS Társadalmi és Marketing Kutatóközpont felmérése szerint. A január 17. és 26. közti adatfelvétel alapján a jelenlegi elnöknek 19,8%-os támogatottsága lenne a teljes népességben, ha most vasárnap lennének választások. (KyivPost / Interfax)

Advertisement

Hat√°rozottan elutas√≠tja a sz√ľks√©g√°llapot bevezet√©s√©t a korm√°nyz√≥ R√©gi√≥k P√°rtj√°nak egyik k√©pviselŇĎje, Szerhij Tyihipko. A kompromisszum az egyetlen helyes megold√°s ‚Äď mondta. Szerinte a korm√°nyp√°rtban komoly n√©zetelt√©r√©sek vannak, amik ahhoz is vezethetnek, hogy az eln√∂kkel egyet nem √©rtŇĎk kiv√°lnak √©s √ļj parlamenti frakci√≥t hoznak l√©tre. (KyivPost)

09.30

Tegnap este nagyj√°b√≥l k√©tezren voltak a kijevi F√ľggetlens√©g t√©ren, a t√ľntet√©sek k√∂zpontj√°ban. (LB.ua) Az ellenz√©k holnap 13 √≥r√°ra h√≠vott √∂ssze nagygyŇĪl√©st.

Advertisement

B√ľntetŇĎelj√°r√°st ind√≠tott az ukr√°n biztons√°gi szolg√°lat, miut√°n a Batykivscsina p√°rt lefoglalt szervereinek tanulm√°nyoz√°sa sor√°n arra a k√∂vetkeztet√©sre jutottak, hogy a p√°rt k√©sz√ľlt a hatalom√°tv√©telre. (LB.ua)

Dmitri Bulatov bar√°tai nem mŇĪk√∂dnek egy√ľtt a nyomoz√≥kkal ‚Äď k√∂z√∂lte a bel√ľgyminiszt√©rium. Oleg Tatarov, a miniszt√©rium nyomoz√≥ fŇĎoszt√°ly√°nak vezetŇĎje elmondta, hogy az ellenz√©k egyik vez√©ralakj√°nak sz√°m√≠t√≥ Bulatov ismerŇĎseit, rokonait √©s a vele kapcsolatot tart√≥ politikusokat is megkerest√©k, de nem akarnak inform√°ci√≥kat adni. A nyomoz√≥k azt is lehets√©gesnek tartj√°k, hogy a k√∂zv√©lem√©nyt akarj√°k provok√°lni az √ľggyel ‚Äď mondta Tatarov. (KyivPost / Interfax)

Nem volt kihallgathat√≥ √°llapotban Dmitri Bulatov ‚Äď mondta Michael Raduckij, annak a klinik√°nak a vezetŇĎje, ahol az AutoMaidan fŇĎszervezŇĎj√©t √°polj√°k. A nyomoz√≥k elhagyt√°k a klinik√°t, miut√°n errŇĎl igazol√°st kaptak. (LB.ua)

Advertisement

A Régiók Pártjának alelnöke, Szergej Tigipko szerint Bulatov elrablása és megkínzása az ország kettéosztására irányuló provokáció volt. (LB.ua)

A dnyepropetrovszki biztons√°gi erŇĎk t√°j√©koztat√°sa szerint elfogtak k√©t embert, akik terrorakci√≥t terveztek a helyi energiaell√°t√°s ellen. (LB.ua)

Felgy√ļjtott√°k Kanada kijevi nagyk√∂vets√©g√©nek egyik aut√≥j√°t h√°rom nappal azut√°n, hogy az orsz√°g v√≠zumszankci√≥kat vezetett be az orsz√°g ellen. (EuroMaidan PR)

Advertisement

Nem l√°tnak √∂sszef√ľgg√©st a m√ļlt p√©nteki √©s keddi rendŇĎrgyilkoss√°gok, valamint a t√ľntet√©sek k√∂zt a nyomoz√≥k ‚Äď k√∂z√∂lte Vitalij Szakal, a bel√ľgyminiszt√©rium nyomoz√≥ fŇĎoszt√°ly√°nak vezetŇĎhelyettese. A gyilkoss√°gok a t√ľntet√©sek helysz√≠n√©tŇĎl t√°volabb t√∂rt√©ntek. (KyivPost / Interfax)

A ‚ÄěJobb szektor" mozgalom √©s az afganiszt√°ni veter√°nok is k√∂vetelt√©k, hogy vegy√©k be ŇĎket az ellenz√©k √©s a korm√°ny k√∂zti t√°rgyal√°sba, mert √ļgy l√°tj√°k, hogy az holtpontra jutott. Alexander Turcsinov, a Batykivscsina p√°rt eln√∂khelyettese k√∂z√∂lte: a t√°rgyal√°si folyamatot nem kell nagygyŇĪl√©ss√© v√°ltoztatni, √≠gy is elegen vannak. (LB.ua)

Napirendre fogja venni a parlament az alkotm√°ny reformj√°t, mondta Olena Lukas igazs√°g√ľgyminiszter. Bizotts√°g l√©trehoz√°s√°t fontolgatj√°k. (KyivPost / Interfax)