Inform√°ci√≥ink szerint a K√∂zg√°z Campus Koordin√°ci√≥s Tan√°cs√°nak keddi √ľl√©s√©n ‚Äď elt√©rve a kijel√∂lt napirendtŇĎl ‚Äď megvitat√°sra ker√ľlt a Marx-szobor √ľgye. A vita sor√°n forr√°sunk szerint elhangzott, hogy ‚Äěpolitikai nyom√°sra‚ÄĚ ny√°ron √°thelyezik a szobrot a volt aj√°nd√©kbolt hely√©re.

Corvinusos di√°kok a Marx-szobor elŇĎtt. K√©p: napi.hu

A terv ellen t√∂bb, az √ľl√©sen r√©sztvevŇĎ BCE-s oktat√≥ is felsz√≥lalt, k√ľl√∂n kiemelve, hogy nem tisztess√©ges elj√°r√°s ny√°ron √°thelyezni a szobrot, hiszen √≠gy a hallgat√≥k csak ut√≥lag fognak √©rtes√ľlni errŇĎl.

Megk√©rdezt√ľk az egyetemet, hogy milyen politikai nyom√°st √©rz√©keltek, √©s hogy igaz-e a szobor√°thelyez√©srŇĎl sz√≥l√≥ h√≠r. A v√°laszb√≥l az der√ľl ki, hogy a szobor√°thelyez√©st r√©szben a Corvinus brandingj√©nek keret√©ben pr√≥b√°lj√°k majd meg els√ľtni.

A BCE Kommunik√°ci√≥s Irod√°ja megkeres√©s√ľnkre azt v√°laszolta, hogy a szobor elhelyez√©se az egyetem belsŇĎ √ľgye, illetve hogy ‚Äěaz ezzel kapcsolatos terveket √©s d√∂nt√©seket a "Corvinus" n√©vvel is kifejezett, meg√ļjult egyetemi kult√ļr√°val, illetve az egyetem t√∂rt√©net√©vel kapcsolatos meggondol√°sok alak√≠tj√°k.‚ÄĚ √Āll√≠t√°suk szerint id√©n ‚Äď a Corvinus n√©vv√°ltoztat√°s√°nak tizedik √©vfordul√≥j√°n ‚Äď d√∂nt√∂ttek egy egy √°lland√≥ egyetemt√∂rt√©neti ki√°ll√≠t√°s l√©trehoz√°s√°r√≥l, amelynek terve m√°r 2012-ben felmer√ľlt. Az egyetem szerint az ŇĎsszel a BCE k√∂zponti √©p√ľlet√©nek f√∂ldszintj√©n megny√≠l√≥ ki√°ll√≠t√°son ‚Äěkapnak majd helyet a jogelŇĎd int√©zm√©nyek t√∂rt√©nelmi m√ļltj√°t jelk√©pezŇĎ dokumentumok √©s szimb√≥lumok. Ezzel p√°rhuzamosan az egyetem k√∂zponti helyein a Corvinus-identit√°s jelk√©peinek k√≠v√°nunk helyet adni.‚ÄĚ

Advertisement

A szŇĪkszav√ļ v√°lasz alapj√°n nem egy√©rtelmŇĪ, hogy fizikailag √°thelyezik-e a szobrot, vagy csak arr√≥l van sz√≥, hogy az egyetemt√∂rt√©neti ki√°ll√≠t√°st a szobor k√∂r√ľl l√©trehozva √ļj kontextusba helyezik azt. Ez ut√≥bbi ide√°lis megold√°s lehet, hiszen a ki√°ll√≠t√°si t√°rggy√° avanzs√°lt szoborr√≥l a politikai szereplŇĎk nem √°ll√≠thatn√°k, hogy a Marx-kultusz r√©sze, de egy√ļttal hely√©n maradhatna az √©vtizedek √≥ta az aul√°ban √°ll√≥ szobor, teret adva az egyetemist√°knak a hozz√° kapcsol√≥d√≥ int√©zm√©nyi szok√°sok ‚Äď p√©ld√°ul vizsg√°k elŇĎtt a l√°b√°nak megd√∂rzs√∂l√©se, diplomaoszts√°kor fot√≥zkod√°s ‚Äď folytat√°s√°hoz. Ez √∂sszhangban lenne Rostov√°nyi Zsolt rektor R√©tv√°rinak √≠rt v√°lasz√°val is, melyben kiemelte, hogy b√°r a szobor valaha szimb√≥lum volt, m√°ra m√°r nem az.

A szobor-sag√°val kapcsolatban kor√°bban t√©telesen c√°foltuk az √ľgyet kirobbant√≥ R√©tv√°ri Bence cs√ļsztat√°sokt√≥l √©s t√©ved√©sektŇĎl hemzsegŇĎ level√©t, r√°mutattunk az ifj√ļ kereszt√©nydemokrat√°k antifasizmus√°nak √°ls√°goss√°g√°ra, illetve mi √≠rtuk meg elsŇĎk√©nt, hogy az Ybl Egyes√ľlet kiretus√°lta a szobrot a FŇĎv√°m t√©ri √©p√ľletet bemutat√≥ virtu√°lis t√ļr√°b√≥l. Ezt k√∂vetŇĎen az Egyes√ľlet visszaretus√°lta a szobrot.