Az ukr√°n parlament tegnapi √ľl√©se √©rdemi eredm√©ny n√©lk√ľl z√°rult. A legt√∂bb vita most a 2004-es alkotm√°nyhoz val√≥ visszat√©r√©srŇĎl sz√≥l, ami az eln√∂kkel szemben a parlament sz√°m√°ra biztos√≠tana √©rdemi hatalmat. K√∂zben a t√ľntetŇĎk mell√© √°llt Vadim Titusko, akirŇĎl a korm√°nyp√°rt fizetett verŇĎembereit titusk√°knak nevezt√©k el. Napi h√≠r√∂sszefoglal√≥nk Ukrajn√°b√≥l.

A bevezetŇĎ k√©pen: egy arc a kijevi barik√°dokr√≥l. Tov√°bbi arcokat Miro Majcen fot√≥gal√©ri√°j√°ban tal√°ltok.

Advertisement

Az összes hírösszefoglalónkat elolvashatod az ukrán válságról itt.

Hírek február 5-én, szerdán

A t√ľntetŇĎk mell√© √°llt Vadim Titusko. A fiatalemberrŇĎl nevezt√©k el a fizetett korm√°nyp√°rti verŇĎembereket titusk√°knak, miut√°n tavaly tavasszal egy t√ľntet√©sen megverte az ellenz√©ki 5-√∂s csatorna tud√≥s√≠t√≥it. K√©sŇĎbb beismerte, hogy ez√©rt p√©nzt kapott. Titusko elmondta, hogy nagyon sajn√°lja a t√∂rt√©nteket √©s szeretne seg√≠ts√©get ny√ļjtani a t√ľntetŇĎknek. Mivel k√©t √©vre eltiltott√°k politikai rendezv√©nyek l√°togat√°s√°t√≥l, ez√©rt tŇĪzif√°t k√ľld√∂tt a t√ľntetŇĎknek. Elmondta, hogy el√≠t√©li a rohamrendŇĎr√∂k cselekedeteit √©s senkit nem al√°zhatnak meg √ļgy, mint azt Mihajlo Gavriljukkal tett√©k, akinek b√°ntalmaz√°sa felh√≠vta a k√∂zv√©lem√©ny figyelm√©t az ukr√°n helyzetre. Az EuroMaidan aktivist√°i √∂r√ľlnek annak, hogy Titusko j√≥ √ļtra t√©rt. (EuroMaidan PR / Ukrajnszka Pravda)

Advertisement

Eredm√©nytelen volt az ukr√°n parlament tegnapi √ľl√©se. A KyivPost √ļjs√°g√≠r√≥ja, K√°tya Gorcsinszkaja szerint a korm√°nyp√°rt az idŇĎt h√ļzza, m√≠g Janukovics eln√∂k a k√∂vetkezŇĎ l√©p√©s√©re k√©sz√ľl. A parlament nem vette napirendre a 2004-es alkotm√°ny vissza√°ll√≠t√°s√°t, ami az eln√∂kkel szemben a parlamentnek biztos√≠tana t√∂bb hatalmat. Az ellenz√©k √©s a t√ľntetŇĎk sz√°m√°ra ez kulcsfontoss√°g√ļ lenne a v√°ls√°g megold√°s√°hoz. Arzenij Jacenyuk, az ellenz√©ki Batykivscsina p√°rt vezetŇĎje szerint a korm√°nyp√°rt nem is akarja megoldani a v√°ls√°got, ez√©rt nem tudnak meg√°llapod√°sra jutni. Vologyimir Ribak h√°zeln√∂k√∂t lemond√°sra sz√≥l√≠totta fel. Oleg Tyahnyibok, a Szabads√°g p√°rt vezetŇĎje szerint az alkotm√°nyos reform elmulaszt√°sa Ukrajna szuverenit√°s√°t fenyegeti, √©s a v√°ls√°g katonai beavatkoz√°ssal is fenyeget. A Kommunista P√°rt vezetŇĎje az eln√∂ki poz√≠ci√≥ elt√∂rl√©s√©t √©s sz√∂vets√©gi √°llam l√©trehoz√°s√°t javasolta, de arra is kit√©rt, hogy az ellenz√©k a nemzet integrit√°s√°t rombolja felfegyverzett paramilit√°ris csoportok alak√≠t√°s√°val. (KyivPost)

Advertisement

Tegnap kivonult a parlamenti √ľl√©srŇĎl Vitalij Zaharcsenko bel√ľgyminiszter √©s t√∂bb korm√°nytag, miut√°n ellenz√©ki k√©pviselŇĎk gyilkosnak nevezt√©k ŇĎket. (KyivPost / AFP)

A hat√≥s√°goknak nem √°ll sz√°nd√©k√°ban erŇĎszakot bevetni a t√ľntetŇĎk ellen ‚Äď mondta Jurij Mirosnyicsenko, a korm√°nyz√≥ R√©gi√≥k P√°rtj√°nak k√©pviselŇĎje, akinek nev√©hez fŇĪzŇĎdik az ellenz√©k √°ltal b√≠r√°lt amnesztiat√∂rv√©ny. Mikola Rudkovszki korm√°nyp√°rti k√©pviselŇĎ arr√≥l besz√©lt, hogy sz√°mos politikai k√©rd√©srŇĎl n√©pszavaz√°st tartan√°nak m√°rciusban. (KyivPost / Interfax)

Advertisement

Nemet kell mondani a sz√©lsŇĎs√©gekre √©s az ellens√©gesked√©sre a politikai hatalom√©rt foly√≥ harcban ‚Äď mondta Viktor Janukovics eln√∂k a ‚ÄěDemokratikus folyamat √©s a radikalizmus fenyeget√©se Ukrajn√°ban" c√≠mŇĪ nemzetk√∂zi f√≥rum r√©sztvevŇĎivel folytatott megbesz√©l√©s√©n. (Viktor Janukovics hivatalos oldala)

Advertisement

A kr√≠mi auton√≥m k√∂zt√°rsas√°g parlamentje fontolgatja, hogy Oroszorsz√°ghoz fordul v√©delem√©rt. Vlagyimir Klicsnyikov korm√°nyp√°rti k√©pviselŇĎ szerint az ellenz√©k hatalomra ker√ľl√©se a ter√ľlet auton√≥mi√°j√°t vesz√©lyezteti. A R√©gi√≥k P√°rtj√°nak kr√≠mi szervezete munkacsoportot hoz l√©tre, hogy olyan alkotm√°nym√≥dos√≠t√°si javaslatot tegyenek, ami megerŇĎs√≠ten√© az auton√≥mi√°t. (LB.ua / KyivPost / Interfax / zn.ua)

A bel√ľgyi erŇĎk parancsnoka felh√≠v√°ssal fordult a rendfenntart√≥khoz, hogy ne engedj√©k magukat az ellenz√©k √°ltal befoly√°solni. Sztaniszlav Suljak alt√°bornagy szerint az ellenz√©ki politikusok nem ismernek hat√°rokat, √ļgy l√°tja, hogy hozz√°juk k√∂thetŇĎ a rendfenntart√≥k fenyeget√©se szem√©lyes adataik nyilv√°noss√°gra hozatal√°val. Szerinte az ellenz√©kiek t√≠zszeres-h√ļszszoros fizet√©semel√©st is √≠g√©rnek a bel√ľgyeseknek, mik√∂zben a korm√°nyt √©pp a bel√ľgyi kiad√°sok n√∂vel√©se miatt kritiz√°lj√°k. ‚ÄěLehet-e meg√°llapod√°st k√∂tni olyanokkal, akik az √∂n√∂k √©s csal√°djaik meg√∂l√©s√©re usz√≠tanak?" ‚Äď tette fel a k√©rd√©st a parancsnok. (KyivPost)

Advertisement

Az afganiszt√°ni h√°bor√ļ veter√°njai √©s a Jobb Szektor csoportosul√°s politikusok bevon√°sa n√©lk√ľl, k√∂zvetlen√ľl akarnak t√°rgyalni az ukr√°n bel√ľgyminiszt√©riummal √©s az ukr√°n √°llambiztons√°gi szolg√°lattal. Ennek sor√°n a fogvatartott t√ľntetŇĎk szabadon bocs√°t√°s√°t szeretn√©k el√©rni, mert √ļgy l√°tj√°k, hogy ez val√≥j√°ban egyetlen politikust sem √©rdekel. (EuroMaidan PR)

H√ļsz rendŇĎr t√∂rt be az ellenz√©ki UDAR p√°rt luganszki vezetŇĎj√©nek h√°z√°ba. Az aut√≥ja kulcsainak √°tad√°s√°t k√∂vetelt√©k, mondv√°n, ha nem teszik meg, felt√∂rik az ajtaj√°t. (LB.ua)

Advertisement

Ha az ukr√°n korm√°ny nem tal√°l megold√°st a politikai v√°ls√°gra, szankci√≥kkal kell ŇĎket erre k√©nyszer√≠teni ‚Äď mondta Frank-Walter Stein n√©met k√ľl√ľgyminiszter az ARD telev√≠zi√≥ ad√°s√°ban. Ezt k√∂vetŇĎen az ukr√°n k√ľl√ľgyminiszt√©rium felsz√≥l√≠totta N√©metorsz√°got, hogy tart√≥zkodjon a provokat√≠v kijelent√©sektŇĎl √©s igyekezzen objekt√≠ven meg√≠t√©lni az esem√©nyeket. (KyivPost / Interfax)

Visszatart egy lengyel seg√©lysz√°ll√≠tm√°nyt az ukr√°n v√°mhivatal. Lengyelorsz√°gb√≥l t√≠z tonn√°nyi meleg ruh√°t, h√°l√≥zs√°kot √©s egy√©b holmit k√ľldtek a kijevi t√ľntetŇĎknek, de azok nem √©rtek c√©lba. A seg√≠ts√©gny√ļjt√°s szervezŇĎi szerint mindent szab√°lyosan int√©ztek, √©rtetlen√ľl √°llnak az int√©zked√©s elŇĎtt. (LB.ua)

Advertisement

Pr√°ga semmilyen szerepet nem v√°llal az ukr√°n eln√∂k csehorsz√°gi l√°togat√°s√°n, mondta Tom√°Ň° Hudeńćek polg√°rmester. Hozz√°tette, hogy m√°r az is abszurd, hogy Janukovics a V√°clav HavelrŇĎl elnevezett rep√ľlŇĎt√©rre √©rkezik. Pr√°ga mintegy 5 milli√≥ forintnyi adom√°nyt k√ľld az ukr√°n t√ľntetŇĎknek. (EuroMaidan PR)

Vlagyimir Makejenko, Kijev korm√°nyz√≥ja b√≠zik abban, hogy a v√°rosk√∂zpontot v√°llalkoz√≥k √©s bankok t√°mogat√°saib√≥l √°ll√≠thatj√°k majd helyre. A tiltakoz√°sok sor√°n keletkezett k√°rt f√©lmilli√°rd forintnyira becs√ľlik. T√∂bb lehets√©ges szponzorral m√°r t√°rgyalnak √©s n√©h√°nyukkal m√°r meg is √°llapodtak a seg√≠ts√©gny√ļjt√°sr√≥l. (LB.ua)

Advertisement

Nem l√°tja √©rtelm√©t az amneszti√°nak Olekszandr Danyiljuk, a t√ľntetŇĎk radik√°lis sz√°rny√°nak vez√©re, aki Londonba menek√ľlt a letart√≥ztat√°s elŇĎl. ‚ÄěAz amnesztia nem akad√°lyozza meg a tov√°bbi elnyom√°st, fŇĎleg nem a tiltakoz√≥k ellen elk√∂vetett rabl√°sokat √©s gyilkoss√°gokat. Ez a sorozatgyilkosokkal val√≥ √ľzletel√©s, de vel√ľk nem lehet egy√ľtt l√©tezn√ľnk." (KyivPost)

Az AutoMaidan csoport √©jszakai j√°rŇĎr√∂z√©sbe kezd, miut√°n ismeretlenek felgy√ļjtott√°k t√∂bb t√ľntetŇĎ, √ļjs√°g√≠r√≥ √©s a kanadai k√∂vets√©g aut√≥it Kijevben. (KyivPost)

Advertisement

Dmitro Bulatov √ľgy√©nek kivizsg√°l√°s√°ra sz√≥l√≠t fel az Amnesty International. Az AutoMaidan vezetŇĎj√©t nyolc napig tartott√°k fogva √©s k√≠nozt√°k ismeretlenek. A jogv√©dŇĎ szervezet szerint a hat√≥s√°gok r√©sz√©rŇĎl erŇĎs √ľzenetre van sz√ľks√©g, hogy elrettents√©k a hasonl√≥ cselekm√©nyekre k√©sz√ľlŇĎket. Bulatov k√∂z√∂lte, hogy k√©sz visszat√©rni Ukrajn√°ba, miut√°n befejezŇĎdik gy√≥gykezel√©se Litv√°ni√°ban, √©s tov√°bbra is r√©szt vesz a t√ľntet√©sek szervez√©s√©ben. A litv√°n korm√°ny k√∂zben megerŇĎs√≠tette, hogy val√≥ban k√≠nz√°sra utal√≥ s√©r√ľl√©sek vannak Bulatov test√©n. (KyivPost / Interfax / LB.ua)

Az Emberi Jogok Eur√≥pai B√≠r√≥s√°ga soron k√≠v√ľl t√°rgyalja az ukr√°n t√ľntetŇĎk ellen elk√∂vetett hat√≥s√°gi jogs√©rt√©seket. Ukrajna a harmadik helyen √°ll az orsz√°gok k√∂zt abban a tekintetben, hogy honnan √©rkezik a legt√∂bb beadv√°ny az Emberi Jogok Eur√≥pai B√≠r√≥s√°g√°ra ‚Äď Olaszorsz√°g √©s Oroszorsz√°g elŇĎzi meg a rangsorban. (KyivPost / Interfax / LB.ua)

Advertisement

Bill Clinton volt amerikai eln√∂k a Twitteren biztos√≠totta t√°mogat√°s√°r√≥l az ukr√°n t√ľntetŇĎket. ‚ÄěDicsŇĎs√©g az igazi demokr√°ci√°t k√∂vetelŇĎ b√°tor ukr√°noknak. P√°rbesz√©dre √©s b√©k√©s v√©gkifejletre van sz√ľks√©g az erŇĎs, egys√©ges Ukrajna el√©r√©s√©hez. Menni fog!"

Advertisement

A T√∂megkommunik√°ci√≥s Int√©zet √©s a Cseszno civil mozgalom infografik√°n foglalta √∂ssze az √ļjs√°g√≠r√≥kat √©rt t√°mad√°sokat. 54 sajt√≥munk√°st a rendŇĎr√∂k √©s bel√ľgyi erŇĎk vertek meg, huszonegyet pedig a felb√©relt korm√°nyp√°rti verŇĎemberek, a titusk√°k. Harmincegy √ļjs√°g√≠r√≥nak a munkaeszk√∂z√©t t√∂rt√©k √∂ssze. Huszonheten k√∂nnyg√°zgr√°n√°tt√≥l, tizenheten l√∂ved√©kektŇĎl, tizenkilencen egy√©b dolog miatt (pl. kŇĎdob√°l√°s) s√©r√ľltek meg. Tizenegy √ļjs√°g√≠r√≥t letart√≥ztattak.

Advertisement

Kijevi egyetemist√°k egy korm√°nyp√°rti k√©pviselŇĎ √©tterm√©be hirdettek demonstr√°ci√≥t ‚Äď a vend√©glŇĎben ‚Äědi√°kmen√ľt" k√©rtek, ami egy poh√°r vizet √©s egy szelet kenyeret jelent, mert a di√°kok ezt tudj√°k megfizetni. Az akci√≥val az oligarch√°k √ľzleti √©rdekelts√©geinek bojkottj√°ra h√≠vt√°k fel a figyelmet. (EuroMaidan PR)

Kijevi v√°llalkoz√≥k kezdem√©nyez√©st ind√≠tottak a leszerelŇĎ rendŇĎr√∂k megseg√≠t√©s√©re. Sokan az√©rt nem tudj√°k otthagyni a rendfenntart√≥ test√ľleteket, mert vesz√©lybe ker√ľlne meg√©lhet√©s√ľk, nekik a v√°llalkoz√≥k √ļj munkalehetŇĎs√©get biztos√≠tanak. Tov√°bbi c√©gek jelentkez√©s√©t is v√°rj√°k, akik csatlakozn√°nak a kezdem√©nyez√©shez. (EuroMaidan PR)

Advertisement

Egyre nŇĎ a t√ľntetŇĎk k√∂nyvt√°ra az Ukr√°n H√°zban. Pszichol√≥giaelm√©leti √©s non-verb√°lis kommunik√°ci√≥r√≥l sz√≥l√≥ k√∂nyvekre lenne sz√ľks√©g√ľk, emellett sporttal, horg√°szattal, labdar√ļg√°ssal foglalkoz√≥ mŇĪveket is keresnek. Sz√≠vesen fogadnak idegen nyelvi-, t√∂rt√©nelmi-, √∂nv√©delmi- √©s zongoratank√∂nyveket. Dan Brown, Honor√© de Balzac, Nietzsche, Fromm, Bern, Jung, Le Bonn √©s Maslow mŇĪveire is sz√ľks√©g van. (EuroMaidan PR)

Advertisement

√Ėnk√©ntesek fel√ľgyelik a k√∂zleked√©s rendj√©t a barik√°dokn√°l. (EuroMaidan PR)

Az összeállítást készítette: Medvegy Gábor