Tegnap m√°r √≠rtunk r√≥la, hogy b√°r h√©tfŇĎn kezdŇĎdik az iskola, m√©g kor√°ntsem vil√°gos semmi a tan√°rok √©s tan√≠t√≥k sz√°m√°ra, √©rdekes inform√°ci√≥kat hallanak a tantest√ľleti √©rtekezleteken. Probl√©m√°ss√° v√°lt a tank√∂nyvek kioszt√°sa is, a k√∂zoktat√°si helyettes √°llamtitk√°r szabot√°zsr√≥l besz√©lt, m√≠g abban az iskol√°ban, ahol Orb√°n Viktor avat fel egy √©p√ľletet h√©tfŇĎn, a gyerekeknek padra tett k√∂nyvekkel kell v√°rniuk a minisztereln√∂k√∂t, √≠gy demonstr√°lva, hogy a m√©di√°ban is megjelent ,,t√©vinform√°ci√≥k" ellen√©re minden rendben. Most √ļjabb inform√°ci√≥morzs√°kb√≥l szemezget√ľnk.

K√©rj√ľk, hogy aki tov√°bbi t√∂rt√©neteket akar vel√ľnk megosztani, √≠rjon kommentet vagy k√ľldj√∂n emailt az atlatszooktatas@gmail.com c√≠mre, ak√°r n√©vtelen√ľl is, de min√©l t√∂bb konkr√©tummal.

Sok órát kell tartani

Az √ļj k√∂zoktat√°si szab√°lyoz√°s 22-26 k√∂telezŇĎen megtartott tan√≥r√°t √≠r elŇĎ, az iskol√°k igazgat√≥ira b√≠zva a pontos feloszt√°st. Egy forr√°sunk iskol√°j√°ban egys√©gesen 26 √≥r√°t kell tartaniuk a pedag√≥gusoknak, ami az√©rt el√©g sok: √°tlagosan naponta 5.2 √≥r√°t kell oszt√°lyok elŇĎtt √°llva dolgozniuk. Ebben az iskol√°ban mindenkinek k√∂telezŇĎ lesz m√©g 2 √≥r√°t tan√≠tania (versenyfelk√©sz√≠t√©s, korrepet√°l√°s), ami m√°r napi √°tlagban 5.6 √≥ra, √©s a t√∂rv√©ny 32 √≥r√°ig teszi lehetŇĎv√©, hogy foglalkoz√°sokra rendelj√©k a pedag√≥gusokat, 8 √≥r√°t hagyva egy√©b tev√©kenys√©gekre, p√©ld√°ul az √≥r√°kra val√≥ felk√©sz√ľl√©sre.

Advertisement

Egy m√°sik tan√°r a k√∂vetkezŇĎk√©ppen √≠rja le az √≥rasz√°m√°t: 18 tan√≥ra, 9 √≥ra napk√∂zi, 4 lyukas √≥ra, amikor be lehet k√ľldeni helyettes√≠teni √©s 1 √≥ra √©rtekezlet. A korrepet√°l√°s √©s tehets√©ggondoz√°s pedig ezut√°n a 32 √≥ra ut√°n k√∂vetkezik majd.

Mi van a nyugdíjas tanárokkal?

Mint ismert (ld. m√©g saj√°t volt iskol√°m tan√°ra, Weltner Mariann cikk√©t a Narancsban) a 62. √©let√©v√ľket bet√∂lt√∂tt tan√°roknak is k√©rv√©nyt kellett beadniuk, ha tov√°bb akartak dolgozni. Sok tan√°rnak j√≥v√°hagyt√°k a k√©relm√©t, sok tan√°rt √©s m√°s dolgoz√≥t pedig elk√ľldtek. K√∂z√ľl√ľk van akit megpr√≥b√°lnak szerzŇĎd√©ssel foglalkoztatni, de a saj√°t gimimben van aki ingyen tan√≠t most.

Advertisement

Vannak helyek, ahol ny√°ron arra k√©rt√©k a nyugd√≠jasokat, hogy k√©rv√©nyezz√©k az √≥raad√≥i foglalkoztat√°st, de mivel m√©g mostanra sem √©rkeztek meg az enged√©lyek vannak ell√°tatlan √≥r√°k. XIII. ker√ľleti iskol√°kban t√∂rt√©nt olyan, hogy b√°r kor√°bban k√©rt√©k tan√°rokt√≥l, hogy j√∂jjenek, most m√©gis ink√°bb azt mondt√°k, hogy ne j√∂jjenek, √≠gy a tant√°rgyfeloszt√°s lyukas, az iskola pedig v√°rja a megold√°st. Ugyanebben a ker√ľletben viszont olyan is elŇĎfordult, hogy am√≠g megold√°s sz√ľletik arra k√©rik a nyugd√≠jas tan√°rokat, hogy sz√≠vess√©gbŇĎl tan√≠tsanak, rem√©lve, hogy k√©sŇĎbb p√©nzt is tudnak majd nekik adni.

Ne √≠rj√°k al√° a szerzŇĎd√©st?

K√∂zben olyan v√©lem√©ny is terjed a pedag√≥gusok Facebookos tiltakoz√≥ csoportjaiban, hogy a Pedag√≥gusok Demokratikus Szakszervezet√©nek (PDSZ) jog√°sza azt javasolta, hogy akinek cs√∂kken a fizet√©se, ne √≠rja al√° a szerzŇĎd√©s√©t. Mint ismert, szeptembertŇĎl nagym√©rt√©kŇĪ, ak√°r 50%-os nett√≥ fizet√©semel√©st kapnak a tan√°rok. Ugyanakkor, az elm√ļlt √©vekben elmaradt infl√°ci√≥s korrekci√≥ miatt, a fizet√©semel√©s ut√°ni √°tlagos fizet√©s re√°l√©rt√©ke megfelel a 2003-as szintnek. De vannak tan√°rok, akik kifejezetten rosszul j√°rtak: mivel az √ļjonnan bevezetett √©letp√°lya modellben egyelŇĎre mindenki a legalacsonyabb l√©pcsŇĎfokra ker√ľlt, am√≠g nem kapnak magasabb minŇĎs√≠t√©st, az egyetemet v√©gzett, 50 √©s 60 k√∂z√∂tti tan√°rok fizet√©se cs√∂kkenhet is. Ehhez j√∂n m√©g p√©ld√°ul a t√ļl√≥rad√≠j elv√©tele is. √Ėsszes√©g√©ben nagyj√°b√≥l 4500 pedag√≥gus b√©re cs√∂kken, ezzel tal√°n n√©mi meglepet√©st okozva az emberminiszt√©riumnak. A PDSZ jog√°sza most √°ll√≠t√≥lag azt mondja: mivel a szerzŇĎd√©sben foglalt fizet√©sek csak k√©toldal√ļ meg√°llapod√°ssal m√≥dos√≠that√≥ak, ha a tan√°r nem √≠rja al√° az √ļj, cs√∂kkentett fizet√©srŇĎl sz√≥l√≥ szerzŇĎd√©st, nem lehet kisebb a b√©re. Ugyanakkor arra is t√∂bben felh√≠vt√°k a figyelmet, hogy hi√°ba √°llhat esetleg meg az a jogi √©rvel√©s, mivel az eddigi szerzŇĎd√©sek √©rv√©nytelenn√© v√°ltak (nem ezeket m√≥dos√≠tj√°k, hanem √ļjakat k√∂tnek), val√≥j√°ban al√° kell √≠rnia pap√≠rt annak, aki dolgozni akar. R√°ad√°sul m√©g ha √°llna is, hogy az eddigi szerzŇĎd√©s m√≥dosul, a tan√°rokat ettŇĎl m√©g el lehetne k√ľldeni felment√©ssel, ha nem mennek bele az alacsonyabb fizet√©sbe.

Advertisement

K√©rj√ľk, hogy aki tov√°bbi t√∂rt√©neteket akar vel√ľnk megosztani, √≠rjon kommentet vagy k√ľldj√∂n emailt az atlatszooktatas@gmail.com c√≠mre, ak√°r n√©vtelen√ľl is, de min√©l t√∂bb konkr√©tummal.