Mik√∂zben az EMMI √©s a H√ĖOK is titkolja, hogy mirŇĎl egyeztet Nagy √©s Kiss D√°vid Balog Zolt√°n emberminiszterrel √©s beosztottjaival Klinghammer √°llamtitk√°rral √©s Maruzsa helyettes √°llamtitk√°rral, ma kider√ľlt: folytat√≥dik a kerekasztal.

B√°r a nemr√©giben megk√∂t√∂tt az egyetemi auton√≥mi√°t is mag√°ban foglal√≥ r√©szmeg√°llapod√°st az egyetemi auton√≥mia leszar√°s√°val (Debrecen, Miskolc, Kecskem√©t) felr√ļgta az EMMI, hatalmas m√©rt√©kben cs√∂kkent a felv√©telizŇĎk sz√°ma, t√∂bb egyetem is megszor√≠t, elbocs√°t √©s kunyer√°l (P√©cs, Corvinus, Miskolc, ELTE, SZFE), Nagy D√°vid tov√°bbra is sz√≠vesen √ľl t√°rgyal√≥asztalhoz a mindez√©rt felelŇĎs, a felsŇĎoktat√°st√≥l k√©t √©v alatt az √°llami r√°ford√≠t√°s harmad√°t elvon√≥ korm√°nyzattal. A FelsŇĎoktat√°s√©rt FelelŇĎs √Āllamtitk√°rs√°g k√∂zlem√©nye szerint v√©gre olyan t√©m√°kr√≥l is besz√©lnek majd, mint a felsŇĎoktat√°si strat√©gia √©s felsŇĎoktat√°s-politika. J√≥ lesz!

A felsŇĎoktat√°s strat√©giai ir√°nyair√≥l, a k√©pz√©si szerkezet √°talak√≠t√°s√°r√≥l, a felsŇĎoktat√°s finansz√≠roz√°s√°r√≥l √©s az int√©zm√©nyi gazdas√°gir√°ny√≠t√°s korszerŇĪs√≠t√©s√©rŇĎl a FelsŇĎoktat√°si Kerekasztal jelenleg is t√°rgyal.

Ezek r√©szleteinek kidolgoz√°sa ‚Äď ide√©rtve a Magyar Rektori Konferencia m√°jus 13-i √°ll√°sfoglal√°s√°ban eml√≠tett Fenntart√≥i Test√ľletre √©s rektorv√°laszt√°sra, valamint az √ļgynevezett kancell√°ri rendszerre vonatkoz√≥ egys√©ges koncepci√≥t is ‚Äď, √©s az ezzel kapcsolatos konszenzus kialak√≠t√°sa v√°rhat√≥an ŇĎszre megt√∂rt√©nik. Ez√©rt a m√°jus 8-i korm√°ny√ľl√©sen elfogadott, a nemzeti felsŇĎoktat√°sr√≥l sz√≥l√≥ t√∂rv√©ny m√≥dos√≠t√°sa nem tartalmaz felsŇĎoktat√°si strat√©giai √©s felsŇĎoktat√°s-politikai v√°ltoztat√°sokat, mert ezek kidolgoz√°s√°ra, egyeztet√©s√©re √©s beny√ļjt√°s√°ra szeptemberben ker√ľl sor.

Az Nftv.-t m√≥dos√≠t√≥ csomag teh√°t a t√∂rv√©ny jogtechnikai pontos√≠t√°s√°t jelenti, vagyis a jelenlegi rendszer mŇĪk√∂d√©s√©nek finomhangol√°s√°t szolg√°lja.

Ha olyat tudtok, amit mi nem. √ćrjatok nek√ľnk √©s lecsekkoljuk!
email c√≠m√ľnk: atlatszooktatas@gmail.com