kettő per kettő
kettő per kettő
This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Török Márkot, a szegedi főhököst idézi a bíróság

Török Márkot, a szegedi egyetem tíz éve regnáló HÖK-elnökét idézte január 15-ére a bíróság. Az egyetem hallgatói önkormányzati választásain elkövetett csalásokról lesz szó.

Először Török Márk, utána a szegedi egyetem perelt be minket azért, mert egy cikk címében azt írtuk: csalnak-e még a szegedi HÖK-választáson? Hogy miért gondoljuk, hogy könnyedén csalhattak a választáson, korábbi cikkünkben írtuk le, extraként pedig az egyetem zseniális érvelését is ott olvashatjátok. Ami viszont sokkal izgalmasabb, hogy a bíró kérésünkre tanúként idézte be Török Márkot, hogy meghallgathassuk az ő véleményét is arról: csaltak-e valaha a HÖK-választáson. Ahogy a tárgyalás jegyzőkönyvében szerepel:

Advertisement
Illustration for article titled Török Márkot, a szegedi főhököst idézi a bíróság
Advertisement

Töröktől idén nyáron kétszer is kértünk interjút, de nem válaszolt az Átlátszó Oktatás megkeresésére. Pár napja írt róla portét az Abcúg, de ez a lap sem tudta elérni a HÖK-főnököt. Már csak azért is érdemes lesz ott lenni a tárgyaláson, mert Török nagyon régen nyilatkozott bárkinek is. Én például személyesen még nem is láttam.

Advertisement

A tárgyalás részletei: január 15-én, 13:00 órakor a Szegedi Törvényszék (6720 Szeged Széchenyi tér 4.) I. emelet 103. tárgyalóteremben találkozhatunk Török Márkkal. A tárgyalás nyilvános, bárki részt vehet rajta mindenféle előzetes regisztráció nélkül.

Jelöld vissza a Facebookon is!

//

Post by Átlátszó Oktatás.

Miért kell Török a bíróságra?

Török idézését azért kértük a bíróságtól, mert 10 éve vezeti a szegedi HÖK-öt, így ha volt ott valaha csalás, arról biztosan tud - írtuk korábban. A szegedi rendszerben, a HÖK Alapszabálya szerint ráadásul nagyon-nagyon sok mindenről dönt az elnök, itt van néhány példa a választásokkal kapcsolatos jogaiból:

  • a kari HÖK-választásokat az EHÖK Elnöke írja ki,
  • a választások tisztasága felett őrködő Választási Bizottság tagjait a Felügyelő Bizottság az EHÖK Elnök egyetértésével bízza meg, ráadásul
  • a választási kifogásokról másodfokon (ez ellen már nincs jogorvoslat) az EHÖK Elnöksége dönt, melynek az EHÖK Elnök is tagja és amelynek minden tagját az EHÖK Elnök jelöli erre a tisztségre.
Advertisement
Illustration for article titled Török Márkot, a szegedi főhököst idézi a bíróság

Azért is fontos, hogy Török megjelenjen a tárgyaláson, mert volt egy zűrös választás a szegedi Gazdaságtudományi Karon 2010-ben, amikor a Népszabadság szerint olyan hallgató lett képviselő, akinek nem volt aktív jogviszonya, és más furcsaságok is történtek (részletek a cikkben). Ezekről is szeretnénk kifaggatni, hiszen így kiderülhet, hogy korábban voltak-e szabálytalanságok a szegedi HÖK-választásokon.

Advertisement

G. Szabó Dániel

Share This Story

Get our newsletter