Az ügyészség látóterébe került szegedi hallgatói önkormányzat újabb céges ügyét boncolgatja a Délmagyarország. Tavaly nyáron bezárt a SZTEage kávézó, az azt üzemeltető vállalkozást felszámolták, de egy újabb EHÖK-kötődésű vállalkozással másik szórakozóhelyet nyitottak. Összefoglaló újabb információkkal.

A SZTEage működtetője a XEP Szegedi Egyetemi Szolgáltató Nonprofit Kft. volt, melynek tulajdonosa a H. M. Vagyonkezelő Kft., utóbbi tulajdonosa pedig három EHÖK-höz kötődő alapítvány. A XEP-et az EHÖK iroda címére, a Szentháromság u. 34. alá jegyezték be, ügyvezetője Apró Gergő volt. A kávézót tavaly nyáron bezárták és felszámolás indult ellene adótartozás, ki nem fizetett munkabérek, bérletidíj-hátralék és szállítói követelések miatt. A vállalkozás több, mint 3 millió forinttal maradt adós.

Sebaj, tavaly novemberben új vállalkozást alapítottak FR 1968 Kft. néven, szintén a H. M. Vagyonkezelő tulajdonában, az EHÖK iroda címén, Apró Gergő ügyvezetésével. Eközben a korábbi kft., a XEP hivatalos nevéből kikerült a „Szegedi Egyetemi” rész, székhelyét egy ásotthalmi tanyára helyezték át, Apró pedig távozott a cég éléről. Az FR 1968 új szórakozóhelyet nyitott, a Kossuth Lajos sugárúti Törpét, és átvették a Nemestakács utcai Alagút söröző működtetését is.

A Délmagyarország megkérdezte Török Márkot, az EHÖK elnökét arról, hogy mitől dőlt be a XEP és mit tud az FR 1968 Kft-ről. Válaszát szó szerint közölték: „Nem vagyok a kérdésekben illetékes, azt javaslom, hogy kérdezd meg a vezetést. Az EHÖK-iroda 'címe' ugyanakkor egy 3000 négyzetméteres iroda és társasház, ami nincs az EHÖK tulajdonában. Általánosságban a hallgatói vállalkozásoktól azt remélem, hogy a hallgatók által preferált piaci szegmensekben élénkítsék a kínálatot, erősítsék a versenyt, és legyen árcsökkentő hatásuk”.

Ehhez képest a Törpe hamar a HÖK-ösök törzshelyévé vált. Magát Török Márkot is gyakran meg lehet találni a kávézóban, ahol rendkívül otthonosan mozog, a vendégektől elzárt részekre is bejárása van. A szórakozóhellyel HÖK-ös rendezvényeken is találkozhatunk. A kávézók „árcsökkentő hatásáról” pedig annyit, hogy a SZTEage árai átlag felettiek voltak, az egyetemisták kifejezetten drága helyként emlegették, és a Törpe árai is erősen közepesnek számítanak.

Advertisement

(Montázs: ezekmennekszegeden.tumblr.com)