Titkos√≠t√°s, Moszkva, Bel√ľgyminiszt√©rium √©s felsŇĎoktat√°si mutyi egy nem √©pp megszokott √∂ssze√°ll√≠t√°sban. Abszurd elj√°r√°s √©s jogh√©zagok k√∂vetkezt√©ben szerzett poz√≠ci√≥kat √©s tudom√°nyos fokozatokat Bukovics Istv√°n, a magyar felsŇĎoktat√°s z√°szl√≥shaj√≥j√°nak, a Nemzeti K√∂zszolg√°lati Egyetem K√∂zigazgat√°s-tudom√°nyi Doktori Iskol√°j√°nak vezetŇĎje. √Črthetetlen okb√≥l 1984 √≥ta titkos a tŇĪzv√©delemhez k√∂tŇĎdŇĎ kandid√°tusi √©rtekez√©se, illetve lelk√©szk√©pzŇĎrŇĎl lett egyetemi tan√°r, mik√∂zben kor√°bban nem foglalkozott teol√≥gi√°val.

A jog √©s szab√°lyoz√°s kiskapui, n√©h√°ny bar√°t, m√°sok j√≥hiszemŇĪs√©ge, valamint a Bel√ľgyminiszt√©rium √°ltal titkos√≠tott akt√°i kellŇĎ seg√≠ts√©get adhattak dr. Bukovics Istv√°nnak ahhoz, hogy l√©p√©srŇĎl l√©p√©sre szerezzen tudom√°nyos fokozatokat, illetve magasabb poz√≠ci√≥kat. A TŇĪz- √©s Polg√°ri V√©delmi Orsz√°gos Parancsnoks√°g kor√°bbi fŇĎparancsnoka, Pint√©r S√°ndor bel√ľgyminiszter egykori fŇĎtan√°csad√≥ja jelenleg a Nemzeti K√∂zszolg√°lati Egyetem K√∂zigazgat√°s-tudom√°nyi Doktori Iskol√°j√°nak vezetŇĎje. Inform√°ci√≥nk szerint kor√°bban is komoly agg√°lyok mer√ľltek fel Bukovics kinevez√©s√©vel kapcsolatban, ugyanis szakmai √©let√ļtja nehezen t√©rk√©pezhetŇĎ fel, t√∂bb dokumentum titkos, illetve egyetemi tan√°ri kinevez√©s√©nek k√∂r√ľlm√©nyei sem tiszt√°k. T√∂rt√©net√ľnk azonban nem az NKE-n√©l kezdŇĎdik, hanem 1980-ban, Moszkv√°ban.

Advertisement

Moszkv√°b√≥l haza, ir√°ny a Bel√ľgyminiszt√©rium

Tudom√°nyos p√°ly√°j√°t vizsg√°lva egybŇĎl egy titkos√≠t√°sba √ľtk√∂zt√ľnk. Bukovics Istv√°n fellelhetŇĎ √∂n√©letrajzai (1, 2) alapj√°n 1980-ban szerzett diplom√°t a moszkvai TŇĪzolt√≥ M√©rn√∂kk√©pzŇĎ MŇĪszaki FŇĎiskol√°n (Viszsaja inzsinyernaja pozsarno-tyehnicseszkaja skola), majd 1984-ben ugyanitt szerzett mŇĪszaki tudom√°nyok kandid√°tusa fokozatot. Az elsŇĎ probl√©ma, amivel tal√°lkoztunk, az a skola elnevez√©s, ugyanis a fŇĎiskol√°k eset√©ben akkor az ucsiliscse elnevez√©st haszn√°lt√°k, elŇĎbbi viszont k√∂z√©piskol√°kn√°l, technikumokn√°l volt haszn√°latos, √≠gy k√©rd√©sess√© v√°lt, hogy kiadhattak-e mindenki √°ltal elfogadott diplom√°t, fŇĎleg kandid√°tusi fokozatot. Az egykori szovjet int√©zm√©nyt is megkerest√ľk, hogy t√°j√©koztat√°st kapjunk az akkori besorol√°s√°r√≥l (ami t√∂bbsz√∂r v√°ltozott), v√°laszt t√∂bbsz√∂ri megkeres√©s ut√°n sem kaptunk. A kandid√°tusi fokozatot honos√≠tani kellett a Magyar Tudom√°nyos Akad√©mia egykori Tudom√°nyos MinŇĎs√≠tŇĎ Bizotts√°g√°n√°l. Megkeres√©s√ľnkre az MTA azt a t√°j√©koztat√°st adta, hogy Bukovics Istv√°n akt√°ja, √≠gy a kandid√°tusi dolgozat, √©s minden inform√°ci√≥ a Bel√ľgyminiszt√©rium √°ltal titkos√≠tott, minŇĎs√≠tett anyag 1984 √≥ta, √≠gy nem hozz√°f√©rhetŇĎ. Az √ľgyben a Tudom√°nyos MinŇĎs√≠tŇĎ Bizotts√°g speci√°lis Hadtudom√°nyi Szakbizotts√°ga volt √©rintett, amelynek a hivatali appar√°tusa a Zr√≠nyi Mikl√≥s Katonai Akad√©mi√°n volt. A minŇĎs√≠t√©s miatt titkos az az inform√°ci√≥ is, hogy volt-e v√©d√©se Bukovics Istv√°nnak, illetve kik voltak a b√≠r√°l√≥i. Az MTA t√°j√©koztat√°sa szerint v√©lhetŇĎen egyszerŇĪs√≠tett elj√°r√°sban honos√≠tott√°k a kandid√°tusi fokozatot, amihez az akkori jogszab√°lyok lehetŇĎs√©get adtak, a szovjet diplom√°kat ‚Äěn√©v√©rt√©ken" kellett honos√≠tani.

Megkerest√ľk a Bel√ľgyminiszt√©riumot a a titkos√≠t√°s √©s a lehets√©ges felold√°s k√∂r√ľlm√©nyeivel kapcsolatban, mely arra is ir√°nyult, hogy a titkos√≠t√°s nem korl√°tozza-e a tudom√°ny szabads√°g√°t, mint alkotm√°nyos jogot, k√ľl√∂n√∂s tekintettel a kutathat√≥s√°gra? Ut√≥bbi k√©rd√©sre v√°lasz nem √©rkezett, a t√∂bbirŇĎl √∂sszefoglalva a BM v√°lasz√°t: a minŇĎs√≠t√©st 5 √©venk√©nt kell fel√ľlvizsg√°lni, ami legut√≥bb 2013. j√ļnius 30-ig megt√∂rt√©nt, a minŇĎs√≠t√©st fenntartj√°k, teh√°t tov√°bbra sem hozz√°f√©rhetŇĎ a tudom√°nyos munka. A minŇĎs√≠tŇĎi jogk√∂rt a Katasztr√≥fav√©delmi Oktat√°si K√∂zpont (tov√°bbiakban KOK) gyakorolja. Az egys√©ges √°llami katasztr√≥fav√©delmi szervezet megalakul√°s√°val a BM Orsz√°gos Katasztr√≥fav√©delmi FŇĎigazgat√≥s√°g szervezeti rendszer√©ben mŇĪk√∂dik a KOK. Bukovics egykor orsz√°gos tŇĪzolt√≥parancsnok volt, a BM Orsz√°gos Katasztr√≥fav√©delmi FŇĎigazgat√≥s√°g szakmai tan√°csad√≥ja (2005-2010), ugyanitt fŇĎoszt√°lyvezetŇĎ (2003-2005) √©s minŇĎs√©g√ľgyi vezetŇĎ (2001-2010), valamint az egykori √©s jelenlegi Bel√ľgyminiszter, Pint√©r S√°ndor fŇĎtan√°csad√≥ja (1998-1999). A KOK-ban Bukovicsnak t√∂bb egykori k√∂zvetlen munkat√°rsa √©s beosztottja dolgozik.

A titkos√≠t√°s t√©nye meg√≠t√©l√©s√ľnk szerint v√©lem√©nyes egy tŇĪzv√©delemmel foglalkoz√≥, 1984-es tudom√°nyos munka eset√©n. A titkos√≠t√°s eddigi, √°ltalunk vizsg√°lt k√∂r√ľlm√©nyei mindenesetre aggodalomra adnak okot. A tudom√°nyos √©let szabads√°g√°t is korl√°tozza a minŇĎs√≠t√©s, nem besz√©lve az √°tl√°that√≥s√°gr√≥l.

Advertisement

TŇĪzolt√≥ a lelk√©szk√©pzŇĎn, avagy fŇĎiskol√°r√≥l egyetemi tan√°r

2004-ben Bukovics Istv√°n a katasztr√≥fav√©delemhez k√∂tŇĎdŇĎ munk√°i mellett a budapesti Wesley J√°nos Lelk√©szk√©pzŇĎ FŇĎiskola oktat√≥ja lett. Az Oktat√°si K√∂zl√∂ny 2007. √©vi LI. √©vfolyam 30. lapsz√°ma alapj√°n kider√ľl az is, hogy a fŇĎiskola felterjesztette egyetemi tan√°rnak. Az akkor hat√°lyos jogszab√°lyok szerint ezt csak √ļgy tehette meg a fŇĎiskola, ha hittudom√°nyi, teol√≥giai tudom√°nyter√ľleten t√∂rt√©nt mindez. √Āltal√°nos esetben a Magyar Akkredit√°ci√≥s Bizotts√°gnak kell lefolytatnia a vizsg√°latot az alkalmass√°gr√≥l, azonban a t√∂rv√©ny √©rtelm√©ben hittudom√°nyi ter√ľleten a MAB nem v√©lem√©nyezheti az oktat√≥ tudom√°nyos munk√°ss√°g√°t. Ebben az esetben az akkori oktat√°s√©rt felelŇĎs miniszt√©riumhoz ker√ľlt a b√≠r√°l√°s. A val√≥s√°g az, hogy az akkori t√∂rv√©ny √©rtelm√©ben a miniszt√©rium csak azt vizsg√°lhatta, hogy a felterjesztŇĎ int√©zm√©ny √°ltal t√°masztott k√∂vetelm√©nyeknek megfelelt-e az oktat√≥. Gyakorlatilag a szezon√°lis lekv√°r fŇĎz√©stŇĎl sz√°z ‚Äěmiaty√°nkig" b√°rmi lehetett a k√∂vetelm√©ny, azaz komoly kontroll n√©lk√ľl lehetett valakibŇĎl egyetemi tan√°r ezt az utat j√°rva. √ćgy 2007-ben a k√∂zt√°rsas√°gi eln√∂ktŇĎl Bukovics √°tvehette az egyetemi tan√°ri kinevez√©st, noha 2008-at megelŇĎzŇĎen nem fedezhetŇĎ fel egyetlen hittudom√°nyi, illetve teol√≥giai tudom√°nyos munk√°ja sem, illetve ezen a ter√ľleten nem szerzett kor√°bban tudom√°nyos fokozatot, a Wesley J√°nos Lelk√©szk√©pzŇĎn is csak k√∂zigazgat√°si, illetve katasztr√≥fav√©delemmel √∂sszef√ľgg√©sbe hozhat√≥ t√°rgyakat tan√≠tott.

Advertisement

A Wesley J√°nos Lelk√©szk√©pzŇĎ FŇĎiskola r√©sz√©rŇĎl dr. Barna Istv√°n fŇĎtitk√°r igyekezett v√°laszolni k√©rd√©seinkre. Miut√°n nem t√°g√≠tottunk, mivel az √ľgy tiszt√°z√°sa igencsak fontos, v√°lasz√°ban elmondta, hogy az akkori jogszab√°lyoknak megfelelt a kinevez√©s, de a fŇĎiskola k√ľl√∂nben is csak felterjesztŇĎ volt. Ezt k√∂vetŇĎen ism√©telten jelezt√ľk, hogy a probl√©ma az, hogy csak teol√≥giai tudom√°nyter√ľleten t√∂rt√©nhetett a felterjeszt√©s, aminek Bukovics Istv√°n nem felelt meg. V√°lasza a k√∂vetkezŇĎ volt:

‚ÄěNincs itt semmi probl√©ma. Ha vette volna a f√°radts√°got, hogy v√©gig olvassa azt a linket, amit √°tk√ľld√∂tt, ott megtal√°lta volna azokat a teol√≥giai kutat√°sainak a tanulm√°nyait, illetve tanulm√°nyk√∂tet√©t, amely a teol√≥gia tudom√°ny√°g√°ban k√©sz√ľlt.

2005. √©vi CXXXIX. t√∂rv√©ny a felsŇĎoktat√°sr√≥l

‚Äě(8) A hit√©leti k√©pz√©ssel √∂sszef√ľgg√©sben

g) egyetemi tan√°ri munkak√∂ri c√≠m megszerz√©s√©hez nem sz√ľks√©ges a Magyar FelsŇĎoktat√°si Akkredit√°ci√≥s Bizotts√°g elŇĎzetes szak√©rtŇĎi v√©lem√©nye."

Ehhez t√∂bbet nem tudok hozz√°fŇĪzni.‚Äě

Vett√ľk a f√°radts√°got, m√°r kor√°bban is. Barna Istv√°n v√°lasz√°ban tett utal√°s szerint Bukovics teol√≥giai kutat√°sai, tanulm√°nyai, illetve tanulm√°nyk√∂tete, amely a teol√≥gi√°hoz k√∂thetŇĎ tudom√°ny√°g√°ban k√©sz√ľlt, sajnos mind 2007-es √©v ut√°n keletkezett munka, vagyis a kinevez√©s ut√°n ker√ľlt publik√°l√°sra:

 • Bukovics Istv√°n: Misztikumok √©s konfliktusokIn: F√°y Gyula (szerk.) - Biztons√°g √©s hit. 318 p.Budapest: Wesley J√°nos Lelk√©szk√©pzŇĎ FŇĎiskola, 2011. pp. 195-218.
 • Gondolatok az egyh√°zak szerep√©rŇĎl a katasztr√≥fav√©delembenIn: F√°y Gyula (szerk.) - Biztons√°g √©s hit. 318 p. Budapest: Wesley J√°nos Lelk√©szk√©pzŇĎ FŇĎiskola, 2011. pp. 139-144.
 • Az irgalom kock√°zata √©s konfliktusai [Iv√°nyi G√°bor rektorral k√∂z√∂s munk√°ja]In: F√°y Gyula (szerk.) - Biztons√°g √©s hit. 318 p. Budapest: Wesley J√°nos Lelk√©szk√©pzŇĎ FŇĎiskola, 2011. pp. 61-78.
 • Gondolatok az egyh√°zak szerep√©rŇĎl a katasztr√≥fav√©delembenWesley J√°nos Lelk√©szk√©pzŇĎ FŇĎiskola kiadv√°nya, Budapest (2008)
 • Az √∂koteol√≥giai d√©monparadigma kieg√©sz√≠tŇĎ vizsg√°lataIn: F√°y Gyula (szerk.) - Biztons√°g √©s hit. 318 p. Budapest: Wesley J√°nos Lelk√©szk√©pzŇĎ FŇĎiskola, 2011. pp. 79-102.
 • A hit fogalma a biztons√°g logikai szerkezet√©benBiztons√°g √©s hit. 318 p. Budapest: Wesley J√°nos Lelk√©szk√©pzŇĎ FŇĎiskola, 2011. pp. 39-60.
 • Biztons√°g j√°t√©kelm√©leti modelljein "Nyisd meg a sz√°d a n√©ma helyett": I. K√∂sz√∂ntŇĎ k√∂nyv Iv√°nyi G√°bor 60. sz√ľlet√©snapj√°raBudapest: Wesley J√°nos Lelk√©szk√©pzŇĎ FŇĎiskola, 2011.

Advertisement

Mivel egy√©b hittudom√°nyi munk√°ss√°gr√≥l csak hi√°nyosan tal√°ltunk inform√°ci√≥kat, √≠gy a f√©lrevezetŇĎ t√©ny√°ll√°sra hivatkoz√≥ fŇĎtitk√°rt megk√©rt√ľk, hogy a fentiek figyelembev√©tel√©vel v√°laszoljon. Az√≥ta hi√°ba keress√ľk.

Publik√°ci√≥ival t√∂bb esetben is gond van. P√©ld√°nak ok√©rt Bukovics egy Magyar Nemzet riportot is felsorol, amit igencsak neh√©z publik√°ci√≥nak minŇĎs√≠teni, az alapfok√ļ angoltud√°s√°val lektork√©nt szerepel, a megjel√∂lt Wesley Jubileumi K√∂tetek 9. sz√°m√°ban nem szerepel munk√°ja, pontosabban m√°s ISBN sz√°m√ļ a 9. sz√°m, 2011-ben jelent meg a felt√ľntetett ISBN sz√°mon egy tanulm√°nyk√∂tet, amiben megjelenhetett. A pontatlans√°gok √©s hi√°nyos jel√∂l√©sek k√∂vetkezt√©ben a publik√°ci√≥s jegyz√©k teljes ellenŇĎrz√©se a poszt megjelen√©s√©nek napj√°n nem teljes.

Advertisement

Iv√°nyi G√°bor rektor fel√© (akivel k√∂z√∂s √≠r√°st is jegyez Bukovics) int√©zett k√©rd√©seinkre sem √©rkezett v√°lasz: Nem elhanyagolhat√≥ t√©ny, hogy a felterjeszt√©s elŇĎtt a fŇĎiskol√°knak, egyetemeknek saj√°t hivatal√°n bel√ľl kellett vizsg√°lniuk oktat√≥ik tudom√°nyos munk√°ss√°g√°t. Arra a k√©rd√©s√ľnkre, hogy mik√©pp ellenŇĎrizhett√©k Bukovicsnak a BM √°ltal titkos√≠tott dolgozatait, mindm√°ig nem kaptunk v√°laszt, valamint arra sem, hogy milyen tudom√°nyter√ľleten terjesztett√©k fel Bukovicsot. Mivel a Wesley J√°nos FŇĎiskol√°t√≥l hi√°ba v√°rtuk a v√°laszt, a K√∂zt√°rsas√°gi Eln√∂ki Hivatalhoz fordultunk, hogy mik√©pp t√∂rt√©nt a felterjeszt√©s. V√°laszukat √∂sszefoglalva megtudtuk, hogy hozz√°juk csak maga a felterjeszt√©s jut el, megjel√∂lt tudom√°nyter√ľlet n√©lk√ľl.

 • A WJLF csak teol√≥giai tudom√°nyter√ľleten terjeszthetett fel oktat√≥kat egyetemi tan√°rnak 2007-ben.
 • A MAB ilyen esetben nem vizsg√°lhatja az oktat√≥t, a miniszt√©riumhoz ker√ľl a felterjeszt√©s.
 • Az oktat√°s√©rt felelŇĎs miniszt√©rium nem vizsg√°lhatja, csak az egyetem krit√©riumait veheti figyelembe, ami szinte b√°rmi lehet.
 • A K√∂zt√°rsas√°gi Eln√∂ki Hivatal nem vizsg√°lhatja, a felterjesztett szem√©lyek ilyen esetben megkapj√°k a kinevez√©st.
 • Bukovics √ļn. teol√≥giai publik√°ci√≥ a fellelhetŇĎ jegyz√©kekbŇĎl mind a kinevez√©s elnyer√©se ut√°ni idŇĎpontra dat√°lhat√≥k, k√©rd√©ses, hogy mi indokolta a felterjeszt√©st.
 • Nem hozz√°f√©rhetŇĎ az √∂sszes publik√°ci√≥, ellenŇĎrizhetetlen.

Ha a k√©ts√©gbe vonhat√≥ teol√≥giai munk√°ss√°ga alapj√°n kapott egyetemi tan√°ri fokozatot Bukovics, akkor az a probl√©ma. Ha nem teol√≥gia munk√°ss√°ga alapj√°n terjesztett√©k fel, √ļgy elt√©rt a WJLF a t√∂rv√©nyes gyakorlatt√≥l. Barna Istv√°n fentebb id√©zett fŇĎtitk√°ri v√°lasz√°b√≥l elŇĎbbi tŇĪnik ki, ami probl√©m√°ss√° teszi, hogy mik√©pp lehetett Bukovics az NKE doktori iskol√°j√°nak vezetŇĎje, ha teol√≥giai ter√ľleten lett egyetemi tan√°r.

Advertisement

Minisztériumi nyomásgyakorlás az NKE-n?

Eljutottunk a Nemzeti K√∂zszolg√°lati Egyetemig, az Orb√°n-korm√°ny felsŇĎoktat√°s√°nak z√°szl√≥shaj√≥j√°ig. Az √ļj egyetem strukt√ļr√°j√°t is kialak√≠tva 2011-ben az egyetem fenntart√≥i a Bel√ľgyminiszt√©rium, a K√∂zigazgat√°si √©s Igazs√°g√ľgyi Miniszt√©rium √©s a Honv√©delmi Miniszt√©rium lettek. A tudom√°ny szabads√°g√°b√≥l levezethetŇĎ alkotm√°nyos alapjoggal nehezen √∂sszeegyeztethetŇĎen a fenntart√≥k sz√°m√°ra megvan a lehetŇĎs√©g, hogy az egyetem strat√©giai √©s operat√≠v k√©rd√©seiben korl√°tlan ir√°ny√≠t√°si jogos√≠tv√°nyokkal rendelkezzenek. A Fenntart√≥i Test√ľletbe mind a h√°rom miniszter ‚Äď a BM, a KIM √©s a HM miniszterei ‚Äď egy-egy tagot deleg√°lnak. A gyakorlatban a test√ľlet tagjai inform√°lisan kapcsolatot tartanak az NKE rektor√°val ‚Äď amely besz√©lget√©sekrŇĎl jegyzŇĎk√∂nyv nem k√©sz√ľl ‚Äď a fenntart√≥k utas√≠t√°sait a rektor a Rektori Tan√°cs √ľl√©sein k√∂zvet√≠ti a d√©k√°noknak,a d√©k√°nok pedig a D√©k√°ni Tan√°cs √ľl√©sein az ir√°ny√≠t√°suk al√° tartoz√≥ kari tisztviselŇĎknek √©s belsŇĎ szervezeteknek tov√°bb√≠tj√°k.

Advertisement

Orb√°n Viktor a fel√ļj√≠tott Ludovika Campus udvar√°n (MTI)

Az egyetem a kor√°bbi Zr√≠nyi Mikl√≥s Katonai Akad√©mia, a RendŇĎrtiszti FŇĎiskola, illetve a Corvinus K√∂zigazgat√°s-tudom√°nyi Kar√°nak √∂sszevon√°s√°val j√∂tt l√©tre. Az NKE ‚Äď preszt√≠zs√©t n√∂velendŇĎ ‚Äď 2012-ben elhat√°rozta, hogy az NKE KTK-n Doktori Iskol√°t hoz l√©tre √ļj tudom√°nyter√ľleten. Azonban a magyar jogi szab√°lyoz√°s √©s a Magyar Akkredit√°ci√≥s Bizotts√°g belsŇĎ szab√°lyzatai akkor m√©g a k√∂zigazgat√°s-tudom√°nyt nem ismert√©k el √∂n√°ll√≥ tudom√°ny√°gk√©nt, ez√©rt azt elsŇĎ l√©p√©sk√©nt el kellett ismertetni a MAB-bal, majd ezt k√∂vetŇĎen mag√°t a K√∂zigazgat√°s-tudom√°nyi Doktori Iskol√°t is enged√©lyeztetni kellett, szint√©n a MAB-bal. V√©g√ľl 2013-ban megalakult a doktori iskola, amelynek vezetŇĎje Bukovics Istv√°n, az NKE KTK √°ltal frissen kinevezett egyetemi tan√°r lett.

Advertisement

Ebben a szitu√°ci√≥ban nem mell√©kes ‚Äď n√©vtelens√©get k√©rŇĎ forr√°saink szerint ‚Äď az a k√∂r√ľlm√©ny, hogy Bukovics rendk√≠v√ľl j√≥ kapcsolatot √°pol az NKE Fenntart√≥i Test√ľlet√©nek egyik tagj√°val, Janza Frigyessel, aki a Bel√ľgyi Tudom√°nyos Tan√°cs √°lland√≥ tagja, csak√ļgy, mint Bukovics Istv√°n. A BTT feladata k√∂z√© tartozik a k√∂zszolg√°lati tudom√°nyos tev√©kenys√©g √©s k√©pz√©s megszervez√©se is.

A rektorhelyetteseknek, a d√©k√°noknak √©s a d√©k√°nhelyetteseknek ebben a strukt√ļr√°ban megk√©rdŇĎjelezhetŇĎ hat√°sk√∂r√ľk van, forr√°saink szerint a val√≥s√°gban a feladatuk az, hogy a fenntart√≥knak a rektoron kereszt√ľl k√∂zvet√≠tett akarat√°t v√©grehajts√°k. A t√∂bbi egyetemen a karok √©s azok d√©k√°njai sz√©les k√∂rŇĪ auton√≥mi√°val rendelkeznek. Az NKE-n viszont ha valaki nem hajtja v√©gre a fel√ľlrŇĎl j√∂vŇĎ utas√≠t√°sokat, vagy a legcsek√©lyebb kritik√°t is meg meri fogalmazni, ‚Äď forr√°saink szerint ‚Äď retorzi√≥kra sz√°m√≠that. A rektorhelyettesek, a d√©k√°nok √©s a d√©k√°nhelyettesek a rektor √°ltal indokl√°s n√©lk√ľl felmenthetŇĎk. Ebben a centraliz√°lt szervezeti rendszerben a fenntart√≥k akarata korl√°tlanul √©rv√©nyes√ľlhet.

Advertisement

Bukovics 2012-ben ker√ľlt fŇĎ√°ll√°sba ‚Äď a Wesley-n szerzett egyetemi tan√°ri kinevez√©ssel ‚Äď az NKE KTK-ra, majd ezt k√∂vetŇĎen, r√∂vid idŇĎn bel√ľl kinevezt√©k az eml√≠tett Int√©zet √©s Doktori Iskola vezetŇĎj√©v√©. Bukovics eset√©ben ‚Äď egyetemi oktat√≥k szerint ‚Äď a fenntart√≥i test√ľlet eml√≠tett tagj√°nak akarata el√©g lehetett ahhoz, hogy az eml√≠tett poz√≠ci√≥kat megkapja. A Doktori Iskola vezetŇĎje √ļgy lehetett, hogy az √ļjonnan l√©trehozott K√∂zigazgat√°s-tudom√°nyi Doktori Iskola l√©tes√≠t√©se ir√°nt, a MAB-hoz beny√ļjtott k√©relemben ŇĎt jel√∂lt√©k meg vezetŇĎk√©nt, annak ellen√©re, hogy az egyetemen sz√©les k√∂rben elterjedt az oktat√≥k k√∂z√∂tt, hogy Bukovics egyetemi tan√°ri kinevez√©s√©hez nem voltak meg a szakmai felt√©telek, √©s ezt a professzor emeritusok is kifog√°solt√°k. Azonban ezt ut√≥lagosan neh√©z bizony√≠tani, ugyanis a kinevez√©s ut√°n a jel√∂lt p√°ly√°zati anyaga az egyetem hum√°npolitikai oszt√°ly√°ra ker√ľl, szem√©lyis√©gi jogokra hivatkozva nem kiadhat√≥ m√©g feletteseinek sem, kieg√©sz√≠tve a BM titkos√≠t√°s√°val.

Az a gyakorlat alakult ki, hogy ha valaki egyetemi tan√°ri, vagy akad√©miai doktori p√°ly√°zatot ad be, a p√°ly√°zatot elb√≠r√°l√≥ √©s v√©lem√©nyezŇĎ szervek ‚Äď a MAB √©s az MTA ‚Äď nem k√©rnek igazol√°st arr√≥l, hogy a p√°ly√°z√≥ szakmai √∂n√©letrajz√°ban felt√ľntetett adatok a val√≥s√°gnak megfelelŇĎek-e. Aki ilyen poz√≠ci√≥kra p√°ly√°zik, arr√≥l nem felt√©telezik, hogy csal√≥, √©s m√°r csak az√©rt sem is t√ľntethet fel val√≥tlan adatokat a p√°ly√°zat√°ban, mivel a koll√©g√°i m√°r hossz√ļ ideje ismerik ŇĎt, √©s pontosan tudj√°k, hogy milyen szakmai teljes√≠tm√©nyt ny√ļjtott, illetve mag√°nak az anyaint√©zm√©nynek is ellenŇĎriznie kell a p√°ly√°z√≥t.

Advertisement

A Magyar Akkredit√°ci√≥s Bizotts√°g r√©sz√©rŇĎl Sz√°nt√≥ Tibor v√°laszolt k√©rd√©seinkre. Arra, hogy Bukovics Istv√°n √°tesett-e dokument√°ltan az egyetemi tan√°ri kinevez√©se kapcs√°n a megfelelŇĎ akkredit√°ci√≥s vizsg√°laton √©s v√©lem√©nyez√©sen, 2007-ben, a v√°lasz egyszerŇĪ ‚ÄěNem" volt. Azzal kapcsolatban, hogy az NKE K√∂zigazgat√°s-tudom√°nyi doktori iskola akkredit√°ci√≥ja kapcs√°n vizsg√°lt√°k-e Bukovics Istv√°n tudom√°nyos jogos√≠tv√°nyait, √∂sszefoglalva azt a v√°laszt kaptuk, hogy aki egyszer elnyeri a minŇĎs√≠t√©st, azt nem vizsg√°lj√°k t√∂bbsz√∂r, mert felt√©telezik a jogk√∂vetŇĎ magatart√°st. Ez alapj√°n elfogadt√°k a doktori iskola l√©tes√≠t√©s√©re az ind√≠tv√°nyt, hi√°ba nem esett √°t kor√°bban Bukovics az ellenŇĎrz√©sen:

‚ÄěA MAB az √©rt√©kel√©s sor√°n a minŇĎs√≠tetts√©g, egyetemi tan√°ri kinevez√©s stb. megl√©t√©t v√°rja el, de hat√≥s√°gi jogk√∂r√∂kkel nem rendelkezik, nem vizsg√°l(hat)ja ezek megszerz√©s√©nek k√∂r√ľlm√©nyeit, jogalapj√°t."

Advertisement

Ez val√≥ban √≠gy van, mivel azok p√°ly√°zat√°t, akiket egyetemi tan√°rr√° kineveznek, elsŇĎk√©nt a kar d√©k√°nja √©s az egyetem rektora √°ttanulm√°nyozza, majd a p√°ly√°zat az egyetem tudom√°nyos tan√°csa el√© ker√ľl. Bukovics eset√©ben teh√°t az NKE rektor√°nak, a KTK d√©k√°nj√°nak, majd a tudom√°nyos rektorhelyettesnek kellett volna √©szlelnie, hogy Bukovics p√°ly√°zat√°val probl√©ma van. Bukovics √ļgy lett egyetemi tan√°r, hogy nem esett √°t azon, a t√∂rv√©ny √°ltal k√∂telezŇĎen elŇĎ√≠rt elj√°r√°son, hogy az egyetemi tan√°ri p√°ly√°zat√°t, illetve a doktori iskola vezetŇĎi p√°ly√°zat√°t a MAB v√©lem√©nyezze.

Mivel Bukovics p√°ly√°zati anyag√°t ‚Äď amely tartalmazza az iskolai v√©gzetts√©g√©vel √©s a tudom√°nyos fokozataival kapcsolatos okiratokat is ‚Äď gondosan ŇĎrzik a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ szervek, ez√©rt nem hozz√°f√©rhetŇĎ, √≠gy csak az MTA, az NKE KTK K√∂zigazgat√°s-tudom√°nyi Doktori Iskol√°ja honlapj√°n, a Wesley J√°nos Lelk√©szk√©pzŇĎ FŇĎiskol√°n, valamint a saj√°t honlapj√°n k√∂zz√©tett √∂n√©letrajza √©s publik√°ci√≥s jegyz√©ke lehetett kiindul√≥pontunk annak vizsg√°lat√°hoz, hogy egyetemi tan√°ri kinevez√©se megfelel-e a vele szemben t√°masztott t√∂rv√©nyi felt√©teleknek. A Nemzeti K√∂zszolg√°lati Egyetem rektora, Patyi Andr√°s fel√© int√©zett k√©rd√©seinkre nem √©rkezett v√°lasz, t√∂bbek k√∂z√∂tt arra sem, hogy mik√©pp ellenŇĎrizhett√©k Bukovics kandidat√ļr√°j√°t, ha az a BM (azaz a fenntart√≥ √°ltal) titkos√≠tva van?

Advertisement

Bukovics Istv√°n telefonos megkeres√©s√ľnk sor√°n nem k√≠v√°nt nyilatkozni.