A Nemzeti K√∂zszolg√°lati egyetem v√©lem√©ny√ľnk szerint titkos, minŇĎs√≠t√©ssel ell√°tott anyagot osztott meg honlapj√°n. A Magyar Tudom√°nyos Akad√©mi√°t k√©rdezt√ľk, hogy a Bel√ľgyminiszt√©rium feloldotta-e Bukovics Istv√°n munk√°inak titkos√≠t√°s√°t. Nem. Mi lesz most?

Miut√°n meg√≠rtuk Bukovics Ist√°n, az NKE KTK Doktori Iskol√°ja vezetŇĎj√©nek sz√∂vev√©nyes tudom√°nyos √©let√ļtj√°t, az egyetem m√°r-m√°r nevets√©ges helyreigaz√≠t√°si k√©relmet fogalmazott meg a cikkel szemben,hazugs√°ggal tark√≠tva. A helyreigaz√≠t√°si k√©relemben √∂sszefoglalva az √°llt, hogy soha nem voltak ilyen minŇĎs√≠t√©ssel ell√°tva Bukovics dolgozatai. P√°rhuzamosan k√∂zz√©tett√©k a honlapjuk Bukovics dolgozatait, aminek titkos√≠t√°s√°t kor√°bban az MTA √©s a Bel√ľgyminiszt√©rium is megerŇĎs√≠tette. A Bel√ľgyminiszt√©rium az NKE fenntart√≥ja.

Megkerest√ľk az MTA-t √©s a BM-et a helyreigaz√≠t√°si k√©relem ut√°n, hogy t√∂rt√©nt-e v√°ltoz√°s a dolgozatok minŇĎs√≠t√©s√©t illetŇĎen, vagyis a cikk √≥ta megpr√≥b√°lt√°k-e gyorsan feloldani a minŇĎs√≠t√©st. A BM nem v√°laszolt az√≥ta sem, az adatkezelŇĎ MTA viszont igen.

Tisztelt SzerkesztŇĎ √ör!

Megkeres√©s√©re v√°laszolva az al√°bbi inform√°ci√≥kkal seg√≠thetj√ľk munk√°j√°t.

A Bel√ľgyminiszt√©rium - mint minŇĎs√≠tŇĎ - r√©sz√©rŇĎl nem √©rkezett t√°j√©koztat√°s a Magyar Tudom√°nyos Akad√©mia Titk√°rs√°g√°ra a Bukovics Istv√°nra vonatkoz√≥ iratok minŇĎs√≠t√©s√©nek megsz√ľntet√©s√©re vonatkoz√≥an. Erre tekintettel az MTA Titk√°rs√°g a minŇĎs√≠tett adatok kezel√©s√©re vonatkoz√≥ k√∂vetelm√©nyeknek megfelelŇĎen kezeli tov√°bbra is a hivatkozott dokumentumokat.

A minŇĎs√≠tett adat v√©delm√©rŇĎl sz√≥l√≥ 2009. √©vi CLV. t√∂rv√©ny 8. szakasz √©rtelm√©ben a minŇĎs√≠tŇĎ hat√°sk√∂r√©be tartozik a minŇĎs√≠t√©s megsz√ľntet√©se, fenntart√°sa, a minŇĎs√≠t√©si szint cs√∂kkent√©se, illetve az √©rv√©nyess√©gi idŇĎ m√≥dos√≠t√°sa. E tekintetben teh√°t az MTA Titk√°rs√°gnak (√©s az √©rintett szem√©lynek) nincs rendelkez√©si jogosults√°ga.

Üdvözlettel:

MAGYAR TUDOM√ĀNYOS AKAD√ČMIA TITK√ĀRS√ĀGA

KOMMUNIK√ĀCI√ďS F√ēOSZT√ĀLY
(2014. j√ļnius 24.)

Teh√°t m√©g nincs hivatalos t√°j√©koztat√°s arr√≥l, hogy feloldott√°k-e a titkos√≠t√°st. Ehhez k√©pest a Nemzeti K√∂zszolg√°lati Egyetem honlapj√°n m√©g mindig ott d√≠szelegnek a dolgozatok. MinŇĎs√≠tett adattal t√∂rt√©nŇĎ vissza√©l√©s eset√©n a minŇĎs√≠tŇĎ, teh√°t a Bel√ľgyminiszt√©rium tehet feljelent√©st, igen s√ļlyos bŇĪncselekm√©nyrŇĎl lehet sz√≥.

Advertisement

Megt√∂rt√©nhet az is, hogy a Bel√ľgyminiszt√©rium feljelenti az √°ltala fenntartott egyetemet. Igencsak k√≠nos lenne, hiszen az NKE mŇĪk√∂d√©se pont ezen szab√°lyok betart√°s√°n nyugszik. A titkos√≠t√°s megl√©te vagy megsz√ľntet√©se azonban nem tiszt√°zza azt, hogy Bukovics mik√©nt lehetett a kor√°bbi cikk√ľnkben v√°zolt k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt a doktori iskola vezetŇĎje.

U.Gy.