Az ELTE BTK H√ĖK-ben zajl√≥ g√°zos dolgokr√≥l m√°r mi is sokat cikkezt√ľnk, de most v√©gre itt a csupa nagybetŇĪs PARADIGMAV√ĀLT√ĀS lehetŇĎs√©ge: elindult ugyanis a Thomas Kuhn Mozgalom (TKM).

Mik a g√°zos dolgok az ELTE BTK H√ĖK-ben?

Ki az a Thomas Kuhn?

Nem biztos, hogy minden olvas√≥nk b√∂lcs√©szk√∂r√∂kben j√°ratos romkocsmai merengŇĎ, √≠gy gyorsan elmondjuk ki is az a Thomas Kuhn, amibŇĎl tal√°n kider√ľl, mi√©rt nevezhett√©k el √≠gy a TKM-et. Kuhn egy fizikusk√©nt doktor√°l√≥, de hamar a tudom√°nyfiloz√≥fi√°ra √©s -t√∂rt√©netre √°tt√©rŇĎ gondolkod√≥ volt. Legh√≠resebb mŇĪve a fenti k√©pen is l√°that√≥ ,,A tudom√°nyos forradalmak szerkezete" c√≠mŇĪ munka, mely l√©nyeg√©ben azt mondja el, hogy hogyan fejlŇĎdik a tudom√°ny egyik paradigm√°b√≥l a m√°sik paradigm√°ba. Ez alapj√°n gondoljuk, hogy a TKM b√∂lcs√©szlelk√ľletŇĪ elind√≠t√≥i is paradigmav√°lt√°st szeretn√©nek el√©rni a BTK-n.

Advertisement

√Ālljon ehely√ľtt ki√°ltv√°nyuk, amivel nem tudunk nem egyert√©teni:

A Thomas Kuhn Mozgalmat a Hallgat√≥i √Ėnkorm√°nyzat (H√ĖK) mŇĪk√∂d√©s√©vel el√©gedetlen hallgat√≥k - a Hallgat√≥i H√°l√≥zat ELTE BTK sejtj√©nek tagjai, volt, jelenlegi √©s j√∂vendŇĎbeli H√ĖK-√∂s√∂k - hozt√°k l√©tre a 2013. okt√≥beri MA-s k√©pviselŇĎi v√°laszt√°sok elŇĎtt. A mozgalomhoz b√°rki csatlakozhat, aki egyet√©rt alapelveinkkel, √©s v√°llalja, hogy megv√°laszt√°sa eset√©n k√©pviselŇĎi munk√°j√°t is azok szerint v√©gzi.

A H√ĖK elm√ļlt √©vekbeli tev√©kenys√©g√©t m√©ltatlannak tartjuk a B√∂lcs√©szkarhoz. M√©ltatlannak, mert nem volt k√©pes ellens√ļlyozni a korm√°nyzat √©rtelmis√©g- √©s b√∂lcs√©szellenes besz√©dm√≥dj√°t. M√©ltatlannak, mert vezetŇĎs√©ge a k√©pviselŇĎi munka sor√°n egy sz√©lsŇĎjobboldali p√°rt √©rdekeitŇĎl korrump√°l√≥dott, mert list√°zta a hallgat√≥kat √©s feljelentette az oktat√≥kat, √≠gy megs√©rtette a hallgat√≥k emberi m√©lt√≥s√°g√°t √©s az oktat√≥k oktat√°si szabads√°g√°t. S√ļlyos felelŇĎss√©g terheli a H√ĖK t√∂bb vezetŇĎj√©t is, de hogy a helyzet id√°ig fajulhatott, abban szerepet j√°tszottak a H√ĖK mŇĪk√∂d√©s√©re vonatkoz√≥ szab√°lyoz√°sok hi√°nyoss√°gai is. Ez√©rt val√≥di paradigmav√°lt√°st csak akkor √©rhet√ľnk el, ha egyszerre v√°ltjuk le a hiteltelenn√© v√°lt vezetŇĎket √©s azt a mŇĪk√∂d√©sm√≥dot, mely lehetŇĎv√© tette, hogy a hallgat√≥k √©rdemi ellenŇĎrz√©se n√©lk√ľl viselj√©k tiszts√©g√ľket.

Meg kell teremten√ľnk a H√ĖK mŇĪk√∂d√©s√©nek teljes nyilv√°noss√°g√°t, mert kiz√°r√≥lag √≠gy garant√°lhat√≥, hogy k√©pviselŇĎink val√≥ban a v√°laszt√≥k akarata szerint dolgozzanak. Kezdem√©nyezz√ľk ez√©rt, hogy Ta hallgat√≥k minden hallgat√≥i √∂nkorm√°nyzati √ľl√©srŇĎl (K√ľld√∂ttgyŇĪl√©s, eln√∂ks√©gi √ľl√©s, IK, SZH√ČK √ľl√©sek) elŇĎzetes t√°j√©koztat√°st, a d√∂nt√©shozatal sor√°n pedig felsz√≥lal√°si jogot kapjanak. Kezdem√©nyezz√ľk tov√°bb√° a z√°rt √ľl√©sek lehetŇĎs√©g√©nek megsz√ľntet√©s√©t. Fontosnak tartjuk a megsz√ľletett d√∂nt√©sek √©s a gazd√°lkod√°si adatok nyilv√°nos k√∂zz√©t√©tel√©t, az eln√∂ks√©gtŇĎl f√ľggetlen hallgat√≥i m√©dia l√©trehoz√°s√°t.

Meg kell teremten√ľnk a val√≥di √©rdekk√©pviselet felt√©teleit, hogy se a kari, se az egyetemi vezet√©s, se az oktat√°si korm√°nyzat ne √©rv√©nyes√≠thesse akarat√°t a felsŇĎoktat√°s legfŇĎbb szereplŇĎivel, a hallgat√≥kkal szemben. Ez√©rt v√°llaljuk, hogy minden d√∂nt√©shozatali f√≥rum elŇĎtt kik√©rj√ľk √©s k√∂zvet√≠tj√ľk v√°laszt√≥ink v√©lem√©ny√©t, munk√°nkr√≥l pedig folyamatosan t√°j√©koztatjuk a hallgat√≥s√°got. V√©lem√©ny√ľnket megalkuv√°s n√©lk√ľl k√©pviselni fogjuk a H√ĖK valamennyi szintj√©n, illetve az oktat√≥kkal, egyetemi vezetŇĎkkel √©s a korm√°nyzattal szemben is. Megteremtj√ľk a H√ĖK-√∂n √©s az egyetemen bel√ľl foly√≥ vit√°k nyilv√°noss√°g√°t, hiszen a v√©lem√©nyek √ľtk√∂ztet√©se, a kompromisszumok kidolgoz√°sa nem gyeng√≠ti, √©ppen hogy lehetŇĎv√© teszi a hallgat√≥i √©rdekek k√©pviselet√©t. Ellenezni fogunk minden olyan rendelkez√©st, mely a H√ĖK eln√∂k√©nek, eln√∂ks√©g√©nek kez√©be t√ļlzott hatalmat adna.

V√©gezet√ľl meg kell teremten√ľnk a H√ĖK f√ľggetlens√©g√©t is, mert eddig k√ľlsŇĎ √©rdekek √°ltal befoly√°solva mŇĪk√∂d√∂tt az egyetemi k√∂zp√©nzbŇĎl gazd√°lkod√≥ √©s k√∂zfeladatot ell√°t√≥ test√ľlet. Ez√©rt v√°llaljuk, hogy √©rdekk√©pviseleti munk√°nk sor√°n k√ľlsŇĎ nyom√°snak sosem enged√ľnk. K√©pviselŇĎi tev√©kenys√©g√ľnket nem rendelj√ľk al√° p√°rtok, civil szervezetek √©rdekeinek. Munk√°nkat felelŇĎss√©gteljes szolg√°latnak fogjuk fel, a hallgat√≥k emberi m√©lt√≥s√°g√°t tiszteletben tartjuk, a hallgat√≥kat mindenkor egyenlŇĎkk√©nt kezelj√ľk, hatalmunkkal vissza√©lve senkit sem juttatunk √©rdemtelen elŇĎny√∂kh√∂z. A megveszteget√©st √©s a megf√©leml√≠t√©st hat√°rozottan elutas√≠tjuk. Az ut√°nunk k√∂vetkezŇĎ k√©pviselŇĎk √©s tiszts√©gviselŇĎk megv√°laszt√°sa a mindenkori hallgat√≥k feladata, a ‚Äúkinevel√©s‚ÄĚ √©s ‚Äúut√≥dl√°s‚ÄĚ jelenlegi antidemokratikus gyakorlat√°t elutas√≠tjuk, azt szeretn√©nk, ha nemcsak elŇĎre kiv√°lasztott √©s befoly√°solt emberek, hanem minden mag√°ban amb√≠ci√≥t √©rzŇĎ hallgat√≥ indulna a v√°laszt√°sokon.

√Črdekk√©pviseletet, f√ľggetlens√©get, transzparenci√°t!