Egy derŇĪs ny√°ri napon nagy rem√©nyekkel, kezemben neh√©z pap√≠rra nyomott fejl√©ces-pecs√©tes aj√°nl√≥levelet szorongatva l√©ptem be a kijevi Volodimirszka utca 33. sz√°m alatti √©p√ľletbe, az Ukr√°n Biztons√°gi Szolg√°lat (SZBU) fŇĎhadisz√°ll√°s√°ra. Egy r√∂vid regisztr√°ci√≥ √©s adategyeztet√©s, illetve k√©t h√©t v√°rakoz√°s ut√°n telefonon √©rtes√≠tettek, hogy a ‚Äětart√≥tisztem‚ÄĚ Szerhij Anatolijovics Kokin ezredes lesz, √©s amennyiben a lev√©lt√°rban akarok kutatni, menjek oda a megadott idŇĎben, h√≠vjam fel mobilon, √©s ŇĎ beengedtet a kapun√°l str√°zs√°l√≥ bel√ľgyes elvt√°rssal.

Az Ukr√°n Biztons√°gi Szolg√°lat fŇĎ√©p√ľlete Kijevben / A szerzŇĎ felv√©tele

Ekkor 2009-et √≠rtunk, a Juscsenko-Timosenko-rendszer lass√ļ rohad√°s√°nak v√©g√≥r√°it √©lte. Azonban egy √©vvel kor√°bban az akkor mind√∂ssze 31 √©ves Volodimir Vjatrovics t√∂rt√©n√©szt kinevezt√©k az SZBU-lev√©lt√°r √©l√©re, √©s ŇĎ azonnyomban nekikezdett az iratok hozz√°f√©rhetŇĎv√© t√©tel√©n munk√°lkodni. Egy 2009-es eln√∂ki rendelet alapj√°n megismerhetŇĎv√© tett√©k az ukr√°n f√ľggetlens√©gi mozgalommal, a politikai represszi√≥kkal √©s a holodomorral (1932-1933-as r√©szben mesters√©ges ukr√°n √©hins√©g) kapcsolatos iratanyagot. Ezt k√∂vetŇĎen a lakoss√°got k√∂zt√©ri plak√°tok is buzd√≠tott√°k arra, hogy haszn√°lj√°k ki az √ļjdons√ľlt nyitotts√°got; az itt l√°that√≥ "Ismerje meg az igazs√°got a m√ļltr√≥l ‚Äď j√∂jj√∂n el" felirat√ļ plak√°t p√©ld√°ul az odesszai olvas√≥terem l√°togat√°s√°ra h√≠v fel.

Az Ukr√°n Biztons√°gi Szolg√°lat odesszai olvas√≥term√©nek rekl√°mja, 2009 / A szerzŇĎ felv√©tele

Advertisement

A kijevi SZBU-lev√©lt√°r a szolg√°lat egy, az SZBU-k√∂zpontt√≥l 100 m√©terre levŇĎ √©p√ľlet√©ben tal√°lhat√≥, amely elŇĎtt √°lland√≥ jelleggel a '70-es √©vekbŇĎl ottfelejtett, hossz√ļ bŇĎrkab√°tos k√∂z√©pkor√ļ √°llambiztons√°giak cigizgetnek posztkommunista √∂lt√∂ny√∂s t√°rsaikkal, illetve szigor√ļan s√∂t√©t√≠tett √ľvegŇĪ luxusaut√≥kkal √©rkezŇĎ bar√°taikkal √©s √ľzletfeleikkel. Maga az olvas√≥terem egy nagyj√°b√≥l 25 n√©gyzetm√©teres szoba, ahol k√©t sorban 5-5 kis asztalk√°n√°l √ľlve lehet b√∂ng√©szni az √ľgyiratokat. M√°r ha van mit. Ugyanis az √°ltal√°nos lev√©lt√°ri gyakorlatt√≥l elt√©rŇĎen az SZBU-lev√©lt√°rban tov√°bbra sem (2012 decemberi √°llapot) hozz√°f√©rhetŇĎ semmif√©le jegyz√©k vagy lista az √ľgyiratokr√≥l, teh√°t az egyszeri kutat√≥ csak a nyomtat√°sban megjelent, SZBU-lev√©lt√°rb√≥l sz√°rmaz√≥ anyagokat felhaszn√°l√≥ tanulm√°nyok l√°bjegyzeteire, illetve a tart√≥tiszt ismereteire illetve j√≥indulat√°ra hagyatkozhat.

A szovjetes hagyom√°nynak megfelelŇĎen teh√°t csak azt van joga megismerni a kutat√≥nak, amit a tart√≥tiszt el√© rak, miut√°n a kutat√≥ megpr√≥b√°lja elmagyar√°zni neki a kutat√°si t√©m√°t. Bonyol√≠tja a helyzetet, hogy val√≥j√°ban a tart√≥tisztnek is csak korl√°tozott fogalma van arr√≥l, hogy milyen iratok lapulnak a foly√≥kilom√©ternyi polcokon, vagy dohosodnak bek√∂tetlen√ľl fal√°d√°kban, mert igaz√°n soha nem volt se p√©nz, se kedv, se sz√°nd√©k arra, hogy rendszerezz√©k vagy pl√°ne katalogiz√°lj√°k az iratanyagot.

Advertisement

√öj ir√°ny

Ennek az √°ldatlan √°llapotnak vethet most v√©get Vjatrovics kinevez√©se az Ukr√°n Nemzeti Eml√©kezet Int√©zet√©nek √©l√©re, amelyet 2010 √≥ta a Janukovics √°ltal kinevezett Valerij Szoldatenko vezetett. Szoldatenko kinevez√©s√©t megelŇĎzŇĎen 1969 √≥ta kommunista p√°rttag volt, √©s kinevez√©s√©t k√∂vetŇĎen is hangot adott azon n√©zet√©nek, hogy a holodomor nem mesters√©ges volt, teh√°t nem lehetett n√©pirt√°s, noha tudom√°nyos konszenzus e fel√© a meghat√°roz√°s fel√© hajlik, √©s az ukr√°n Parlament 2006-ban hat√°rozatban jelentette ki, hogy a holodomor n√©pirt√°s. Az √ļjonan kinevezett Vjatrovicsot viszont gyakran azzal v√°dolj√°k, hogy megpr√≥b√°lja tiszt√°ra mosni azokat az ukr√°n fegyveres szervezeteket (OUN-UPA), amelyek r√©szben felelŇĎss√© tehetŇĎk az ukr√°n holokauszt√©rt.

Advertisement

Vjatrovics kinevez√©s√©t k√∂vetŇĎen kifejtette, hogy a f√ľggetlens√©g 23 √©ve alatt elmaradt m√ļltfeldolgoz√°snak r√©sze volt abban, hogy v√©rengz√©sbe torkollottak a kijevi t√ľntet√©sek. V√©lem√©nye szerint hiba volt, hogy nem siker√ľlt megismerni √©s megismertetni a totalit√°rius rendszer bŇĪneit, √©s kidolgozni m√≥dszereket a rendszer √∂r√∂ks√©g√©tŇĎl val√≥ megszabadul√°sra.

Vjatrovics ez√©rt kezdem√©nyezte a Nemzeti Eml√©kezet Lev√©lt√°r√°nak l√©trehoz√°s√°t, amely kivonn√° a szovjet elnyom√°s szervezeteinek iratanyag√°t az SZBU, a Bel√ľgyminiszt√©rium √©s a H√≠rszerz√©s lev√©lt√°rainak fel√ľgyelete al√≥l, hogy azokat korl√°tlanul hozz√°f√©rhetŇĎv√© tehesse. Vjatorivics szerint a lev√©lt√°rak megnyit√°sa hozz√°j√°rulhat a szovjet rendszer mŇĪk√∂d√©s√©nek pontosabb meg√©rt√©s√©hez, √©s ‚Äěez a tud√°s v√©delmet ny√ļjt a totalit√°rius bŇĪn√∂k megism√©tl√©se ellen (...) Meg fogjuk mutatni az embereknek, hogy mi t√∂rt√©nik azokban a t√°rsadalmakban, ahol a rezsim ignor√°lja az emberi jogokat. Meg vagyok gyŇĎzŇĎdve arr√≥l, hogy a j√∂vŇĎben civil t√°rsadalom proakt√≠v fell√©p√©se elŇĎzheti meg a bŇĪn√∂k megism√©tl√©s√©t. A mi feladatunk, hogy mindenkinek hozz√°f√©r√©se legyen a t√©nyekhez, √©s levonhassa a saj√°t k√∂vetkeztet√©sit, amelyek senki √°ltal nem lesznek befoly√°solva, k√ľl√∂n√∂sen nem az √°llam √°ltal.‚ÄĚ

Advertisement

Az SZBU-lev√©lt√°r √©l√©re is √ļj vezetŇĎt, a 31 √©ves Ihor Kulikot nevezt√©k ki. Kulik kijelentette, hogy meg fogja k√∂nny√≠teni a szovjet iratanyaghoz val√≥ hozz√°f√©r√©st, √©s k√©sz √°thelyezni azt a a Nemzet Eml√©kezet Int√©zet√©nek kezel√©s√©be. Vjatrovics √©s Kulik, valamint egy sor tudom√°nyos, t√°rsadalmi √©s emberi jogi szervezet k√©pviselŇĎi megkezdt√©k a Nemzeti Eml√©kezet Int√©zet√©re vonatkoz√≥ √ļj t√∂rv√©nyek elŇĎk√©sz√≠t√©s√©t, melyekben a szovjet b√ľntetŇĎ-repressz√≠v szervek iratainak nyilv√°noss√°g√°t biztos√≠tan√°k. Terveik szerint az Int√©zet m√°s k√∂z√©p-kelet-eur√≥pai orsz√°gok hasonl√≥ int√©zeteinek modellj√©t venn√© alapul.

‚ÄěVaj√ļdnak a hegyek, nevets√©ges kiseg√©r sz√ľletik.‚ÄĚ

A magyar korm√°ny hosszas h√ļz√≥doz√°s ut√°n tavaly decemberben d√∂nt√∂tt a Nemzeti Eml√©kezet Bizotts√°g√°nak cs√ļfolt torzsz√ľl√∂tt b√ľrokr√°cia fel√°ll√≠t√°s√°r√≥l. A TASZ √°ll√°sfoglal√°sa szerint a NEB azzal, hogy egyszerre lesz a tudom√°nyos ‚Äěigazs√°g‚ÄĚ let√©tem√©nyese, b√ľntetŇĎelj√°r√°sok kezdem√©nyezŇĎje, √©s megfellebezhetetlen jogalkalmaz√≥, elemi jog√°llami szab√°lyokat h√°g √°t. Az √°llami befoly√°s √©s a szelekt√≠v kutakod√°s biztos√≠t√©ka, hogy a NEB h√°rom tagj√°t a k√©tharmados Orsz√°ggyŇĪl√©s, egyet pedig a KIM jel√∂lte, csup√°n az √∂t√∂dik, MTA-s jel√∂lt tekinthetŇĎ f√ľggetlen szervezet jel√∂ltj√©nek.

A NEB eln√∂k√©vel, F√∂ldv√°ryn√© Kiss R√©k√°val nemr√©giben a Magyar Narancs k√©sz√≠tett interj√ļt. Az interj√ļ mellett k√∂z√∂lt √∂ssze√°ll√≠t√°sb√≥l kider√ľl, hogy k√ľl√∂nb√∂zŇĎ sz√°lakon a NEB majd' minden tagja k√∂tŇĎdik Kiss R√©ka apj√°hoz, M. Kiss S√°ndor t√∂rt√©n√©szhez, aki 1997-tŇĎl 2013-ig vezette a P√°zm√°ny P√©ter Katolikus Egyetem T√∂rt√©nettudom√°nyi Int√©zet√©t. M. Kiss a Terror H√°za M√ļzeum kurat√≥rium√°nak is tagja, √ļjabban pedig a B√≠r√≥ Zolt√°n-f√©le Rendszerv√°lt√°s T√∂rt√©net√©t Kutat√≥ Int√©zet√©nek igazgat√≥helyettese. A Terror H√°z√°b√≥l, Navracsics jel√∂ltjek√©nt ker√ľlt a NEB-be M√°th√© √Āron, akinek a Magyar Narancs le√≠r√°sa szerint ‚Äěpublik√°ci√≥s list√°ja szer√©ny, amelynek alapj√°n a szakter√ľlete nem k√∂rvonalazhat√≥.‚ÄĚ M√°th√© kor√°bban vonalas fideszista bloggerk√©nt tŇĪnt fel a KIM-k√∂zeli Jobbklikk-Konzervat√≥rium tengelyen, esetenk√©nt a Mandineren.