A napokban több iskolából is arról számoltak be, hogy a mindennapos testnevelés bevezetése rengeteg technikai problémát okozott az iskoláknak.

Vajon mi lesz majd akkor, mikor a felmenŇĎ rendszer v√©g√©n az √∂sszes oszt√°lynak minden nap lesz testnevel√©s √≥r√°ja?

Egy budapesti k√∂z√©piskol√°ban p√©ld√°ul sokszor az eb√©dlŇĎben kell megtartani a tesit, mert p√°rhuzamosan t√∂bb oszt√°lynak is kell testnevel√©s √≥r√°t tartani, hogy kij√∂jj√∂n a heti 5.

‚ÄěAz eb√©dlŇĎben kell tesizn√ľnk, mert a kilencedikesek vannak a tesiteremben...‚ÄĚ

√ČrtelemszerŇĪen az eb√©dlŇĎben nem lehet norm√°lis tesi√≥r√°t tartani.

‚ÄěSz√≥val most az eb√©dlŇĎben vagyunk √©s ugye mivel az elsŇĎn van a terem, ez√©rt nem futhatunk √©s ugr√°lhatunk.‚ÄĚ

Advertisement

Tesi a l√©pcsŇĎh√°zban?

Egy m√°sik budapesti k√∂z√©piskol√°ban elŇĎre felh√≠vta a di√°kok figyelm√©t a tesitan√°r, hogy elŇĎfordul majd, hogy a l√©pcsŇĎh√°zban kell tesizni√ľk helyhi√°ny miatt.

Advertisement

0. óra!

Ugyanitt, illetve m√°s fŇĎv√°rosi k√∂z√©piskol√°kban is arra k√©nyszer√ľlt a vezetŇĎs√©g, hogy tartsanak 1-1 testnevel√©st a 0. √≥r√°ban is, m√°sk√©pp nem tudt√°k volna kivitelezni az √ļj k√∂znevel√©si t√∂rv√©nyben elŇĎ√≠rt mennyis√©get.

Advertisement

A k√°osz azonban nem csak a fŇĎv√°rosban figyelhetŇĎ meg. A Tatab√°nyai √Ārp√°d Gimn√°ziumban p√©ld√°ul van olyan oszt√°ly, akiknek 9. √≥r√°ban is tesizni kell, hogy meglegyen a k√∂telezŇĎ √≥rasz√°m.

‚ÄěAz idei tan√©vtŇĎl (nem csak a k√∂rny√©kbeli) elsŇĎ oszt√°lyokban napi 5 √©s 6 √≥ra van tartva a kicsiknek, m√≠g az √∂t√∂dikeseknek 6, esetenk√©nt 7 √≥r√°juk van. N√°lunk a frissen kezdŇĎ kilencedik oszt√°lyos tanul√≥knak napi 6, 7 nem ritk√°n 8 √≥r√°juk van, de van olyan (szerencs√©tlen) oszt√°ly is, amelyiknek a KILENCEDIK √ďR√ĀBAN (amelynek √©n speciel a l√©tez√©s√©rŇĎl sem tudtam) van testnevel√©s√≥r√°juk. Az√©rt √∂r√ľln√©k, ha valaki elmagyar√°zn√°, hogy mi√©rt j√≥ egy 14-15 √©ves gyereknek bent lenni az iskol√°ban d√©lut√°n n√©gyig, de az √°llamtitk√°r asszony biztos jobban tudja ezt is a gyerekekn√©l..."

Advertisement

Advertisement

ElŇĎzm√©ny:

Nemr√©g egy sz√ľlŇĎ a divany.hu-n mes√©lte el, hogy m√°sodikos gyermek√©nek h√©tfŇĎn √©s p√©nteken is van nyolcadik (!) √≥r√°ban tesije. A l√©tsz√°m se semmi!
(Az iskola nevét nem tudjuk.)

Advertisement

"Nekem a legjobban az tetszik, hogy a m√°sodikos gyerekemnek h√©tfŇĎn √©s p√©nteken is a nyolcadik √≥r√°ban van testnevel√©s. H√©tfŇĎn a m√°sik m√°sodikkal (51 gyerek), p√©nteken az elsŇĎs√∂kkel (56 gyerek).

Most azon ne akadjunk fel, hogy amennyiben az iskol√°nk tornaterm√©ben egyszerre 50 gyerek pr√≥b√°l torn√°zni, akkor mennyire fognak elf√©rni. Ink√°bb √∂r√ľlj√ľnk annak, hogy milyen fantasztikus, k√∂z√∂ss√©g√©p√≠tŇĎ ereje lesz annak, hogy az sok boldog kisdi√°k egy√ľtt lehet, √©s odafigyel√©st tanulhatnak, hogy m√©gse verj√ľk orrba a Gizit a karemel√©sn√©l, akkor sem, ha t√∂rt√©netesen f√©l m√©terenk√©nt √°ll egy gyerek."

Advertisement

(A cikkben szereplŇĎ k√©pek csup√°n illusztr√°ci√≥k.)