P√©nteken a Hallgat√≥i H√°l√≥zat 20 aktivist√°ja behatolt a Szalay utcai Emberi ErŇĎforr√°sok Miniszt√©rimba. A t√ľntetŇĎk jelk√©pesen lemondatt√°k az EMMI vezet√©s√©t, kifog√°solt√°k a jelenlegi korm√°ny k√∂z- √©s felsŇĎoktat√°s politik√°j√°t, valamint a vas√°rnapi PDSZ demonstr√°ci√≥t rekl√°mozt√°k. Az akci√≥ kb. 2 √≥r√°n kereszt√ľl tartott, mivel az EMMI meg√°llapod√°st aj√°nlott a HaH√°soknak, amit pap√≠ron is r√∂gz√≠tettek. Ennek √©rtelm√©ben Hoffmann R√≥zsa k√∂znevel√©s√©rt felelŇĎs √°llamtitk√°r szerd√°n 8:30-ra v√°rja a szervezet k√©pviselŇĎit az EMMI √°llamtitk√°ri t√°rgyal√≥j√°ba. A HaHa vas√°rnap a pedag√≥gus t√ľntet√©sen jelentette be, hogy h√©tfŇĎn 17:00-ra f√≥rumot szervez az ELTE-BTK ‚ÄěA‚ÄĚ √©p√ľlet 047-es term√©be. Mivel az EMMI foglal√°sr√≥l √©s PDSZ t√ľntet√©srŇĎl is tud√≥s√≠tottunk ez√©rt √ļgy √©rezz√ľk itt is r√©szt kell venn√ľnk.

Advertisement

√ČLŇźHALOTT:

[V√ČGE]
19:48 Még mindig a tárgyalási taktikáról folyik a vita, de most sajnos mennem kell ezért befejezem a közvetítést.

Advertisement


19:41 Szavaz√°s: "Kem√©nyen st√≠lust" fogja k√©pviselni a HaHa √©s ezen bel√ľl megszavazt√°k, hogy szembes√≠t√©ssel kezdik a t√°rgyal√°st.

19:39 megy a met√°z√°s az elŇĎzŇĎ kettŇĎ k√©rd√©srŇĎl

19:38 Szavaz√°s: Legyen-e erŇĎsen megkoreograf√°lt forgat√≥k√∂nyv? NEM
Csak irányelvek legyenek megadva a tárgyalóknak? IGEN

19:32 Marci még mindig irányelvnek az iróniát tartja és javasolja, hogy a tárgyalás végére legyen összehívva egy sajtótájékoztatót.

19:30 Fruzsina nagyon szembesítés párti már több perce sorolja a minisztériumi bullshitet.

19:29 Juli el tudja képzelni, hogy Rózsa az utolsó pillanatban bejelenti, hogy nem megy el vagy valaki más megy el helyette.

19:27 Misi szerint le kell sz√∂gezni, hogy valahogy ki kell ŇĎket z√∂kkenteni az elŇĎre meg√≠rt sz√∂veg√ľkbŇĎl.

19:23 technikai k√©rd√©s: Ki megy a k√∂z√©psulisok r√©sz√©rŇĎl? M√°sik k√©rd√©s, hogy R√≥zs√°√©kat meg lehetne k√©rdezni a di√°khitelrŇĎl is.

19:22 Tart a taktik√°r√≥l val√≥ vita. T√∂bben k√ľl√∂nb√∂zŇĎ javaslatokat fogalmaz meg, de m√°ssal dum√°ltam √≠gy lemaradtam.

19:20 M√°rk szerint nagyon erŇĎsen k√©zbe kell tartani a t√°rgyal√°st. Azt mondja nagyon komoly felk√©sz√≠t√©st ig√©nyel a t√°rgyal√°sra val√≥ felk√©sz√ľl√©s.

19:18 az egyik k√∂z√©piskol√°s l√°ny azt mondta, hogy ne csak az egyetemi dolgokr√≥l menjen a szembes√≠t√©s. Egy m√°sik l√°ny szerint nem lesz sikeres a dolog, mert ott nagyon tapasztalt manipul√°torok fognak √ľlni. Fruzsi azt mondja ne besz√©lj√ľk meg elŇĎre a dolgokat, hanem szavazzunk bizalmat azoknak akik menni fognak a t√°rgyal√°sra.

19:14 Karesz szerint az a l√©nyeg azokat a val√≥dia hazugs√°gokkal (egyetemi auton√≥mia, mindenki beker√ľl az egyetemre) kell szembes√≠teni az √°llamtitk√°rt. Javaslatot tesz arra, hogy GergŇĎ legyen a m√°sik tagja a t√°rgyal√≥ deleg√°ci√≥nak.

19:13 Soma szerint a 6 pontot kell képviselni, egyébként most a taktikai kérdések megbeszélése zajlik.

19:09 Am√≠g nem t√∂rt√©nik nagyon semmi megtudtuk, hogy 698.500 forintba ker√ľlt a √Ėsszetartoz√°s Dala!

19:07 GergŇĎ Tecz√°r Szil√°rdot javasolja a t√°rgyal√≥deleg√°ci√≥ egyik tagj√°nak, de csak este tudja megmondani, hogy tud-e menni.

19:03 Marci szerint szerd√°n az √∂nir√≥ni√°ra kell koncentr√°lni, m√°r megint egy vide√≥r√≥l besz√©l, amit elŇĎzŇĎleg leszavazott a f√≥rum. Mih√°ly szerint javaslatokkal kell odamenni, egy m√°sik Misi szerint maximum a v√©g√©n kell trollkodni.

18:58 P√°r perc m√ļlva kezdŇĎdik az "emberek, lefoly√°s, taktika" nevet viselŇĎ napirendi pont, m√°r ki is ment a moder√°tor a t√°bl√°hoz

18:45 15 perces cigisz√ľnet, v√©gre!

18:44 K√ľl√∂nb√∂zŇĎ c√©lok megszavaz√°sa:
Ki szerint ker√ľlj√∂n be a HaHa a kerekasztalba? Nem
Hat pont mellett érvelni? Igen
Troll videó készítése és közzététele? Nem
Legyen-e a felsŇĎoktat√°si kerekasztal nyilv√°nos? Igen
Bebizony√≠tani, hogy ezek h√ľly√©k? Igen

18:40 szavazás következik.

18:38 Fruzsi szerint el kell napolni a t√°rgyal√°st, mert szerda nagyon k√∂zel van. Az idŇĎsebb √ļr szerint teljesen nyilv√°nos legyen a t√°rgyl√°s, mert ez illik a HaH√°hoz. Erre a v√°lasz, hogy a HaHa k√∂zz√© fogja tenni mindent ami a szerdai t√°rgyal√°son elhangzik.

18:36 Egy idŇĎsebb √ļr k√©rdezi, hogy ez az esem√©ny a sajt√≥ sz√°m√°ra nyilv√°nos lesz-e? A v√°lasz, hogy lehet dokument√°lni az esem√©nyeket, de nem lesz jelen sajt√≥.

18:34 √Āgnes javaslatai: felsŇĎoktat√°si kerekasztal nyilv√°noss√°gra hoz√°sa, szembes√≠t√©s - erre legyen felhatalmazva a t√°rgyal√≥brig√°d.

18:32 Szil√°rd k√©rdezi mivel hatalmazzuk fel a t√°rgyal√≥ HaH√°sokat? √Čs m√©g csak akkor legyen trollkod√°s, ha az √°llamtitk√°r tolja a bullshitet.
Fruzsi azt mondja, hogy megtrollkodják a minisztérium emberei saját magukat.

18:31 szerint el kell √©nekelni a t√°rgyal√≥asztaln√°l az √Ėsszetartoz√°s dal√°t.

18:30 Egyik f√≥rumoz√≥ szerint a HaH√°nak nagy felelŇĎss√©ge, mert bizonyos falakat √°tt√∂rt a k√∂zel m√ļltban. M√°sik ember szerint, valami nagyon l√°tv√°nyosat kell csin√°lni. Szil√°rd szerint nem kell halfejeket vinni, mert az elŇĎzŇĎ ember megeml√≠tette, hogy olyanokat kell vinni szerd√°n.

18:25 Fruzsi szerint, ha ez egy demokratikus jog√°llam, akkor √°llampolg√°ri jog belesz√≥lni a a k√∂z√ľgyekben. M√°sik, hogy szerinte ugyanolyan bullshit lesz a t√°rgyal√°s lesz mint a a H√ĖOK-kal folytatott elsŇĎ t√°rgyal√°sok.

18:24 Szil√°rd azt mondja, hogy ha b√°r a HaHa nem reprezentat√≠v, ahogy ŇĎ megtudta a PDSZ sem reprezentat√≠v (EMMI k√∂zlem√©ny), de m√©gis szoktak t√°rgyalgatni vel√ľk.

18:20 GergŇĎ javaslata szerint olyan dolgot kell csin√°lni ami uralja a k√∂z√∂ss√©gi m√©di√°t. Iv√°n azt mondja meg kell besz√©lni, hogy mi legitim√°lja pontosan a HaHa-t. Erre az egyik f√≥rumoz√≥ azt v√°laszolta, hogy nem √©rdekk√©pviseletk√©nt kell meghat√°rozni a HaHat, hanem √ľgyk√©pviseletk√©nt.

Advertisement

18:17 Fórumozók szerint a 6. pontot kell képviselni, a másik az, hogy a fórum után kell írni egy emailt az EMMI-be leegyeztetni a részleteket.

18:15 Szil√°rd k√©rdezi ki legyen a c√©lk√∂z√∂ns√©g? ElsŇĎ k√©rd√©se mit akarunk ott el√©rni? M√°sodik mit akarunk k√≠v√ľlre el√©rni? Szerinte mindenk√©ppen meg kell pr√≥b√°lni a maximumot.

18:13 most kezdŇĎdik a 2. napirendi pont a "c√©lok".

18:12 szavazás: A performanszot komolyan kezdjék e meg? A többség szerint igen!

18:10 Eszter szerint a v√©g√©n kell valami akci√≥t megcsin√°lni, m√°sik felsz√≥lal√≥ szerint meg kell szavaznia a f√≥rumnak mi legyen az, Fruzsi m√©g mindig azt javasolja, hogy ne haszn√°lja a HaHa a t√°rgyal√°s sz√≥t, helyette a szembes√≠t√©st. Egy f√≥rumoz√≥ azt mondja, hogy fel kell k√©sz√ľlni minden helyzetre pl.: ha az √°llamtitk√°r azt k√©rdezi meg, hogy " √©s akkor ehelyett mit javasoltok?"

18:08 Szil√°rd azt mondja, nem √©rt egyet a GergŇĎvel, mert igen is valamilyen form√°ban hatni kell a korm√°nyzatra.

18:07 Márk egy szintézist javasol, szembesítés plusz valamilyen akció a tárgyaláson.

18:06 Moder√°tor: most m√°r csak javaslatokat akar hallani.

18:04 Papp M√°rton sz√≥l√≠totta fel a moder√°tor, aki csak √ļgy tudja elk√©pzelni a szerd√°t, hogy egy komoly t√°rgyal√°s keret√©ben √ľlj√∂n le a HaHa az EMMI-vel. K√∂zben t√∂bben mondj√°k haladjunk m√°r. GergŇĎ szerint tal√°ljunk ki valamilyen vizu√°lis hat√°st, amit a sajt√≥t√°j√©koztat√≥n nem tud elferd√≠teni egyik m√©dia sem.

18:00 √Āgnes k√©rdezi " Ha p√©nteken kir√ļgtuk ŇĎket, akkor szerd√°n mi√©rt t√°rgyalunk vel√ľk?"

17:58 már megint a trollkodás jött fel témának.

17:55 Marci javasolja, hogy a HaHa menjen be √©s r√ļgja ki ŇĎket, de nagyon sokan radik√°lis ellenv√©lem√©nyen vannak. Szil√°rd szerint √ļgy kell tenni mintha norm√°lis orsz√°gban √©l√ľnk, egy olyan besz√©lget√©st kell csin√°lni a HaHa √©s √°llamtitk√°r k√∂z√∂tt, hogy a H√ĖOK ut√°n kellemetlen helyzetben kell ŇĎket hozni.

17:53 T√∂bbek szerint v√°rni kell arra, hogy az EMMI "√°ssa meg a saj√°t s√≠rj√°t", vagyis t√©nyekkel, adatokkal bele kell ŇĎket h√ļzni a "csapd√°ba", √ļgy mint a m√ļltkori Sir√°lyos tal√°lkoz√≥n a Doncsev √°llamtitk√°rral. Komolyan kell venni a t√°rgyal√°st. Fruzsina T√≥th M√°rta szerint nem a t√°rgyal√°s a megfelelŇĎ sz√≥ a szerdai esem√©nyere, hanem a szembes√≠t√©st kellene alkalmazni.

17:49 Gyuri nevŇĪ f√≥rumoz√≥ szerint a szerdai t√°rgyal√°ssal valamennyire legitim√°lni lehet a HaH√°t √©s ez is m√°r valamennyire siker lenne.

17:46 Szil√°rd szerint fontos t√©nyezŇĎ lett a HaHa december √≥ta, szerinte √©rdemes k√ľzdeni az √°llamtitk√°r asszonyn√°l, mert ha a korm√°ny nagy ellen√°ll√°sba √ľtk√∂zik akkor valamennyire megh√°tr√°l. Szerinte a HaH√°nak m√°s a szerepe a felsŇĎoktat√°s k√∂r√ľl kialakult helyzetben, mint a H√ĖOK-nak. Szerinte meg kell pr√≥b√°lni el√©rni azt, hogy nyilv√°nosak legyenek a felsŇĎoktat√°si kerekasztal t√°rgyal√°sait.

17:43 √Āgnes elmes√©lte a f√≥rumoz√≥knak, hogy jutottak el od√°ig p√©nteken, hogy Thaisz Mikl√≥s meginvit√°lja a HaH√°t a szerdai t√°rgyal√°sra.

17:41 Még mindig a trollkodás, nem trollkodás áll a középpontban.

17:38 pár fórumozó szerint valami vicces, trollos videót kell csinálni az EMMI tárgyalásról, de nagyon sokak szerint ez nem jó irány.

17:36 Egyre t√∂bben j√∂nnek most m√°r kb. 35-40 ember van bent. Egy felsz√≥lal√≥ szerint egy j√≥ vide√≥n kereszt√ľl lehet √°tadni a HaHa √ľzenet√©t.

17:34 Egyik f√≥rumoz√≥ szerint olyan performanszot kell elŇĎadni, amivel saj√°t maguk fel√© tudj√°k terelni a k√∂zv√©lem√©nyt, egy m√°sik r√©sztvevŇĎ szerint ki kell √°llni a hat pont mellett. Harmadik felsz√≥lal√≥ szerint Klinghammer len√©zi a t√°rsadalomtudom√°nyokat, Hoffmann pedig nem tudn√°nak mit kezdeni, mert egy volt MSZMP tagr√≥l besz√©l√ľnk.

17:30 Az elsŇĎ napirendi pontn√°l j√°runk " √°ltal√°nos attitŇĪd" a neve. A l√©nyeg, hogy most a f√≥rum r√©sztvevŇĎi megbesz√©lik, milyen legyen a szerdai t√°rgyal√°s fŇĎ csap√°sir√°nyai.

Advertisement

17:28 Az egyik felszólaló azt javasolja írni kellene egy blogbejegyzést, hogy abban elmagyarázzák a pénteki akció lényegét.

17:23 A r√©sztvevŇĎk alapvetŇĎen j√≥nak √©rt√©kelik az EMMI elfoglal√°s√°t. Most arr√≥l van sz√≥, hogy lehet ezt lekommunik√°lni.

17:20 kb. 30-an vannak jelen. 0. napirendi pont a pénteki akció fogadtatása

17:10 ElkezdŇĎd√∂tt a f√≥rum.