SzerzŇĎnk Gyetvai Viktor is ott volt a T√ČGY - Az oktat√°s√©rt! Budapesten nevŇĪ esem√©nyen. A T√ČGY betŇĪsz√≥ a T√°rsadalmi √ČrdekegyeztetŇĎ F√≥rumot takarja. Az esem√©nyt a sokat l√°tott 47-es teremben tartott√°k a BTK-n (itt volt az egyetemfoglal√°s √©s innen tiltotta ki DezsŇĎ d√©k√°n a NAV-os f√≥rumot). Maruzsa helyettes √°llamtitk√°r idi√≥ta lev√©llel z√°rk√≥zott el a r√©szv√©teltŇĎl, Thaisz Mikl√≥s politikai tan√°csad√≥ viszont ott volt.

Thaisz olyat is mondott, hogy alternat√≠v tanterv ig√©nyl√©st elfogadtak, de Viktor √ļgy √©rtes√ľlt, hogy p√©ld√°ul az Ap√°czai√©t nem, ami nekik most el√©g nagy para. Szint√©n Thaisz mondott olyat, hogy a di√°koknak van belesz√≥l√°suk a tan√°rok minŇĎs√≠t√©s√©be, ami el√©g meglepŇĎen hangzik.

Advertisement

A fórum állásfoglalást is elfogadott:

1. Iskolai demokr√°cia

A jelenlegi helyzet: a di√°k√∂nkorm√°nyzatok k√©pviselik az iskolai demokr√°ci√°t, de ezek mŇĪk√∂d√©se t√∂bbs√©g√©ben nem megfelelŇĎ, mivel tev√©kenys√©g√ľk nem fedi le a di√°kok v√©lem√©ny√©t, tov√°bb√° nem √©r el konstrukt√≠v eredm√©nyeket. Teret kell adni a di√°koknak √©s a sz√ľlŇĎknek a v√©lem√©nynyilv√°n√≠t√°sra, amelyhez elegendŇĎ h√°tt√©r-inform√°ci√≥ra is sz√ľks√©g van.A d√∂nt√©st egy ahhoz √©rtŇĎ szem√©lynek kell meghoznia, azonban figyelembe kell vennie a d√∂nt√©s√©ben √©rintettek v√©lem√©ny√©t √©s tapasztalatait.

2. Erkölcstanoktatás

A jelenlegi form√°j√°ban az erk√∂lcstan, valamint a hit- √©s erk√∂lcstan bevezet√©se nem volt indokolt, mert egy meggondolatlan koncepci√≥t vezettek be a legt√∂bb szakmai szervezet √°ll√°spontj√°nak figyelembe v√©tele n√©lk√ľl.

Advertisement

Advertisement

Advertisement