Az Eur√≥pai Bizotts√°g kezdem√©nyez√©s√©re az Open Education Europa 2013 szeptember√©ben hozz√°f√©r√©st biztos√≠t az Eur√≥pai Nyitott Oktat√°s√ľgyi Forr√°sokhoz. A port√°l az elearningeuropa.info port√°lon alapszik, 2002 √≥ta akt√≠v, c√©lkitŇĪz√©se hogy t√°mogassa az oktat√°s √°talak√≠t√°s√°t a modern technika felhaszn√°l√°s√°val. Jelenleg k√∂zel 38 000 regisztr√°lt felhaszn√°l√≥val rendelkezik √©s √°tlagosan havi 55 000 megtekint√©st tudhat mag√°√©nak az oldal. Kulcsfontoss√°g√ļ f√≥rumm√° v√°lt az oktat√°s ter√ľlet√©n bek√∂vetkezŇĎ v√°ltoz√°sok √©s fejleszt√©sek k√∂zvet√≠t√©s√©ben.

Az Open Education Europa egy dinamikus fel√ľlet, ami a ny√≠lt forr√°sk√≥d√ļ szoftverek seg√≠ts√©g√©vel k√©sz√ľlt, eszk√∂z√∂ket biztos√≠tva a kommunik√°ci√≥hoz, megoszt√°sokhoz √©s hozz√°sz√≥l√°sokhoz.

Advertisement

A port√°l strukt√ļr√°ja 3 fŇĎ r√©szbŇĎl √°ll:

‚ÄĘ A keres√©si r√©sz, amely tartalmazza a MOOC-ket, egy√©b tanfolyamokat, valamint a vezetŇĎ eur√≥pai int√©zm√©nyek Nyitott Oktat√°si Forr√°sanyagait biztos√≠tja.

‚ÄĘ A megoszt√°s r√©sz biztos√≠tja a teret az oldal felhaszn√°l√≥inak (tud√≥sok, oktat√≥k, k√∂zpolitika-alkot√≥k, hallgat√≥k, √©s egy√©b √©rintettek) hogy √∂sszekapcsol√≥dhassanak egym√°ssal, megvitathassanak k√ľl√∂nb√∂zŇĎ oktat√°s√ľgyi t√©m√°kat blog oldalak, esem√©nyek megoszt√°s√°val, valamint lehetŇĎs√©get ad tematikus eszmecser√©kre is.

‚ÄĘ A r√©szletek szekci√≥ tartalmazza az eLearning Papers sz√°mait ‚Äď a vil√°g leggyakrabban l√°togatott oktat√°s√ľgyi t√©m√°j√ļ √©s a leg√ļjabb technikai lehetŇĎs√©geket bemutat√≥ online foly√≥irat√°t ‚Äď ami teljesk√∂rŇĪ bemutat√°st ad EU-s projektekrŇĎl, kiemeli a leg√ļjabb h√≠reket a nyitott oktat√°s ter√ľlet√©rŇĎl, valamint megjelenteti a relev√°ns, legut√≥bb publik√°lt tudom√°nyos cikkeket.

Advertisement

Az Open Education Europa port√°l fŇĎ c√©lkitŇĪz√©se, hogy √∂sszekapcsolja az √∂sszes l√©tezŇĎ Eur√≥pai Nyitott Oktat√°si Forr√°sanyagok t√°rh√°z√°t k√ľl√∂nb√∂zŇĎ nyelveken, hogy el√©rhetŇĎv√© tegye azt a tanulni v√°gy√≥k sz√°m√°ra, valamint tan√°roknak √©s kutat√≥knak.