Kelet-Ukrajn√°ban a szeparatist√°k erŇĎre kaptak, Janukovics menek√ľl. Egyre t√∂bb inform√°ci√≥ der√ľl ki a bukott elitrŇĎl √©s a Majdan elleni erŇĎszakr√≥l.

A csopi (csapi - a záhonyi határ ukrán oldala) Lenin-szobor ledöntése.

További összefoglalóink Ukrajnáról

Az Eszpreszo TV ad√°sa

Az idŇĎpontokat budapesti idŇĎ szerint t√ľntetj√ľk fel, Kijevben egy √≥r√°val t√∂bb van.

Advertisement

18:22

Hennadij Moszkal, az ukr√°n parlament √°latal a Majdan elleni erŇĎszak kivizsg√°l√°s√°ra l√©trehozott ideiglenes nyomoz√≥ bizotts√°g√°nak vezetŇĎje dokumentumokat tett k√∂zz√© a Majdan elleni fegyveres akci√≥kr√≥l. Ezek alapj√°n a Bel√ľgyminiszt√©rium al√° rendelt BelsŇĎ Fegyveres ErŇĎk "Omega" speci√°lis osztag√°nak tagja lŇĎttek mesterl√∂v√©szpusk√°kkal √©s g√©pkarab√©lyokkal az Insztitutszka utc√°n a t√ľntetŇĎkre. A Majdan feloszlat√°s√°t elŇĎir√°nyz√≥ "Bumer√°ng" √©s "Hull√°m" fedŇĎnevŇĪ mŇĪveletek elŇĎk√©sz√≠t√©s√©ben pedig r√©szt vett az orosz Felder√≠tŇĎ FŇĎcsoportfŇĎn√∂ks√©g (GRU) vezetŇĎj√©nek kor√°bbi elsŇĎ helyettese is. A dokumentumokat "hazafias √©rzelmŇĪ" titkosszolg√°lati √©s bel√ľgyminisztl√©riumi dolgoz√≥k juttatt√°k el Moszkalhoz. A megismert adatok alapj√°n Moszkal felsz√≥l√≠totta a fŇĎ√ľgy√©szt, hogy ind√≠tson vizsg√°latot a volt bel√ľgyminiszter, annak helyettese, √©s k√ľl√∂nb√∂zŇĎ fegyveres erŇĎk egy sor magas rang√ļ vezetŇĎje ellen. / zn.ua

Advertisement

Itt egy vide√≥ az Insztitutszka utc√°n t√ľntetŇĎkre vad√°sz√≥ mesterl√∂v√©szekrŇĎl, akik a riporter k√©rd√©s√©re v√°laszolva azt √°ll√≠tj√°k, hogy √©les lŇĎszerrel lŇĎnek r√°juk.

Advertisement

Itt pedig ugyanez a t√ľntetŇĎk n√©zŇĎpontj√°b√≥l (VIGY√ĀZAT! Felkavar√≥ felv√©telek.)

Advertisement

18:05

Sajt√≥h√≠rek szerint Janukovics az orosz Fekete-tengeri flotta 831-es sz√°m√ļ b√°zis√°n tart√≥zkodik, ahonnan az oroszok megpr√≥b√°lj√°k kimenek√≠teni, de a b√°zis felett az ukr√°n l√©gierŇĎ MiG-29-ese k√∂r√∂z. Janukovics ellen elfogat√≥parancs van √©rv√©nyben, √©s √°ll√≠t√≥lag megpr√≥b√°lt√°k letart√≥ztatni is ma, de a testŇĎrei l√∂v√∂ld√∂zni kezdtek. Minden ilyen h√≠rt erŇĎs fenntart√°sokkal kell kezelni, az egyetlen, ami biztos, hogy Janukovicsr√≥l h√°rom napja semmi biztosat nem tudunk.

Advertisement

Harkivban, Zaporizsj√°ban, Doneckben, Kercsben √©s Mariupolban is megt√°madt√°k a majdanos t√ľntetŇĎket. A harkivi megyei tan√°cseln√∂k bejelentette, hogy indulni k√≠v√°n az eln√∂kv√°laszt√°son. R√≥la nem tudni, hogy hol van, a h√≠rek szerint k√©t napja Oroszorsz√°gba menek√ľlt a harkivi polg√°rmesterrel, Hennadij Kernesszel egy√ľtt, miut√°n a titkosszolg√°lat bejelentette, hogy vizsg√°latot ind√≠tanak a szeparatist√°k ellen, √©s mind Dobkin mind pedig Kernesz tett szeparatista kijelent√©seket az elm√ļlt napokban. Dobkinr√≥l itt van egy nagyon vicces vide√≥, ebben az akkor m√©g polg√°rmesters√©gre k√©sz√ľlŇĎ politikus √©s akkori tan√°csad√≥ja, Kernesz egy kamp√°nyvide√≥t pr√≥b√°lnak √∂sszehozni v√°logatott k√°romkod√°sok k√∂zepette (angol felirattal).

Advertisement

Ma reggel Szevasztopol a tegnapelŇĎtti luhanszki bejelent√©shez hasonl√≥an kinyilv√°n√≠totta, hogy √°llamcs√≠nynek tekinti Janukovics lev√°lt√°s√°t, nem fogadja el az √ļj korm√°ny fennhat√≥s√°g√°t, saj√°t fegyveres √∂nv√©delmi erŇĎt szervez, √©s gazdas√°gilag is √∂n√°ll√≥s√≠tja mag√°t. Emellett felk√©rt√©k Putyint, hogy vez√©nyeljen orosz csapatokat a t√©rs√©gbe - b√°r Szevasztopolban m√°r most is t√∂bb t√≠zezer orosz katona van, mert a v√°ros ad otthont a Fekete-tengeri flott√°nak 2042-ig, miut√°n Janukovics 2010-ben meghosszab√≠totta a szerzŇĎd√©s√ľket.

Advertisement