K√∂sz√∂ntj√ľk kedves n√©zŇĎinket! A Corvinuson kezdj√ľk a hetet, ahol Marx K√°roly szobra ellen tiltakoznak az ifj√ļ kereszt√©nydemokrat√°k, egyetemi polg√°rok pedig a Marx K√°roly szobra ellen tiltakoz√≥ ifj√ļ kereszt√©nydemokrat√°k tiltakoz√°s√°r√≥l fejtik ki v√©lem√©ny√ľket. A helysz√≠nrŇĎl Fan√≥ √©s Nikita fog tud√≥s√≠tani, a st√ļdi√≥ban Medvegy G√°bor foglal helyet. J√≥ v√©telt, j√≥ sz√≥rakoz√°st!

Marx-szobor a Corvinuson? Szavazz róla ide kattintva!

13.33 Illetve m√©g annak erej√©ig visszat√©r√ľnk, hogy a mai Napirajzot a figyelmetekbe aj√°nljuk.

13.20 A show-t Vajnai Attila, a Munk√°sp√°rt 2006 vezetŇĎje vitte el, aki k√∂z√∂lte, hogy feljelent√©st tesz az ifj√ļ kereszt√©nydemokrata demonstr√°l√≥k ellen szab√°lys√©rt√©s miatt, ami√©rt az egyetem ter√ľlet√©re vitt√©k a politik√°t. Micsoda csavar! K√∂zben az IKSZ-esek m√°r r√©g hazamentek, k√≠v√°ncsian v√°rjuk, mi lesz a k√∂vetkezŇĎ akci√≥. N√©zŇĎinknek pedig megk√∂sz√∂nj√ľk a kitart√≥ figyelmet, tov√°bbi mŇĪsorunkhoz j√≥ sz√≥rakoz√°st k√≠v√°nunk. Viszontl√°t√°sra!

13.16 De√°k D√°niel egyetemi oktat√≥ is felsz√≥lalt - felolvasta pet√≠ci√≥j√°t, melyet lentebb mi is k√∂z√∂lt√ľnk, illetve elmondta ism√©t, hogy felh√°bor√≠t√≥, ha egy politikus azt gondolja, k√©zi vez√©rl√©ssel belesz√≥lhat egy egyetem √©let√©be. Szerinte primit√≠v eszk√∂z a kiragadott id√©zetek felhaszn√°l√°sa, Marx pedig megoszt√≥, √©s egyben √≥ri√°si szem√©lyis√©g volt. Hozz√°tette, hogy a Corvinus aul√°j√°ban Teleki-szobor is van, amit ugyancsak lehetne vitatni.

Advertisement

12.45 A szekuriti nem j√°rult hozz√° a szoborn√°l t√∂rt√©nŇĎ t√°blaelhelyez√©shez, √≠gy a transzparensek az egyetem elŇĎtt kaptak helyet, rajtuk olyan Marx-id√©zetekkel, mely szerint a vil√°g istene a p√©nz, a zsid√≥k kultusza pedig a kuf√°rkod√°s. Az egyet nem √©rtŇĎk arr√≥l besz√©lnek, hogy ezek kontextusukb√≥l kiragadott sorok.

Advertisement

12.57 Sajnos esik az esŇĎ, √°znak a tiltakoz√≥ t√°bl√°k a Corvinus elŇĎtt. Kedves olvas√≥nk k√©rdezte, hogy vannak-e horthyz√≥ √©s proh√°szk√°z√≥ bekiab√°l√°sok. Nincsenek. Tud√≥s√≠t√≥ink szerett√©k volna megtudni az IKSZ jelenl√©vŇĎ tagjait√≥l, hogy milyen antirasszista √©s antiszemita-ellenes megmozdul√°saik voltak eddig, √©s miket terveznek a j√∂vŇĎben, illetve arr√≥l, hogy a legut√≥bbi megmozdul√°s milyen eredm√©nyt hozott a feh√©rorosz politikai foglyok √ľgy√©ben, de sajnos nem akarnak nyilatkozni.

Advertisement

12.39 Megvolt a sajt√≥t√°j√©koztat√≥, ahol elhangzott, hogy az IKSZ nem szeretne belesz√≥lni az egyetem √©let√©be, de felsz√≥l√≠tj√°k a vezet√©st, hogy t√°vol√≠ts√°k el a szerint√ľk rasszista √©s antiszemita n√©zeteket vall√≥ Marx szobr√°t. Felh√°bor√≠t√≥nak tartj√°k, hogy egy√°ltal√°n lehet ilyen szobor Magyarorsz√°gon. Tiltakoz√≥ t√°bl√°kat szeretn√©nek elhelyezni a szoborn√°l, ezt a mintegy √∂t tiltakoz√≥ aktivist√°nak biztons√°gi ŇĎrrel kellett megbesz√©lnie a Corvinus bej√°rat√°n√°l.

Advertisement

12.33 Az IKSZ egy√©bk√©nt a vil√°gpolitika √ľtŇĎer√©n is rajta tartja kez√©t, nemr√©g a feh√©rorosz politikai foglyok szabadon bocs√°t√°s√°√©rt demonstr√°ltak.

Advertisement

12.28 Az ifj√ļ kereszt√©nydemokrat√°k fell√©p√©se ut√°n, 13 √≥rakor ugyanott ellensajt√≥t√°j√©koztat√≥ is lesz. De√°k D√°niel egyetemi tan√°r, az Oktat√≥i H√°l√≥zat √©s csatlakoz√≥ egyetemi polg√°rok az egyetem szen√°tus√°hoz fordultak ny√≠lt lev√©lben, melyben k√©rik, hogy R√©tv√°ri√©k tart√≥zkodjanak az egyetemi auton√≥mia megs√©rt√©s√©tŇĎl, nyom√°sgyakorl√°s helyett vit√°val d√∂ntve a Marx-szobor sors√°r√≥l.

Tisztelt szen√°tus!
2014. janu√°r 18-√°n R√©tv√°ri Bence √°llamtitk√°r ny√≠lt lev√©lben arra sz√≥l√≠totta fel a Budapesti Corvinus Egyetem k√∂z√∂ss√©g√©t, hogy t√°vol√≠ts√°k el az egyetemrŇĎl Karl Marx szobr√°t. Az √°llamtitk√°ri lev√©l tartalm√°r√≥l hadd ne sz√≥ljunk, megtett√©k ezt m√°r helyett√ľnk m√°sok. Azt azonban nem √©rtj√ľk: mi k√∂ze az √°llamtitk√°rnak egyetem√ľnkh√∂z? Elv√°rjuk az √°llamtitk√°rt√≥l √©s elvbar√°tait√≥l, hogy tart√≥zkodjanak az egyetemi auton√≥mia megs√©rt√©s√©tŇĎl, √©s tarts√°k magukat a jog√°llamban elfogadott, demokratikus √©rt√©krendhez.
Nem ellenezz√ľk azt, hogy az egyetemi nyilv√°noss√°g elŇĎtt vita induljon meg arr√≥l, meg akarjuk-e tartani a Marx-szobrot, √©s az aul√°ban elhelyezett egy√©b eml√©kmŇĪveket, √©s ha igen, hol. E vit√°ban ugyanakkor csakis az egyetem polg√°rainak van tan√°cskoz√°si √©s szavazati joguk. E jogukkal is csak √∂nmaguk, √©s nem egy p√°rt k√©pviselet√©ben √©lhetnek. Azt k√≠v√°njuk, hogy a v√©grehajt√≥ hatalom, √©s a szolg√°latukban √°ll√≥ p√°rtok, ifj√ļs√°gi szervezetek tart√≥zkodjanak a nyom√°sgyakorl√°st√≥l. El a kezekkel egyetem√ľnktŇĎl!
Tisztelt szen√°tus!
K√©rj√ľk, a szen√°tus kezdem√©nyezzen tiszt√°z√≥ megbesz√©l√©st az egyetem nyilv√°noss√°ga elŇĎtt, mi t√∂rt√©nj√©k a Marx-szoborral. Teremtsen a tisztelt szen√°tus alkalmat ahhoz, hogy ennek kapcs√°n egyetemi polg√°rhoz, demokrat√°hoz m√©lt√≥ m√≥don sz√°mot vethess√ľnk saj√°t m√ļltunkkal √©s j√∂vŇĎnkkel.
T√∂rv√©nyesen megv√°lasztott vezetŇĎinktŇĎl elv√°rjuk, hogy mutassanak p√©ld√°t. Ugyan miben b√≠zhatn√°nk, ha nem a saj√°t igazunkban? A korm√°nyz√≥ hatalom k√©pviselŇĎinek nem lehetnek ill√ļzi√≥ik: a m√©g oly nagy politikai t√∂bbs√©g sem p√≥tolhatja az egyetemi tud√°st.
Sajn√°latos m√≥don m√°ig idŇĎszerŇĪek k√∂vetel√©seink, amelyeket tavaly ilyenkor fogalmaztunk meg az egyetemi vezet√©s √©s a sz√©lesebb nyilv√°noss√°g fel√©. A 2013. janu√°r 31-√©n az FDSz egyetemi szervezete √©s az Oktat√≥i H√°l√≥zat √°ltal a Budapesti Corvinus Egyetem rektor√°hoz int√©zett ny√≠lt level√ľnket a k√∂vetkezŇĎk√©ppen z√°rtuk: Mit k√≠v√°n az egyetemi polg√°r? - Szubszidiarit√°st √©s auton√≥mi√°t! - F√ľggetlen √©rt√©kel√©st! - Kisz√°m√≠that√≥ √©s √°tl√°that√≥ ir√°ny√≠t√°st! - Stabil, kisz√°m√≠that√≥ √©s minŇĎs√©g-orient√°lt finansz√≠roz√°st! - M√©lt√°nyoss√°got a szoci√°lisan r√°szorul√≥knak √©s az es√©lyk√ľl√∂nbs√©gek int√©zm√©nyes cs√∂kkent√©s√©t!
Deák Dániel egyetemi tanár, Budapesti Corvinus Egyetem, Oktatói Hálózat
Kelt Budapesten, 2014. janu√°r 20-√°n

Advertisement

12.20 Mint kor√°bban m√°r meg√≠rtuk, R√©tv√°ri Bence √°llamtitk√°r, KDNP-s orsz√°ggyŇĪl√©si k√©pviselŇĎ 25 √©v eltelt√©vel felfedezte a Corvinus aul√°j√°ban elhelyezett Marx-szobrot. Ezzel a legkisebbik korm√°nyp√°rt is felvette a k√ľzdelmet az antiszemitizmus √©s rasszizmus ellen, b√°r k√©ts√©gk√≠v√ľl formabont√≥, hogy a XIX. sz√°zadi filoz√≥fusnak tulajdon√≠tj√°k ezt az attitŇĪd√∂t. Maradjunk annyiban, hogy vita t√°rgy√°t k√©pezi, mennyire megalapozottan, mindenesetre az ifj√ļ kereszt√©nydemokrat√°k azonnal sajt√≥t√°j√©koztat√≥t h√≠vtak √∂ssze, hogy el√©rj√©k a szobor elt√°vol√≠t√°s√°t. F√©l egykor indul a mandula.