kettő per kettő
kettő per kettő

Szidod a hallgatói képviseletet? - lakj a szemétledobó mellett!

Illustration for article titled Szidod a hallgatói képviseletet? - lakj a szemétledobó mellett!

"Ezt nem gondoltam volna. Tudtam, hogy aki nem csapol, azt semmibe veszik a karon, de hogy ennyire, az meglepett." Kezdi beszámolóját Gécsek Máté, egy BME építőmérnök, akire rájárt a rúd. És mesél a KHT-ról, az építő kar Hallgatói Önkormányzatáról.

Advertisement

A srácról azt mondta egy másik építős, hogy "fogalom a karon", rengeteget tett értük: létrehozott egy jegyzeteket gyűjtő weboldalt, a saját házijait is közzétette (ami azért egy tervezős-rajzolós karon nem semmi), a Vásárhelyi kollégium netjét intézte, mentorálta a kicsiket és keresőt is írt a koli hálózatához (hogy könnyebb legyen megkeresni a filmeket, nem, jegyzeteket). És beválasztották őt is a kari hallgatói képviseletbe, ahogy elmondja, abban az évben a legtöbb szavazattal.

Aztán nem jöttek össze neki a dolgok: támadták a jegyzetes oldalt (legális-e a BME nevét használniuk?), hiába volt 6,25-ös átlaga, nem nagyon akarta megkapni az Erasmus félévre az ösztöndíjat és még a koliban is a szemétledobó mellé osztottak neki szobát.

Advertisement

Na de mi folyik a hallgatói képviseletben?

Minket viszont nem ezért érdekel a történet, hanem mert arról mesél, hogy mi van a HÖK-ben (építő karon ugye KHT). Az egész ott indult, hogy Gécsek valamilyen kari díj legalacsonyabb fokozatát kapta csak meg, pedig ugye, rengeteget tett mindenkiért. És az indokolásba be sem tekinthetett.

Advertisement

Érdemes átolvasni a levelezést, ami közte és a KHT közt zajlott. Csak szemezgetünk:

Hősünk kritizálni merte az új tanulmányi és vizsgaszabályzatot, amit a képviselők megszavaztak, ekkor viszont: "elindult egy „tegyünk keresztbe” hadjárat. Közösségi munkám és jó tanulmányi eredményem miatt gyakorlatilag a kollégiumi szobaosztásnál akármelyik szobát kiválaszthattam volna. Így kértünk egy A épület külsõ szobát, amire válaszul kaptunk egy A épület szemétledobó melletti belsõ szobát. Hogy véletlen volt-e, azt nem tudom. Ezt szóvá tettem, mert harmadévesként, ennyi köri és tanulmányi ponttal nem szerettem volna a szemétledobót hallgatni, és azt nézni, hogy mi történik a B épületben. Ekkor erõteljesebben felszólalva kaptunk A épület külsõ szobát."

Advertisement

Meg olyanok estek meg, hogy "az Erasmusz félévem ösztöndíját nem kaptam volna meg. Egészen a Hallgatói Jogorvoslati Bizottságig kellett elmennem, mert azért nem mindegy, hogy egy félév 6,23-as átlagára kapsz-e ösztöndíjat."

A Vásárhelyi kollégiumban többek között a srác intézte a netet, amikor elszállt egy táp, nem tudták pótolni, mert nem volt miből. Pedig a net fizetős volt, amiből ugye bevétel is származott. "Ez már akkoriban is évi 4 milla volt, és vagy 2 éven keresztül nem vettünk szinte semmit, akkoriban úgy számoltunk, hogy 7 millió forintunk van. Sajnos ekkor kiderült, hogy a netdíj alkohollá változott, és a VN, Gólyabál, egyéb rendezvények kiegészítõ anyagi forrása lett". Később sikerült elérniük, hogy a pénzből a net fenntartására is fusson. A hallgatói képviselet is reagált, szerintük "nem aktuális a kérdés", különben is máshogyan kezelik most a pénzeket.

Advertisement

Amikor pedig díjazták a srác munkáját (négy fokozatból a legalacsonyabbal) és rákérdezett, hogy miért csak ezt kapta, az indokolásokat tartalmazó könyvecskét épp nem találták meg.

A hallgatói képviseletben egyébként is furcsa a szólásszabadság. "Már az elsõ KHT-s megbeszélésen mondták, hogy a KHT-nak egy véleménye van, amit megszavaz, nincsenek egyéni vélemények." Aki máshogy szavazott - a szavazás után - a többségi álláspontot kell, hogy képviselje. Szép, valahogy engem mondjuk a bolsevizmusra emlékeztet, ha nem csalnak történelemórai emlékeim.

Advertisement

(a levelezés itt - Amit ebben a bejegyzésben írunk, az többnyire csak egy forrásból, az egyik érintettől származik, nem kérdeztük meg a KHT álláspontját.)

Share This Story

Get our newsletter