Az ELTE BTK sok tansz√©k√©nek vezez√©s√©re √≠rt ki p√°ly√°zatot. Egy helyi forr√°sunk szerint a Koreai Tansz√©ken √ļgy, hogy csak Csoma M√≥zes jelenlegi tansz√©kvezetŇĎ nyerhessen. A ki√≠r√°s olyan adminiszr√°ci√≥s gyakorlatot k√©r a jelentkezŇĎkkel, amellyel kiz√°r√≥lag Csoma rendelkezik, √©s a p√°ly√°zat sz√∂vege jelentŇĎsen elt√©r a t√∂bbi tansz√©k p√°ly√°zat√°t√≥l. Megkeres√©seinket az egyetem elutas√≠totta.

Itt olvashat√≥ak a most megjelent tansz√©kvezetŇĎi p√°ly√°zatok. A T√∂rt√©neti Int√©zet √©s a Filoz√≥fiai Int√©zet t√∂bb tansz√©k√©re √©s m√°s int√©zetek egy-egy tansz√©k√©re jelenet meg p√°ly√°zat, k√∂zt√ľk a T√°vol-keleti Int√©zet Koreai Tansz√©k√©re. Itt van n√©h√°ny p√©lda a p√°ly√°zatok sz√∂veg√©re:

Történeti Intézet Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszék

Az tansz√©kvezetŇĎ feladata: javaslatot tesz a tansz√©k √°ltal gondozott tant√°rgyk√∂r oktat√°si programj√°ra (elŇĎad√°s, szemin√°rium, gyakorlat, alternat√≠v, fakultat√≠v t√°rgyak k√∂r√©re √©s √≥rasz√°mukra); javaslatot tesz az int√©zet igazgat√≥j√°nak az oktat√°si feladatot ell√°t√≥ int√©zeti munkat√°rsak szem√©ly√©re, illetve k√ľlsŇĎ √≥raad√≥k megb√≠z√°s√°ra tekintettel az oktat√≥i-kutat√≥i k√∂vetelm√©nyrendszer rendelkez√©seire, az ell√°tand√≥ √≥rasz√°mra √©s a kapcsol√≥d√≥ oktat√°si feladatokra; k√∂zremŇĪk√∂dik az oktat√≥k, kutat√≥k √©s nem oktat√≥-kutat√≥ dolgoz√≥k minŇĎs√≠t√©s√©ben; meghat√°rozza √©s ellenŇĎrzi az egyes oktat√≥k konkr√©t tan√©vi/f√©l√©vi oktat√°si feladatait; javaslatot tesz, illetve k√∂zremŇĪk√∂dik az int√©zet kutat√°si feladatainak meghat√°roz√°s√°ban √©s ell√°t√°s√°ban; megszervezi a hallgat√≥k tanulm√°nyi munk√°j√°val √∂sszef√ľggŇĎ oktat√°si, vizsg√°ztat√°si √©s m√°s, a tanulm√°nyi oszt√°lyok hat√°sk√∂r√©be nem tartoz√≥ feladatokat, √©s ezzel √∂sszef√ľgg√©sben gyakorolja mindazokat a jogokat, amelyeket valamely szab√°lyzat vagy int√©zetigazgat√≥ r√°ruh√°zott; megb√≠z√°s√°nak lej√°rtakor besz√°mol az int√©zeti tan√°csnak. Ir√°ny√≠tja, koordin√°lja a tansz√©ken foly√≥ k√∂z√©pkori magyar t√∂rt√©neti √©s kora√ļjkori magyar √©s Erd√©ly t√∂rt√©neti kutat√°sokat, tev√©kenyen k√∂zremŇĪk√∂dik a tansz√©k nemzetk√∂zi kapcsolatainak mŇĪk√∂dtet√©s√©ben.

√ďkortudom√°nyi Int√©zet Latin Tansz√©k

Az tansz√©kvezetŇĎ feladata: javaslatot tesz a tansz√©k √°ltal gondozott tant√°rgyk√∂r oktat√°si programj√°ra (elŇĎad√°s, szemin√°rium, gyakorlat, alternat√≠v, fakultat√≠v t√°rgyak k√∂r√©re √©s √≥rasz√°mukra); javaslatot tesz az int√©zet igazgat√≥j√°nak az oktat√°si feladatot ell√°t√≥ int√©zeti munkat√°rsak szem√©ly√©re, illetve k√ľlsŇĎ √≥raad√≥k megb√≠z√°s√°ra tekintettel az oktat√≥i-kutat√≥i k√∂vetelm√©nyrendszer rendelkez√©seire, az ell√°tand√≥ √≥rasz√°mra √©s a kapcsol√≥d√≥ oktat√°si feladatokra; √∂sszehangolja az oktat√°si √©s kutat√°si feladatok elv√©gz√©s√©t a klasszika-filol√≥giai t√°rstansz√©k, a G√∂r√∂g Tansz√©k vezetŇĎj√©vel, k√∂zremŇĪk√∂dik az oktat√≥k, kutat√≥k √©s nem oktat√≥-kutat√≥ dolgoz√≥k minŇĎs√≠t√©s√©ben; meghat√°rozza √©s ellenŇĎrzi az egyes oktat√≥k konkr√©t tan√©vi/f√©l√©vi oktat√°si feladatait; javaslatot tesz, illetve k√∂zremŇĪk√∂dik az int√©zet kutat√°si feladatainak meghat√°roz√°s√°ban √©s ell√°t√°s√°ban; megszervezi a hallgat√≥k tanulm√°nyi munk√°j√°val √∂sszef√ľggŇĎ oktat√°si, vizsg√°ztat√°si √©s m√°s, a tanulm√°nyi oszt√°lyok hat√°sk√∂r√©be nem tartoz√≥ feladatokat, √©s ezzel √∂sszef√ľgg√©sben gyakorolja mindazokat a jogokat, amelyeket valamely szab√°lyzat vagy int√©zetigazgat√≥ r√°ruh√°zott; megb√≠z√°s√°nak lej√°rtakor besz√°mol az int√©zeti tan√°csnak.

Filozófiai Intézet Logika Tanszék

Az tansz√©kvezetŇĎ feladata: javaslatot tesz a tansz√©k √°ltal gondozott tant√°rgyk√∂r oktat√°si programj√°ra (elŇĎad√°s, szemin√°rium, gyakorlat, alternat√≠v, fakultat√≠v t√°rgyak k√∂r√©re √©s √≥rasz√°mukra); javaslatot tesz az int√©zet igazgat√≥j√°nak az oktat√°si feladatot ell√°t√≥ int√©zeti munkat√°rsak szem√©ly√©re, illetve k√ľlsŇĎ √≥raad√≥k megb√≠z√°s√°ra tekintettel az oktat√≥i-kutat√≥i k√∂vetelm√©nyrendszer rendelkez√©seire, az ell√°tand√≥ √≥rasz√°mra √©s a kapcsol√≥d√≥ oktat√°si feladatokra; k√∂zremŇĪk√∂dik az oktat√≥k, kutat√≥k √©s nem oktat√≥-kutat√≥ dolgoz√≥k minŇĎs√≠t√©s√©ben; meghat√°rozza √©s ellenŇĎrzi az egyes oktat√≥k konkr√©t tan√©vi/f√©l√©vi oktat√°si feladatait; javaslatot tesz, illetve k√∂zremŇĪk√∂dik az int√©zet kutat√°si feladatainak meghat√°roz√°s√°ban √©s ell√°t√°s√°ban; megszervezi a hallgat√≥k tanulm√°nyi munk√°j√°val √∂sszef√ľggŇĎ oktat√°si, vizsg√°ztat√°si √©s m√°s, a tanulm√°nyi oszt√°lyok hat√°sk√∂r√©be nem tartoz√≥ feladatokat, √©s ezzel √∂sszef√ľgg√©sben gyakorolja mindazokat a jogokat, amelyeket valamely szab√°lyzat vagy az int√©zetigazgat√≥ r√°ruh√°zott; megb√≠z√°s√°nak lej√°rtakor besz√°mol az int√©zeti tan√°csnak.

Ezekhez a példákhoz érdemes hasonlítani a Koreai Tanszék ugyanezen az oldalon megjelent kiírását:

A tansz√©kvezetŇĎ elsŇĎsz√°m√ļ feladata a Koreai Tansz√©k √°ltal gondozott tant√°rgyk√∂r oktat√°si programj√°nak (elŇĎad√°s, szemin√°rium, gyakorlat) ir√°ny√≠t√°sa √©s folyamatos mŇĪk√∂dtet√©se. A tansz√©kvezetŇĎnek t√∂bb √©ves gyakorlattal kell rendelkeznie a Koreai Tansz√©k kurzusk√≠n√°lat√°nak √∂ssze√°ll√≠t√°s√°val, a koreai szakos BA √©s MA k√©pz√©s akkredit√°ci√≥s anyag√°nak kidolgoz√°s√°val, valamint a tansz√©k egy√©b adminisztrat√≠v √ľgyeinek int√©z√©s√©vel kapcsolatban. A tansz√©kvezetŇĎnek felsŇĎfok√ļ koreai nyelvvizsg√°val kell rendelkeznie, valamint t√∂bb √©ves gyakorlat sz√ľks√©ges koreai nyelvi, koreai kultur√°lis, √©s koreai t√∂rt√©nelmi kurzusok oktat√°s√°val kapcsolatban. A tansz√©kvezetŇĎnek a felsŇĎfok√ļ koreai nyelvtud√°s birtok√°ban kapcsolatot kell tartania a d√©l-koreai partnerszervezetekkel √©s egyetemekkel, tov√°bb√° koordin√°lnia kell a d√©l-koreai vend√©goktat√≥k (vend√©gprofesszor, lektor) tan√©vi/f√©l√©vi oktat√°si tev√©kenys√©g√©t. A tansz√©kvezetŇĎ t√∂bb √©ves gyakorlat√°val megszervezi a hallgat√≥k tanulm√°nyi munk√°j√°val √∂sszef√ľggŇĎ oktat√°si, vizsg√°ztat√°si √©s m√°s, a tanulm√°nyi oszt√°lyok hat√°sk√∂r√©be nem tartoz√≥ feladatokat. A tansz√©kvezetŇĎ ezzel √∂sszef√ľgg√©sben gyakorolja mindazokat a jogokat, amelyeket valamely szab√°lyzat, vagy az int√©zetigazgat√≥ r√°ruh√°zott.

Advertisement

Vagyis j√≥l l√°that√≥, hogy a Koreai Tansz√©k a t√∂bbi tansz√©kkel szemben elv√°r√°sk√©nt fogalmazza meg, hogy a p√°ly√°z√≥ rendelkezzen gyakorlattal a tansz√©k vezet√©s√©ben, sŇĎt az ELTE-n zajl√≥ koreai k√©pz√©s akkredit√°ci√≥j√°val kapcsolatban is. Ezeknek a k√≠v√°nalmaknak nehezen tehet eleget m√°s, mint a tansz√©k jelenlegi megb√≠zott vezetŇĎje, Csoma M√≥zes (forr√°sunk megb√≠zott tansz√©kvezetŇĎk√©nt besz√©lt Csom√°r√≥l, a tansz√©k honlapj√°n tansz√©kvezezetŇĎk√©nt, az int√©zet honlapj√°n tansz√©kvezetŇĎ-helyettesk√©nt szerepel). Val√≥sz√≠nŇĪleg egy√©bk√©nt sem lenne t√ļl nagy a verseny, hiszen a tansz√©k vezet√©s√©re csak a BTK docensei √©s egyetemi tan√°rai p√°ly√°zhatnak, √©s felt√©telezve, hogy elv√°r√°s a koreai nyelv ismerete, csak a tansz√©k m√°sik docense, Mecsi Beatrix j√∂hetne sz√≥ba. Csom√°n √©s Mecsin k√≠v√ľl csak Hamar Imr√©t tal√°ltuk mint koreai nyelvtud√°ssal tal√°n rendelkezŇĎt. Az int√©zet honlapj√°n egyszerre szerepel a Koreai Tansz√©k, a K√≠nai Tansz√©k √©s a T√°vol-keleti Tansz√©k vezetŇĎjek√©nt, a Koreai Tansz√©k honlapj√°n azonban sem oktat√≥k√©nt, sem vezetŇĎk√©nt nincsen felsorolva. A verseny akkor lehetne nagyobb, ha nem lenne elv√°r√°s a koreai nyelvtud√°s. Ebben az esetben a T√°vol-keleti Int√©zet m√°s oktat√≥i is p√°ly√°zhatn√°nak esetleg.

Az √ľggyel kapcsolatban hi√°ba kerest√ľk a Koreai Tansz√©ket, a T√°vol-keleti Int√©zet vezet√©s√©t, a B√∂lcs√©szettudom√°nyi Kar vezet√©s√©t √©s az egyetem vezet√©s√©t is. A k√∂vetkezŇĎ k√©rd√©seket k√ľldt√ľk el:

  • A Koreai Tansz√©k p√°ly√°zata mi√©rt t√©r el jelentŇĎsen a t√∂bbi tansz√©k p√°ly√°zat√°t√≥l, k√ľl√∂n√∂s tekintettel a k√∂vetkezŇĎ kit√©telre: ,,A tansz√©kvezetŇĎnek t√∂bb √©ves gyakorlattal kell rendelkeznie a Koreai Tansz√©k kurzusk√≠n√°lat√°nak √∂ssze√°ll√≠t√°s√°val, a koreai szakos BA √©s MA k√©pz√©s akkredit√°ci√≥s anyag√°nak kidolgoz√°s√°val, valamint a tansz√©k egy√©b adminisztrat√≠v √ľgyeinek int√©z√©s√©vel kapcsolatban. A tansz√©kvezetŇĎnek felsŇĎfok√ļ koreai nyelvvizsg√°val kell rendelkeznie, valamint t√∂bb √©ves gyakorlat sz√ľks√©ges koreai nyelvi, koreai kultur√°lis, √©s koreai t√∂rt√©nelmi kurzusok oktat√°s√°val kapcsolatban.", melyhez hasonl√≥t nem tal√°ltunk a t√∂bbi tansz√©k ki√≠r√°s√°ban?
  • Milyen szempontok szerint fogj√°k majd elb√≠r√°lni a p√°ly√°zatokat?
  • Dr. Csoma M√≥zesen k√≠v√ľl ki p√°ly√°zhat m√©g?

√Ėsszesen k√©t helyrŇĎl kaptunk v√°laszt. F√°bri Gy√∂rgy k√∂zkapcsolati √©s kommunik√°ci√≥s rektorhelyettes a kari vezet√©shez ir√°ny√≠tott minket. A BTK-r√≥l egyed√ľl Dr. Orlovszky G√©za, a p√°ly√°zati √©s tudom√°nyszervez√©si √ľgyek d√©k√°nhelyettese v√°laszolt. Ňź a k√∂vetkezŇĎket √≠rta:

A tansz√©kvezetŇĎ p√°ly√°zatokat az egyes ter√ľletek saj√°toss√°gainak √©s ig√©nyeinek megfelelŇĎen √≠rtuk ki. Az egyes tansz√©keken esetlegesen elt√©rŇĎ felt√©teleket az adott tansz√©k √°ltal gondozott k√©pz√©sek saj√°toss√°gai igazolj√°k. A p√°ly√°zatokat az egyetemi √©s kari SzMSz szab√°lyai szerint fogjuk elb√≠r√°lni. A p√°ly√°zatokon b√°rki indulhat, aki megfelel a ki√≠r√°s k√∂vetelm√©nyeinek.