Diszkriminat√≠v √©s jogellenes a szegedi Mozaik Tank√∂nyvkiad√≥ szerint az, hogy a KLIK fenntart√°s√°ban l√©vŇĎ iskol√°k egy szŇĪk√≠tett list√°r√≥l rendelhetnek tank√∂nyvet a k√∂vetkezŇĎ tan√©vre. Nem csak a kiad√≥t, a pedag√≥gusokat is h√°tr√°nyosan √©rinti a rendelkez√©s, van, aki az eg√©sz √≥rav√°zlat√°t dobhatja a kuk√°ba, mert nem tan√≠that a megszokott tank√∂nyvbŇĎl.

A kiad√≥ szerint a hivatalos tank√∂nyvjegyz√©k a nemzeti k√∂znevel√©srŇĎl sz√≥l√≥ t√∂rv√©nnyel is szembemegy, ami kimondja, hogy a pedag√≥gust megilleti az alkalmazott tank√∂nyv megv√°laszt√°s√°nak joga. A tank√∂nyvrendelet, vagy a fenntart√≥ KLIK levele ezt nem √≠rhatja fel√ľl. Szint√©n probl√©m√°s, hogy az iskol√°kban t√∂bb milli√°rd forint √©rt√©kben van olyan tart√≥s tank√∂nyvi √°llom√°ny, ami m√©g t√∂bb √©vig haszn√°lhat√≥ lenne, de ennek nagy r√©sz√©t az√©rt kell kidobni, mert nem biztos√≠that√≥ a s√©r√ľlt, elveszett p√©ld√°nyok p√≥tl√°sa.

Advertisement

A v√°laszt√©k hirtelen szŇĪk√≠t√©se a kiad√≥ szerint mellŇĎzi a szakmai szempontokat, s√©rti az oktat√≥-nevelŇĎ munka folyamatoss√°g√°t √©s a felmenŇĎ rendszert ‚Äď √≠rja a Mozaik k√∂zlem√©ny√©ben. A kiad√≥ arra is kit√©r, hogy lehetŇĎs√©get biztos√≠t a tank√∂nyvek k√∂zvetlen megrendel√©s√©re.

(Fotó innen)