Az oktat√°sban uralkod√≥ √°llapotok ellen tart demonstr√°ci√≥t a H√≠vatlanul H√°l√≥zat szombaton d√©lut√°n h√°rom √≥rakor. Orsz√°gszerte lesznek megmozdul√°sok, √≠gy a szegedi Sz√©chenyi t√©ren is. Az ottani tiltakoz√°s szervezŇĎi szerint az a legtragikusabb, hogy az oktat√°s szereplŇĎi ‚Äď k√ľl√∂n√∂sen a tan√°rok ‚Äď f√©lelemben vannak tartva. Interj√ļ.

Borzaszt√≥an k√©zenfekvŇĎ az elsŇĎ k√©rd√©s. Mi az Ňźszi nagytakar√≠t√°s c√©lja?

Szirmai √Čva: Rendet rakni egy olyan rendszerben, amely egyszerre gyerek-, tan√°r- √©s sz√ľlŇĎellenes. Nem szŇĪk pedag√≥gus√©rdekek √©rv√©nyes√≠t√©s√©rŇĎl van sz√≥, hanem a k√∂zoktat√°s eg√©sz√©nek "mocskoss√°g√°r√≥l". √ďvod√°t√≥l egyetemig pr√≥b√°lj√°k meg ellehetetlen√≠teni az oktat√°st √©s nevel√©st. Hol innen, hol onnan kapunk egy-egy jobbegyenest - k√∂lts√©gvet√©si megszor√≠t√°s, pedag√≥guskar, k√∂telezŇĎ d√©lut√°ni foglalkoz√°sok, √≥rasz√°memel√©s form√°j√°ban. De az igaz√°n rettenetes, hogy a pedag√≥gusp√°lya preszt√≠zs√©t rombolj√°k napr√≥l napra, a sz√ľlŇĎk alkalmass√°g√°t vonj√°k k√©ts√©gbe √©s a gyerekeket nyomor√≠tj√°k meg.

Gradzikiewicz M√°ria: Gyerekekhez m√©lt√≥ k√∂zoktat√°st szeretn√©nk, emberhez m√©lt√≥ orsz√°got, p√°rtpolitik√°n fel√ľli √∂sszefog√°st. Nagyon nem tartjuk j√≥nak a mostani k√∂znevel√©si t√∂rv√©nyt - k√∂vetelj√ľk ennek elt√∂rl√©s√©t, a kidolgoz√≥inak felelŇĎss√©gre von√°s√°t, elbocs√°t√°s√°t. TŇĪrhetetlen, hogy f√©lnek a tan√°rok, a di√°kok, a gyerekek, a sz√ľleik, f√©l mindenki. Halljuk az el√©gedetlens√©get, meg azt, hogy egyet√©rtenek vel√ľnk, szurkolnak, de sokan nem mernek elj√∂nni sem. A d√∂nt√©shoz√≥k azt k√©pzelik, engedelmes gener√°ci√≥kat nevelhetnek. Szerintem csak az ellenkezŇĎj√©t √©rik el, l√°tom a fiatal bar√°taimon √©s rokonaimon, hogy sokkal l√°zad√≥bbak, mint mi voltunk, √©s tiszt√°ban vannak az eszk√∂zeikkel.

Milyen formában fejezitek ki az elégedetlenségeteket?

G. M.: EgyelŇĎre nagyon szel√≠d form√°ban. Csal√°di rendezv√©nyt szervez√ľnk a Sz√©chenyi t√©rre. T√∂bbek k√∂zt l√°that√≥s√°gi mell√©nyben fogunk s√∂pr√∂getni.

Advertisement

Sz. √Č.: A szervezŇĎ, a H√≠vatlanul H√°l√≥zat nagyj√°b√≥l egy h√≥napja j√∂tt l√©tre facebook csoportk√©nt √©s az volt a c√©lja, hogy az orsz√°g minden szeglet√©bŇĎl inform√°ci√≥kat gyŇĪjts√∂n a k√∂zoktat√°sban uralkod√≥ helyzetrŇĎl. Ez a csoport most √ļgy d√∂nt√∂tt, hogy a pedag√≥gusok vil√°gnapj√°n a nyilv√°noss√°g el√© l√©p, √≠gy Budapesten √©s az orsz√°g t√∂bb nagyv√°ros√°ban egyidŇĎben, szombaton d√©lut√°n 3 √≥rakor demonstr√°ci√≥kat tartanak. H√≠vatlanul ugyan, de megjelen√ľnk, hogy v√©lem√©nyt mondjunk.

Besz√©dek teh√°t lesznek. P√°rbesz√©d lesz-e? A t√©li egyetemi tiltakoz√°sok tal√°n legfontosabb hozad√©ka az volt, hogy f√≥rumokon fejthett√©k ki v√©lem√©ny√ľket a tiltakoz√≥k, nem csak passz√≠v hallgat√≥k voltak.

Advertisement

Sz. √Č.: Nagytakar√≠t√°s k√∂zben is lehet besz√©lgetni, de ha annyit el√©r√ľnk, hogy a felsŇĎoktat√°si megmozdul√°sok ut√°n tal√°lkozunk a koll√©g√°inkkal a k√∂zoktat√°sb√≥l, m√°r megtett√ľk az elsŇĎ l√©p√©st.

Mi a H√≠vatlanul csoport? Azt is besz√©lik - persze mindig mindenrŇĎl besz√©lik -, hogy ellenz√©ki politikai erŇĎk kezdem√©nyez√©se.

Advertisement

G. M.: Szerintem vegyes t√°rsas√°g vagyunk √©s pont ez a l√©nyeg, hogy a p√°rtpolitika helyett t√∂bbrŇĎl van sz√≥. T√ļl k√©ne m√°r ezeken a dolgokon nŇĎni, nem mŇĪk√∂dik, hogy mindig mindenki csak p√°rtokban gondolkodjon. Vannak sokkal fontosabb dolgok. A csal√°d, a gyerekek √©s az oktat√°s is ilyen, ezeknek p√°rtok √©s vil√°gn√©zet felett kellene √°llni.

Sz. √Č.: Sz√°momra nem der√ľlt ki az elm√ļlt idŇĎszakban, hogy van-e a csoportnak ilyen k√∂tŇĎd√©se. √Čs ez j√≥. Akiket ide megh√≠vtam, azokr√≥l biztosan tudom, hogy eg√©szen m√°sk√©pp l√°tjuk a vil√°got, de itt egyet√©rt√ľnk, mert sokkal ink√°bb szakmai, mint politikai k√©rd√©sk√©nt kezelj√ľk a k√∂zoktat√°st.

Advertisement

Milyen ter√ľletekrŇĎl jelezt√©k eddig, hogy r√©szt venn√©nek? Sz√ľlŇĎk, di√°kok, egyetemist√°k, k√∂z- √©s felsŇĎoktat√°sban tan√≠t√≥k, m√°s r√©tegek? Vannak, akiket m√©g nem siker√ľlt el√©rni?

Sz. √Č.: Legink√°bb a tan√°rkoll√©g√°kat hi√°nyoljuk, de pont ma vil√°gos√≠tottak fel benn√ľnket, hogy a pedag√≥guskarba val√≥ bel√©p√©ssel megfosztott√°k magukat a demonstr√°ci√≥ lehetŇĎs√©g√©tŇĎl. Ezt tartom a legtragikusabbnak: hogy f√©lnek, hogy van okuk a f√©lelemre. √Čn kifejezetten sz√ľlŇĎk√©nt, nagysz√ľlŇĎk√©nt szeretn√©k megsz√≥lalni, mert egyetemi oktat√≥k√©nt mindent elmondtam a kor√°bbi megmozdul√°sokon. Ahogy akkor j√≥l esett a di√°kok √©s a tan√°rkoll√©g√°k t√°mogat√°sa, most √ļgy √©rzem, nek√ľnk is ki kell √°llnunk mellett√ľk. Vagy helyett√ľk, ha f√©lnek.

Advertisement

G. M.: Egy√©bk√©nt minden r√©tegbŇĎl jelezt√©k, hogy r√©szt venn√©nek, a gyakorl√≥ tan√°rok viszont el√©gg√© f√©lnek. √Čn m√©g nem tudom pontosan, kik sz√≥lalnak majd fel, v√°rjuk a jelentkezŇĎket, szeretn√©nk minden csoportot megsz√≥laltatni. Vannak olyan fiatalok is, akik m√°r nem tanulnak √©s m√©g nincs gyerek√ľk, de ŇĎket is √©rinti a probl√©ma, mert a leendŇĎ csal√°djukr√≥l is sz√≥ van. Ilyen emberek is j√∂nnek majd.