Egy budapesti √©lelmiszeripari szakiskol√°ban (konkr√©tan a Pesti Barnab√°sban, ez az egyetlen a fŇĎv√°rosban ilyen int√©zm√©nybŇĎl) egy p√©knek tanul√≥ sr√°c megbukott k√©t t√°rgyb√≥l is 11-ben. A p√≥tvizsg√°n csak az egyik t√°rgyb√≥l tudott √°tmenni, √≠gy az igazgat√≥n√°l k√©rv√©nyezte az √©vism√©tl√©st. Mivel m√°r nem volt tank√∂teles, √©s - √°ll√≠t√≥lag - nem volt hely, nem tudta folytatni tanulm√°nyait a szakiskol√°ban.

Advertisement

Ez √∂nmag√°ban jogszab√°lyokba √ľtk√∂zik, ugyanis a k√∂znevel√©si tv. azt, √≠rja, hogy ‚Äúaz iskola igazgat√≥ja a sz√ľlŇĎ k√©r√©s√©re legfeljebb egy alkalommal enged√©lyezheti az iskola elsŇĎ √©vfolyam√°nak megism√©tl√©s√©t, akkor is, ha a tanul√≥ az elŇĎ√≠rt tanulm√°nyi k√∂vetelm√©nyeket sikeresen teljes√≠tette. Ebben az esetben a megism√©tl√©sre ker√ľlŇĎ √©vfolyamr√≥l nem kap bizony√≠tv√°nyt a tanul√≥. A sz√ľlŇĎ k√©r√©s√©re az iskola magasabb √©vfolyama is megism√©telhetŇĎ legfeljebb egy alkalommal.‚ÄĚ Vagyis nem d√∂ntethetett volna √≠gy az iskola igazgat√≥ja, nem besz√©lve az erk√∂lcsi probl√©m√°kr√≥l. R√°ad√°sul csak a tan√©v utols√≥ napj√°n (08.31.) tehette volna meg (a t√∂rt√©netet kor√°bban kaptuk).

Viszont kapott a di√°k egy tov√°bbtanul√°si lehetŇĎs√©get az iskola fizetŇĎs OKJ-s k√©pz√©s√©nek keret√©ben, ahol ugyanazt a v√©gzetts√©get kapta volna, mint az iskol√°ban, 10 h√≥nap alatt. 160.000 Forint√©rt + 50.000 vizsgad√≠j, de ak√°r m√©zeskal√°cs k√©sz√≠tŇĎnek is tanulhat, ugyanennyi tand√≠jjal. A p√©nzt k√©t r√©szletben kell befizetni. Ha nem lenne egy√©rtelmŇĪ, az iskola az ingyenes, n√©gy√©ves szakiskolai k√©pz√©s helyett a fizetŇĎsbe akarja k√©nyszer√≠teni a sr√°cot. √Čs nem j√°r t√∂bbet csal√°di p√≥tl√©k sem.

Tal√°n nem kell mondanunk, hogy ez hogyan √©rint egy adott esetben rosszabb helyzetŇĪ csal√°dot. B√°r val√≥sz√≠nŇĪleg t√©nyleg tele van az eggyel lejjebbi √©vfolyam, de lehet, eggyel t√∂bb di√°k elf√©rt volna ott. √ćgy viszont meg kell k√©rdŇĎjelezn√ľnk az igazgat√≥ alkalmass√°g√°t, mert nem a di√°k hanem az iskola p√©nzt√°rc√°j√°nak √©rdekeit n√©zi.