Hossz√ļ ideje harcol alma mater√©vel egy ismerŇĎs√ľnk. Azt szeretn√© k√©t √©ve sikertelen√ľl el√©rni, hogy az ELTE hagyja m√°r b√©k√©n a h√≠rleveleivel. Spam war: ahol v√©r nem folyik, csak rengeteg email.

√Čn vs. ELTE Karrierk√∂zpont h√≠rlevelei, avagy a lehetetlen leiratkoz√°si k√≠s√©rlet

Sz√≥val az eg√©sz ott kezdŇĎd√∂tt, hogy az ELTE hallgat√≥jak√©nt automatikusan kaptam az ELTE Karrierk√∂zpont leveleit. Mikor befejeztem tanulm√°nyaimat ezen felsŇĎoktat√°si int√©zm√©nyben, √ļgy √≠t√©ltem meg, t√∂bb√© sz√°momra ez a h√≠rlev√©l nemigen lesz hasznos, √≠gy h√°t leiratkoztam r√≥la, pontosan 2011. augusztus 3-√°n. A kapott visszaigazol√≥ email m√°r √∂nmag√°ban egy kicsit zavaros volt, ugyanis az hagyj√°n, hogy a c√≠mzett nev√©t nem siker√ľlt be√≠rni az egyenletbe, √≠gy a megsz√≥l√≠t√°sb√≥l egy k√∂nnyed 'Kedves!' felki√°lt√°s lett, de r√°ad√°sul a lev√©l alj√°n ott vir√≠tott a 'leiratkoz√°shoz kattints ide!' link, ami ezen kontextusban enyh√©n √©rtelmetlennek tŇĪnt. (Most ut√≥lag m√°r azon se lepŇĎdn√©k tal√°n meg, ha a leiratkoz√°st visszaigazol√≥ emailrŇĎl is le k√©ne iratkozni, de 2 √©vvel ezelŇĎtt m√©g nem voltam ennyire bor√ļl√°t√≥, √©s az √ľgyet lez√°rtnak tekintettem.)

Eg√©szen addig, am√≠g nem kezdtem ism√©t az ,,ELTE Karrierk√∂zpont" felad√≥t√≥l ,,h√≠rlev√©l" t√°rgy√ļ emaileket kapni. √ögy r√©mlik, egy ideig t√∂r√∂lgettem ŇĎket, egy ponton, ugyan nem sz√≠vesen, de szpemnek jel√∂ltem a felad√≥t, rem√©lv√©n, hogy a probl√©ma megold√≥dik. Ezen okb√≥l kifoly√≥lag ez az idŇĎszak nem bŇĎvelkedik t√°rgyi bizony√≠t√©kokban, ami miatt eln√©z√©st k√©rek az olvas√≥kt√≥l, de √≠g√©rem, az ut√≥bbi p√°r h√≥nap dokumentumai karp√≥tolnak ez√©rt a kies√©s√©rt.

Nem tudom, hogy az ELTE Karrierk√∂zpont hogyan √≠rja fel√ľl a GMail szpemjel√∂l√©s√©t, de tov√°bbra is az inboxomban landoltak a levelek, √©s kezdett kicsit elegem lenni a dologb√≥l. A 2013. m√°jus 7-i h√≠rlev√©l k√©zhezkap√°s√°n√°l m√©g higgadt fejjel √ļgy d√∂nt√∂ttem, j√≥l van, megpr√≥b√°lok m√©g egyszer leiratkozni. Na √©s itt √©rt az √ļjabb kellemetlen meglepet√©s: ez a h√≠rlevel nem tartalmazott leiratkoz√°si opci√≥t.

Advertisement

Ekkor m√°r kezdett elegem lenni ebbŇĎl a t√∂rt√©netbŇĎl, √©s enyh√©n inger√ľlt hangnemben √©rtes√≠tettem ŇĎket emailen √©s Facebookon is v√©tseg√ľkrŇĎl.

Advertisement

V√°laszt nem kaptam.

Telt-m√ļlt az idŇĎ, √©s m√°r √©pp kezdtem √©lvezni a 2 hetes h√≠rlev√©lmentes idŇĎszakot, amikor is m√°jus 23-√°n meg√©rkezett az √ļjabb gy√∂ngyszem, ,,Kommunik√°ci√≥s tr√©ning √©s sz√≥vivŇĎi, sajt√≥referens tanfolyam" c√≠mmel. √Čs itt der√ľlt ki, hogy nem √©n vagyok az egyetlen, aki k√©retlen√ľl volt bomb√°zva ezekkel a sz√°momra teljesen √©rdektelen, szpemnekjel√∂lhetetlen emailekkel. A k√∂vetkezŇĎ elk√©pesztŇĎ besz√©lget√©s zajlott ugyanis le a levlist√°n:

Advertisement

Az √ľzenetekbŇĎl vil√°gosan kirajzol√≥dik az az indulat √©s tehetetlens√©g, ami engem is hatalm√°ba ker√≠tett: mi az isten√©rt nem lehet errŇĎl a nyomorult h√≠rlev√©lrŇĎl leiratkozni? V√©gsŇĎ elkesered√©semben √∂sszeszedtem minden erŇĎmet, √©s m√©g egyszer utolj√°ra nekifutottam: bejelentettem az ELTE Karrierk√∂zpontot a Nemzeti M√©dia- √©s H√≠rk√∂zl√©si Hat√≥s√°gn√°l, a k√©retlen hirdet√©st bejelentŇĎ ŇĪrlapon, j√ļnius 12-√©n, majd errŇĎl k√©sŇĎbb (2 √ļjabb h√≠rlevel ut√°n) √≠rtam egy levelet az ELTE Karrierk√∂zpont minden l√©tezŇĎ emailc√≠m√©re (meglepŇĎ m√≥don 3 k√ľl√∂nb√∂zŇĎ mailc√≠mrŇĎl bomb√°znak minket, karrierkozpont-hirlevel@listbox.elte.hu, karrierhirlevel@hoknet.elte.hu, hirlevel@karrier.elte.hu).

Ezt a levelet v√©g√ľl nem b√≠rt√°k sz√≥ n√©lk√ľl hagyni, √©s a k√∂vetkezŇĎ v√°laszt kaptam:

Advertisement

Vagyis, az ELTE √©s az ELTE Karrierk√∂zpont annyira rossz anyagi helyzetben van, hogy nem tudnak egy levelezŇĎlist√°t karbantartni. Ilyen van? √Čs ez mentes√≠ti ŇĎket t√∂rv√©nyi k√∂telezetts√©geiktŇĎl? K√©ne egy kis jog√°szi seg√≠tseg ezt kibogozni, ugyanis √©n csak tal√°lgatok. Gyan√≠tom, hogy a h√≠rlevelek igaz√°b√≥l nem minŇĎs√ľlnek kereskedelmi c√©l√ļnak √©s ez√°ltal nem tekinthetŇĎek igaz√°n szpemnek, azonban m√©gsem mehet√ľnk el sz√≥ n√©lk√ľl amellett a t√©ny mellett, hogy illeg√°lisan t√°rolnak r√≥lam szem√©lyes adatot, ugyanis √©n megvontam az enged√©lyemet, idestova 2 √©ve. M√°rpedig a 2011. √©vi CXII. t√∂rv√©ny az inform√°ci√≥s √∂nrendelkez√©si jogr√≥l √©s az inform√°ci√≥szabads√°gr√≥l kimondja, hogy:

14. ¬ß Az √©rintett k√©relmezheti az adatkezelŇĎn√©l

a) t√°j√©koztat√°s√°t szem√©lyes adatai kezel√©s√©rŇĎl,

b) személyes adatainak helyesbítését, valamint

c) szem√©lyes adatainak - a k√∂telezŇĎ adatkezel√©s kiv√©tel√©vel - t√∂rl√©s√©t vagy z√°rol√°s√°t.

Advertisement

Nem b√≠rom ki, hogy azt a rosszm√°j√ļ megjegyz√©st lenyeljem, hogy ha volt ideje valakinek ezt a sz√©p hossz√ļ emailt beg√©pelnie sz√°momra v√°laszk√©nt, ezalatt nem lehetett volna ink√°bb manu√°lisan klikkelgetve p√°rsz√°z emailc√≠met kit√∂r√∂lni a c√≠mlist√°b√≥l?

Term√©szetesen j√ļlius 23-√°n √ļjfent megleptek egy h√≠rlev√©llel.

√ögy n√©z ki, ki kell h√ļznom szeptemberig, amikor is a honlap √ļjraindul√°s√°val rem√©lhetŇĎleg m√°r t√©nylegesen lehets√©ges lesz leiratkozni, ahogy kedvesen √≠g√©rik. Ha szeptember elsej√©n ez megt√∂rt√©nne, akkor puszt√°n 760 napos cs√ļsz√°ssal teljes√≠tett√©k leiratkoz√°si k√©relmemet. M√°r jobban v√°rom, mint a kar√°csonyt.

Advertisement

Ha tetszett a poszt, meg akkor is ha nem, szavazz r√°nk a Goldenblog internetes blogterrorista ketrecharcban. √Čs l√°jkojj√°' minket a Facebookon.