Baráti német diákok az 1941-es Debreceni Nyári Egyetemen. Kép innen.

Alig egy hete √≠rtuk meg, hogy K√∂r√∂sparti P√©ter, volt debreceni H√ĖK-eln√∂k, jelenleg a H√ĖOK eln√∂ke Horthy-portr√©val √©kes√≠tette fel irod√°ja fal√°t. K√∂r√∂sparti helyett√ľnk a C√≠vish√≠r port√°lnak v√°laszolt, azzal indokolva a portr√© kif√ľggeszt√©s√©t, hogy Horthyhoz fŇĪzŇĎdŇĎ vonzalma mag√°n√ľgy, illetve hogy egy bar√°tj√°t√≥l kapta a Horthy-portr√©t, aki kor√°bban l√°tott egy olyan f√©nyk√©pfelv√©telt K√∂r√∂sparti fal√°n, amelyen Horthy Tisza Istv√°n mellszobr√°t avatta fel a Debreceni Egyetem elŇĎtt. Emellett megeml√≠tette, hogy Horthy jelen volt az egyetem fŇĎ√©p√ľlet√©nek alapkŇĎ-let√©tel√©n√©l.

Az eml√≠tett fŇĎ√©p√ľletet 1932 m√°jus√°ban avatt√°k fel, majd okt√≥ber k√∂zep√©tŇĎl kezdve a hallgat√≥k m√°sf√©l h√≥napig tiltakoztak a zsid√≥ di√°kok √°ltaluk t√ļl magasnak v√©lt sz√°ma ellen, megakad√°lyozt√°k bejut√°suk√°t az √≥r√°kra, a h√°ts√≥ "gett√≥padokba" k√©nyszer√≠tett√©k a zsid√≥ sz√°rmaz√°sŇĪ hallgat√≥kat, vagy bojkott√°lt√°k az √≥r√°kat. Gyakoriak voltak a vereked√©sek, a di√°kok olyan professzorokat is megt√°madtak, akikrŇĎl azt felt√©telezt√©k, hogy nem n√©zik j√≥ szemmel az antiszemit√°kat. A Turul √©s Hung√°ria di√°ksz√∂vets√©gek befoly√°sa alatt √°ll√≥ Magyar Nemzeti Di√°ksz√∂vets√©g egyenesen a debreceni rektort sz√≥l√≠totta fel, hogy tartassa be szigor√ļbban a numerus clausust, a Nagy H√°bor√ļ ut√°ni Eur√≥pa elsŇĎ zsid√≥t√∂rv√©ny√©t.1

B√°r a N√©psz√∂vets√©g nyom√°s√°ra 1928-ban a korm√°ny valemelyest enyh√≠tett a numerus claususon, az egyetemek t√∂meg√©vel utas√≠tott√°k el a zsid√≥ hallgat√≥kat. Debrecenben, ahogy m√°shol is, az orvostudom√°nyi karon volt a legnyilv√°nval√≥bb a diszkrimin√°ci√≥ hat√°sa: m√≠g a kereszt√©ny hallgat√≥k 83.1%-a felv√©telt nyert, addig ez az ar√°ny a zsid√≥ hallgat√≥k eset√©ben csup√°n 18.6% volt. Az enyh√≠t√©s k√∂vetkezt√©ben elharap√≥z√≥ zsid√≥ellenes erŇĎszak- √©s tiltakoz√°shull√°mok ellen√©re az 1931/1932-es tan√©vig n√©mivel t√∂bb lehetŇĎs√©g jutott a zsid√≥ hallgat√≥knak ‚Äď Bethlen nem akart tov√°bbi diplom√°ciai bonyodalmakat.2

Advertisement

Mindezt csup√°n az√©rt √©rdemes felid√©znie K√∂r√∂spartinak, mert tudnival√≥, hogy nem volt k√©t Horthy-korszak. Nem volt alapkŇĎ-let√©tel gett√≥padok √©s milit√°ns di√°kszervezetek n√©lk√ľl. A Horthy-korszakban, melynek eponimosza 2013-ban K√∂r√∂spartira n√©z le a hallgat√≥i √∂nkorm√°nyzat eln√∂ki irod√°j√°nak fal√°r√≥l, a felsŇĎoktat√°si rendszer faji alap√ļ kontraszelekci√≥ra √©p√ľlt, √©s olyan neveket sorolt a ‚Äěnumerus clausus sz√°mŇĪz√∂ttei‚ÄĚ k√∂z√©, mint Teller Ede, Wigner JenŇĎ, K√°rm√°n T√≥dor, Hevesy Gy√∂rgy, Szil√°rd Le√≥, Neumann J√°nos, Mannheim K√°roly, a Pol√°nyi fiv√©rek, Robert Capa, vagy Moholy-Nagy L√°szl√≥.3 Aligha k√©rd√©ses, hogy √©ppen a felsŇĎoktat√°si politika volt a Horthy-korszak egyik legsz√©gyenteljesebb, legk√°rt√©konyabb ter√ľlete, √©s a numerus clausus v√©gigk√≠s√©rte a korszakot a feh√©rterrort√≥l a marhavagonokig.

A cikk meg√≠r√°sa elŇĎtt feltettem n√©h√°ny k√©rd√©st K√∂r√∂spartinak, most mindenki d√∂ntse el, mennyire tetszenek neki a v√°laszok.

Advertisement

1 Bernard Klein, "Anti-Jewish Demonstrations in Hungarian Universities, 1932-1936: István Bethlen vs Gyula Gömbös," Jewish Social Studies 44, no. 2 (Spring 1982): 113-114.

2 Kov√°cs M. M√°ria, T√∂rv√©nytŇĎl s√ļjtva: A numerus clausus Magyarorsz√°gon, 1920-1945 (Budapest: Napvil√°g, 2012), 55-58, 205-216.

Advertisement

3 Ibid., 158-165. Ld. még Frank Tibor, Double Exile: Migrations of Jewish-Hungarian Professionals through Germany to the United States, 1919-1945 (Oxford: Peter Lang, 2009).

Advertisement

Cs√°sz√°r Norbert, Horthy kora

Tisztelt szerkesztŇĎ √ļr!

A Horthy-k√©prŇĎl sz√≥l√≥ cikkre √≠rt v√°laszlevelem kapcs√°n feltett k√©rd√©seire az al√°bbi v√°laszokat k√≠v√°nom adni:

1, Ott volt-e Horthy Istvánné temetésén?

Igen, ott voltam Kenderesen a temet√©sen, csak √ļgy, mint p√©ld√°ul Boros P√©ter volt minisztereln√∂k √©s M√°dl Dalma asszony, de megeml√≠thetn√©m Lezs√°k S√°ndort, aki besz√©det is tartott, valamint Fazekas S√°ndor miniszter urat is. Sem sz√©gyellni val√≥t, sem pedig kivetni val√≥t nem tal√°lok abban, hogy jelen voltam √©s ler√≥ttam tiszteletemet Horthy Istv√°nn√© gr√≥f Edelsheim Gyulai Ilona ravatal√°n√°l.

2, Ott volt-e a Hazatérés Templomában a vasárnapi Horthy-szobor avatáson?

Nem, nem voltam jelen és terveim között sem szerepelt megjelenni. Megjegyzem egyetlen pártnak a rendezvényein sem szoktam megjelenni.

3, Példaképének tekinti-e Horthyt?

A gyerekeknek szoktak ilyen k√©rd√©st feltenni. N√©zze, t√∂bb nevezz√ľk √ļgy m√ļltb√©li t√∂rt√©nelemi szem√©lyis√©get, k√∂zszereplŇĎt vagy mŇĪv√©szt nagyra becs√ľl√∂k, p√©ldak√©pemnek nem saj√°t√≠tom ki egyiket sem, legfeljebb sokra tartom egy-egy tett√©t, vagy k√∂vetkezetes szem√©lyis√©g√©t. V√©gzett t√∂rt√©n√©szk√©nt tudom, amit sokan nem, hogy a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ korok embereit √©s tev√©kenys√©g√ľket a kor szellemis√©g√©hez √©s a korszak adta lehetŇĎs√©geken bel√ľl, a kor felfog√°s√°t ismerve kell m√©rlegre tenni √©s meg√≠t√©lni.

Debreceni lok√°lpatri√≥tak√©nt √©s oktat√°si vezetŇĎk√©nt mit gondol arr√≥l, hogy Horthy alatt

4, Vezették be a zsidó egyetemisták számát korlátozó numerus clausust.

5, A Debreceni Egyetemen gyakorta di√°kt√ľntet√©sek voltak a zsid√≥ hallgat√≥k t√ļl magas sz√°ma miatt, megakad√°lyozt√°k a zsid√≥ hallgat√≥k bejut√°s√°t elŇĎad√°sokra, √©s alkalmank√©nt megvert√©k ŇĎket?

6, A debreceni tanker√ľleti fŇĎigazgat√≥s√°g 5000/1941-42.√©vi rendelete megtiltotta vas√°rnap √©s kereszt√©ny √ľnnepeken a zsid√≥ iskol√°kban foly√≥ tan√≠t√°st.

7, A Szovjetuni√≥ megt√°mad√°sa, valamint √°llami √©s k√∂z√∂ss√©gi seg√©lyek megvon√°sa ut√°n a zsid√≥ hitk√∂zs√©gi iskola√©p√ľleteket katonai c√©lokra foglalt√°k le, √©s a tan√≠t√≥kat fegyvertelen√ľl, munkaszolg√°latosk√©nt k√ľldt√©k a frontra.

8, Vitt√©k el az addig a lakoss√°g 8-10%-√°t kit√©vŇĎ debreceni zsid√≥s√°got Auschwitzba √©s puszt√≠tottak el 4028 debreceni zsid√≥t, a k√∂z√∂ss√©g mintegy fel√©t.

Kedves szerkesztŇĎ √ļr, elŇĎsz√∂r is had jav√≠tsam ki, √©n nem vagyok debreceni lok√°lpatri√≥ta, azon egyszerŇĪ okn√°l fogva, hogy nem vagyok debreceni lakos. Az irod√°mban tal√°lhat√≥ Horthy Mikl√≥s k√©ppel kapcsolatban is a korm√°nyz√≥ egyetem t√∂rt√©neti vonatkoz√°s√°t emeltem ki, nem pedig a Debrecen v√°ros√°val val√≥ kapcsolat√°t.

A 4, 5, 6, 7, 8-as sz√°mokat viselŇĎ k√©rd√©seire ugyan azt a v√°laszt tudom adni, ez√©rt azt csak egyszer √≠rom le. A sz√≥ban forg√≥ k√©rd√©sekben megfogalmazottak sajn√°latos t√∂rt√©nelmi t√©nyek, melyeket mind H√ĖOK eln√∂kk√©nt, mind pedig mag√°nemberk√©nt hat√°rozottan el√≠t√©lek.

A t√©m√°val kapcsolatban meg k√≠v√°nom jegyezni, illetve megk√©rni sz√©pen √Ėnt √©s nagyra becs√ľlt munkat√°rsait, hogy a j√∂vŇĎben a jelenkor oktat√°spolitikai k√©rd√©seivel kapcsolatosan tegyenek fel k√©rd√©seket, ne pedig Magyarorsz√°g egyes t√∂rt√©nelmi korszak√°b√≥l kiragadott - k√©ts√©g k√≠v√ľl el√≠t√©lendŇĎ ‚Äď esem√©nyeket vagy azok nem r√°m tartoz√≥ elemz√©s√©t k√©rj√©k sz√°mon rajtam. Ezzel az irod√°mban tal√°lhat√≥ Horthy portr√© kapcs√°n kialakult pol√©mi√°t lez√°rtnak tekintem.

V√©gezet√ľl k√©rem, a v√°laszaimat teljes terjedelm√©ben tegye k√∂zz√© √©s ne kiragadott mondatonk√©nt. Ezt csak az√©rt k√≠v√°ntam megjegyezni, mert a H√ĖOK eln√∂kv√°laszt√≥ k√∂zgyŇĪl√©s√ľnkrŇĎl k√©sz√ľlt tud√≥s√≠t√°suk is hagy n√©mi k√≠v√°nnival√≥t maga ut√°n, b√°r azt nem √Ėn szerkesztette.

Körösparti Péter