T√≥th Zolt√°n az ELTE √ĀJK Politikatudom√°nyi Int√©zet√©nek eddigi √≥raad√≥ja blogj√°n sz√°mol be arr√≥l, hogy szeptembertŇĎl m√°r nem n√°la vehetik fel a hallgat√≥k a V√°laszt√°si rendszerek t√°rgyat. T√≥th szerint a t√°rgyat Mr√°z √Āgoston S√°muel, a Fidesz-k√∂zeli N√©zŇĎpont Int√©zet vezetŇĎje veszi √°t a t√°rgyat tŇĎle. T√≥th szerint elk√ľld√©se m√∂g√∂tt egy√©rtelmŇĪen politikai okok √°llnak:

Az ELTE Politol√≥giai Int√©zet√©ben, 2014 m√°jus 27-√©n, az egyetemi hallgat√≥kat megfosztott√°k a tisztess√©ges v√°laszt√°si t√∂rv√©ny elk√©sz√≠t√©s√©nek a megismer√©s√©tŇĎl. A 2014. √©vi ŇĎszi, √ļj szemesztertŇĎl kiz√°r√≥lag a Fidesznek kedvezŇĎ v√°laszt√°si t√∂rv√©nyek dics√©rete lesz hallhat√≥. Az egyetemist√°knak abb√≥l a m√≥dszertanb√≥l kell vizsg√°zniuk, hogy hogyan lehet a v√°laszt√≥k akarat√°t kicselezŇĎ, a kisebbs√©get k√©tharmados t√∂bbs√©g√© nyilv√°n√≠t√≥ v√°laszt√°si t√∂rv√©nyeket csin√°lni a parlamenti gombnyom√≥kkal.

Megkerest√ľk dr. Pesti S√°ndort, a Politikatudom√°nyi Int√©zet igazgat√≥j√°t is. Szerinte egy√°ltal√°n nem politikai okokb√≥l v√°lnak meg T√≥tht√≥l, hanem az egyetem rossza anyagi helyzete miatt racionaliz√°lnak, r√°ad√°sul szerinte T√≥th √≥r√°inak rossz volt a szakmai sz√≠nvonala:

Mr√°z √Āgoston st√°tusz√°ban semmi v√°ltoz√°s nem t√∂rt√©nt, ŇĎ 2010 √≥ta fŇĎ√°ll√°s√ļ tan√°rseg√©d n√°lunk. T√≥th Zolt√°n eset√©ben sem t√∂rt√©nt sem szerzŇĎd√©sm√≥dos√≠t√°s, sem szerzŇĎd√©sfelbont√°s. Annyi t√∂rt√©nt, hogy idŇĎben jeleztem T√≥th Zolt√°nnak, hogy az ŇĎszi f√©l√©vben nem k√∂t√ľnk vele megb√≠z√°si szerzŇĎd√©st a V√°laszt√°si rendszerek c√≠mŇĪ fŇĎt√°rgy oktat√°s√°ra. Ennek fŇĎ oka, hogy a kari vezet√©s nyomat√©kos k√©r√©se, hogy a kar mind nehezebb anyagi helyzete miatt lehetŇĎs√©g szerint minden fŇĎt√°rgyat st√°tuszban l√©vŇĎ oktat√≥ oktasson. Ez a v√°ltoz√°s egy √©v alatt 500.000 Ft megtakar√≠t√°st jelent a karnak, minthogy Mr√°z √Āgoston ez√©rt term√©szetesen egy fill√©r pluszjuttat√°st nem kap.
M√°sr√©szt az elm√ļlt √©vekben a hallgat√≥k r√©sz√©rŇĎl sz√°mos panasz √©rkezett T√≥th Zolt√°n √≥r√°inak szakmai sz√≠nvonal√°t illetŇĎen.

Advertisement

Az √ľgyrŇĎl a HVG is besz√°mol, √°m ŇĎk t√©vesen √≠rj√°k azt, hogy Mr√°z is √≥raad√≥ az Int√©zetben. Az Int√©zet honlapja szerint ugyanis T√≥th √≥raad√≥, Mr√°z azonban tan√°rseg√©d. Az Int√©zet oktat√≥i k√∂z√∂tt egy√©bk√©nt Mr√°z mellett Fideszes k√∂t√∂d√©sŇĪ politikusok (Navracsics Tibor, Stumpf Istv√°n) √©s a m√°sik nagy Fidesz-k√∂zeli int√©zet strat√©giai igazgat√≥ja, G. Fodor G√°bor is megtal√°lhat√≥. A baloldalhoz k√∂thetŇĎ Republikon Int√©zettŇĎl pedig T√≥th Csaba dolgozik az Int√©zetben.