Csod√°latos decemberi nap volt. Pokorni Zolt√°nhoz igyekeztem kontaktot tal√°lni, miut√°n az Index gyorsan elkapta a parlament oktat√°si bizotts√°g√°nak eln√∂k√©t a folyos√≥n a k√©t tank√∂nyves k√∂zoktat√°s bevezet√©s√©t k√∂vetŇĎen. Pokorni ugyan el√°rulta, hogy szerinte rossz az √ļj rendszer, azonban arr√≥l m√°r nem akart nyilatkozni, hogy mi t√∂rt√©nt a frakci√≥n bel√ľl, mi√©rt sepert√©k le p√°rtt√°rsai a m√≥dos√≠t√≥ javaslatait? √Čs √©pp r√°tal√°ltam, hogy polg√°rmesteri hivatal√°ban fogad√≥√≥r√°ra lehet bejelentkezni. Mint kider√ľlt, nem lehet ak√°rkinek. A sajt√≥referensrŇĎl kider√ľl, hogy korl√°tos, de szereti a Magashegyi Undergroundot.

A t√∂rt√©net nagyszerŇĪen indult, 2013. december 17-√©n beadtam jelentkez√©semet a XII. ker√ľleti polg√°rmesteri hivatalhoz, hogy leteszteljem, milyen is egy fogad√≥√≥ra. A t√©mak√∂r megnevez√©se "A XII. ker√ľlet oktat√°si rendszer√©nek sikere, orsz√°gos adapt√°ci√≥j√°nak lehetŇĎs√©gei" volt. Fur√°nak tŇĪnik? Meglehet, ez n√©mi magyar√°zatra szorul: a Pokorni vezette hegyvid√©ki √∂nkorm√°nyzat sikeresen √©lt az orsz√°gos viszonylatban magas keresetŇĪ lakoss√°g √©s a ker√ľlet adotts√°gaival, m√°r-m√°r ide√°lis k√∂r√ľlm√©nyeket biztos√≠tva a ker√ľlet iskol√°inak. Ez nem meglepŇĎ, elv√©gre a hazai oktat√°spolitika egyik legjobb szakpolitikusa vezeti az √∂nkorm√°nyzatot.Egy zavart k√≠v√°ntam feloldani, ugyanis ha ilyen j√≥l ki√©p√≠tett oktat√°si rendszerrel b√ľszk√©lkedhet a ker√ľlet, √©s ez m√©rhetŇĎ √©s elismert, akkor mi√©rt nem lehets√©ges erre az √ļtra terelni az eg√©sz orsz√°got? Hogy fog a ker√ľlete polg√°rai el√© √°llni Pokorni, ha ennyire impotenss√© v√°lt √©s a helyiek √©rdekeit sem siker√ľl megv√©deni? Pokornit elnyomta korm√°nya √©s Hoffmann R√≥zsa. Ezek ut√°n nem lehet csod√°lkozni, hogy igyekszik visszavonulni az orsz√°gos politiz√°l√°st√≥l, illetve p√°rtja is erre az √ļtra tereli.

K√∂zben meglepŇĎen gyors v√°laszt kaptam, miszerint r√∂gz√≠tett√©k jelentkez√©semet, keresni fognak. Teltek a hetek, ezalatt megtudakoltam Nikita koll√©g√°m seg√≠ts√©g√©vel, hogy kifejezetten tel√≠tett a polg√°rmester fogad√≥ideje, sokan fordulnak meg n√°la, V√©g√ľl febru√°r 27-√©n, bŇĎ k√©t h√≥nap v√°rakoz√°s ut√°n megcs√∂rrent a telefonom, miszerint idŇĎpontot kaptam m√°rcius 5-re. El is fogadtam t√ľst√©nt, majd elŇĎz√©kenyen jeleztem, hogy a fogad√≥√≥r√°n elhangzottakat r√∂gz√≠teni k√≠v√°nom, amennyiben ez megoldhat√≥. Hezit√°l√°st √©rz√©keltem a vonal t√ļloldal√°n, a Titk√°rs√°g valami√©rt √ļgy √©rezte, hogy errŇĎl ki kell k√©rnie a sajt√≥referens v√©lem√©ny√©t. Egy fogad√≥√≥r√°r√≥l?

Kedves György!
ElŇĎzŇĎ telefonbesz√©lget√©s√ľnkre hivatkozva szeretn√©m jelezni, hogy a koll√©ganŇĎm √°ltal felaj√°nlott idŇĎpont m√°r nem √°ll rendelkez√©sre. Az oktat√°s√ľggyel kapcsolatos interj√ļj√°ra k√©sŇĎbb ker√ľlhet sor. Ez √ľgyben keresni fogom.
Üdvözlettel:
Kenyhercz Kinga sajtóreferens

Advertisement

Korrekt t√°j√©koztat√°snak tŇĪnik, √°mde: egy sajt√≥referens hol j√∂n ahhoz, hogy a Titk√°rs√°g r√©sz√©rŇĎl m√°r felaj√°nlott, elfogadott idŇĎpontr√≥l letiltson? Az interj√ļ elnevez√©s is s√°nt√≠t, b√°r technikailag megfelel a k√∂r√ľlm√©nyeknek. De itt √°llampolg√°r k√©rdez k√∂zp√©nzbŇĎl fizetett felelŇĎs politikust. Hogy hagyom√°s √©rtelembe vett interj√ļn√°l nem √≠gy √°llnak hozz√°, az m√°r m√°s szeg√©nys√©gi bizony√≠tv√°nya. √Āll√°spontom kifejt√©s√©re ink√°bb a levelez√©sem id√©zn√©m.

Kedves Kenyhercz Kinga!
K√∂sz√∂n√∂m a t√°j√©koztat√°st az interj√ļval kapcsolatosan! K√∂zben √©szrev√©teleztem, hogy nem siker√ľl ki√©rt√©kelni k√©t dolgot:

"A eset" Fogad√≥√≥r√°ra jelentkeztem. Erre aj√°nlottak idŇĎpontot, amit elfogadtam, ...

"B eset" ...illetve jeleztem,hogy lehetŇĎs√©g szerint r√∂gz√≠ten√©m a besz√©lget√©st, majd feldolgozn√°m.

Ez a két eset logikai "VAGY" kapcsolatban áll egymással.

Fogad√≥√≥r√°ra bejelentkezett √°llampolg√°rk√©nt a k√©rd√©seim a k√∂vetkezŇĎk √Ėnh√∂z, mint sajt√≥referenshez, miut√°n tolm√°csolta, hogy √°llampolg√°rk√©nt nem k√©rdezhetek felelŇĎs k√∂ztisztviselŇĎt:

Milyen m√©rlegel√©si szempontok vonatkoznak arra, hogy ki kaphat idŇĎpontot fogad√≥√≥r√°ra? Amennyiben egy√©rtelmŇĪen a Polg√°rmester √örhoz tartozik a k√©rd√©sk√∂r ("A XII. ker√ľlet oktat√°si rendszer√©nek sikere, orsz√°gos adapt√°ci√≥j√°nak lehetŇĎs√©gei"), √ļgy van-e tov√°bbi (jogk√∂vetŇĎ) m√©rlegel√©sre lehetŇĎs√©g? √Āllampolg√°r √©s √°llampolg√°r k√∂z√∂tt tesznek k√ľl√∂nbs√©get? Mi√©rt a sajt√≥referenstŇĎl kapok v√°laszt, ha a Titk√°rs√°g hivatott ilyen k√©rd√©sben d√∂nteni? Sajt√≥referensk√©nt milyen jogos√≠tv√°nyai vannak a Titk√°rs√°g felett?

Ezen k√≠v√ľl szeretn√©m kik√©rni a Titk√°rs√°g t√°j√©koztat√°s√°t, hogy egy kor√°bban egy√©rtelmŇĪen nekem felaj√°nlott, majd f√ľggŇĎbe helyezett idŇĎpontot milyen indokl√°ssal adnak √°t m√°snak, t√∂r√∂lnek, vagy hagynak √ľresen, mik√∂zben a k√©rd√©s m√©g nem tiszt√°zott a Titk√°rs√°g felŇĎl. A sajt√≥referensnek a fogad√≥√≥r√°kkal kapcsolatban milyen kompetenci√°i vannak? Amennyiben vannak, k√©rem tegy√©k meg a megfelelŇĎ indokl√°sokat √©s hivatkoz√°sokat a Szervezeti √©s MŇĪk√∂d√©si Szab√°lyzatuk, illetve a k√©rd√©sk√∂rt √©rintŇĎ jogszab√°lyok mell√©kel√©s√©vel.

V√°laszukat v√°rva, tisztelettel,
Unyatyinszki György

Kenyhercz Kinga sajt√≥referensrŇĎl egy gyors keres√©s ut√°n beleszaladhatunk egy esetbe, ahol t√∂k√©letesen √©rz√©kelhetŇĎ korl√°tos hozz√°√°ll√°sa. M√°rmint az, hogy nyilv√°noss√°g elŇĎtt megv√©dte ezt a lelem√©nyesnek nem nevezhetŇĎ megold√°st (k√©p lent). √ćgy m√°r nem lepŇĎd√∂m meg semmin, hogy a logikai √©rvel√©sem s√ľket f√ľlekre tal√°lt.

Advertisement

Tov√°bbi k√©rd√©seimre a Titk√°rs√°g nem v√°laszolt t√∂rv√©nyes hat√°ridŇĎn bel√ľl, persze √≠g√©retet tettek r√°. Az utols√≥ lev√©len azonban m√°r csak felkacagni tudtam. Kenyhercz Kinga √ľzeni, hogy ne szomorkodjunk. J√≥ zen√©vel f√ļjt visszavonul√≥t.

Tisztelt Levélíró!
2014. m√°rcius 3-ig nem tart√≥zkodom az irod√°ban. E-maileket csak korl√°tozottan van lehetŇĎs√©gem olvasni. S√ľrgŇĎs esetben, k√©rem, keresse Moln√°r Vikt√≥ria koll√©ganŇĎmet a molnar.viktoria@hegyvidek.hu e-mail c√≠men, vagy a +36 30 619 2135-√∂s telefonsz√°mon.

Hogy addig se szomorkodjon, hallgasson zenét:

Megértését köszönöm!

Üdvözlettel:
Kenyhercz Kinga sajtóreferens

√ćgy t√∂rt√©nt, hogy √°llampolg√°r kamp√°nyidŇĎszakban nem k√©rdezhet felelŇĎs politikust a fogad√≥√≥r√°j√°n, mert mellette meg is √≠rn√°. Nem fogytam ki a jelzŇĎkbŇĎl, ink√°bb csak udvariass√°gb√≥l √∂sszegzem, mert h√∂lgyet ostorozni tal√°n m√©gsem illik: abszurd, r√∂hej, gyerekes, inkompetens, antidemokratikus, logik√°tlan.