A budapesti K√∂lcsey ut√°n most egy √ļjabb olyan iskol√°r√≥l lesz sz√≥, ahol pl√°giumgyan√ļs p√°ly√°zattal jelentkezett valaki. A k√ľl√∂nbs√©g: itt nyerni is tudott az iskol√°t eddig is igazgat√≥ Koblencz Andrea. A vesztes jel√∂lt hi√°ba h√≠vta fel a KLIK √©s az EMMI figyelm√©t a schmitti m√≥dszerre, ŇĎk leszart√°k.

Az elŇĎzŇĎ r√©szek tartalm√°b√≥l:

  • Egy j√°szs√°gi telep√ľl√©sen a helyi Fidesz erŇĎs embere, aki a cs√ļny√°n bukott polg√°rmester v√°laszt√°s (Fideszesk√©nt 2/3-1/3 ar√°nyban vesztett egy f√ľggetlennel szemben) ut√°n a helyi tanker√ľlet √ļjonnan kre√°lt vezetŇĎi sz√©k√©vel vigasztal√≥dhatott, benyomta iskolaigazgat√≥nak saj√°t ember√©t a tantest√ľlet v√°lasztottj√°val szemben. R√©szletek itt.
  • A k√∂zelben viszont eredm√©nytelen lett az igazgat√≥v√°laszt√°s egy szegreg√°ci√≥ miatt elmarasztalt iskol√°ban, hi√°ba t√°mogatta mindenki az egyik jel√∂ltet. R√©szletek itt.
  • A budapesti K√∂lcseyben plagiz√°lt az egyik p√°ly√°z√≥, aki r√°ad√°sul miniszt√©riumi dolgoz√≥, kor√°bban oszt√°lyvezetŇĎ is volt k√∂rnyezetv√©delmi ter√ľleten. Nem neveztek ki igazgat√≥t, hi√°ba kezdŇĎdik mindj√°rt a tan√©v √©s van egy l√°tsz√≥lag abszol√ļt alkalmas, mindenki √°ltal t√°mogatott jel√∂lt. R√©szletek itt.
  • NagykŇĎr√∂s√∂n m√°st t√°mogatott az √∂nkorm√°nyzat √©s m√°st a tantest√ľlet. Az egyik jel√∂lt Fideszes √∂nkorm√°nyzati k√©pviselŇĎ, a m√°sik miniszt√©riumi fŇĎoszt√°lyvezetŇĎ. Az egyik m√∂g√∂tt ott a v√°rosi lobbi, a m√°siknak egy Jobbikosnak tŇĪnŇĎ lap obersovszkyzik. R√©szletek itt.
  • Szigetv√°ron a jelenleg hivatalban l√©vŇĎ igazgat√≥t az iskola dolgoz√≥nak 80%-a t√°mogatta, de a p√°ly√°zatot eredm√©nytelennek nyilv√°n√≠tott√°k. R√©szletek itt.
  • V√°lon a polg√°rmester feles√©ge annak ellen√©re jutott igazgat√≥i kinevez√©shez, hogy a tantest√ľleti szavaz√°son 50% alatti t√°mogat√°st kapott. Viszont a csal√°d K√∂v√©r L√°szl√≥val is j√≥ kapcsolatot √°pol: az igazgat√≥v√° kinevezett feles√©g √©vfolyamt√°rsa volt K√∂v√©r feles√©g√©nek, √©s a bajszos h√°zeln√∂k a gyermek√ľk keresztapja. R√©szletek itt.
  • Teljes hogyovolt h√°tt√©rinf√≥kkal az Index j√≥volt√°b√≥l itt.

Pilisi forr√°sunk maga a vesztes jel√∂lt, Gyurkity Katalin. Sajnos az interneten a szab√°lyok ellen√©re nem √©rhetŇĎek el a p√°ly√°zatok √©s a szavazati ar√°nyok, √≠gy Gyurkity besz√°mol√≥j√°ra hagyatkozunk. A l√©nyeg persze a pl√°giumgyan√ļ, b√°r a gyŇĎztes Koblencz jelentŇĎsen kisebb t√°mogat√°st kapott a tantes√ľletben, mint a vesztes Gyurkity.

Advertisement

A szavazati ar√°nyok Gyurkity besz√°mol√≥ja szerint a k√∂vetkezŇĎk szerint alakultak. Gyurkity, az iskola kor√°bbi igazgat√≥helyettese a titkos szavaz√°son 3 elutas√≠t√°st kapott, m√≠g Koblenczre 20-an nem szavaztak. (Ezeken a szavaz√°sokon t√∂bb jel√∂ltre is lehet szavazni.) Ehhez k√©pest a k√©pviselŇĎtest√ľletben 7:4 ar√°nyban Koblenczet t√°mogatt√°k t√∂bben, egy tart√≥zkod√°s mellett. A test√ľletnek 7 Fideszes, 2 MSZP-s, 1 Jobbikos, 1 Pilisi Polg√°rŇĎr Egyes√ľletes √©s 1 f√ľggetlen tagja van. Gyurkity besz√°mol√≥ja szerint a tanker√ľlet is ŇĎt t√°mogatta (a tanker√ľlet javaslata alapj√°n v√©g√ľl a k√∂zoktat√°si √°llamtitk√°r hat√°roz a kinevez√©sekrŇĎl), √°m Hoffmann R√≥zsa Koblenczet nevezte ki. Koblencz t√©nyked√©se miatt kor√°bban is rengeteg tan√°r elment, illetve igazgat√≥helyettesek mondtak le (maga Gyurkity is), √≠gy t√∂rt√©nt ez az √ļjabb kinevez√©s hat√°s√°ra is. Emailj√©ben Gyurkity azt √≠rta, hogy egy igazgat√≥helyettes lemondott, egy tan√°r pedig t√°vozott, amikor kider√ľlt, hogy Koblenczet nevezi ki az emberminiszt√©rium.

Koblencz p√°ly√°zata innen t√∂lthetŇĎ lett (sajnos csak k√©p form√°tumban tudta elk√ľldeni nek√ľnk Gyurkity). A p√°ly√°zat, amihez igen hasonl√≥an l√°tja a vil√°got Koblencz GyŇĎrfi L√°szl√≥n√© hern√°dkaki iskolaigazgat√≥ 2012-es anyaga.

Koblencz p√°ly√°zata a pilisi iskola helyzet√©nek bemutat√°s√°val kezdŇĎdik, ezek specifikusan a helyi viszonyokra vonatkoznak. Ezut√°n, a 19. oldal k√∂rny√©k√©tŇĎl viszont m√°r √°ltal√°nosabb, az oktat√°si rendszerrel kapcsolatos megl√°t√°sok k√∂vetkeznek, illetve √∂sszefoglal√°s az addig elmondattakr√≥l. Itt tŇĪnhet fel az olvas√≥nak, hogy mintha a hern√°dkaki iskola nagyon hasonl√≠tana a pilisire. P√©ld√°ul, GyŇĎrfin√© szerint a hern√°dkaki iskola erŇĎss√©gei a k√∂vetkezŇĎk√©ppen alakulnak:

ErŇĎss√©geink k√∂z√∂tt szerepel a magas sz√≠nvonal√ļ oktat√°s, a j√≥l felk√©sz√ľlt tan√°rok √©s a j√≥ tan√°r-di√°k viszony. Tantest√ľlet√ľnknek ezeket az er√©nyeit meg kell ŇĎrizni. (21. oldal)

Advertisement

De mit várhatna az ember mondjuk egy pilisi iskolától? Koblencz egyetért:

ErŇĎss√©geink k√∂z√∂tt szerepel a magas sz√≠nvonal√ļ oktat√°s, a j√≥l felk√©sz√ľlt tan√°rok √©s a j√≥ tan√°r-di√°k viszony. Tantest√ľlet√ľnknek ezeket az er√©nyeit meg kell ŇĎrizni. (19. oldal)

Kísértet járja be Magyarországot. A Köznevelési törvény kísértete.

F√©lelemmel t√∂lti el a pedag√≥gus t√°rsadalmat az √ļj K√∂znevel√©si t√∂rv√©ny bevezet√©se, az iskolabez√°r√°sok r√©mh√≠re, √©s az ezzel j√°r√≥ nagym√©rvŇĪ l√©tsz√°mle√©p√≠t√©sEKRŇźL A M√ČDIA √ĀLTAL K√ĖZREADOTT INFORM√ĀCI√ďK √ĀRADATA.

Advertisement

√≠rja mindk√©t p√°ly√°z√≥ (21. vs 19. oldal), A NAGYBETŇįS R√ČSZT KOBLENCZ tette hozz√° a t√∂rzsanyaghoz.

A vagyonv√©delemmel is hasonl√≥ a helyzet, Koblencz megint saj√°t gondolatokkal √°ll elŇĎ (NAGYBETŇįS R√ČSZ):

K√∂teless√©g√ľnk az int√©zm√©ny vagyonv√©delm√©rŇĎl gondoskodni, ez√©rt fontosnak tartom, hogy egy √°lland√≥ port√°s vagy - r√©giesen- iskolaszolga ŇĎrizze az iskol√°t LEGAL√ĀBB A SZ√ČKHELYEN.

Advertisement

√Čs akkor innen m√°r csak a schmitti hagyom√°nyokat k√∂veti a pilisi p√°ly√°z√≥. Volt D√ĖK-√∂sk√©nt √©n is tudom, hogy sok a gond, √∂r√ľl√∂k, hogy nem csak saj√°t pesti iskol√°mban van √≠gy, de Pilisen √©s Hern√°dk√°kon is:

A nevel√©s eddig m√©g alig kiakn√°zott szintje a di√°k√∂nkorm√°nyzat. Ez a test√ľlet megtan√≠thatja a gyermekeknek a k√∂z√©leti szerepv√°llal√°st, kialak√≠thatj√°k felelŇĎss√©gtudatukat √©s v√©lem√©ny√ľk kinyilv√°n√≠t√°s√°nak helyes form√°it. Ez a mi iskol√°nkban m√°r mŇĪk√∂dik, de √∂szt√∂n√∂zn√ľnk kell gyakoris√°g√°t, √©s seg√≠ten√ľnk sikeress√©g√©t a D√ĖK programoknak. (Hern√°dkak, 23. oldal; Pilis, 20. oldal)

Valami√©rt Koblencz pont √ļgy hisz az autonomi√°ban meg a szubszidiarit√°sban, mint GyŇĎrfin√©:

Szerintem az iskolavezet√©snek elsŇĎsorban kezdem√©nyezŇĎ √©s d√∂nt√©s elŇĎk√©sz√≠tŇĎ szerep√©t kell erŇĎs√≠teni. Nem biztos az, hogy az igazgat√≥ az, aki minden ter√ľlethez a legjobban √©rt, ez√©rt szakmai k√©rd√©sekben fontosnak tartom a konzult√°ci√≥t a koll√©g√°kkal. Az √©rtekezletek sz√°m√°t re√°lis keretek k√∂z√∂tt szeretn√©m tartani. Nagyobb √∂n√°ll√≥s√°got k√≠v√°nok biztos√≠tani az igazgat√≥ helyettesnek, √©s a szakmai munkak√∂z√∂ss√©gek vezetŇĎinek. (Hern√°dkak, 24-25. oldal; Pilis 22. oldal)

Advertisement

Mindkét helyen sok lehet a mélyen vallásos tanuló meg a nagyvilágra nyitott pedagógus is:

Kapcsolatunk a katolikus és a református egyház hitoktatóival, lelkészeivel nem csak formális, nagy szerepet vállalnak tanulóink lelki és etikai nevelésében. (Hernádkak, 27. oldal; Pilis, 25. oldal).

A tantest√ľlet minden tagja nyitott a nagyvil√°gra, mindegyik√ľnk sz√≠vesen fedez fel √ļjabb √©s √ļjabb t√°jakat, orsz√°gokat. Ezt a nyitotts√°gunkat sug√°rozzuk tanul√≥ink ir√°ny√°ba is. Ez√©rt is szeretn√©m, ha lenne olyan oszt√°lyunk, akivel r√©szt vehetn√©nk a ‚ÄěHat√°rtalanul‚ÄĚ programban. (Hern√°dkak, 28. oldal; Pilis, 25. oldal)

Advertisement

Rem√©lj√ľk hamarosan l√©p valamit az oktat√°si korm√°nyzat vagy legal√°bb egy nyomorult obersovszkyz√°sra kap lehetŇĎs√©get Koblencz.

Ha tetszett a poszt, meg akkor is ha nem, szavazz r√°nk a Goldenblog internetes blogterrorista ketrecharcban. √Čs l√°jkojj√°' minket a Facebookon.

Advertisement