√Āll√≠t√≥lag a p√©csi egyetemi H√ĖK vezetŇĎje havi 178000 forintot keres. K√∂z√©rdekŇĪ adatig√©nyl√©ssel fordultunk az orsz√°g legr√©gebbi egyetem√©hez. A rektor extr√©m m√≥don jog√°szkod√≥ lev√©lben utas√≠tott minket el, de t√©nyleg t√∂bbet keres a H√ĖK vezetŇĎje, mint egy tan√°r. De nincs taxikeret :(

ElŇĎzm√©nyek

Adatig√©nyl√©s√ľnk arr√≥l √©rdeklŇĎd√∂tt, hogy mennyit keresnek az egyetemi √©s kari hallgat√≥i √∂nkorm√°nyzatok vezetŇĎi. ElŇĎzm√©nyk√©nt fontos megeml√≠teni, hogy a magyarorsz√°gi egyetemek √©s H√ĖK-√∂k nagyon szeretnek titkol√≥zni. A H√ĖOK nemr√©giben sablon elutas√≠t√≥ v√°lasz k√ľld√©s√©t javasolta tagszervezeteinek, akik meg is fogadt√°k a javaslatot. A H√ĖOK-os √©rvel√©s l√©nyege, hogy a H√ĖK-√∂k jogilag nem k√ľl√∂n√≠thetŇĎek el az egyetemektŇĎl. Ennek n√©mileg ellentmond, hogy egyr√©szt sok helyen a H√ĖK-vez√©rek eg√©sz c√©gbirodalmakat √©p√≠tenek ki maguknak, m√°sr√©szt nyilv√°nval√≥an b√ľszk√©k auton√≥m, √©rdekv√©dŇĎ munk√°jukra. SŇĎt m√©g B√≥dis rektor levele szerint is saj√°t hat√°sk√∂rben d√∂ntenek a juttat√°saik nagy r√©sz√©rŇĎl a H√ĖK-√∂s√∂k, amiket saj√°t bev√©telbŇĎl fizetnek ki maguknak.

Advertisement

A ,,nem vagyunk jogilag √∂n√°ll√≥ak" √©rvel√©s mellett egy sokkal durv√°bb √©rvrendszert is kital√°ltak az egyetemek, pontosabban az ELTE. Egy r√©g√≥ta foly√≥ per√ľnkben √©ppen a m√ļlt h√©ten volt t√°rgyal√°s: az ELTE √ĀJK H√ĖK-kel kapcsolatos p√©nz√ľgyi inform√°ci√≥k√©rt (pl. jutalmak) perelj√ľk a budapesti egyetemet. Az ELTE t√∂bbmilli√≥ forintot k√∂lt arra, hogy egy H√ĖK-√∂s k√∂tŇĎd√©sŇĪ √ľgyv√©di iroda bebizony√≠tsa: b√°r mind az egyetem, mind a H√ĖK ad√≥forintokb√≥l gazd√°lkodnak, a hallgat√≥i √∂nkorm√°nyzat nem l√°t el k√∂zfeladatot. Olvas√≥ink val√≥sz√≠nŇĪleg most azt k√©rdezik: h√°t akkor mi a fen√©t csin√°l egy H√ĖK?

Advertisement

Bódis rektor érvei

Advertisement

B√≥dis rektor level√©nek t√©telmondata a k√∂vetkezŇĎ:

,,Azaz a hallgat√≥i √∂nkorm√°nyzat t√∂rv√©ny szerint neves√≠tett feladata a hallgat√≥i √©rdekek k√©pviselete, k√∂vetkez√©sk√©ppen meg√°llap√≠that√≥, hogy tev√©kenys√©ge nem minŇĎs√≠thetŇĎ k√∂zfeladatnak, ez√°ltal tiszts√©gviselŇĎi sem l√°tnak el k√∂zfeladatot."

Advertisement

Magyarul: a H√ĖK hallgat√≥i √©rdekeket k√©pvisel, TEH√ĀT nem l√°t el k√∂zfeladatot.

Ha mindez nem lenne el√©g, akkor a k√∂vetkezŇĎ k√©t bekezd√©sbŇĎl m√©g egy j√≥ √©rvet kapunk: a hallgat√≥i √∂nkorm√°nyzat vezetŇĎi nem juttat√°s fej√©ben l√°tj√°k el feladatukat, de mi az√©rt nem tudhatjuk meg mennyit keresnek, mert a felsŇĎoktat√°si t√∂rv√©ny szerint hallgat√≥i juttat√°sokr√≥l nem adhat√≥ ki adat csak p√©ld√°ul a rendŇĎrs√©gnek. B√≥dis konkr√©tan azt √≠rja, hogy

,,[m]indezek mellett kiemelendŇĎ, hogy a hallgat√≥i √∂nkorm√°nyzat tiszts√©gviselŇĎi nem juttat√°s fej√©ben l√°tj√°k el feladatukat, hanem √©rdekv√©delmi tev√©kenys√©g√ľk √∂szt√∂nz√©s√©re, illetve e k√∂rben v√©gzett teljes√≠tm√©ny√ľk [sic!] r√©szes√ľlnek √∂szt√∂nd√≠j jellegŇĪ juttat√°sban, a TJSZ 18. ¬ß (4) bekezd√©se alapj√°n k√∂z√©leti √∂szt√∂nd√≠jban."

Advertisement

Ezt mi legink√°bb √ļgy tudjuk √©rtelmezni, hogy a kiutalt kifizet√©sek annak ellen√©re nem nyilv√°nosak, hogy azokat elvileg nyilv√°nos, sŇĎt a k√∂z√∂ss√©g √©rdek√©ben v√©gzett tev√©kenys√©gek alapj√°n, nyilv√°nos √ľl√©sen eld√∂nt√∂tt m√≥don kapj√°k a hallgat√≥i vezetŇĎk.

Az√©rt, hogy legyen minek √∂r√ľln√ľnk, B√≥dis elmondja nek√ľnk, hogy az EH√ĖK k√∂lts√©gvet√©se nyilv√°nos (b√°r mi sem a PTE, sem a PTE EH√ĖK honlapj√°n nem igaz√°n tal√°ltuk), ez√©rt el√°rulja nek√ľnk, hogy mennyi k√∂z√©leti √∂szt√∂nd√≠jra jogosultak a H√ĖK vezetŇĎi.

Advertisement

Sok p√©nzt kapnak, de brut√°l m√≥don nincsen taxikeret√ľk

Gondolom m√°r mindenki kiv√°ncsi, hogy mennyi az annyi. 178 ezer forint. Az EH√ĖK k√ľld√∂ttgyŇĪl√©si hat√°rozata alapj√°n ugyanis ennyit kaphat az egyetemi hallgat√≥i √∂korm√°nyzat eln√∂ke √©s aleln√∂kei, a titk√°r pedig 142 ezret. 142 ezer j√°r az eln√∂ki megb√≠zottatknak is. Sajnos az EH√ĖK honlapj√°n nem szerepel semmilyen inform√°ci√≥ az eln√∂ki megb√≠zottakr√≥l. Elk√©pzelhetŇĎ, hogy a rektor a n√©gy referensre gondolt, de ebben nem vagyunk biztosak. Kari szinten n√©mileg kevesebb p√©nzt utalnak ki maguknak az √©rdekk√©pviselŇĎk: egy kari H√ĖK eln√∂ke havonta 107 ezer forintot vihet haza, aleln√∂kei 83 ezret, titk√°ra 77 ezre, megb√≠zottai pedig 65 ezret. Telefonkerete az EH√ĖK eln√∂k√©nek van, aminek a legmagasabb √∂sszege 15.000/h√≥.

Advertisement

Mivel szeretj√ľk az infografik√°kat, csin√°ltunk egyet arr√≥l, hogy hogyan viszonyul a PTE EH√ĖK eln√∂k fizet√©se a hallgat√≥i juttat√°sokhoz √©s n√©h√°ny fizet√©shez. Az infografik√°b√≥l l√°that√≥, hogy a PTE EH√ĖK eln√∂ke t√∂bbet visz haza, mint egy √°tlagos k√∂z√©piskolai tan√°r. Egyetemen bel√ľl maradva pedig t√∂bbet visz haza, mint a legszeg√©nyebb √©s legokosabb hallgat√≥k: ha valaki elnyeri a szoci√°lis √©s tanulm√°nyi √∂szt√∂nd√≠j maximum√°t, √©s m√©g k√∂zt√°rsas√°gi √∂szt√∂nd√≠jat is kap, amely orsz√°gosan a hallgat√≥k legjobb 0.8%-nak adhat√≥, akkor 34000+36000+25000=95000 forintb√≥l √©lhet.

Advertisement

A PTE EH√ĖK eln√∂k √©s m√°sok fizet√©se | Infographics

Ha tetszett a poszt, meg akkor is ha nem, szavazz r√°nk a Goldenblog internetes blogterrorista ketrecharcban. √Čs l√°jkojj√°' minket a Facebookon.