Mik√∂zben azon vit√°zunk a ‚ÄěszerkesztŇĎs√©gben‚ÄĚ, hogy mi a helyzet a hatvani dupla tan√©vnyit√≥val, lerohantak az eml√©kek. Az ottani suliban h√©tfŇĎn reggel is √∂sszetrombit√°lj√°k valami√©rt a di√°kokat, ami nem a tan√©vnyit√≥, de akkor mi?

N√°lunk annak idej√©n, egy kisv√°rosi √°ltal√°nos iskol√°ban hetente fel kellett sorakozni az udvaron, ahol √°ltal√°ban elsŇĎk√©nt az igazgat√≥ emelkedett sz√≥l√°sra. Besz√°molt a tanulm√°nyi √°tlagok roml√°s√°r√≥l (melyeknek a tendenci√°t alapul v√©ve a nyolc √©v alatt negat√≠v √©rt√©ket kellett volna felvenni√ľk), pelleng√©rre √°ll√≠tva a legrosszabbul teljes√≠tŇĎ oszt√°lyokat, majd ismertette a kir√≠v√≥ cs√≠nytev√©seket, vereked√©seket, lop√°sokat √©s b√ľntet√©s√ľket, az elrettent√©s sz√°nd√©k√°val.

Ezut√°n j√∂tt az √ļgynevezett √ľgyelet√°tad√°s. Az √ľgyelet volt az iskolai k√°p√≥rendszer. Hetenk√©nti v√°lt√°sban mindenkinek kijutott a megtisztelŇĎ feladat, hogy a sz√ľnetekben a sz√°m√°ra kijel√∂lt ter√ľleten j√°rŇĎr√∂zz√∂n √©s hatalmat gyakoroljon a t√∂bbiek felett. Szaladt√°l a l√©pcsŇĎn? Hangoskodt√°l? Cs√ļny√°n besz√©lt√©l? Szemetelt√©l? Verekedt√©l? Csatt, egy be√≠r√°s a kock√°s f√ľzetbe! Nyilv√°n, ha ut√°lt az √ľgyeletes, akkor alacsonyan volt az ingerk√ľsz√∂b, ha meg havers√°g volt, akkor fel is gy√ļjthattad az iskol√°t. Arra j√≥ volt az eg√©sz, hogy az √ľgyeletes remek√ľl ki tudott baszni mindenkivel, akivel akart, mert a fel√≠r√°sok belesz√°m√≠tottak a magatart√°sjegybe is.

Az √ľgyelet√°tad√°si cerem√≥ni√°n a lek√∂sz√∂nŇĎ k√°p√≥garnit√ļra adta √°t a staf√©t√°t a soron k√∂vetkezŇĎnek. Itt ismertett√©k a heti statisztik√°t is, illetve azok nev√©t, akiket a legt√∂bbsz√∂r √≠rtak fel. Term√©szetesen jobb k√∂r√∂kben a n√©v szerinti eml√≠t√©s olyan elismer√©ssel √©rt fel, mint a BME GTK g√≥lyat√°borban a magas Griffor-pontsz√°m.

A nyolc √©v alatt az√©rt vita is zajlott a rendszer √°talak√≠t√°s√°r√≥l, de mind√∂ssze az elŇĎzŇĎ rendszerbŇĎl meg√∂r√∂k√∂lt ‚ÄěPajt√°sok, vigy√°zz!‚ÄĚ felsz√≥l√≠t√°st √©rezt√©k t√ļlhaladottnak. De mivel mindenki leszarta, √©s nem sz√ľletett jobb javaslat, √≠gy a ‚Äô90-es √©vek v√©g√©ig, a ballag√°somig pajt√°sok maradtunk.

Advertisement

Csak rem√©lni tudom, hogy az√≥ta ez az eg√©sz agyr√©m pajt√°sokkal, mindennel egy√ľtt megszŇĪnt ‚Äď vagy tudtok m√©g valahol hasonl√≥r√≥l? V√°rjuk a kommenteket.

(Illusztr√°ci√≥: Rozs J√°nos - √ött√∂rŇĎk, 1950)