Ma magyar idŇĎ szerint hajnali 6-kor az ukr√°n hadsereg √ļjabb katonai akci√≥t ind√≠tott az orosz szeparatist√°k ellen a Donyecki r√©gi√≥ban. A szakad√°rok √°ltal teljes m√©rt√©kben ellenŇĎrz√∂tt Szlovjanszk v√°rosban ostrom√°llapot alakult ki, a fegyveres √∂sszetŇĪz√©sek √°lland√≥sultak. K√∂zben az eddig t√∂bbnyire b√©k√©s Odessza k√∂zpontj√°ban oroszp√°rti ellent√ľntetŇĎk csaptak √∂ssze egy kijev-p√°rti felvonul√°ssal, a halottak sz√°ma 10 k√∂r√ľl mozog. √Ėssze√ľlt az ENSZ Biztons√°gi Tan√°csa, Ukrajna pedig vissza√°ll√≠tja az √°ltal√°nos sork√∂telezetts√©get. Az elrabolt EBESZ-megfigyelŇĎket ismeretlen helyre sz√°ll√≠tott√°k a szeparatist√°k. PercrŇĎl percre. (Fot√≥: Index.hu/AFP)

√ČlŇĎ k√∂zvet√≠t√©s√ľnk v√©get √©rt. A tov√°bbiakban csak akkor jelentkez√ľnk, ha rendk√≠v√ľli esem√©ny t√∂rt√©nik.

Az esem√©nyeket budapesti idŇĎz√≥na szerint t√ľntetj√ľk f√∂l, Ukrajn√°ban egy √≥r√°val t√∂bb van.

Az ENSZ BT √ľl√©se (√©lŇĎ)

01.02

Howard Amos odesszai tud√≥s√≠t√≥ szerint mindk√©t oldal haszn√°lt botokat, k√∂veket, molotov kokt√©lokat, h√°zi k√©sz√≠t√©sŇĪ gr√°n√°tokat √©s l√©gfegyvereket a tegnapi √∂sszecsap√°sok sor√°n.

Advertisement

00.37

Egy vide√≥ az odesszai t√ľntet√©sekrŇĎl, ahol a orosz-p√°rti aktivist√°k √°tt√∂rik a rohamrendŇĎrs√©g sorfal√°t, √©s √ľld√∂zŇĎbe veszik az majdan-p√°rti t√ľntetŇĎket. A szeparatist√°k l√©gfegyverekkel is t√°madt√°k a kb. 1000 fŇĎs helyi Majdan-felvonul√°st, az esem√©nyek ezut√°n durvultak el. (Kyiv Post)

00.05

A kramatorszki √∂sszecsap√°sok tesk√∂zelbŇĎl. (inforesist.org)

23.43

Egy szlovjanszki lakos az ablakából filmezte le a távolból látszó és odahallatszó harcokat. (inforesist.org)

23.35

Egyes sz√≥besz√©dekkel ellent√©tben Szlovjanszk polg√°rmester√©t nem √∂lt√©k meg, ellenben az ukr√°n hadsereg √©s az oroszp√°rti fegyveresek kramatorszki √∂sszecsap√°s√°ban 20-an haltak meg, tov√°bbi 20 ember pedig megsebes√ľlt (Muhammad Lila/ABC News)

Advertisement

23.33

A pravda.com.ua inform√°ci√≥i szerint m√°jus 2-√°n 161 ember ker√ľlt k√≥rh√°zba a kelet-ukrajnai √∂sszecsap√°sok sor√°n. (Pravda)

23.23

Howard Amos besz√°mol√≥ja szerint m√©g nem tiszt√°zott, hogy Odessz√°ban melyik t√ľntetŇĎ csoportn√°l vannak √©les lŇĎfegyverek. A kor√°bban ki√©gett Szakszervezetek H√°z√°t a rendŇĎrs√©g elker√≠tette √©s bent m√©g dolgoznak a tŇĪzolt√≥k. Sz√°z m√©terre az √©p√ľlettŇĎl rendŇĎr√∂k √©s orvosok vizsg√°lnak 8 holttestet.

Advertisement

23.07

Az orosz k√ľl√ľgyminiszt√©rium k√∂zlem√©nyben reag√°lt a mai ukrajnai esem√©nyekre. Ahogy √≠rj√°k:

Moszkva √ļgy l√°tja, hogy Kijev √ļjra bizony√≠t√©k√°t adta felelŇĎtlen bŇĪnŇĎzŇĎi hozz√°ll√°s√°nak, √©s folyamatos sz√©lsŇĎjobboldali provok√°ci√≥kat hajt v√©gre, a Jobb Szektor bevon√°s√°val, akik terrorhadj√°ratot folytatnak azok ellen akik a f√∂deraliz√°ci√≥t √©s a val√≥di ukr√°n alkotm√°nyos reformot t√°mogatj√°k. Mi el√≠t√©lj√ľk mind a b√ľn√∂zŇĎ kijevi korm√°ny szlovjanszki b√ľntetŇĎhadj√°rat√°t, mind pedig az odesszai trag√©di√°t.

Zaklatottan fogadtuk a kijevi korm√°ny odesszai bŇĪneirŇĎl √©rkezŇĎ inform√°ci√≥kat itt Oroszorsz√°gban √©s felh√≠vjuk Kijevet √©s nyugati szponzoraikat, hogy vessen v√©get a t√∂rv√©nytelens√©geknek, √©s cselekedjen az ukr√°n n√©ppel szembeni felelŇĎss√©g√ľk tudat√°ban.

Advertisement

(Guardian)

23.00

K√∂zz√©tett√©k Barack Obama sajt√≥t√°j√©koztat√≥j√°nak √°tirat√°t, amely szerint ezt mondta ma az ukrajnai helyzetrŇĎl:

Ahogy az ukr√°n haderŇĎ most bevonul, hogy helyre√°ll√≠tsa a rendet Kelet-Ukrajn√°ban, mindink√°bb k√©zenfekvŇĎv√© v√°lik, hogy ezek az oroszp√°rti t√ľntetŇĎk egy√°ltal√°n nem b√©k√©sek, hanem felfegyverzett milit√°ns csoportok, akik jelentŇĎs t√°mogat√°st kapnak Oroszorsz√°gb√≥l. Az ukr√°n korm√°nynak joga √©s felelŇĎss√©ge az, hogy a t√∂rv√©nyes rendet ezen a ter√ľleten fenntartsa, √©s Oroszorsz√°gnak mindenk√©ppen le kell fegyvereznie milcist√°it, √©s be kell fejeznie az erŇĎszakos provok√°ci√≥kat.

Advertisement

Azt is elmondta, hogy ezek nagyon neh√©z idŇĎk, de Eur√≥p√°nak √©s az USA-nak "meg kell v√©denie k√∂z√∂s √©rt√©keit". (guardian)

22.45

John Baird Kanada k√ľl√ľgyminisztere Facebook oldal√°n ismertette Kanada √©s Hollandia k√∂z√∂s nyilatkozat√°t, amelyben ki√°llnak Ukrajna mellett √©s el√≠t√©lik azt a viselked√©st, amit Oroszorsz√°g tanus√≠t a v√°ls√°g √ľgy√©ben. (Euromaidanpr)

Advertisement

22.33

Chuck Hagel amerikai v√©delmi miniszter szerint az ukr√°n esem√©ynek f√©ny√©ben a NATO-nak √ļjra kell gondolnia kapcsolatait Oroszorsz√°ggal, √©s el kell b√ļcs√ļzni att√≥l a gondolatt√≥l, hogy a hidegh√°bor√ļ v√©ge √°ltal√°nos b√©k√©t hozott Eur√≥p√°ba. "Hossz√ļ t√°von Oroszorsz√°g p√≥b√°ra fogja tenni katonai sz√∂vets√©g√ľnk √©letk√©pess√©g√©t" - tette hozz√° Hagel. Hagel ugyanakkor egy√°ltal√°n nem eml√≠tette, hogy az amerikaiak m√°r hetek √≥ta jelentŇĎsen n√∂velik jelenl√©t√ľket Kelet-Eur√≥p√°ban. (Guardian/Associated Press)

22.30

Howard Amos besz√°mol√≥ja szerint az odesszai √∂sszecsap√°sok azut√°n kezdŇĎdtek, hogy ukr√°n-p√°rti t√ľntetŇĎket t√°madtak meg orosz-p√°rti aktivist√°k l√©gpisztolyokkal. A rendŇĎrs√©g sok√°ig nem v√°lasztotta sz√©t a k√©t csoportot, akik Molotov-kokt√©lokkal √©s macskak√∂vekkel dob√°lt√°k egym√°st. Mindk√©t f√©l felfegyverkezett testp√°nc√©lokkal, sisakokkal, pajzsokkal, baseball √ľtŇĎkkel, vasrudakkal, l√°ncokkal √©s l√©gpisztolyokkal. (Gu

Advertisement

22.09

A harcok arcai. A BBC News képes összeállítást közölt a kelet-ukrán helyzet kulcsfiguráiról.

Vyacheslav Ponomaryov Szlovjanszk önjelölt polgármestere×

Advertisement

Igor Strelkov az orosz-p√°rti fegyveres felkelŇĎk katonai vezetŇĎje.

Serhiy Taruta Donyeck kinevezett kormányzója

Advertisement

Hennadiy Kernes Harkov polg√°rmestere

22.00

Szlovjanszk k√ľlv√°ros√°ban az oroszp√°rti felkelŇĎk megt√°madt√°k az ukr√°n hadsereg √°ll√°sait, k√©t katona meghalt. (Guardian)

Advertisement

21.55

√ó

Advertisement

Fot√≥: Kijev-p√°rti t√ľntetŇĎ molotov kokt√©lt dob az odesszai Szakszervezetek H√°z√°ra, miut√°n a r√°juk t√°mad√≥ oroszp√°rti t√ľntetŇĎk azt elfoglalt√°k. Az √≠gy keletkezŇĎ tŇĪzv√©szben az √©p√ľletben legal√°bb 30 ember halt meg. (Guardian/Stringer/Reuters)

21.52

A Washington Post inform√°ci√≥s t√©rk√©pe az Ukrajn√°ban egym√°snak fesz√ľlŇĎ katonai erŇĎk sz√°mait mutatja be:

Advertisement

21.40

Az odesszai oroszp√°rti aktivist√°k megel√©gelt√©k az ellentmond√≥ sz√°mokat a Szakszervezetek H√°z√°ban meghalt emebrekrŇĎl, ez√©rt bementek a f√ľst√∂lgŇĎ romok k√∂z√©, hogy maguk sz√°molj√°k meg a holttesteket. Vide√≥ a linken, gyeng√©bb idegzetŇĪeknek nem aj√°nlott. (Guardian)

21.25

Az oroszp√°rti t√ľntetŇĎk elhagyt√°k az √úgy√©szs√©g √©p√ľlet√©t √©s a TV k√∂zpontot a kelet-ukrajnai Luganszkban. (EuroMaidan PR/New York Times)

Advertisement

21.17

Az ukr√°n korm√°ny folyamatosan m√≥dos√≠tgatja a hal√°los √°ldozatok sz√°m√°t Odessz√°ban. ElŇĎsz√∂r azt k√∂z√∂lt√©k, az √©gŇĎ √©p√ľletben 38 oroszp√°rti t√ľntetŇĎ halt meg, n√©h√°ny perce ezt a sz√°mot 27-re m√≥dos√≠tott√°k. A val√≥di √°ldozato ksz√°ma teh√°t minimum bizonytalan. (Guardian)

21:15

Moszkvai k√©r√©sre az EBESZ vezetŇĎi az ukr√°n korm√°nyhoz fordulnak, hogy el√©rj√©k a Szlovjanszk elleni katonai akci√≥ mielŇĎbbi le√°ll√≠t√°s√°t. - Ezt k√∂z√∂lte Andrej Kelin, az Orosz F√∂der√°ci√≥ EBESZ-nagyk√∂vete. (Oroszorsz√°g Hangja)

Advertisement

20:55

Az odesszai rendŇĎrs√©g v√©g√ľl 4 halottr√≥l √©s 37 sebes√ľltrŇĎl sz√°molt be az √∂sszecsap√°sok sor√°n. Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukr√°n eln√∂k d√©lut√°n √©rt√©kelte a donbaszi ukr√°n katonai akci√≥t. √ögy l√°tja, az elŇĎrehalad√°s megt√∂rt, az ellen√°ll√°s tov√°bbra is jelentŇĎs, de katonas√°g a s√ļlyos vesztes√©gek ellen√©re "komoly elŇĎrehalad√°st √©rt el." A szeparatist√°k vesztes√©geirŇĎl az eln√∂k csak annyit mondott, hogy jelentŇĎs, de sz√°mokat nem eml√≠tett. (guardian/Kyiv Postvide√≥: EuroMaidan PR)

20.50

Szlovjanszkban tov√°bbra sem nyugodtak le az esem√©nyek. A Guardian helysz√≠ni tud√≥s√≠t√≥i szerint ki√ļjult az elsz√≥rt fegyveres harc, az Andrejekva-dh√≠d k√∂rn√©yk√©rŇĎl hallanak l√∂v√©seket, ord√≠toz√°st. Odessz√°ban ek√∂zben v√©get √©rtek az √∂sszecsap√°sok, az oroszp√°rti t√°mad√≥kat elvitte a rohamrendŇĎrs√©g. (Guardian)

Advertisement

20.25

Kijev: A ukr√°n korm√°ny tagadja, hogy megszegt√©k volna az √°prilis 27.-i genfi meg√°llapod√°st katonai l√©p√©seikkel. Csurkin orosz ENSZ-nagyk√∂vet ugyanis ezt √°ll√≠totta. Azt is k√∂z√∂lt√©k, √©ppen az oroszok azok akik minden felh√≠v√°s ellen√©re sem tettek semmit az√©rt, hogy a helyzet nyugv√≥pontra ker√ľlj√∂n. (Kyiv Post)

Moszkva: Dimitrij Medvegyev orosz minisztereln√∂k a Facebookon azt √≠rta, az ukr√°n korm√°nynak "azonnal abba kell hagynia saj√°t √°llampolg√°rainak gyilkol√°s√°t, k√ľl√∂nben s√ļlyos k√∂vetkezm√©nyekkel kell sz√°molnia." (Oroszorsz√°g Hangja)

Advertisement

20.20

Odessza: "Az alulj√°r√≥ bej√°rat√°n√°l baseball√ľtŇĎs alakok √°llnak, minden √°thalad√≥t megk√©rdeznek: >> Odessz√°val vagy Moszkv√°val vagy?<< A helyes v√°lasz: Odessz√°val." - √≠rja Howard Amos.

Advertisement

20:05

New York: Az ENSZ BT √ľl√©s√©n nem maradhatott el a szok√°sos amerikai-orosz sz√≥csata ukr√°n √ľgyben. Samantha Powers, az USA ENSZ nagyk√∂vete azt mondta "Oroszorsz√°g ez√ļttal Ukrajna t√©nyleges megsz√°ll√°s√°hoz teremti meg az √ľr√ľgyet.", amire Vitalij Csurkin orosz k√∂vet csak annyit v√°laszolt, hogy ha az ukr√°n korm√°ny "nem fejezi be bŇĪn√∂s porty√°it a t√©rs√©gben, annak val√≥ban s√ļlyos k√∂vetkezm√©nyei lesznek". (guardian.co.uk)

Kijev: Az EuroMaidan PR inform√°ci√≥i szerint orosz szeparatist√°k elrabolt√°k Vaszil Budik gr√ļz √°llampolg√°rt.

Advertisement

20.00

Odessza: Az ukr√°n rohamrendŇĎrs√©g sorra menek√≠ti ki √©s tart√≥ztatja le a Szakszervezetek H√°z√°t megsz√°ll√≥ fegyveres oroszp√°rti t√ľntetŇĎket. A h√°z elŇĎtti t√©ren Howard Amos tud√≥s√≠t√≥ legal√°bb 7 holttestet sz√°molt √∂ssze. A kijev-p√°rti √©s oroszp√°rti t√ľntetŇĎk √∂sszecsap√°sait a rohamrednŇĎrs√©g √≥r√°kon kereszt√ľl t√©tlen√ľl n√©zte, a tŇĪzolt√≥s√°g az √©gŇĎ √©p√ľletekbŇĎl az ablakokon kim√°sz√≥ szeparatist√°kat mentettek. (Howard Amos twitter/guardian-co.uk)

Advertisement

Pisztollyal fenyegeti a kijev-p√°rti t√ľntetŇĎket egy odesszai szeparatista (fot√≥: guardian)

19:30

A nap folyam√°n a leghevesebb harcok Szlovjanszkban voltak. A helyi szeparatist√°k felszerelt√©s√©g√©re jellemzŇĎ, hogy k√©t ukr√°n katonai helikoptert is lelŇĎttek a v√°ros f√∂l√∂tt, saj√°t felv√©teleik szerint az egyik pil√≥t√°j√°t ŇĎk mentett√©k ki. Barack Obama amerikai eln√∂k √©s Angela Merkel n√©met kancell√°r Washingtonban k√∂z√∂s sajt√≥t√°j√©koztat√≥n reag√°lt a helyzetre. Obama √ļjabb, kem√©nyebb szankci√≥kat √≠g√©rt ha a v√°laszt√°s nem tud b√©k√©s k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt lefolyni, Merkel kiemelte, tov√°bbra is tartj√°k magukat alap√©rt√©keikhez. Odessz√°ban is eszkal√°l√≥di ka helyzet, a Kijev-p√°rti t√ľntetŇĎk √©s az orosz szeparatist√°k k√∂z√∂tti harcban egyre t√∂bben s√©r√ľlnek meg. (guardian.co.uk/ Howard Amos, twitter)

Advertisement

Szakács András - Tóth Csaba Tibor