A vizsgafelv√©tel idej√©n az ELTE jogi kar√°n is el√°rasztj√°k a Facebookot a Neptunt szid√≥ posztok. Am√ļgy is mindenki ideges, mert k√∂zelednek a vizsg√°k, a rendszer pedig √°lland√≥an lefagy, kidob, √∂sszeomlik. √Āltal√°ban ezen a napon mindig posztol valaki egy klasszikuss√° v√°l√≥ k√©pet, vagy egy √°tlagosan √∂tletes vide√≥t, amely t√ľkr√∂zi a k√∂zhangulatot. A szitkok sz√©p lassan elhalnak, √©s j√∂nnek a ‚Äěki cser√©lne...?" kezdetŇĪ posztok, meg az ut√≥lagos fortyog√°s, de persze az egyetemnek senki nem mer sz√≥lni. A Neptun viszont tov√°bbra is mŇĪk√∂d√©sk√©ptelen, az alapvetŇĎ v√°ltoz√°sokr√≥l pedig se az egyetem, se a H√ĖK nem sz√≥l elŇĎre a di√°koknak.

Az idei ŇĎszi vizsgafelv√©tel is nagyj√°b√≥l a fent v√°zolt forgat√≥k√∂nyv szerint zajlott. Az ilyenkor hagyom√°nyos elkesered√©st √©s sz√°mos esetben ak√°r konstrukt√≠v √∂tleteket azonban most egy hallgat√≥ a k√∂z√∂ss√©gi oldalak adta lehetŇĎs√©gekkel √©lve megpr√≥b√°lta √∂sszefogni. Az √°tlagos keserg√©sn√©l tov√°bb menve id√©n felmer√ľlt a ny√≠lt lev√©l √∂tlete, melyet a hallgat√≥k a Kar d√©k√°nj√°nak c√≠mezn√©nek. Hallgat√≥t√°rsunk, Czab√°n Samu a hallgat√≥kat megsz√≥l√≠tv√°n szavaz√°sra bocs√°totta, hogy mi legyen ennek a bizonyos lev√©lnek a tartalma.

Az ilyen jellegŇĪ kezdem√©nyez√©sek szerintem kifejezetten hasznos √©s sz√ľks√©ges elemei a hallgat√≥i k√∂z√©letnek. FŇĎleg, ha eljutnak a d√©k√°nhoz. Ugyanis a k√∂zelm√ļltban eml√≠tett hallgat√≥t√°rsunk elk√ľld√∂tt egy levelet a d√©k√°nnak, melyben a Neptunnal kapcsolatban felmer√ľlŇĎ probl√©m√°kat is le√≠rta.

A k√©p az ŇĎszi t√°rgyfelv√©telhez k√©sz√ľlt. 19:00-kor indul a jelentkez√©s.

Egy√©bk√©nt a kari k√∂z√©letet √©s a hallgat√≥k ap√°ti√°j√°t n√©zve m√°r √∂nmag√°ban az, hogy bizonyos k√©rd√©sek megvitat√°s√°ra van lehetŇĎs√©g online, √©s ezzel √©lnek is a hallgat√≥k ‚Äď m√©g ha csak maguk k√∂z√∂tt is ‚Äď, az a kari k√∂z√©let javul√°s√°nak kezdet√©t is jelentheti. ElsŇĎ l√©p√©sk√©nt m√°r az is nagy sz√≥, ha egy√°ltal√°n egym√°st tudjuk sz√©lesebb k√∂rben t√°j√©koztatni.

Advertisement

Eközben az Oktatási Hivatalban: minden rendben, egyébként a hallgatók a hibásak

Az egyetem Oktat√°si Hivatala a Neptunnal kapcsolatos k√©rd√©seinkre reag√°lva azt mondta, hogy a statisztik√°k alapj√°n a vizsgajelentkez√©sek k√∂r√ľlbel√ľl 50 %-a az elsŇĎ hat percben megt√∂rt√©nt, ami azt jelenti, hogy a vizsg√°k fel√©re a hallgat√≥k nem tudtak jelentkezni az elsŇĎ hat percben. Mivel a Karon jelenleg versenyjelentkez√©s van, teh√°t az jut be az idŇĎpontra, aki hamarabb kattint, hat perc ut√°n l√©nyeg√©ben m√°r minden mindegy: a legjobb helyek addigra m√°r beteltek. A rendszer lass√ļs√°ga az√©rt probl√©m√°s, mert egyr√©szt kisz√°m√≠thatatlan, hogy ki fog-e dobni 19 √≥ra 0 perckor, m√°sr√©szt pedig a hallgat√≥k nem felt√©tlen√ľl egyenlŇĎ es√©lyekkel szorulnak ki a rendszerbŇĎl, hiszen a probl√©ma kik√ľsz√∂b√∂l√©s√©re l√©trej√∂ttek olyan programok is, mint a Neptun PowerUp. Elm√©letileg az ilyen jellegŇĪ √ľgyesked√©sek nem ronthatn√°k a t√∂bbi hallgat√≥ es√©lyeit, csak k√©nyelmi funkci√≥ja lenne (p√©ld√°ul, hogy elmenti a jelszavad), illetve mivel elŇĎre be lehet √°ll√≠tani, hogy mit szeretn√©l felvenni, ak√°r cs√∂kkenthetn√© is a rendszer terhel√©s√©t. Azonban mivel a programot viszonylag egyszerŇĪen √°t lehet √≠rni egy√©b tr√ľkk√∂kre is, √≠gy m√©gis eredm√©nyezhet es√©lyegyenlŇĎtlens√©get.

Advertisement

Egy√©bk√©nt az √ĀJK ŇĎszi vizsgajelentkez√©s√©vel kapcsolatban mind√∂ssze egy panasz √©rkezett a Tanulm√°nyi Hivatalhoz, √©s azt is visszavont√°k, miut√°n az egyetem vezet√©se szem√©lyes besz√©lget√©sre h√≠vta be a di√°kot:

a vizsgajelentkez√©ssel kapcsolatban egyetlen panasz √©rkezett e-mailen. A D√©k√°ni Titk√°rs√°g a hallgat√≥val telefonon felvette a kapcsolatot, √©s k√©rte, hogy f√°radjon be szem√©lyesen annak √©rdek√©ben, hogy szŇĪkszav√ļan elŇĎadott panasz√°t kifejthesse, de a hallgat√≥ a panaszt visszavonta, st√≠lus√°√©rt pedig eln√©z√©st k√©rt.

Advertisement

‚Äď √≠rta errŇĎl Horv√°th Judit, az egyetem kommunik√°ci√≥s munkat√°rsa.

Az egyetem r√©sz√©rŇĎl r√°mutatnak, hogy a gond nem informatikai jellegŇĪ, egyszerŇĪen a helyek sz√°ma v√©ges. EbbŇĎl ugyanakkor nem kellene k√∂vetkezzen, hogy √∂sszeomlik a rendszer a t√°rgyfelv√©tel elŇĎtt, mint ahogy az az ŇĎszi t√°rgyfelv√©tel elŇĎtt t√∂rt√©nt. Az pedig m√©g kev√©sb√© vil√°gos, hogy ha v√©ges a helyek sz√°ma, akkor mi√©rt ugyanabban az idŇĎpontban van a jogi kar √©s a szint√©n nagy t√°rsadalomtudom√°nyi kar vizsgafelv√©tele?

Advertisement

Az is felvetŇĎd√∂tt az egyetem r√©sz√©rŇĎl a statisztik√°k alapj√°n, hogy a hallgat√≥k egyszerŇĪen nem jelentkeznek ki, miut√°n felvett√©k t√°rgyaikat, vizsg√°ikat, h√°tr√°ltatva ez√°ltal t√°rsaik es√©lyeit akik a v√©ges helyek miatt kiszorulnak a rendszerbŇĎl:

A kurzusfelv√©tel √©s vizsgajelentkez√©s probl√©m√°j√°t elemezve meg kell jegyezni azt a t√©nyt is, hogy a hallgat√≥i/Neptun felhaszn√°l√≥i magatart√°s megv√°ltoztat√°sa sokkal jelentŇĎsebb pozit√≠v v√°ltoz√°st hozhatna az ilyen t√∂meges Neptun esem√©nyek kapcs√°n, mint azok a pr√≥b√°lkoz√°sok, amiket a tanulm√°nyi rendszer fent le√≠rt m√≥dos√≠t√°sai hoznak. Ha a hallgat√≥k egym√°sra tekintettel, vizsgajelentkez√©s√ľk vagy kurzusfelv√©teleik v√©gezt√©vel kil√©pn√©nek a rendszerbŇĎl, √ļgy nem terheln√©k feleslegesen azt, megakad√°lyozva m√°sok bel√©p√©s√©t. Ha a hallgat√≥k csak azokra a kurzusokra jelentkezn√©nek, amit val√≥ban teljes√≠teni terveznek, √©s nem a lehets√©ges √∂sszes alternat√≠v kurzusra, azokat az utols√≥ napon leadva, akkor bejelentkezhetn√©nek az arr√≥l kiszorult hallgat√≥k is.

Advertisement

Gondoljunk bele, mi t√∂rt√©nne, ha p√©ld√°ul a Google is √≠gy mŇĪk√∂dne? A fehaszn√°l√≥k figyelm√©t k√ľl√∂n felh√≠vn√°k, hogy csak olyan leveleket kezdjenek √≠rni, amit azt√°n t√©nyleg el is k√ľldenek, √©s ha elk√ľldt√©k, gyorsan l√©pjenek ki. Ezzel nem azt √°ll√≠tom, hogy az egyetem felt√©telez√©se nem lehet igaz bizonyos szempontb√≥l, azonban v√©lem√©nyem szerint nem ez a probl√©ma igazi gy√∂kere.

T√©ny, hogy az egyetem dolgozik a tanulm√°nyi rendszer probl√©m√°j√°n: p√©ld√°ul m√©g az ETR idej√©ben a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ tansz√©kek √°ltal meghirdetett √≥r√°kra val√≥ jelentkez√©st eltolt√°k, illetve 2013 ŇĎsz√©tŇĎl k√ľl√∂n idŇĎpontra esik a k√∂telezŇĎ t√°rgyak, √©s az ezeken k√≠v√ľl esŇĎ t√°rgyak felv√©tele, valamint hallgat√≥i ig√©nyekre reag√°lva a kurzusok bŇĎv√≠t√©s√©re is sor ker√ľlhet. A jelek szerint azonban lenne ig√©ny tov√°bbi v√°ltoztat√°sokra is.

Advertisement

Az utols√≥ vizsgafelv√©tel √ľgye mindenesetre nagyj√°b√≥l lecsengett, a hallgat√≥k ink√°bb a z√°rthelyi dolgozatokra √©s a k√∂zelgŇĎ vizsg√°kra koncentr√°lnak az ‚Äěigazs√°gtalan" tanulm√°nyi rendszer helyett.

A t√°rgyfelv√©tel azonban m√°s k√©rd√©s. FŇĎleg, ha √ļj rendszert vezetnek be. FŇĎleg, ha ez meglepet√©sk√©nt √©ri Karunk polg√°rait.

Advertisement

Ki szól a hallgatóknak, hogy változik a tantárgyfelvétel?

A k√∂vetkezŇĎ f√©l√©vben az ELTE jogi kar√°n is bevezetik a rangsorol√°sos jelentkez√©st a t√°rgyakra, teh√°t nem az fog sz√°m√≠tani, hogy ki kattint elŇĎsz√∂r a Neptunban, hanem egy bonyolult rendszer szerint pontokat fognak osztani a hallgat√≥knak, akik eszerint vehetik majd fel az √≥r√°ikat. A tanulm√°nyi rendszert alapjaiban √©rintŇĎ v√°ltoz√°sr√≥l k√©sz t√©nyk√©nt t√°j√©koztatt√°k a hallgat√≥kat.

Advertisement

A jogi kart √©rintŇĎ botr√°nyok t√ľkr√©ben a kari H√ĖK-v√°laszt√°sok a H√ĖK t√∂bbsz√∂ri felf√ľggeszt√©se miatt a szok√°sosn√°l j√≥val k√©sŇĎbb, okt√≥ber k√∂zep√©n lettek megszervezve. Az alakul√≥ k√ľld√∂ttgyŇĪl√©sre, √©s √≠gy az aleln√∂k√∂k megv√°laszt√°s√°ra november 6-√°n ker√ľlt sor. Az √ĀJK H√ĖK oktat√°si √ľgyek√©rt felelŇĎs aleln√∂ke (pontosabban ekkor m√©g aleln√∂kjel√∂ltje), P√°rk√°nyi Eszter a k√ľld√∂ttgyŇĪl√©sen a nyilv√°nos jegyzŇĎk√∂nyv alapj√°n elmondta, hogy a vizsgaidŇĎszak alatt lesz idŇĎ arra, hogy m√°s karokkal le√ľljenek a rangsorol√°sos kurzusfelv√©telrŇĎl egyeztetni, ahol √∂ssze tudj√°k gyŇĪjteni a tapasztalatokat, s ezeket k√©sŇĎbb be tudj√°k √©p√≠teni a rendszerbe.

Advertisement

Ezzel a kijelent√©ssel kapcsolatban nem volt √°ltal√°nos √©rtetlenked√©s a hallgat√≥k k√∂z√∂tt a Karon, b√°r arr√≥l nem vagyok meggyŇĎzŇĎdve, hogy minden hallgat√≥ √°ttanulm√°nyozta kari √©rdekk√©pviseleti szerv√ľnk alakul√≥ √ľl√©s√©nek jegyzŇĎk√∂nyv√©t.

Advertisement

Ezek ut√°n kisebb sokk√©nt √©rte a hallgat√≥kat, hogy a kari lapban (melynek a kiad√≥ja egy√©bk√©nt az √ĀJK H√ĖK), a Jur√°tusban az oktat√°si d√©k√°nhelyettes m√°r t√©nyk√©nt besz√©l arr√≥l, hogy j√∂vŇĎre teljesen m√°s lesz a tant√°rgyak felv√©tele. A kari √ļjs√°g leg√ļjabb sz√°m√°nak negyedik oldal√°t√≥l kezdŇĎdŇĎ interj√ļ sz√≥l egyebek mellett a rangsorol√°sos kurzusfelv√©tel bevezet√©s√©rŇĎl, jellemzŇĎirŇĎl, sŇĎt, ak√°r lehets√©ges h√°tul√ľtŇĎirŇĎl is. Az interj√ļt v√©gigolvasva Dr. Nagy Marianna oktat√°si d√©k√°nhelyettes sz√°mos k√©rd√©sre v√°laszt ad, ami a c√≠met megpillantva felmer√ľlhet az √©rintettekben.

Advertisement

A Jur√°tus aktu√°lis sz√°ma

B√°r term√©szetesen errŇĎl is lehetne vitatkozni, √©rt√©k√≠t√©letnek a rangsorol√°sr√≥l ebben a cikkben nincs helye. Minden bizonnyal a jelenlegi rendszernek √©s a rangsorol√°sosnak is megvannak a maga elŇĎnyei √©s h√°tr√°nyai. A probl√©ma itt a t√°j√©koztat√°ssal van. Pontosabban annak hi√°ny√°val.

Advertisement

Ugyanis a Kari Tan√°cs elfogadta, hogy bevezess√©k a rangsorol√°sos rendszert, errŇĎl azonban a hallgat√≥knak nem sz√≥lt se a H√ĖK, sem pedig az egyetemi vezet√©s.

A Jur√°tusban megjelenŇĎ cikk val√≥ban szolg√°l √©rdemi inform√°ci√≥kkal, de csak a d√∂nt√©s megsz√ľlet√©se ut√°n, √©s mŇĪfaj√°b√≥l is fakad√≥an nem felt√©tlen√ľl teljes k√∂rŇĪen.

Advertisement

Szinte v√°rhat√≥ volt teh√°t a hallgat√≥k felindults√°ga, hiszen az egy√©bk√©nt is sok fejf√°j√°st okoz√≥ tanulm√°nyi rendszert √©rintŇĎ alapvetŇĎ v√°ltoz√°sr√≥l van sz√≥. √Črkeztek a posztok a Facebookon: a hallgat√≥k sz√°mos esetben tiszt√°n √©s higgadtan fejtett√©k ki a probl√©ma l√©nyeg√©t, legyen az ak√°r az el√©gedetlens√©g az inform√°ci√≥hi√°ny miatt, vagy a vizsgaidŇĎszak v√©szes k√∂zels√©ge, teh√°t az esetleges sz√©lesebb k√∂rŇĪ t√°j√©koztat√°s s√ľrgŇĎss√©ge.

√Čs hogy hogy √°ll most ez az √ľgy? Nos, a rangsorol√°ssal kapcsolatban hangjukat hallat√≥k meghallgattattak, √©s a H√ĖK a Tanulm√°nyi Oszt√°llyal kar√∂ltve szervez egy tanulm√°nyi t√°j√©koztat√≥ esem√©nyt m√©g a vizsgaidŇĎszak kezdete elŇĎtt. Emellett kiadtak egy tanulm√°nyi t√°j√©koztat√≥ kisokost a rangsorol√°sos kurzusfelv√©tellel kapcsolatban.

Advertisement

A hallgat√≥i t√°j√©koztat√≥ f√≥rum szervez√©se √ľdv√∂z√∂lendŇĎ l√©p√©s a Kar vezetŇĎs√©ge √©s a H√ĖK r√©sz√©rŇĎl, csak√ļgy, mint a t√°j√©koztat√≥ kiad√°sa. A Neptun-k√©rd√©s azonban mind√∂ssze egy szegmense a hallgat√≥i k√∂z√©letben felmer√ľlŇĎ probl√©m√°knak, melyeket tiszteletteljes p√°rbesz√©d keretein bel√ľl az egyetemmel is meg kellene vitatnunk. K√©rd√©s, hogy egy√°ltal√°n mibe sz√≥lhat bele a hallgat√≥? Nos, erre csak akkor kapunk v√°laszt, ha fel is tessz√ľk.

Advertisement

A hallgat√≥i k√∂z√©let minŇĎs√©ge csak akkor fog javulni, ha mi, hallgat√≥k tesz√ľnk √©rte. H√©tfŇĎ este menj√ľnk el min√©l t√∂bben a t√°j√©koztat√°sra, fogalmazzuk meg agg√°lyainkat, tegy√ľk fel k√©rd√©seinket!

(A szerzŇĎ az ELTE √ĀJK hallgat√≥ja.)